Αρχική Τουρισμός Χ. Θεοχάρης στο BBC: Θα διαφυλάξουμε την υγεία των επισκεπτών μας –...

Χ. Θεοχάρης στο BBC: Θα διαφυλάξουμε την υγεία των επισκεπτών μας – Οι προτάσεις της Κομισιόν

0
Τουρισμός
Διαφήμιση

To ότι θα διαφυλαχτεί η υγεία τόσο του πληθυσμού όσο και των επισκεπτών, διασφαλίζοντας ότι θα χρησιμοποιηθούν διαγνωστικά τεστ, ανέφερε ο Υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης, σε συνέντευξη του στο BBC. Τόνισε πως θα υπάρχει επικοινωνία με τους ειδικούς και ότι γίνεται προσπάθεια, ώστε να δημιουργηθούν πρωτόκολλα που θα περιορίζουν τις πιθανότητες διασποράς του ιού. Τέλος, υπογράμμισε πως η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που έθεσε το θέμα του τουρισμού ως μέρος της ευρωπαϊκής ατζέντας.

Την ίδια στιγμή, μετά τις κατευθυντήριες γραμμές που έθεσε η Κομισιόν για την επανεκκίνηση του τουρισμού, αναμένεται τις επόμενες ημέρες από την κυβέρνηση ο οδικός χάρτης των μέτρων για το άνοιγμα της Ελληνικής τουριστικής αγοράς με κυρίαρχο στόχο να μην χάσει η χώρα μας το πλεονέκτημα της υγειονομικής ασφάλειας που την καθιστά μοναδική στον Μεσογειακό νότο.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Υπουργού Τουρισμού

Χάρης Θεοχάρης
Χάρης Θεοχάρης, Υπουργός Τουρισμού (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Κύριε Θεοχάρη, σας ευχαριστώ πολύ που είστε μαζί μας εδώ στο πρόγραμμα. Πρώτα απ’ όλα, τι συμπεραίνετε από τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σήμερα;

«Λοιπόν, καλωσορίζουμε τις προτάσεις ως ένα βήμα μπροστά. Είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου και εμείς, ως χώρα, ήμασταν οι πρώτοι που θέσαμε το θέμα του τουρισμού ως μέρος της ευρωπαϊκής ατζέντας. Είμαστε πολύ ευτυχείς που αυτή η θέση κέρδισε δημοτικότητα έως του σημείου των σημερινών ανακοινώσεων, οι οποίες, όπως είπα, είναι πολύ σημαντικές επειδή προσπαθούν να δημιουργήσουν το πλαίσιο για να έχουμε μια συντονισμένη έξοδο από αυτήν την πρωτοφανή κρίση».

Αλλά πώς θα έχετε μια συντονισμένη έξοδο χωρίς θεραπεία, χωρίς εμβόλιο; Και στη συνέχεια, το επόμενο μέρος αυτής της ερώτησης είναι, ποιο ήταν το νόημα του “κλειδώματος” (lockdown) όταν στη συνέχεια ανοίγετε τη χώρα και ζητάτε από τους τουρίστες να έλθουν;

«Φυσικά, αυτό πρέπει να γίνει με ισορροπημένο τρόπο, με τρόπο που να προστατεύει πρώτα την ασφάλεια των ανθρώπων, αλλά να επιτρέπει επίσης, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και ειδικούς κανόνες και πρωτόκολλα υγιεινής, την επανεκκίνηση των διακοπών, των ταξιδιών χωρίς την ύπαρξη αδικαιολόγητων κινδύνων. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που έχει άριστη επίδοση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιούργησε έναν ιστότοπο ειδικά για να δείξει τη σύγκριση μεταξύ διαφορετικών χωρών και σε αυτόν τον ευρωπαϊκό ιστότοπο δείχνει ακριβώς πού βρίσκεται η Ελλάδα».

Θα διασφαλιστεί η υγεία όλων

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Έλληνες – ότι η Ελλάδα τα πήγε καλά σ’ αυτό, με περιορισμούς, με ‘κλείδωμα’ νωρίς και έχει κρατήσει χαμηλά τον αριθμό των θανάτων και τον αριθμό των κρουσμάτων από τον ιό. Όμως ανοίγοντάς το, δεν θέτετε τον πληθυσμό σε κίνδυνο μιας δεύτερης φάσης;

«Δε θα κάνουμε αυτό. Θα διαφυλάξουμε την υγεία τόσο του πληθυσμού όσο και των επισκεπτών μας διασφαλίζοντας ότι θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε διαγνωστικά τεστ ή άλλα μέσα, για να περιορίσουμε τον κίνδυνο διάδοσης του ιού, ανάλογα με τις συμφωνίες που θα συνάψουμε με άλλες χώρες και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβει κανείς ότι η Ελλάδα επέτρεψε στους ειδικούς, στους ειδικούς της υγείας να μας καθοδηγήσουν σε αυτή τη διαδικασία και σταδιακά καταρτίζουμε ένα σχέδιο για να το διασφαλίσουμε αυτό σε κάθε μια από τις φάσεις  της εν μέρει απομάκρυνσης των περιορισμών στο εσωτερικό, αλλά και η τελική φάση του σταδιακού ανοίγματος θα εφαρμοστεί κάτω από τη δική τους καθοδήγηση».

Η περίπτωση της Ν.Κορέας

Μπορώ να σας θέσω το θέμα της Νότιας Κορέας; Η Νότια Κορέα έχει μια πολύ ισχυρή πρακτική ιχνηλάτησης και εντοπισμού και στη συνέχεια απομόνωσης ατόμων με βάση τα τεστ που έκαναν και κατάφεραν να κρατήσουν τον αριθμό των κρουσμάτων χαμηλά. Αλλά το περασμένο Σαββατοκύριακο, ένα άτομο κατάφερε να μολύνει εκατοντάδες, δεν ξέρουμε, μπορεί και περισσότερους, πηγαίνοντας απλά σε ένα νυχτερινό κλαμπ. Αν η τουριστική βιομηχανία ξανανοίξει, τι θα γίνει με τον κίνδυνο για παράδειγμα των ατόμων που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, που δε γνωρίζουν καν ότι έχουν τον ιό;

«Αυτός είναι πραγματικός κίνδυνος. Θα προσέξουμε, όπως ήδη έχουμε κάνει, θα λάβουμε υπόψη την εμπειρία άλλων χωρών και θα προσπαθήσουμε να περιορίσουμε τις πιθανότητες. Όπως είπα μιλάμε συνεχώς στους ειδικούς και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τα πρωτόκολλα που θα περιορίζουν τις πιθανότητες. Δεν μπορεί ποτέ να ζει κανείς σε έναν κόσμο χωρίς κανέναν κίνδυνο, αλλά μπορείς να μειώσεις τις πιθανότητες, πρώτον, εισαγωγής κρουσμάτων και δεύτερον περιπτώσεις εξάπλωσης του ιού, όπως αυτή που αναφέρατε».

Πλήρες επιχειρησιακό σχέδιο

Αναφέρατε λοιπόν τη διενέργεια τεστ στον κόσμο καθώς περνάει τα σύνορά σας, για παράδειγμα, αλλά τι γίνεται με τις κινήσεις του κόσμου μέσα στην Ελλάδα, που ίσως είναι αυτό με το οποίο θα θέλατε να ξεκινήσετε, θέλω να πω, πώς το μετριάζει κανείς αυτό, όταν ο κόσμος μετακινείται μέσα στη χώρα, πηγαίνει σε άλλα μέρη της χώρας. Και ο πληθυσμός σας, έχετε επίσης έναν ηλικιωμένο πληθυσμό, επίσης έχετε υπηρεσίες νοσοκομειακές σε κάποια από αυτά τα νησιά και τα μέρη, που πιθανόν να μην είναι σε θέση να διαχειριστούν μία ξαφνική έξαρση.

«Λοιπόν, αυτός είναι ο λόγος που έχουμε ένα πλήρες επιχειρησιακό σχέδιο αυτή τη στιγμή σε ισχύ: για να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε επαρκείς πόρους, και μιλώ τόσο για ανθρώπινους πόρους όσο και για οποιουσδήποτε άλλους πόρους χρειάζονται, ώστε να είμαστε σε θέση να πραγματοποιήσουμε τεστ, να εφαρμόσουμε καραντίνα, να νοσηλεύσουμε ανθρώπους που το χρειάζονται και αυτή είναι η μία πλευρά του πράγματος. Από την άλλη, αυτή την εβδομάδα, καθώς μιλάμε, εκπονούμε τα ακριβή πρωτόκολλα για κάθε κατάσταση, για τον κλιματισμό, για τις παραλίες, για τις πισίνες, για τα ξενοδοχεία, για τις μετακινήσεις, τις εσωτερικές μετακινήσεις, και φυσικά για τα αεροπλάνα. Έτσι, στην πράξη εξετάζουμε κάθε δραστηριότητα ξεχωριστά  στην οποία μπορεί κάποιος να επιδοθεί στις διακοπές του, και πάντα με τη βοήθεια των ειδικών μας – χρειάζεται να το τονίσω αυτό, γιατί είναι πολύ σημαντικό- καθώς δεν ενεργούμε από μία επιχειρηματική σκοπιά, ενεργούμε με βάση την  υγεία και την ασφάλεια.

Όπως βλέπετε,  οδηγηθήκαμε από  τους ειδικούς, πήραμε την απόφαση να τους εμπιστευτούμε, και θα εξακολουθήσουμε να το κάνουμε γιατί πρόκειται για μία πολιτική απόφαση που έλαβε πρωτίστως ο Πρωθυπουργός μας».

Οι προτάσεις της Κομισιόν

Οι βασικοί άξονες των προτάσεων της Κομισιόν είναι οι εξής:

  • Μια συνολική στρατηγική για την ανάκαμψη εντός του 2020
  • Μια κοινή προσέγγιση για την αποκατάσταση των ελεύθερων μετακινήσεων και την άρση των περιορισμών εντός των κρατών – μελών, με σταδιακό και συντονισμένο τρόπο
  • Ένα πλαίσιο υποστήριξης της σταδιακής επαναφοράς των μεταφορών, με ταυτόχρονη διασφάλιση των επιβατών και του προσωπικού
  • Μία πρόταση για τη δημιουργία ταξιδιωτικών vouchers (κουπονιών), τα οποία θα λειτουργούν ως εναλλακτικός τρόπος επιστροφής των χρημάτων στους επιβάτες
  • Κριτήρια για την αποκατάσταση των τουριστικών δραστηριοτήτων με ασφαλή και σταδιακό τρόπο, με ταυτόχρονη ανάπτυξη πρωτοκόλλων υγιεινής.

Για τη μετακίνηση

Η Κομισιόν επιθυμεί να αναβιώσει ότι είναι δυνατό για τα ταξίδια και τον τουρισμό για την περίοδο Ιουνίου -Αυγούστου η αξία της οποίας εκτιμάται σε 150 δις ευρώ. Εισηγείται το σταδιακό άνοιγμα των συνόρων και την άρση των περιορισμών στα ταξίδια, ώστε να επιτραπεί η επανεκκίνηση του τουρισμού, που αποτελεί βασικό πυλώνα για τις οικονομίες πολλών χωρών της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Παρακινεί τις χώρες να ανοίξουν τα εσωτερικά τους σύνορα για να αποτραπεί ένα ναυάγιο των δραστηριοτήτων του τουριστικού τομέα, που αντιπροσωπεύει το 10% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και το 12% των θέσεων απασχόλησης.  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την προοδευτική άρση των ελέγχων και των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωναϊού.

Κάθε κράτος – μέλος καλείται αντικαταστήσει τους ισχύοντες περιορισμούς στην ελεύθερη μετακίνηση με πιο στοχευμένα μέτρα, εκτός αν υπάρχει σοβαρός υγειονομικός λόγος. Η άρση των περιορισμών στις ενδο-ευρωπαϊκές μετακινήσεις θα ξεκινήσει από τις χώρες – μέλη που πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

  • Η κατάσταση της χώρας σε ότι αφορά τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά να τείνει προς βελτίωση, με βάση τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).
  • Η χώρα – προορισμός να έχει την ικανότητα να εφαρμόσει περιοριστικά μέτρα καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, όπως για παράδειγμα η τήρηση αποστάσεων ασφαλείας.

Η Κομισιόν σημειώνει ότι όταν ένα κράτος – μέλος επιτρέψει τα ταξίδια στα εδάφη του, θα πρέπει να το κάνει καθολικά, χωρίς την επιβολή διακρίσεων. Δηλαδή, θα πρέπει να επιτρέψει τα ταξίδια από κάθε χώρα ή περιοχή της Ε.Ε, η οποία διαθέτει παρόμοιες επιδημιολογικές συνθήκες, ανεξάρτητα της εθνικότητας ή της υπηκοότητας του ταξιδιώτη.


*Για την σημερινή εικόνα του κορωνοϊού δείτε το live εδώ

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚορωνοϊός: Τα βασικά σημεία για την σωστή χρήση των κλιματιστικών
Επόμενο άρθροΠότε και πώς τελειώνει μια πανδημία; – Οι ειδικοί δίνουν τις απαντήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ