Αρχική COVID-19 Τσιόδρας: Ο κορονοϊός προκαλεί και βλάβες στον εγκέφαλο

Τσιόδρας: Ο κορονοϊός προκαλεί και βλάβες στον εγκέφαλο

0
Κορονοϊός
Διαφήμιση

Νεότερα και κρίσιμα στοιχεία, όσον αφορά σε μελέτες που έχουν γίνει και δείχνουν ότι ο κορονοϊός, προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο, έδωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας στην καθημερινή ενημέρωση για τα κρούσματα στην Ελλάδα.

Ο κ. Τσιόδρας επικαλούμενος νευρολόγους σε όλο τον κόσμο είπε ότι: «Ένα μικρό υποσύνολο των ασθενών με κορονοϊό αναπτύσσουν σοβαρές βλάβες στον εγκέφαλο. Αν και ο πυρετός ο βήχας και η δυσκολία στην αναπνοή είναι τα τυπικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα της νέας λοίμωξης ορισμένοι ασθενείς παρουσιάζουν δυσλειτουργία στη νοητική τους ικανότητα, σύγχυση, λήθαργο, επιληψία, ακόμα και εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτά, συν την διαταραχή της οσμής και της γεύσης που όλο και περισσότερο αναφέρεται στην βιβλιογραφία. Τα νευρολογικά σύνδρομα φαίνεται πως οφείλονται σε προσβολή του εγκεφάλου και των νεύρων του από τον ιό, δηλαδή μια εγκεφαλοπάθεια».

Τσιόδρας για Κορονοϊό
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ ΒΑΣ. ΚΙΚΙΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ Δ. ΤΣΙΟΔΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

Και συνέχισε: «Αναφέρονται σε έως και 15% των σοβαρά ασθενών από Κινέζους ερευνητές. Είναι γνωστό σ’ εμάς τους κλινικούς γιατρούς πως μπορεί ένας ιός να προσβάλλει τον εγκέφαλο και να κάνει κι εκεί φλεγμονή αντίστοιχη σε αυτή που προκαλεί σε άλλα όργανα όπως ο πνεύμονας. Επίσης, η μείωση στα επίπεδα οξυγόνου του αίματος στις σοβαρές περιπτώσεις της νόου μπορεί να έχει επιπτώσεις στην λειτουργία του εγκεφάλου. Παρόμοια φαινόμενα έχουμε και μιλάμε γι’ αυτά και στην γρίπη και μιλάμε γι αυτά σε ηλικιωμένους ανθρώπους ή ανθρώπους που νοσούν σοβαρά από τις ιώσεις. Ελληνική ερευνητική ομάδα ήδη μελετά τις επιπτώσεις του ιού σε κάποια από αυτά τα συμπτώματα».

Σε καραντίνα η δομή στη Ριτσώνα

Αποφασίστηκε, μετά και από σχετική εντολή του υπουργού Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη, να τεθεί σε καραντίνα για 14 ημέρες η δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Ριτσώνα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά. «Ο κρατικός μηχανισμός αναλαμβάνει από την αρχή κάθε πρωτοβουλία» για την προστασία των πολιτών υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ο υγειονομικός περιορισμός 14 ημερών ήρθε ως αποτέλεσμα της ιχνηλάτησης γυναίκας που φιλοξενείτο στη δομή και -μετά τον τοκετό της- νοσηλεύεται πλέον σε νοσοκομείο Αθηνών. Από τα 63 δείγματα που πάρθηκαν, 23 βρέθηκαν θετικοί χωρίς ωστόσο κανείς να νοσεί ή να φέρει συμπτώματα της νόσου, εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς, όπως και ότι όλα τα δείγματα του προσωπικού είναι αρνητικά. Για προληπτικούς, όμως λόγους απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος από τη δομή με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ ενήμερες είναι και οι αυτοδιοικητικές αρχές της περιοχής. Μάλιστα, ειδικό κλιμάκιο του υπουργείου Μετανάστευσης θα εποπτεύει επί τόπου τα μέτρα, ενώ η δομή ενισχύεται και με πρόσθετο προσωπικό, με τη μέριμνα του ΕΟΔΥ.

Καταυλισμός Προσφύγων
ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ Η ΔΟΜΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΡΙΤΣΩΝΑ ΛΟΓΩ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ (EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)

Κορονοϊός: 119 κρούσματα στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας μιλώντας για το «Ελευθέριος Βενιζέλος», ανακοίνωσε ότι βγήκαν τα αποτελέσματα της δειγματοληψίας στους 380 επιβαίνοντες του  κρουαζιερόπλοιου από το Ινστιτούτο Παστέρ. Συνολικά στα δείγματα, 119 βρέθηκαν θετικά, 259 αρνητικά και δυο χρήζουν επανεξέτασης, ενώ το πλοίο θα μεταφερθεί σε ειδική μαρίνα, την ώρα που δείγματα έχουν παρθεί και από τις επιφάνειες και τους χώρους του.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, θα επαναπατριστούν όσοι από τους επιβάτες είναι αρνητικοί στον ιό, αφού βέβαια πρώτα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία στην Αθήνα, ενώ οι θετικοί επιβάτες θα τεθούν ενός του πλοίου σε καραντίνα 14 ημερών με συνεχή υγειονομική και ιατρική υποστήριξη, καθώς θα στηθεί και τέντα (ως προληπτικό μέτρο) για γιατρούς και νοσηλευτές που θα απασχοληθούν με την νοσηλεία των επιβατών, στην είσοδο της προβλήτας.

«Όλοι, μα όλοι οι επιβαίνοντες είναι πολύ καλά και χωρίς συμπτώματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ενώ αύριο θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση στις οικογένειες των επιβατών, σημείωσε.

ΤΟ ΠΛΟΙΟ “ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ” ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΛΟΓΩ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ (EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ)

Αναστέλλονται όλες οι οικοδομικές εργασίες στη Μύκονο

Στο περιστατικό 69χρονης γυναίκας που εμφάνισε συμπτώματα και διαγνώστηκε θετική στον ιό στο Κέντρο υγείας Μυκόνου, αναφέρθηκε ακόμη ο κ. Χαρδαλιάς, προχωρώντας λόγω του επιδημιολογικού φορτίου σε αναστολή 14 ημερών όλων των οικοδομικών έργων, ιδιωτικών και δημόσιων, αλλά και των εργοταξίων στο νησί. «Απευθύνουμε έκκληση στους κατοίκους της Μυκόνου να τηρούν τα μέτρα και να παραμένουν σπίτια τους. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη» και πρόσθεσε ότι «χρήζει άμεσης αντιμετώπισης» και θα υπάρξει λήψη μέτρων αν χρειαστεί. Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε, ότι οι επόμενες εβδομάδες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες. Με επιμονή και πειθαρχία θα σπάσουμε την αλυσίδα της πανδημίας, καταλήγει χαρακτηριστικά .

53 νεκροί – 169 νέα κρούσματα – 1.584 συνολικά

Ολοένα και αυξάνεται η λίστα των νεκρών στην χώρα μας από τον φονικό ιό. Καθημερινά και τα νέα κρούσματα κορονοϊού δείχνουν άνοδο και η κυβέρνηση ζητά από όλους να συνεχίσουν την σημαντική προσπάθεια για περιορισμό στις οικίες για να μην υπάρξει περαιτέρω ραγδαία εξάπλωση της νόσου.

Οι νεκροί επισήμως αυξήθηκαν στους 53, αφού προστέθηκαν άλλοι 3 άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο. Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως οι 50 από τους 53 νεκρούς είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα. Στα 1.584 ανέρχονται τα συνολικά κρούσματα λοίμωξης από κορονοϊό, αφού οι νέοι ασθενείς φτάνουν τους 169.

Κορονοϊός

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, καθώς και ο Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσαν το απόγευμα της Πέμπτης τρεις θανάτους, 27 νέα κρούσματα στον γενικό πληθυσμό, 23 επιπλέον κρούσματα στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στη Ριτσώνα και 119 στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο παραμένει αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι του Πειραιά. Τα περισσότερα εξακολουθούν πάλι να εντοπίζονται  σε κατοίκους της Αττικής. Ο κ. Τσιόδρας τόνισε, ότι 91 συμπολίτες μας είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 65 έτη, ενώ έχουν διενεργηθεί 18.844 εξετάσεις για κορονοϊό.

Κορονοϊός: Τα ποσοστά θνησιμότητας

Ο καθηγητής αναφέρθηκε λεπτομερώς στο θέμα των θανάτων νέων και παιδιών, λέγοντας πως η ασθένεια εκδηλώνεται εξαιρετικά σπάνια σε παιδιά. Πρέπει, ωστόσο, να εμπεδώσουν τα ατομικά μέτρα προστασίας και να εκτιμήσουν τα μέτρα. Η θνησιμότητα στις νέες ηλικίες είναι μόλις 0,66%, στα άτομα 50 ετών και άνω στο 8%, ενώ στα ηλικιωμένα άτομα φτάνει στο 18%, υπογράμμισε.

Κορονοϊός

Τα μέτρα θα κρατήσουν σίγουρα μερικές εβδομάδες τον χρόνο, ξεκαθάρισε ο κ. Τσιόδρας. Τόνισε ότι, αν είχαμε ακολουθήσει την πορεία της Ισπανίας, θα είχαμε σήμερα 2.265 νεκρούς. Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι κινήσεις που έχουν κάνει οι επιμέρους χώρες βοηθούν στο να ανακοπεί σε ένα βαθμό ο ρυθμός επέκτασης του ιού.

*Παρακολουθήστε μέσα από το live blog του www.ecozen.gr, όλες τις εξελίξεις για την πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

Ρεπορτάζ, έρευνες, απόψεις επιστημόνων, ερευνητών και ιατρών. Μέτρα προστασίας από τον ιό και προτάσεις ειδικών και ανακοινώσεις της κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας στο live blog του www.ecozen.gr.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση