Αρχική COVID-19 Τσιόδρας: «Η απρόσεκτη συμπεριφορά των λίγων είναι άδικη για αυτούς που προσέχουν»

Τσιόδρας: «Η απρόσεκτη συμπεριφορά των λίγων είναι άδικη για αυτούς που προσέχουν»

0
καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦ. ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΩΤ. ΤΣΙΟΔΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ (EUROKINISSI/POOL ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ)
Διαφήμιση

Χθες δεν σημειώθηκε κανένας θάνατος στη χώρα μας, ωστόσο σήμερα δυστυχώς είχαμε πάλι αύξηση των νεκρών, αφού καταγράφηκαν 4 θύματα το τελευταίο 24ωρο και συνολικά ανέβηκαν στα 125. 33 εξ αυτών είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Ο μέσος όρος ηλικιών των θανόντων υπολογίζεται στα 74 έτη, με το 90,4% εξ αυτών να είναι ηλικιωμένοι ή να είχαν σοβαρό υποκείμενο νόσημα.

Ο τελευταίος άνθρωπος που έχασε τη ζωή του είναι ένας 63χρονος ο οποίος νοσηλευόταν στο Θριάσιο. Νωρίτερα είχαν γίνει γνωστοί οι θάνατοι ενός 90χρονου στο νοσοκομείο Σωτηρία, ενός 88χρονου στην Θεσσαλονίκη που ήταν ασθενής με ΧΑΠ και υπερλιπιδαιμία και έφυγε από την ζωή στις 4:00 τα ξημερώματα. Επίσης, ένας 76χρονος που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Ερυθρός, κατέληξε.

Άλλα 55 κρούσματα του νέου κορονοϊού στη χώρα ανακοίνωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται πλέον στα 2.463. Τα περισσότερα εξ αυτών όπως σημείωσε, καταγράφηκαν σε υγειονομικές μονάδες. Το 56% των κρουσμάτων είναι άνδρες. Τα 574 σχετίζονται με ταξίδι, ενώ τα 1.131 με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ακόμη 52 συμπολίτες μας είναι διασωληνωμένοι, με τον μέσο όρο ηλικίας τους να υπολογίζεται στα 66 έτη. 15 εξ αυτών να είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 85% έχει κάποιο σοβαρό υποκείμενο νόσημα, ή είναι ηλικίας άνω των 70 ετών. Τέλος, 57 συμπολίτες μας βγήκαν από τα νοσοκομεία, ενώ έχουν γίνει περίπου 59.200 έλεγχοι για τον κορονοϊό.

Ο εξάψαλμος του Τσιόδρα για τους… λίγους

Κορονοϊός

«Στεναχωρούμαι να λέω ότι απρόσεκτες συμπεριφορές των λίγων είναι άδικη γι’ αυτούς που προσέχουν και οδηγούν σε αναζωπυρώσεις», είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας. «Αν συνεχίσουμε έτσι δεν θα ησυχάσουμε. Δεν είναι δυνατόν να χαλαρώνουμε και να χάνουμε την επαγρύπνησή μας», είπε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας. «Όλα τα δεδομένα τονίζουν την ανάγκη επαγρύπνησης σε όλους τους τομείς της οικονομίας», συνέχισε. «Σε δύο χώρους που δεν υπήρχε η ανάλογη επαγρύπνηση που θα περιμέναμε, από ευαισθητοποιημένους υγειονομικούς, έγινε το κακό», τόνισε αναφερόμενος στα πρόσφατα νέα κρούσματα σε μονάδες υγείας.

«Δεν είναι δυνατόν να χαλαρώνουμε, να χάνουμε την επαγρύπνηση μας και να δημιουργούνται συνεχώς νέες εστίες μετάδοσης», συνέχισε επισημαίνοντας πως η απρόσεκτη συμπεριφορά των λίγων είναι άδικοι για τους πολλούς που προσέχουν. Ο κ. Τσιόδρας, επανέλαβε την ανάγκη αφύπνισης της κοινωνίας σε αυτή την κρίσιμη φάση που η επιδημία δείχνει να υποχωρεί στην χώρα μας, ώστε να μην χάσουμε όσα κερδίζουμε.

Οδηγίες Τσιόδρα για τη χρήση της μάσκας

Κορονοϊός

Στη συνέχεια ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στη χρήση υφασμάτινων μασκών, σε κλειστούς χώρους όπως μέσα μαζικής μεταφοράς και σούπερ μάρκετ λέγοντας πως θα γίνει με ειδική επικοινωνιακή στρατηγική και θα ακολουθήσουν οδηγίες. Επανέλαβε πως χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη χρήση της μάσκας. «Η χρήση της δεν αντικαθιστά το να αποφεύγουμε αν αγγίζουμε το πρόσωπό μας όσο το δυνατόν περισσότερο», δήλωσε.

Παρόλα αυτά, διευκρίνισε ορισμένους τρόπους για πιο ορθή χρήση, όπως:

  • η μάσκα πρέπει να καλύπτει πλήρως πρόσωπο, μύτη και στόμα,
  • να γίνεται πλύσιμο των χεριών πριν την τοποθέτηση της μάσκας, αλλά και πριν αφαιρεθεί, είτε με σαπούνι και νερό, είτε αντισηπτικό με διάλυμα.
  • να μην αγγίζει το μπροστά μέρος της μάσκας,
  • αν είναι μιας χρήσης να την απορρίπτει πετώντας την στα σκουπίδια,
  • ενώ αν ξαναχρησιμοποιείται να πλένεται συχνά στους 60 βαθμούς με σύνηθες απορρυπαντικό.

*Παρακολουθήστε μέσα από το live blog του www.ecozen.gr, όλες τις εξελίξεις για την πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

Ρεπορτάζ, έρευνες, απόψεις επιστημόνων, ερευνητών και ιατρών. Μέτρα προστασίας από τον ιό και προτάσεις ειδικών και ανακοινώσεις της κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας στο live blog του www.ecozen.gr.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση