Αρχική COVID-19 Τσιόδρας: Δεν συστήνεται η γενικευμένη χρήση μασκών και γαντιών

Τσιόδρας: Δεν συστήνεται η γενικευμένη χρήση μασκών και γαντιών

0
Τσιόδρας
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦ. ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΩΤ. ΤΣΙΟΔΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ (EUROKINISSI/POOL ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ)
Διαφήμιση

Η Επιτροπή του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, δεν συστήνει τη γενικευμένη χρήση προστατευτικής μάσκας από το κοινό, ανακοίνωσε σήμερα στην καθιερωμένη ενημέρωση ο Σωτήρης Τσιόδρας. Παρομοίως, η Επιτροπή συστήνει να πάψουμε να φοράμε γάντια μίας χρήσης σε εξωτερικές δραστηριότητες και να τα αφήσουμε για τους επαγγελματίες της Υγείας.

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις του ΠΟΥ και του ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων για τη χρήση μάσκας, κατέληξε να συμφωνήσει με το τελευταίο. Από τη χρήση της μάσκας, όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, θα μπορούσαν να υπάρξουν οφέλη και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τα εφαρμόσουμε αναλόγως με την πορεία της επιδημίας, κυρίως για την προστασία από τη μόλυνση από όσους είναι ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτώματα.

Εντούτοις, συζητήθηκε η αύξηση του κινδύνου από την χρήση της μάσκας και την ψευδή αίσθηση ασφάλειας που παρέχει. Η Επιτροπή θεωρεί ότι στην παρούσα φάση τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την τήρηση των αποστάσεων και των μέτρων υγιεινής, κυρίως των χεριών. Κατόπιν αυτών, η επιτροπή δεν συστήνει τη γενικευμένη χρήση μάσκας από το κοινό. Ο Σωτήρης Τσιόδρας πρόσθεσε ότι θα επανατοποθετηθεί εφόσον οι συνθήκες το απαιτήσουν.

Κορονοϊός

Ειδικά για τη χρήση ιατρικών μασκών με βαλβίδα, αυτές δεν συστήνονται και είναι επικίνδυνες όταν χρησιμοποιούνται από ανθρώπους του γενικού κοινού και η χρήση τους πρέπει να γίνεται από τους επαγγελματίες που εργάζονται σε ΜΕΘ και τους αναισθησιολόγους.

Ξεκάθαρος ο Τσιόδρας για τα γάντια

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας αναφέρθηκε και στα γάντια μιας χρήσης που κατά κόρον χρησιμοποιούν πολλοί συμπολίτες μας εκτός σπιτιού, καθιστώντας σαφές πως η πρακτική αυτή μπορεί να αποδειχθεί ακόμη πιο επικίνδυνη κι από το να μην φορά κανείς τίποτα στα χέρια.

«Λίγες είναι οι ενδείξεις ότι η χρήση τους προσφέρει προστασία. Οι προθέσεις είναι καλές, αλλά η εκτεταμένη χρήση είναι πολλές φορές μάταιη. Πολλοί φορούν γάντια για να προστατευτούν, αλλά έχουν και κινδύνους. Η υπερβολική εξάρτηση από τα γάντια προσφέρει ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας και μπορεί να προκαλέσει εφησυχασμό», τόνισε, σημειώνοντας πως μικρές εγκοπές μπορεί να «επιτρέψουν» στον κορονοϊό να «επιτεθεί», ενώ ακόμη σημείωσε πως το να φορά κανείς γάντια μπορεί να τον κάνει να τηρεί λιγότερο συχνά από ότι πρέπει τους κανόνες υγιεινής, όπως το πλύσιμο των χεριών.

Κορονοϊός COVID-19: Δωρεά 650.000 ευρώ από το Ίδρυμα Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος – ΒΙΟΧΑΛΚΟ

Επιπλέον, επισήμανε ότι μπορούν εύκολα να φθαρούν και να αποκτήσουν τρυπούλες, θέτοντας σε κίνδυνο το άτομο που τα φοράει. Επιπλέον, μπορούν να οδηγήσουν σε εφησυχασμό και ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας. Ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε ότι ο ιός μπορεί να μολύνει τα γάντια όπως τα χέρια, γεγονός επικίνδυνο δεδομένου ότι ο μέσος άνθρωπος πιάνει το πρόσωπό του 3-23 φορές την ώρα! Επιπλέον αν τα γάντια απορριφθούν σε δημόσιους χώρους αποτελούν εστία μόλυνσης. Κίνδυνος μόλυνσης υπάρχει επίσης όταν βγάζουμε τα γάντια.

Επομένως, η Επιτροπή συστήνει να πάψουμε να φοράμε τα γάντια σε εξωτερικές δραστηριότητες και να τα αφήσουμε στους επαγγελματίες της Υγείας. Ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε ότι το καλό πλύσιμο των χεριών και η χρήση αντισηπτικού είναι η καλύτερη άμυνα.

Τι συμβαίνει με την αύξηση νοσηρότητας

Υπάρχει φόβος των πολιτών να προσέρχονται στις δομές υγείας – μπορεί αυτό να οδηγήσει σε αύξηση της νοσηρότητας το επόμενο διάστημα, ρωτήθηκε ο κ.Τσιόδρας. Απάντησε ότι σε κάποιες νόσους, χωρίς να είναι γνωστός ο λόγος, παρά εικασίες, δεν δίνουν τους αριθμούς που είχαν παλαιότερα. Υπάρχουν ασθένειες, όπως κακοήθη κρούσματα που συνεχίζονται, είναι σημαντικά ερωτήματα, τα παρακολουθούμε, υπάρχουν και στοιχεία έκπληξης, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.

Κορονοϊός

Οι ιαθέντες και η ανοσία

Στην ερώτηση αν ιαθέντες έχουν αναπτύξει ανοσία και αν έχουν ελεγχθεί σχετικά, ο κ. Τσιόδρας απάντησε ότι όντως υπάρχει ανάπτυξη ανοσίας, που δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει. Δεν έχουν ακόμη επικυρωθεί όσον αφορά την αξιοπιστία τους. Προχώρησε σε ένα σημαντικό αριθμό τεστ ο διεθνής οργανισμός. Αυτά τα τεστ αν θέλουμε να είναι τέλεια, πρέπει να μην εξαιρούν κανέναν. Δεν μπορούμε να πούμε ότι ένα τεστ είναι αξιόπιστο, μπορεί άλλο να έδινε άλλα αποτελέσματα. Αυτό αναζητά ο κόσμος να βγουν αξιόπιστα τεστ αντισωμάτων. Πιστεύω ότι θα έχουμε τον επόμενο μήνα. Κάποια τεστ έχουν δοκιμαστεί και στην Ελλάδα, όσο περνάει ο καιρός θα ξέρουμε ποια είναι αξιόπιστα. Δοκιμάσαμε κάποια κινέζικα τεστ, υπάρχουν κι άλλα στην αγορά θα δούμε ποια θα είναι πιο αξιόπιστα.

Ασυμπτωματικοί

Για τους ασυμπτωματικούς που εμφάνιζαν κλινική εικόνα μιας νέου τύπου πνευμονίας και θα μπορούσαν να έχουν συνέπειες στη λειτουργία των πνευμόνων, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι έχουν ανιχνευθεί περιστατικά που έχουν μολυνθεί από τον ιό, αλλά δε νοσούν από τον ιό. Πιο μεταδοτικοί είναι οι προσυμπτωματικοί. Δεν έχει δημοσιευθεί εικόνα, κατά κόρον, να είσαι ασυμπτωματικός και να έχεις πνευμονία.

Οι προσλήψεις και τα μέτρα

Κορονοϊός

Είναι ευκαιρία για να γίνει μόνιμη παρέμβαση στο σύστημα υγείας με προσλήψεις και άλλα μέτρα, ρωτήθηκε στη συνέχεια ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. «Ο δημόσιος χαρακτήρας του συστήματος υγείας είναι αδιαπραγμάτευτος. Τα σύγχρονα συστήματα υγείας έχουν δείκτες μέτρησης που βασίζονται στην ανταποκρισιμότητα του συστήματος και το δικό μας ανταποκρίνεται και αυτό αποδεικνύεται από την πανδημία και πόσο γρήγορα ξεπεράσαμε στρεβλώσεις, ανοίξαμε κρεβάτια, κάναμε προσλήψεις. Όλα αυτά δημιουργούν παρακαταθήκη για το μέλλον».

88 τα θύματα – 1.955 τα συνολικά κρούσματα

Ένα ακόμη απόγευμα που ο Σωτήρης Τσιόδρας «μπαίνει» στα σπίτια των Ελλήνων για να ανακοινώσει το πώς κινείται ο κορονοϊός στην χώρα μας. Με το Πάσχα, να είναι προ των πυλών οι Αρχές εργάζονται πυρετωδώς ώστε να μην υπάρξει καμία παρέκκλιση στο πλάνο της απαγόρευσης κυκλοφορίας με φόντο μια πιθανή χαλάρωση των μέτρων στην συνέχεια.

Ακόμη δύο νεκρούς από κορονοϊό μετρά η χώρα μας και συνολικά πέντε μέσα σ’ ένα 24ωρο. Αργά το βράδυ έγινε γνωστό ότι μια 86χρονη γυναίκα που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Αττικόν και είχε προσβληθεί από τον ιό δεν μπόρεσε να κρατηθεί στη ζωή.

Το απόγευμα, ένας 79χρονος έφυγε από τη ζωή από τον φονικό ιό στην Καστοριά και συγκεκριμένα από την Μεσοποταμία, η οποία βρίσκεται σε καραντίνα, ανεβάζοντας πλέον στους 87 συνολικά τους νεκρούς. Ο άτυχος ηλικιωμένος, δεν είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα και νοσηλευόταν τις τελευταίες 10 ημέρες στην εντατική του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Στην εντατική του ΑΧΕΠΑ νοσηλεύονται άλλοι δύο άνθρωποι από την ίδια περιοχή.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, είχε ανακοινώσει ότι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων του κορονοϊού στην Ελλάδα είναι 86, αφού είχαν προστεθεί, άλλοι τρεις συμπολίτες μας στη μακάβρια λίστα του θανάτου μέσα σ’ ένα 24ωρο από την θανατηφόρο νόσο. Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας, ανακοίνωσε ότι επιβεβαιώθηκαν 71 νέα κρούσματα με τον συνολικό αριθμό των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να ανέρχεται πλέον στα 1.955. Επιπρόσθετα, τόνισε πως 518 κρούσματα σχετίζονται με κάποιο ταξίδι, ενώ 734 με κάποιο ήδη γνωστό κρούσμα. 

79 διασωληνωμένοι – 16 εκτός εντατικής

Στις Εντατικές Μονάδες όλης της χώρας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 79 ασθενείς με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη και με το 77% αυτού του συνόλου να έχει υποκείμενο νόσημα ή να είναι υπερήλικες, δηλαδή άνω των 70 ετών. Το 57% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι άνδρες, ενώ στα θύματα γυναίκες είναι οι 23. Συνολικά έχουν ελεγχθεί 33.464 δείγματα. Λιγότερο από το 3% των κρουσμάτων είναι παιδιά, ενώ άνω των 65 ετών είναι το 21% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ενώ το 30% ανήκει στην ηλικιακή ομάδα από 18-39 ετών και οι υπόλοιποι βρίσκονται στην ομάδα 40-64 ετών. Δεκαέξι άνθρωποι βγήκαν από τις εντατικές.

Κορονοϊός, Ασθενοφόρο

Χαρδαλιάς: Οι εκκλησίες θα είναι κλειστές για τους πιστούς

Στις δύσκολες αποφάσεις που έχει πάρει η Πολιτεία ώστε να αποφευχθεί χωρίς εξαιρέσεις ο συγχρωτισμός των πολιτών και μετάδοσης του ιού, τόνισε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι η Εκκλησία της Ελλάδος συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της διάδοσης του κορονοϊού, έδωσε με υψηλό αίσθημα ευθύνης και γενναιότητας στο πλαίσιο των αποφάσεων της Πολιτείας, κατευθύνεις προς τους πιστούς ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδας.

Επικαλούμενος τις σημερινές διευκρινίσεις του εκπροσώπου Τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδας, μητροπολίτη Ναύπακτου, είπε ότι οι ναοί θα είναι ανοικτοί τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας μόνο σε συγκεκριμένες ώρες αποκλειστικά για τους ιερούς και το απολύτως αναγκαίο προσωπικό των ναών, ενώ ο κ. Χαρδαλιάς παρακάλεσε θερμά τους πιστούς να ακολουθήσουν όλοι χωρίς εξαιρέσεις την προτροπή της Ιεράς Συνόδου.

Εκκλησία

Μόνο ατομική προσευχή

Στην ίδια κατεύθυνση, «η ατομική προσευχή δεν προβλέπεται στους κατ’ εξαίρεση λόγους μετακίνησης», υπενθύμισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και συνέστησε καθώς «οι εκκλησίες θα είναι κλειστές, να αρκεστούμε στην ατομική προσευχή», γνωστοποιώντας παράλληλα πως οι Ιερές Ακολουθίες θα μεταδοθούν από την τηλεόραση, το ραδιόφωνο και το διαδίκτυο. «Ας προσευχηθούμε από το σπίτι», κατέληξε ο κ.Χαρδαλιάς.

Συνεχείς εντατικοί έλεγχοι

Μήνυματα
ΑΘΗΝΑ-ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ / ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΠΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας έκανε ειδική αναφορά στα μέτρα πρόληψης του κορονοϊού που έχουν τεθεί σε εφαρμογή στα αεροδρόμια της χώρας, ανακοινώνοντας ότι συστηματικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλους τους επιβάτες των τακτικών πτήσεων που φτάνουν στη χώρα. Ειδικότερα, έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες ημέρες σε 15 τακτικές πτήσεις και συνολικά 724 επιβάτες.

Το επιβατικό κοινό μεταφέρεται από το αεροδρόμιο σε ξενοδοχεία, εκεί υποβάλλεται σε τεστ και όσοι εκ των επιβατών βρεθούν αρνητικοί αποχωρούν για το σπίτι τους, ώστε να συνεχίσουν εκεί την καραντίνα, ενώ όσοι βρεθούν θετικοί παραμένουν εντός των ξενοδοχείων για περισσότερη παρακολούθηση.


*Παρακολουθήστε μέσα από το live blog του www.ecozen.gr, όλες τις εξελίξεις για την πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

Ρεπορτάζ, έρευνες, απόψεις επιστημόνων, ερευνητών και ιατρών. Μέτρα προστασίας από τον ιό και προτάσεις ειδικών και ανακοινώσεις της κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας στο live blog του www.ecozen.gr.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση