Αρχική COVID-19 X. Θεοχάρης σε BBC: «Στόχος να ανοίξουν τα σύνορα τον Ιούλιο»

X. Θεοχάρης σε BBC: «Στόχος να ανοίξουν τα σύνορα τον Ιούλιο»

0
Χάρης Θεοχάρης
Χάρης Θεοχάρης, Υπουργός Τουρισμού (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Για την «επιθετική» προσέγγιση στον τρόπο αντιμετώπισης του κορονοϊού και την προσπάθεια που θα γίνει ώστε να ανοίξουν τα σύνορα της χώρας για τους τουρίστες τον Ιούλιο, αναφέρθηκε ο υπουργός Τουρισμού κ. Χ. Θεοχάρης σε συνέντευξη του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του BBC News. Επίσης, τόνισε την προσπάθεια που θα γίνει ώστε να ανακάμψει και πάλι ο ελληνικός τουρισμός μετά την ανάπτυξη +24% που είχε τους δύο πρώτους μήνες του έτους.

Εισάγοντας τη συνέντευξη, η παρουσιάστρια Martine Croxall ανέφερε ότι ένα κράτος-μέλος της ΕΕ που έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία την κρίση του κορoνοϊού είναι η Ελλάδα. Πήρε εγκαίρως μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας και της οικονομικής δραστηριότητας και ως τώρα έχει αναφέρει πολύ λίγα κρούσματα και θανάτους, σε σύγκριση με τον πληθυσμό που φτάνει τα 11 εκατομμύρια. Η ελληνική οικονομία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό και αναμένει τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, για να λάβει κάποιες διαβεβαιώσεις για το πώς θα λειτουργήσει η τουριστική καλοκαιρινή σεζόν φέτος.

Η Συνέντευξη

Καταρχάς υπενθυμίστε μας ποια προσέγγιση ακολούθησε η Ελλάδα ως προς τα περιοριστικά μέτρα, η οποία φαίνεται να έχει περιορίσει τον αριθμό των θυμάτων.

«Ήταν μια πολύ επιθετική, κατά κάποιο τρόπο, προσέγγιση, υπό την έννοια ότι ήμασταν προνοητικοί. Ο Πρωθυπουργός μας έλαβε νωρίς αποφάσεις για μη διεξαγωγή των καρναβαλικών εκδηλώσεων πριν ακόμα να έχουμε θύματα και κινηθήκαμε πολύ γρήγορα εγκαίρως στην καμπύλη κλείνοντας σχολεία, καταστήματα κλπ. Σε συνδυασμό με αυτό υπήρξε μια πολύ ακριβής και συνεπής πολιτική εκπαίδευσης-ενημέρωσης, που εξηγούσε στο κοινό γιατί έπρεπε να εφαρμόσει αυτό που του ζητείται και πώς αυτό θα βοηθούσε στην εξομάλυνση της καμπύλης και στην επίτευξη των στόχων μας. Αυτό ήταν πολύ επιτυχημένο και ανατέθηκε στους ειδικούς της υγείας, οι οποίοι καθησύχασαν το κοινό».

Ποιος είναι ο οικονομικός αντίκτυπος στην Ελλάδα;

«Είναι σημαντικός και, καθώς αντιμετωπίζουμε με επιτυχία την υγειονομική πλευρά της κρίσης, στρέφουμε την προσοχή μας στο πώς σταδιακά θα επαναλειτουργήσουν οι τομείς της οικονομίας, χωρίς να υπάρξει ο κίνδυνος να επιστρέψουμε σε καραντίνα. Φυσικά η επίδραση είναι μεγάλη. Ο τουρισμός έχει σταματήσει. Ξεκινήσαμε τους δύο πρώτους μήνες του έτους με ανάπτυξη +24%. Αυτό φυσικά σταμάτησε από τον Μάρτιο και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε διαδικασίες διασφάλισης της υγείας, ένα κοινό πλαίσιο κανόνων που θα επιτρέψουν σε διμερές ή πανευρωπαϊκό επίπεδο να μπορούμε να ταξιδεύουμε ή να κάνουμε κάποιου είδους διακοπές».

Σύνοδος Κορυφής

X. Θεοχάρης σε BBC: «Στόχος να ανοίξουν τα σύνορα τον Ιούλιο»

Τι είδους βοήθεια και διασφαλίσεις χρειάζεται να ακούσετε από την ΕΕ και τους εταίρους σας στη Σύνοδο Κορυφής σήμερα;

«Φυσικά η Σύνοδος θα επικεντρωθεί σε διάφορα θέματα. Το δημοσιονομικό πακέτο είναι πολύ σημαντικό, διότι αντιμετωπίζουμε μια κρίση που είναι πολύ οξεία. Είναι σημαντικό να έχουμε επαρκή εργαλεία στήριξης. Και το δεύτερο πράγμα που εγώ προσωπικά θα ήθελα να ακούσω είναι η αναγνώριση της σημασίας και της ειδικής περίπτωσης του τουριστικού τομέα. Η Ευρώπη είναι η περισσότερο τουριστικά αναπτυγμένη περιοχή παγκοσμίως. Χρειάζεται να κατανοήσουμε ότι, χωρίς την επανεκκίνηση του τουριστικού τομέα, δεν μπορούμε να δούμε μια σταθερή οικονομική επανεκκίνηση. Είναι σημαντικό να αναγνωριστεί αυτό και να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε αυτή την επανεκκίνηση που απαιτείται».

Πόσο σύντομα θεωρείτε ότι θα μπορέσετε να ανοίξετε τα σύνορά σας και να υποδεχτείτε και πάλι τουρίστες;

«Φυσικά αυτό είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί με τους ειδικούς στον τομέα της υγείας. Είμαστε στη διαδικασία επεξεργασίας των πρωτοκόλλων που θα υποβληθούν στην επιτροπή ειδικών και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουν να μας δώσουν την έγκρισή τους για να ανοίξουμε σταδιακά. Στοχεύουμε να μπορέσουμε να ανοίξουμε κάποια στιγμή εντός του Ιουλίου. Φυσικά αυτό δεν μπορεί να γίνει για όλες τις χώρες, για όλους τους προορισμούς, το αναγνωρίζω αυτό, αλλά τουλάχιστον πρέπει να προσπαθήσουμε να ανοίξουμε τη διμερή επικοινωνία και τα ταξίδια με κάποιες χώρες».

Τέλος, η παρουσιάστρια ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη και ευχαριστώντας τον κ. Θεοχάρη είπε: Είμαι σίγουρη ότι θα υπάρχουν πάρα πολύ άνθρωποι πρόθυμοι να επισκεφθούν την Ελλάδα, όταν αυτό θα είναι ασφαλές.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός προτείνει στην ΕΕ την επανέναρξη της εναέριας κυκλοφορίας το συντομότερο δυνατό

Την ίδια στιγμή, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης ηγετών της ΕΕ υποστήριξε την επείγουσα ίδρυση ταμείου ταμείου οικονομικής ανάκαμψης και ζήτησε την επανέναρξη των πτήσεων το συντομότερο δυνατό, σύμφωνα με πηγή στην ελληνική κυβέρνησης.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της ΕΕ την Πέμπτη κατά τη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης συζήτησαν την ανάκαμψη της οικονομίας μετά την κρίση, η οποία υπέστη από περιορισμούς λόγω της πανδημίας κορονοϊού.

Ο τουρισμός είναι ένα από τα βασικά εισοδήματα της Ελλάδας. 31,3 εκατομμύρια άτομα επισκέφτηκαν την Ελλάδα το 2019, τα έσοδα από τον τουρισμό ανήλθαν σε 18,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

Κυριάκος Μητσοτάκης
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (EUROKINISSI/ ΓΡ.ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Ο πρωθυπουργός πρότεινε στον Charles Michel, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναπτύξει μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση για επανέναρξη της εναέριας κυκλοφορίας το συντομότερο δυνατό. Τόνισε ότι η ύπαρξη  μιας ενιαίας αγοράς δεν έχει  μόνο σκοπό για την υποστήριξη της ελεύθερης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων, αλλά είναι επίσης η ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων.

Τονίζοντας τη σημασία του τουρισμού, ο πρωθυπουργός ζήτησε ταχεία κοινή δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.«Όταν μιλάμε για ευρωπαϊκή υποστήριξη, απτά στοιχεία θα είναι η υποστήριξη για τον τουρισμό στο νότο», είπε ο Μητσοτάκης τονίζοντας ότι είναι απαραίτητο να δοθεί έγκαιρα ένα θετικό μήνυμα στην τουριστική αγορά, καλώντας όλες τις πλευρές προς ταχεία δράση.


*Παρακολουθήστε μέσα από το live blog του www.ecozen.gr, όλες τις εξελίξεις για την πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

Ρεπορτάζ, έρευνες, απόψεις επιστημόνων, ερευνητών και ιατρών. Μέτρα προστασίας από τον ιό και προτάσεις ειδικών και ανακοινώσεις της κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας στο live blog του www.ecozen.gr.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here