Αρχική COVID-19 Σκέρτσος: Νέοι κανόνες, καταργούνται τα SMS, διατηρείται η τηλεργασία

Σκέρτσος: Νέοι κανόνες, καταργούνται τα SMS, διατηρείται η τηλεργασία

0
Σκέρτσος
(EUROKINISSI / POOL PHOTO/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ)
Διαφήμιση

Μετά το διάγγελμα του Πρωθυπουργού, ο Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου αποκωδικοποίησε την στρατηγική της κυβέρνησης αναφορικά με την μετάβαση στην κανονικότητα ξεκινώντας λέγοντας ότι «έχουμε ονομάσει τη νέα περίοδο “γέφυρα ασφάλειας” και είναι ένα σχέδιο μετάβασης από το «μένουμε σπίτι στο μένουμε ασφαλείς σε μία νέα καθημερινότητα υψηλού ρίσκου που επιβάλλει νέους κανόνες συμβίωσης, εργασίας και κυκλοφορίας» και το οποίο όπως είπε «όλοι θα θέλαμε να κρατήσει πολύ λίγο», αν και η πραγματικότητα είναι ότι «σε αυτή τη φάση δεν γνωρίζουμε ακόμη τη διάρκειά του».

Αφού ευχαρίστησε τους πολίτες για το υψηλό αίσθημα προσωπικής και ατομικής ευθύνης, εξέφρασε τα συλληπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων. Επεσήμανε ότι το σχέδιο υπακούει στις βασικές αρχές σχεδίων που ακολουθούνται και σε άλλες χώρες αλλά υιοθετεί και εθνικές λύσεις, επισημαίνοντας ότι κάθε χώρα προσαρμόζει το σχέδιο εξόδου στις ειδικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτή, στους διαθέσιμους πόρους της, στην κουλτούρα της.

(EUROKINISSI / POOL PHOTO/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ)

Προσδιόρισε το επόμενο δίμηνο ως εκείνο της συντονισμένης επιστροφής σε μια νέα καθημερινότητα με συνεχή επαγρύπνηση, προσωπική και συλλογική με στόχο τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής ζωής. Αυτό το δίμηνο θα είναι γεμάτο αιρεσιμότητες. Τόνισε ότι είναι κατανοητός ο φόβος, αλλά συμβούλευσε όσους φοβούνται και διστάζουν να περάσουν στην επόμενη φάση, «να εμπιστευθούν την Πολιτεία και να κατανοήσουν ότι το παρατεταμένο lockdown δημιουργεί νέα αδιέξοδα, κοινωνικά, οικονομικά και ψυχολογικά».

Υπογράμμισε επίσης ότι η απάντηση στο ερώτημα «γιατί τώρα» είναι ότι τώρα βρισκόμαστε σε καλύτερο σημείο απ’ ό,τι τον Φεβρουάριο. «Κερδίσαμε χρόνο και σώσαμε ζωές», τόνισε ο κ. Σκέρτσος.

Οι άξονες για την μετάβαση στην επόμενη φάση 

 • α. στη σταδιακή αύξηση των βαθμών ελευθερίας πάντα υπό το πρίσμα της αιρεσιμότητας,
 • β. δίνεται προτεραιότητα στην απελευθέρωση δραστηριοτήτων που έχουν χαμηλό ή μέσο δείκτη επικινδυνότητας εφόσον τηρούνται τα αναγκαία μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης αλλά και την πάροδο ικανού χρόνο για την εκτίμηση της κατάστασης και
 • γ. στηρίζεται στη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού παρακολούθησης και παρέμβασης, ενός Παρατηρητηρίου για την καταπολέμηση της πανδημίας και την καταγραφή των κρουσμάτων, που θα μετράει το βαθμό επικινδυνότητας και θα προχωράει στην ταχεία λήψη μέτρων αναλόγως του επιπέδου του κινδύνου.
 • δ. ευλαβική τήρηση νέων κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης, πχ απόσταση τουλάχιστον 1,5 μέτρο

Τα 3 στάδια

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Σκέρτσος η αποκλιμάκωση των μέτρων κατά τον μήνα Μάιο διαρθρώνεται σε τρία στάδια, στις 4, στις 11 και στις 16 Μαΐου ενώ το πλάνο του Ιουνίου θα ανακοινωθεί αναλυτικά μετά τις 18 Μαΐου, όταν θα υπάρχει σαφής εικόνα των επιδημιολογικών δεδομένων.

Οι νέοι κανόνες για την επόμενη μέρα

 • Ευλαβική τήρηση νέων κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης με συγκεκριμένες υποδείξεις για τη χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων ασφαλείας, συχνή χρήση αντισηπτικών και πλύσιμο χεριών.
 • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε μέσα μαζικής μεταφοράς, ταξί, νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα, κομμωτήρια και κλειστού χώρους.
 • Η μετακίνηση εκτός νομού εξακολουθεί να ισχύει
 • Το πλάνο του Ιουνίου θα αναπτυχθεί μετά τις 18 Μαΐου, οπότε και η κυβέρνηση θα έχει μια πρώτη εικόνα.
 • Οι μετακινήσεις εντός του ίδιου νομού θα γίνονται χωρίς sms από 4/5
 • Σύσταση να χρησιμοποιούν οι πολίτες τα ιδιωτικά ΙΧ και όχι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με στόχο να περιορισθεί ο συνωστισμός σε αυτά για να μην υπάρχει περαιτέρω διασπορά του ιού.
 • Διαφοροποίηση της ώρας προσέλευσης και έναρξη εμπορικών καταστημάτων στις 10 το πρωί
 • Από τις 4 Μαΐου καταργείται ο δακτύλιος στην Αθήνα
 • Διατήρηση εργαζόμενων στο σπίτι με γονείς να κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού
 • Ειδικά κατά το μήνα Μάιο, άτομα μεγάλης ηλικίας ακολουθούν τους κανόνες του προγράμματος «Μένουμε σπίτι» μεταβαίνοντας μετά το Μάιο σε εξοχικά
 • Παραμένει η ισχυρή σύσταση για τηλεργασία σε ποσοστό 70%.

«Αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε μαζί»

Τόνισε ότι η ειλικρίνεια και η διαφάνεια για κάθε πτυχή αυτής της νέας πραγματικότητας και των νέων κανόνων που καλούμαστε να υιοθετήσουμε είναι απολύτως αναγκαίες για να προχωρήσουμε. Είπε επίσης ότι πρέπει να συνεχιστεί η συνεργασία της Πολιτείας και των πολιτών αλλά και να προχωρήσουμε χέρι-χέρι με την επιστήμη και υπογράμμισε την αξία της ατομικής και συλλογικής ευθύνης.

«Η συνεργασία πολιτείας και πολιτών πρέπει να συνεχιστεί. Μαζί στην προσπάθεια, κανένας δεν μένει πίσω. Διαφάνεια και εμπιστοσύνη. Αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε μαζί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκέρτσος και κατέληξε: «Κάθε στάδιο λήψης των μέτρων θα αξιολογείται. Οι καταστάσεις που ζούμε είναι πρωτόγνωρες. Η νέα εμπιστοσύνη προς το κράτος κερδίζεται μέρα με τη μέρα. Είναι ένα κεκτημένο που μπορεί να μας μεταφέρει με ασφάλεια σε ένα καλύτερο μέλλον».

Το σχέδιο αποκλιμάκωσης

sx01

sx02

sx03

sx04

sx05

sx06

sx07

sx08

sx09

sx10

sx11

sx12

sx13

sx14

sx15

sx18

sx17

sx19

sx20

sx21

sx22

*Για την σημερινή εικόνα του κορονοϊού δείτε το live εδώ

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροK. Mητσοτάκης: «Από Δευτέρα 4 Μαΐου επιστρέφουμε σταδιακά στην κανονικότητα»
Επόμενο άρθροΓιάννης Κεφαλογιάννης: Δύσκολο στοίχημα οι Συγκοινωνίες – Χωρίς δακτύλιο τον Μάϊο – Τι ισχύει στα ΜΜΜ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ