Αρχική Πολιτισμός Ανοίγουν θέατρα και συναυλιακοί χώροι – Ποιοι οι νέοι όροι – Νέα...

Ανοίγουν θέατρα και συναυλιακοί χώροι – Ποιοι οι νέοι όροι – Νέα μέτρα στήριξης

0
Επίδαυρος
Διαφήμιση

Σταδιακά θα ξεκινήσουν πάλι να λειτουργούν θέατρα και συναυλιακοί χώροι από τις 15 Ιουλίου, υπό νέους υγεινονομικούς όρους, μετά το πάγωμα που υπήρχε λόγω κορονοϊού. Την ίδια στιγμή, με την ενίσχυση του επιδόματος των 800 ευρώ θα ενισχυθούν εργαζόμενοι που ήταν μέχρι στιγμής ακάλυπτοι, σύμφωνα με ανακοίνωση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τις θεατρικές και μουσικές εκδηλώσεις, θα επανέλθουν και πάλι από τις 15 Ιουλίου, που σημαίνει πως θα φιλοξενηθούν τελικά εκδηλώσεις τόσο στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, όσο και στο Ηρώδειο αλλά και σε άλλους ανοιχτούς χώρους. Επιπλέον, ανακοινώθηκε η δυνατότητα έναρξης προβών και κινηματογραφικών γυρισμάτων από τις 18 Μαΐου κι έπειτα, ενώ τα μουσεία θα είναι ανοιχτά και πάλι από τις 15 Ιουνίου.

Οι βασικές προϋποθέσεις για τους παραπάνω χώρους είναι πως:

  • Θα λειτουργούν με το 40% της συνολικής χωρητικότητάς τους
  • Η σκηνή θα βρίσκεται τουλάχιστον 3 μέτρα από την πρώτη σειρά των θεατών
  • Θα είναι υποχρεωτική η τήρηση της απόσταση 1,5 μέτρου ακόμη και για τους ορθίους σε περίπτωση που πρόκειται για αντίστοιχη εκδήλωση. Την απόσταση του 1,5 μέτρου δε είναι υποχρεωμένοι να τηρούν και οι καλλιτέχνες που βρίσκονται επί σκηνής.

Σε μια προσπάθεια στήριξης των καλλιτεχνών το υπουργείο Πολιτισμού θα διοργανώσει το φετινό καλοκαίρι 200 μικρά πολιτιστικά δρώμενα σε διάφορους αρχαιολογικούς χώρους, ενώ οι ανοιχτοί πολιτιστικοί χώροι θα διατίθενται δωρεάν για την φιλοξενία εκδηλώσεων.

Συναυλία

Οικονομική ενίσχυση

Νέες κατηγορίες εργαζόμενων στον τομέα του Πολιτισμού εντάσσονται στο ειδικό επίδομα των 800 ευρώ. Μεταξύ αυτών είναι:

  • Eκείνοι των οποίων η σύμβαση έληξε πρόωρα λόγω κορονοϊού
  • Όσοι απασχολήθηκαν σε περισσότερους από έναν εργοδότες κατά το διάστημα 15/3 έως 20/4
  • Οι ταξιθέτες του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Οι εργαζόμενοι που καλύπτονται πλέον από το ειδικό επίδομα υπολογίζονται από το ΥΠΠΟΑ σε 45.000 από ένα σύνολο των περίπου 100.000.

Όπως εξήγησε, η Λίνα Μενδώνη ελήφθη η απόφαση για την δημιουργία ειδικού Μητρώου Πολιτισμού. Από τις 13 Μαΐου μάλιστα θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να δηλώνουν τα στοιχεία τους στην ΕΡΓΑΝΗ.

Επιπλέον, ανακοινώθηκε η θέσπιση κουπονιού πολιτιστικών παραγωγών, ένα είδος voucher, με το οποίο το κοινό θα έχει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το εισιτήριο κάποιας εκδήλωσης για μία άλλη μελλοντική, της ίδια διοργανώτριας εταιρείας, μέχρι το τέλος του χρόνου.

Στο μεταξύ, 10.000 εργαζόμενοι στον τομέα του Πολιτισμού θα έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν σε 20ήμερο πρόγραμμα κατάρτισης του υπουργείου Εργασίας, έναντι του ποσού των 1000 ευρώ, αλλά και της κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών τους. Ακόμα, θα δοθεί δυνατότητα ένταξης σε κάποιους από τους εργαζόμενους σε προγράμματα ανεργίας του υπουργείου Εργασίας.

Τέλος, σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, μέχρι σήμερα, έχουν δεσμευθεί περισσότερα από 35 εκατ. ευρώ σε οριζόντια μέτρα στήριξης και πάνω από 100 εκατ. σε αναπτυξιακά μέτρα, ενώ ανακοινώθηκε επίσημα πως, εάν χρειαστεί, τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει νέο πακέτο στήριξης.


*Για την σημερινή εικόνα του κορονοϊού δείτε το live εδώ

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση