Αρχική COVID-19 Σ. Πέτσας: «Μένουμε σπίτι τον Απρίλιο για να χαρούμε τον Μάϊο»

Σ. Πέτσας: «Μένουμε σπίτι τον Απρίλιο για να χαρούμε τον Μάϊο»

0
Στέλιος Πέτσας
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΣΤΕΛΙΟ ΠΕΤΣΑ (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Διαφήμιση

Αισιόδοξα μηνύματα έστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας. Τόνισε πως αν τηρηθούν όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί στο ακέραιο τον Απρίλιο, τότε από τον Μάιο αναμένεται να χαλαρώσουν, υπογραμμίζοντας δε, πως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε.

Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως οι λίγοι παραβάτες θα εντοπίζονται για το δικό τους καλό και το καλό της κοινωνίας. Μάλιστα, είπε πως όπου παρατηρείται αύξηση της παραβατικότητας θα πραγματοποιούνται περισσότεροι και πιο στοχευμένοι έλεγχοι, προκειμένου να λάβουν όλοι το μήνυμα των μέτρων.

Ξεκινώντας την ενημέρωση, ο κ. Πέτσας ευχαρίστησε για την ανταπόκρισή τους την πλειονότητα των πολιτών που εφαρμόζει τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορoνοϊού, αλλά και τους πολλούς εθελοντές, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Επεσήμανε πως χωρίς τα αυστηρά μέτρα θα ζούσαμε δραματικές στιγμές και υπογράμμισε πως με τα μέτρα που πήραμε φρενάραμε τον ιό. «Ας διαφυλάξουμε αυτό που κερδίσαμε. Αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε. Μένοντας σπίτι τον Απρίλιο, είναι στο χέρι μας τον Μάιο να χαρούμε τα πρώτα αποτελέσματα του κόπου μας».

corona 4916955 1280

Είπε επίσης ότι «το επιχειρησιακό σχέδιο της κυβέρνησης στη φάση αυτή εστιάζει σε κρίσιμες κοινωνικές ομάδες οι οποίες είναι απαραίτητο να προφυλαχθούν απέναντι στον αυξημένο κίνδυνο εξάπλωσης του κορονοϊού, όπως οι άστεγοι ή όσοι έχουν κάποια εξάρτηση».

Πάσχα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχετικά με το Πάσχα επανέλαβε ότι «όλοι αντιλαμβανόμαστε πως φέτος ο εορτασμός του Πάσχα θα είναι διαφορετικός και ότι πρέπει να ακολουθήσουμε τις κατευθύνσεις των ειδικών».

Αναφορικά με το αν θα γίνουν λειτουργίες στις εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα, ο Στέλιος Πέτσας είπε πως η κυβέρνηση εξετάζει την πρόταση της Ιεράς Συνόδου για λειτουργία των εκκλησιών κεκλεισμένων των θυρών τις ημέρες του Πάσχα. Ωστόσο, τόνισε πως προκαλούν προβληματισμό γεγονότα που παρατηρήθηκαν σε δύο εκκλησίες. Αυτά δεν έχουν σχέση με πιστούς, αλλά με φανατικούς, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Αυτό που μας απασχολεί τώρα είναι μια πραγματικά σύνθετη άσκηση, που αφορά το Άγιο Φως, τη μεταφορά του από Ισραήλ και τη διασπορά του σε όλη την Ελλάδα με ασφάλεια».

Σύστημα Υγείας

Σύστημα Υγείας

Για το σύστημα Υγείας, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι «συνεχίζουμε με εντατικούς ρυθμούς την ενίσχυσή του, προσλαμβάνοντας ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αυξάνοντας τις μονάδες εντατικής θεραπείας και πραγματοποιώντας σημαντικές προμήθειες υγειονομικού υλικού». Είπε ότι από 565 που ήταν οι ΜΕΘ πριν από 2,5 μήνες, έχουν αυξηθεί σε 910. Παράλληλα, έχουν εγκριθεί 4.824 προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού, ενώ 2.312 εξ αυτών έχουν ήδη προσληφθεί. Επεσήμανε επίσης ότι προωθείται Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα επιτρέπει στα δημόσια νοσοκομεία να συνεργάζονται με ιδιώτες γιατρούς με την έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών.

Όπως τόνισε, ύστερα από ειδική μελέτη προχωρά ο ανασχεδιασμός της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε δύο άξονες:

  • Ο πρώτος αφορά τη δημιουργία κέντρων υγείας στον αστικό ιστό μεγάλων πόλεων, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο που θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση. Η λειτουργία τους θα είναι υποστηρικτική στο δίκτυο των νοσοκομείων, αποκλειστικά για την αντιμετώπιση κρουσμάτων κορωνοϊού που δεν εμφανίζουν την ανάγκη νοσηλείας ή παραπομπής σε νοσοκομείο.
  • Ο δεύτερος άξονας περιλαμβάνει τα κέντρα υγείας 24ωρης λειτουργίας, που θα εξυπηρετούν τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα και θα χειρίζονται τις έκτακτες και επείγουσες περιπτώσεις.

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι δημιουργείται επίσης δίκτυο επαγγελματιών υγείας των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για τακτική επικοινωνία με τους πολίτες. Δημιουργείται ηλεκτρονικό μητρώο για την παρακολούθηση και τη διασφάλιση συνεχούς φροντίδας των ασθενών που έχουν διαγνωστεί με κορoνοϊό. Μπαίνει τις αμέσως επόμενες μέρες σε εφαρμογή πλατφόρμα τηλεσυμβουλευτικής για τους ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με κορονοϊό, στο δίκτυο της οποίας θα συμμετέχουν ιδιώτες γιατροί.

coronavirus 4972480 1280

Πέτσας: Τα βασικά σημεία της ενημέρωσης

  • Χωρίς τα μέτρα που πήραμε θα ζούσαμε δραματικές στιγμές. Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε.
  • Οι λίγοι παραβάτες θα εντοπίζονται για το δικό τους καλό και το καλό της κοινωνίας.
  • Προκαλούν προβληματισμό γεγονότα που παρατηρήθηκαν σε δύο εκκλησίες. Αυτά δεν έχουν σχέση με πιστούς αλλά με φανατικούς.
  • Εξετάζουμε την πρόταση της Ιεράς Συνόδου για λειτουργία των εκκλησιών κεκλεισμένων των θυρών τη Μ. Εβδομάδα και το Πάσχα.
  • Σημαντικός ο εντοπισμός των κρουσμάτων του κορoνοϊού στον ευρύτερο πληθυσμό σε επόμενη φάση. Ο πρωθυπουργός στηρίζει την πρόταση Μόσιαλου για αγορά από τις κυβερνήσεις των πατεντών για διαγνωστικά τεστ.
  • Την επόμενη Πέμπτη ξεκινά η επιστροφή στους ελεύθερους επαγγελματίες των ποσών που δικαιούνται ως επιστροφή από τις εισφορές τους.
  • Τα μέτρα για τη στήριξη εργαζομένων και οικονομίας θα συνεχιστούν και προβλέπεται να υπερδιπλασιαστούν τον Μάιο.
  • Συνολικά 23 δισ. ευρώ, δηλαδή 13% του ΑΕΠ, θα διατεθούν για την αντιμετώπιση της κρίσης.
  • Σημαντική η συμμετοχή των πολιτών στις πλατφόρμες εθελοντικής προσφοράς και αλληλεγγύης.
  • Μένοντας σπίτι τον Απρίλιο, είναι στο χέρι μας τον Μάιο να χαρούμε τα πρώτα αποτελέσματα του κόπου μας.
  • Είναι πολύ νωρίς να προβλέψουμε πότε θα αρχίσει η κάθοδος (σ.σ.: της καμπύλης της πανδημίας). Δίνουμε αγώνα να κερδίσουμε χρόνο.

Επιπλέον

  • Έχουμε μπροστά μας μια κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup. Ελπίζουμε να υπάρξει μια κοινή αντιμετώπιση. Υπενθυμίζω ότι η Ευρώπη έφτασε πιο ισχυρή ως εδώ αντιμετωπίζοντας κρίσεις πιο μεγάλες από τη σημερινή.
  • Όταν έχουμε έκτακτες καταστάσεις επιλέγουμε έκτακτες λύσεις, αλλά πάντα με διαφάνεια. Το κόστος για την ιστοσελίδα του υπ. Παιδείας περιλαμβάνει και μια σειρά από υπηρεσίες που δεν θα μπορούσαν να γίνουν από μια δημόσια υπηρεσία και καμπάνια 3 μηνών.
  • Στο εξής θα γίνονται στοχευμένοι έλεγχοι κυρίως εκεί που παρατηρούνται περισσότερες παραβάσεις, ώστε όλοι να πάρουν το σωστό μήνυμα.
  • Αυτό που μας απασχολεί τώρα είναι μια πραγματικά σύνθετη άσκηση, που αφορά το Άγιο Φως, τη μεταφορά του από Ισραήλ και τη διασπορά του σε όλη την Ελλάδα με ασφάλεια.
  • Αν η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για 30 δισ. δημοσιονομικά μέτρα και όχι συνολικά, τότε μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο ποσό που θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Περιμένουμε να διευκρινιστεί.

*Παρακολουθήστε μέσα από το live blog του www.ecozen.gr, όλες τις εξελίξεις για την πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

Ρεπορτάζ, έρευνες, απόψεις επιστημόνων, ερευνητών και ιατρών. Μέτρα προστασίας από τον ιό και προτάσεις ειδικών και ανακοινώσεις της κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας στο live blog του www.ecozen.gr.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση