Αρχική COVID-19 Oι κτηνίατροι προειδοποιούν: Μην απολυμαίνετε τα κατοικίδια

Oι κτηνίατροι προειδοποιούν: Μην απολυμαίνετε τα κατοικίδια

0
Κατοικίδια
Διαφήμιση

Οι κτηνίατροι προειδοποιούν όσους έχουν κατοικίδια, όπως τους ιδιοκτήτες σκύλων και γατών ότι θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο και να δημιουργήσει πρόβλημα στο δέρμα τους, το να χρησιμοποιούν απολυμαντικά και  υδροαλκοολικά τζελ για προστασία από τον κορονοϊό. Είναι πολύ επικίνδυνο να χρησιμοποιούμε αυτά τα προϊόντα στα κατοικίδιά μας, σύμφωνα με τον κτηνιατρικό σύλλογο Γαλλίας.

Εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού και υπό τον φόβο ότι θα προσβληθούν, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων οδηγούνται σε επικίνδυνες πρωτοβουλίες. Εδώ και αρκετές ημέρες, σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν φωτογραφίες σκύλων με πατούσες καμένες από υδροαλκοολικά τζελ ή χλωρίνη. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του κτηνιατρικού συλλόγου στο Ιλ ντε Φρανς, Κριστίν Ντεμπόβ: «Είναι παράξενο να απολυμαίνεις το ζώο σου με αυτά τα είδη ενώ γνωρίζουμε ότι το σαπούνι ή τα ειδικά σαμπουάν για σκύλους δουλεύουν πολύ καλά».

Οι γάτες και οι σκύλοι γλείφονται και τα προϊόντα αυτά «μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στους βλεννογόνους και οξείες αντιδράσεις», επισήμανε.

Επιπλέον, ανέφερε ότι αν ένας σκύλος ή μια γάτα απορροφήσει αλκοόλ μέσω του γλειψίματος, οι επιπτώσεις θα είναι πολύ πιο έντονες σε σύγκριση με τους ανθρώπους, επειδή τα ζώα δεν το αφομοιώνουν με τον ίδιο τρόπο.

Μέτρα πρόληψης για τα κατοικίδια

Κατοικίδια

Αρκεί να πλένει κανείς τα πόδια του σκύλου του με νερό και σαπούνι όταν επιστρέφει στο σπίτι από τη βόλτα του. Υπογράμμισε όμως ότι είναι αναγκαίο επίσης να:

  • Tηρείται απόσταση μεταξύ ανθρώπου και ζώου
  • Nα πλένουμε πολύ συχνά τα χέρια μας όταν παίζουμε μαζί του
  • Nα μην αφήνουμε να μας γλείφει τα χέρια και το πρόσωπο.

Τέλος, συνέστησε όταν συναντούμε έναν σκύλο ή μια γάτα που δεν μας ανήκει να μην τον χαϊδεύουμε, ούτε να τον αφήνουμε να μας πλησιάσει.

Παρ’ ότι δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι ο νέος κορoνοϊός μπορεί να μεταδοθεί από τα κατοικίδια, ο Ιατρικός Σύλλογος κάλεσε την περασμένη εβδομάδα τους ιδιοκτήτες να εφαρμόζουν τα στοιχειώδη προληπτικά μέτρα.


*Παρακολουθήστε μέσα από το live blog του www.ecozen.gr, όλες τις εξελίξεις για την πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

Ρεπορτάζ, έρευνες, απόψεις επιστημόνων, ερευνητών και ιατρών. Μέτρα προστασίας από τον ιό και προτάσεις ειδικών και ανακοινώσεις της κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας στο live blog του www.ecozen.gr.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση