Αρχική COVID-19 Τσιόδρας: «Θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 12 μήνες για το εμβόλιο»

Τσιόδρας: «Θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 12 μήνες για το εμβόλιο»

0
Τσιόδρας για Κορονοϊό
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ ΒΑΣ. ΚΙΚΙΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ Δ. ΤΣΙΟΔΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)
Διαφήμιση

Πιστός και σήμερα Μεγάλη Τετάρτη, στο καθιερωμένο ραντεβού του ο Σωτήρης Τσιόδρας, για την ενημέρωση όσον αφορά στην εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας. Με το Πάσχα να… κοντοζυγώνει, αποτελεί το μεγάλο στοίχημα που αναμένεται να καθορίσει και την επόμενη μέρα και αν η κυβέρνηση θα μετριάσει τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα ή θα τα εντείνει και θα τα επεκτείνει. Η κυβέρνηση το επισημαίνει και το τονίζει συνεχώς και σε όλους τους τόνους: Μένουμε σπίτι το Πάσχα για να… βγούμε σταδιακά από το σπίτι το αμέσως επόμενο διάστημα. Στη θέληση του κόσμου είναι αν θα το τηρήσουν ή όχι.

Άλλα 22 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα καταγράφηκαν σήμερα στην Ελλάδα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται στους 2.192 και το 56,4% εξ αυτών να είναι άνδρες, σύμφωνα με την ανακοίνωση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. Τα 559 κρούσματα είναι σχετιζόμενα με ταξίδι και 899 με επαφές γνωστού κρούσματος.

Ο κορονοϊός στοίχισε τη ζωή σε ακόμη έναν άνθρωπο στη χώρα μας ανεβάζοντας τον θλιβερό απολογισμό στους 103 νεκρούς. Τελευταίο θύμα μια 57χρονη γυναίκα στο ΑΧΕΠΑ που έπασχε από υποκείμενο νόσημα. Σύμφωνα με πληροφορίες η άτυχη γυναίκα φέρεται να έπασχε από υποκείμενο νόσημα και συγκεκριμένα σακχαρώδη διαβήτη. Νωρίτερα στην ενημέρωση ο κ. Τσιόδρας, είχε ανακοινώσει τον θάνατο ενός ανθρώπου το τελευταίο 24ωρο και 102 συνολικά θύματα.

Κορονοϊός

Το ευχάριστο και το θετικό νέο είναι ότι 29 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ, ενώ 72 άνθρωποι ακόμη παραμένουν διασωληνωμένοι, με μέση ηλικία τα 68 έτη. Εξ αυτών, οι 15 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 82% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι μεγάλης ηλικίας, άνω των 70 ετών. Παράλληλα, έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 50.000 τεστ για την ανίχνευση του ιού.

«Ναι στην αισιοδοξία με διαφάνεια. Ακόμη δεν ήρθε ο καιρός για χαλάρωση. Πάμε σιγά – σιγά, έχουμε πετύχει σαν λαός», είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά την τακτική του ενημέρωση, σημειώνοντας ότι το κύριο μέλημα και στις επόμενες φάσεις είναι οι ηλικιωμένοι.

Παράλληλα, τόνισε πως, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, εκτιμάται πως θα αναμένονται νέα επιδημικά κύματα, εάν δεν υπάρξουν άλλα μέτρα (φάρμακα, εμβόλιο), μέχρι να υπάρξει συλλογική ανοσία. Για το δεύτερο κύμα της πανδημίας είπε ότι δεν περιμένουμε να είναι χειρότερο από όσα έχουμε δει, κάτι που φάνηκε και στη μελέτη του Χάρβαρντ. «Δεν είναι εύκολο να πούμε για την ανοσία πόσο ισχυρή είναι. Είναι αλλιώς αν κάποιος την έχει περάσει ελαφρά και κάποιος έχει νοσήσει», συμπλήρωσε ο κ. Τσιόδρας.

Το εμβόλιο θα αργήσει

Κορονοϊός εμβόλιο

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στις δοκιμές περί των 70 εμβολίων σε όλο τον κόσμο αυτήν την περίοδο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Μόνο ένα, ωστόσο, όπως σημείωσε, έχει περάσει στη φάση 2, αλλά είναι μακριά από τη μαζική παραγωγή. Πάντα σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, θα πρέπει να περιμένουμε 12 μήνες. «Το εμβόλιο θα αργήσει και ο ιός θα σβήσει μόνο αν βρεθεί ή όταν επαναλαμβάνουμε τα μέτρα. Ίσως χρειάζονται επαναλαμβανόμενα lockdown».

Αναφερόμενος στα θεραπευτικά σχήματα, ο ίδιος σημείωσε πως αναμένονται ενθαρρυντικά νέα για φάρμακα τις επόμενες εβδομάδες και για εμβόλια τους επόμενους μήνες. Τόνισε, όμως, ότι το εμβόλιο θ’ αργήσει, κάτι στο οποίο ήταν ξεκάθαρος. Μακάρι να είναι λάθος οι εκτιμήσεις για δύο χρόνια ακόμα, υπογράμμισε, αναφορικά με την παρουσία του κορονοϊού στον κόσμο.


*Παρακολουθήστε μέσα από το live blog του www.ecozen.gr, όλες τις εξελίξεις για την πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

Ρεπορτάζ, έρευνες, απόψεις επιστημόνων, ερευνητών και ιατρών. Μέτρα προστασίας από τον ιό και προτάσεις ειδικών και ανακοινώσεις της κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας στο live blog του www.ecozen.gr.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση