Αρχική COVID-19 Τσιόδρας: «Η άρση των μέτρων είναι μαραθώνιος» – 77 νέα κρούσματα –...

Τσιόδρας: «Η άρση των μέτρων είναι μαραθώνιος» – 77 νέα κρούσματα – 1.832 συνολικά – 81 θάνατοι

0
Τσιόδρας για Κορονοϊό
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ ΒΑΣ. ΚΙΚΙΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ Δ. ΤΣΙΟΔΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)
Διαφήμιση

Αυξήθηκαν κατά πολύ σε σχέση με χθες που ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα τα κρούσματα, αφού τα νέα επιβεβαιωμένα που ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, από το Υπουργείο Υγείας, ανέβηκαν κατά 77, με το σύνολο να φτάνει τα 1.832. Στους 81 ανέρχονται πλέον οι νεκροί από τον φονικό ιό στην Ελλάδα. Ένας 42χρονος από την Χαλκιδική και μια 85χρονη στην Αθήνα έχασαν σήμερα την ζωή τους.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, είπε ότι 501 από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ταξιδιωτικό ιστορικό, ενώ 679 είναι σχετιζόμενα με άλλα γνωστά κρούσματα. Όπως είπε ο επικεφαλής του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, 90 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι, ενώ έχουν εξεταστεί συνολικά 28.584 δείγματα. Από τους 90 ανθρώπους που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι -με μέσο όρο ηλικίας τα 66 έτη- οι 19 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 72% είτε έχουν υποκείμενο νόσημα, είτε είναι ηλικίας άνω των 70 ετών. Παράλληλα, το 88% των ανθρώπων που κατέληξαν είτε ήταν ηλικιωμένοι, είτε είχαν υποκείμενο νόσημα.

«Αν δεν προσέξουμε όλα μπορεί να αλλάξουν»

Ο κ.Τσιόδρας έκανε ειδική μνεία στην άρση των περιοριστικών μέτρων λέγοντας ότι αυτό δεν είναι αγώνας ταχύτητας, σπριντ, αλλά είναι μαραθώνιος και παρά τη σχετική αισιοδοξία για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα, η άρση των μέτρων είναι κάτι που θα γίνει σταδιακά, με απόλυτο σχεδιασμό.

Κορονοϊός

Πρόσθεσε ότι, «Η πανδημία είναι σαν την οδήγηση ενός αυτοκινήτου με πολλές στροφές και πρέπει να οδηγήσεις με προσοχή. Να προσέξουμε τις λεπτές ισορροπίες ανάμεσα στα μέτρα και τις οικονομικές επιπτώσεις να μην ανατραπούμε στην πορεία. Αν δεν προσέξουμε όλα μπορεί να αλλάξουν». Αυτή την στιγμή όλες οι προβλέψεις είναι καλές και έχει επιπεδωθεί η καμπύλη, δεν υπάρχει διασπορά αλλά αν εφησυχάσουμε θα χάσουμε το παιχνίδι, είπε ακόμα και πρόσθεσε επίσης κάτι πολύ θετικό, ότι δεν υπάρχει άνοδος των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ.

Για την διασπορά στην κοινότητα

Επιπλέον, ο κ. Τσιόδρας, επισήμανε ότι δεν υπάρχει συνολική πληροφορία για τον πληθυσμό, πράγμα που θα μπορεί να γίνει με επιδημιολογικές μελέτες και μελέτες επιτήρησης, που είναι εν ισχύ και θα δώσουν συμπεράσματα. Για την θέση της χώρας, ο κ.Τσιόδρας είπε ότι υπάρχει ασφαλής εκτίμηση για τους θανάτους στη χώρα και η επιδημική καμπύλη των θανάτων αναμένεται να δείξει μείωση τις επόμενες μέρες. Φαίνεται ότι έχει επιπεδωθεί η καμπύλη, φαίνεται ότι δεν υπάρχει τεράστια διασπορά. Αν δεν υπήρχαν τα μέτρα, θα υπήρχε τεράστια διασπορά και αυτό θα φαινόταν και στον αριθμό των νεκρών. Προοδευτικά θα δείτε τους δείκτες να μειώνονται. Τα μέτρα που έχουμε λάβει, δείχνουν να έχουν συγκρατήσει την επιδημία.

Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ρωτήθηκε για την ενεργοποίηση των κινητών μονάδων  και των ιδιωτών γιατρών και απάντησε ότι έχουν γίνει οι ρυθμίσεις ώστε να δρομολογηθούν τις επόμενες μέρες.

Κορονοϊός

Για τα εμβόλια

Ο κ.Τσιόδρας κλήθηκε να απαντήσει αν υπήρξαν εμβόλια για τους συγγενείς με τον COVID-19  ιούς, τους SARS και τον MERS, απάντησε ότι είναι απορίας άξιο ότι δεν απέδωσαν οι προσπάθειες για εμβόλιο- για τον Sars έμεινε μάλιστα σε ειδικά ερευνητικά πρωτόκολλα. Για τον Mers έγιναν προσπάθειες για εμβόλιο, δεν βγήκε άκρη, έως σήμερα που έγιναν ανακοινώσεις από τους Αμερικανούς. Πρόσθεσε πάντως ότι και οι δύο αυτοί ιοί είχαν χαμηλή μεταδοτικότητα και θνητότητα. Οι προσπάθειες για τον Covid-19 είναι πιο εντατικές και έχουμε μια ελπίδα παραπάνω. Το γεγονός ότι δεν βρέθηκαν εμβόλια για τους συγγενείς ιούς, δείχνει και τη δυσκολία του εγχειρήματος, είπε ο κ.Τσιόδρας.

Εμβολιασμούς Ενηλίκων

Χαρδαλιάς: Ξεχάστε την αποκλιμάκωση των μέτρων

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ξεκαθάρισε ότι «τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα. Το τονίζουμε γιατί έχει αναπτυχθεί συζήτηση για αποκλιμάκωση των μέτρων. Μετά τις 27 Απριλίου θα ξεκινήσει συζήτηση για το πότε και πώς θα αρχίσει η αποκλιμάκωση.Έχουμε δρόμο να διανύσουμε. Μην περιμένουμε ότι θα ξυπνήσουμε ένα πρωί και όλα θα είναι όπως πριν», φρενάροντας τις όποιες συζητήσεις επαναφοράς στην κατάσταση προ της πανδημίας. Παρότι ότι ο ίδιος δήλωσε πως αντιλαμβάνεται την όποια κοινωνική κόπωση, «δεν είμαστε ακόμη εκεί», υποστήριξε ο κ. Χαρδαλιάς και υπογράμμισε ότι τον πρώτο λόγο στην επαναφορά στην κανονικότητα έχουν οι ειδικοί επιστήμονες.

«Ας μην προκαλούμε την τύχη μας»

Επιπλέον, ο κ. Χαρδαλιάς εστίασε στην ανάγκη προσήλωσης στην εφαρμογή των μέτρων αυτοπεριορισμού και υπενθύμισε πως από τις 12 μέχρι τις 20 Απριλίου ισχύουν οι κανόνες προστασίας αναφορικά με τους λατρευτικούς χώρους, δηλαδή και τις ημέρες του Πάσχα. Και πρόσθεσε με αφορμή τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα: «Οποιαδήποτε συζήτηση ή διάφορες δικαιολογίες για μετακίνηση εκείνες τις ημέρες είναι εντελώς ανεύθυνη και αντικοινωνική. Ας μην προκαλούμε την τύχη μας. Η οποιαδήποτε προσπάθεια μετακίνησης μας, αυξάνει τον κίνδυνο μεταφοράς του κορονοϊού».

Νίκος Χαρδαλιάς
ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΜΕΤΡΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΛΟΓΩ ΚΩΡΟΝΟΪΟΥ (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

Χαρδαλιάς: Έχουμε χιλιάδες σε καραντίνα

Εμμένοντας στον κίνδυνο περαιτέρω μετάδοσης του ιού, ο κ. Χαρδαλιάς επικαλέστηκε και στατιστικά δεδομένα. Συγκεκριμένα, σε 14ημερη καραντίνα στην Αττική τίθενται όσοι έρχονται από το εξωτερικό ή στενές επαφές κρουσμάτων, με τον αριθμό να ξεπερνά σε όλη την επικράτεια τα 23.356 άτομα. Επιπλέον, 6.645 πολίτες παραμένουν μέχρι και σήμερα στην καραντίνα, εκ των οποίων 1.059 στενές επαφές κρουσμάτων, ενώ 2062 πολίτες έχουν επαναπατριστεί. Μόνο στην Αττική, 3.954 άτομα τέθηκαν σε καραντίνα, 1092 παραμένουν ακόμη με τον ιό, 712 έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία, 293 άτομα νοσηλεύονται και 219 παραμένουν σε περιορισμό κατ’ οίκον επισήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, προειδοποιώντας ότι η «η οποιαδήποτε προσπάθεια μετακίνησής μας προς τα χωριά αυξάνει τον κίνδυνο μεταφοράς του ιού».

Κορονοϊός

Νέα ψηφιακή πλατφόρμα

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την δημιουργία ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας με τις όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τον κορονοϊό, Covid19.gov.gr, παρέχοντας και απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα. Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καταλήγοντας πως «δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω, γιατί αυτό που διακυβεύεται είναι η ανθρώπινη ζωή».


*Παρακολουθήστε μέσα από το live blog του www.ecozen.gr, όλες τις εξελίξεις για την πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

Ρεπορτάζ, έρευνες, απόψεις επιστημόνων, ερευνητών και ιατρών. Μέτρα προστασίας από τον ιό και προτάσεις ειδικών και ανακοινώσεις της κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας στο live blog του www.ecozen.gr.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑποτελεσματικά αντισώματα κατά του κορονοϊού απομόνωσαν Κινέζοι επιστήμονες
Επόμενο άρθροΠάσχα: «Τσουχτερά» πρόστιμα, μπλόκα και κλειστοί δρόμοι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ