Αρχική COVID-19 Χαρδαλιάς: Απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός νομού – «Τσουχτερά» πρόστιμα σε επιχειρήσεις και...

Χαρδαλιάς: Απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός νομού – «Τσουχτερά» πρόστιμα σε επιχειρήσεις και συλλήψεις

0
Απαγόρευση κυκλοφορίας
Διαφήμιση

Τα πρώτα 24ώρα της δεύτερης φάσης δείχνουν ότι η ελληνική κοινωνία αντιλαμβάνεται συντριπτικά την κρισιμότητα της κατάστασης και την ανάγκη τήρησης των κανόνων, τόνισε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Επισήμανε παράλληλα, ότι η ελληνική κοινωνία «δείχνει πρωτόγνωρη υπευθυνότητα επιτυγχάνοντας ένα θετικό αποτέλεσμα». Ο κ. Χαρδαλιάς, επανέλαβε πως ισχύει κανονικά η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό.

Όπως τόνισε ο ίδιος, «είναι καλύτερα να προχωρήσουμε αργά απ’ ό,τι να αναγκαστούμε να γυρίσουμε πίσω», ενώ προσέθεσε πως ένα από τα πράγματα που μπορούν να μας γυρίσουν πίσω είναι και η προσπάθεια ελάχιστων να λειτουργήσουν τα καταστήματά τους νωρίτερα από το προβλεπόμενο.

«Παρόμοια φαινόμενα θέτουν σε κίνδυνο την προσπάθεια όλων μας και αποτελούν πρόκληση για τους υπόλοιπους συνετούς ιδιοκτήτες καταστημάτων, που αντιλαμβανόμενοι το διακύβευμα τηρούν ευλαβικά τους κανόνες, παρά την οικονομική πίεση που αισθάνονται», είπε ο υφυπουργός.

Μπαράζ παραβιάσεων και βαριά πρόστιμα

Ήδη, δύο καφετέριες που επιχείρησαν να λειτουργήσουν εκτός χρονοδιαγράμματος εντοπίστηκαν χθες στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν συλλήψεις μέσω της αυτόφωρης διαδικασίας, αλλά και να επιβληθούν πρόστιμα ύψους 5.000 ευρώ.

Αστυνομικός Καταστήματα

Συνολικά, τις τελευταίες 4 ημέρες έχουν καταγραφεί:

  • 18 παραβάσεις σχετικά με προσπάθεια λειτουργίας επιχειρήσεων
  • 19 συλλήψεις για τον ίδιο λόγο, ανέφερε ο Υφυπουργός.

Επιπρόσθετα, για 414 μη προβλεπόμενες μετακινήσεις, δηλαδή για μετακινήσεις εκτός νομών στην ηπειρωτική Ελλάδα κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα έκανε λόγο ο κ. Χαρδαλιάς, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως η μετακίνηση εκτός νομού αυτή τη στιγμή επιτρέπεται μόνο για:

  • Τροφοδοσία
  • Λόγους υγείας
  • Λόγους επαγγελματικής απασχόλησης.

Στο πλαίσιο αυτό, «τους καλούμε όλους να κάνουν υπομονή μέχρι τις 18 Μαΐου, οπότε αν όλα πάνε καλά, θα είναι δυνατή η μετακίνηση χωρίς περιορισμούς σχεδόν σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα», τόνισε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ανοίγοντας για πρώτη φορά τόσο καθαρά το δρόμο για ελεύθερη μετακίνηση πανελλαδικά.

Επιπλέον, ο κ. Χαρδαλιάς γνωστοποίησε ότι ο ΕΟΔΥ έχει αποστείλει στα σχολεία αναλυτικές οδηγίες για τη διαχείριση υπόπτου κρούσματος σε σχολική μονάδα ενόψει του ανοίγματος των σχολείων τη Δευτέρα.

ΓΓΠΠ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΧΕΔΙΑ ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ ΤΑΛΩΣ ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ
ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Τέλος, συστήνεται ειδική επιτροπή για το σχεδιασμό της ένταξης νέων κλινών στα δημόσια σχολεία με επικεφαλής την Καθηγήτρια, Αναστασία Κοττανίδου, ανακοίνωσε ο Υφυπουργός, μετά από πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας. Έργο της επιτροπής αποτελεί η αύξηση των κλινών ΜΕΘ σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, σε υπάρχουσες ή νέες κτιριακές δομές για την άμεση ενσωμάτωσή τους στο σύστημα κλινών ΜΕΘ.

«Κανένας μας δεν θέλει να γυρίσουμε εκεί που ήμασταν εχθές»

Η διαμόρφωση της νέας καθημερινότητας είναι μια σταδιακή διαδικασία που μπορεί να φαντάζει αργή με δεδομένη την κόπωση των τελευταίων εβδομάδων, είναι όμως απαραίτητο «να λειτουργήσουμε με σύνεση με πειθαρχία, σταθμίζοντας και αξιολογώντας το κάθε μας βήμα», υπογράμμισε ο κ.Χαρδαλιάς. Πρόσθεσε ότι μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει πολλά, «δεν πρέπει να αφήσουμε την ανυπομονησία μας τη βιασύνη μας να τα θέσουν σε κίνδυνο. Παραμένουμε πειθαρχημένοι, υπεύθυνοι, γιατί κανένας μας δεν θέλει να γυρίσουμε εκεί που ήμασταν εχθές».


*Για την σημερινή εικόνα του κορονοϊού δείτε το live εδώ

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση