Αρχική COVID-19 Κορονοϊός: Πάνω από 1 εκατ. κρούσματα – Περισσότεροι από 54.000 θάνατοι –...

Κορονοϊός: Πάνω από 1 εκατ. κρούσματα – Περισσότεροι από 54.000 θάνατοι – 4 δις άνθρωποι σε καραντίνα

0
Koρονοϊός - Αριθμοί
Διαφήμιση

Ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο τα κρούσματα του κορoνοϊού παγκοσμίως, ενώ το 50% του πληθυσμού της γης βρίσκεται σε καραντίνα. Σοκάρουν τα νούμερα σε Ιταλία, ΗΠΑ, Ισπανία, Γαλλία, με τους θανάτους συνολικά σε όλο τον κόσμο να ξεπερνούν τους 54.000.

Οι χώρες που έχουν πληγεί μέχρι στιγμής περισσότερο από την πανδημία του ιού είναι οι εξής:

Τα πρώτα 100.000 κρούσματα αναφέρθηκαν σε περίπου 55 μέρες και τα πρώτα 500.000 σε 76 μέρες. Τα κρούσματα διπλασιάστηκαν σε 1.000.000 μέσα στις τελευταίες οχτώ μέρες.

Υπάρχουν 117 χώρες και εδάφη που έχουν καταγράψει πάνω από 100 κρούσματα, 50 με πάνω από 1.000 κρούσματα και επτά με πάνω από 50.000, κυρίως στην Ευρώπη.

Το παγκόσμιο ποσοστό θνησιμότητας ξεπερνά τώρα το 5% των καταγεγραμμένων μολύνσεων, με χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η Ισπανία να καταγράφουν μια ραγδαία άνοδο σε θανάτους τις τελευταίες μέρες.

Πάνω από το 22% των συνολικών κρουσμάτων έχει καταγραφεί στις ΗΠΑ, ενώ η Ιταλία και η Ισπανία έχουν η κάθε μία καταγράψει το 11% των παγκοσμίων κρουσμάτων. Η Κίνα, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο ιός τον Δεκέμβριο, καταγράφει το 8% των παγκόσμιων κρουσμάτων, καθώς το επίκεντρο της πανδημίας μεταφέρθηκε στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Koρονοϊός - Αριθμοί

Η Ευρώπη συνολικά μετρά πάνω από τα μισά κρούσματα και πάνω από το 70% των θανάτων που συνδέονται με τον ιό, καθώς χώρες στην νότια Ευρώπη με μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας έχουν πληγεί ιδιαιτέρως.

Σε καραντίνα δισεκατομμύρια άνθρωποι

Την ίδια ώρα, ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός, δηλαδή 3,9 δισεκατομμύρια άνθρωποι, καλούνται ή εξαναγκάζονται από τους ηγέτες τους να μείνουν μέσα στο σπίτι τους για να καταπολεμηθεί η διασπορά του κορονοϊού, σύμφωνα με καταμέτρηση που έκανε σήμερα το Γαλλικό Πρακτορείο από τη βάση δεδομένων του.

Τα μέτρα αυτά – συνιστώμενος ή υποχρεωτικός περιορισμός, απαγόρευση της κυκλοφορίας, καραντίνα – αφορούν περισσότερες από 90 χώρες και εδάφη. Με την επιβολή της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στην Ταϊλάνδη (σε ισχύ από την Παρασκευή) μπαίνει πλέον σε καραντίνα το 50% της ανθρωπότητας, που εκτιμάται από τον ΟΗΕ σε 7,8 δισεκατομμύρια ανθρώπους το 2020.

Koρονοϊός - Αριθμοί

Οι περισσότεροι – τουλάχιστον 2,78 δισεκατομμύρια κάτοικοι 49 χωρών και εδαφών – υπόκεινται σε εντολή υποχρεωτικού περιορισμού.

Καμία περιοχή του κόσμου δεν έχει εξαιρεθεί

  • Η Ευρώπη (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία…)
  • Η Ασία (Ινδία, Νεπάλ, Σρι Λάνκα…)
  • Η Μέση Ανατολή (Ιράκ, Ιορδανία , Λίβανος, Ισραήλ…)
  • Η Αφρική (Νότια Αφρική, Μαρόκο, Μαδαγασκάρη,Ζιμπάμπουε…)
  • Η Αμερική (Κολομβία, Αργεντινή, Περού, μεγάλο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών…)
  • Η Ωκεανία (Νέα Ζηλανδία)

Η Ερυθραία είναι η τελευταία χώρα που συμπεριελήφθη στον κατάλογο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι άνθρωποι μπορούν ωστόσο να βγουν από το σπίτι για να πάνε στη δουλειά, στην αγορά για τα είδη πρώτης ανάγκης, στο φαρμακείο ή στον γιατρό για να φροντίσουν την υγεία τους.

Koρονοϊός - Αριθμοί

Άλλα εδάφη (τουλάχιστον δέκα με 600 εκατομμύρια κατοίκους) ζητούν από τον πληθυσμό τους να παραμείνει στο σπίτι, χωρίς ωστόσο να λαμβάνουν αναγκαστικά μέτρα. Αυτή είναι κυρίως η περίπτωση του Μεξικού, των μεγαλύτερων πολιτειών της Βραζιλίας, του Ιράν, της Γερμανίας, της Ουγκάντας και του Καναδά.

Τουλάχιστον 26 άλλα κράτη ή εδάφη (με σχεδόν 500 εκατομμύρια κατοίκους) έχουν επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας μη επιτρέποντας τις μετακινήσεις το βράδυ και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η μέθοδος αυτή είναι πολύ διαδεδομένη στην Αφρική (Αίγυπτος, Κένυα, Ακτή Ελεφαντοστού, Μπουρκίνα Φάσο, Μαλί, Σενεγάλη, Σιέρα Λεόνε, Μαυριτανία, Γκαμπόν) και στη Λατινική Αμερική (Χιλή, Γουατεμάλα, Ισημερινός, Δομινικανή Δημοκρατία, Παναμάς, Πουέρτο Ρίκο).

Τέλος, τουλάχιστον επτά χώρες έχουν επιβάλει καραντίνα στις μεγαλύτερες πόλεις τους, με απαγόρευση εισόδου και εξόδου από αυτές. Αυτό εφαρμόζεται στην Κινσάσα (Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό), στο Ριάντ, στη Μέκκα και τη Μεδίνα (Σαουδική Αραβία), στο Ελσίνκι (Φινλανδία) και στο Μπακού (Αζερμπαϊτζάν). Οι συγκεκριμένοι οικισμοί έχουν συνολικά πάνω από 30 εκατομμύρια κατοίκους.

Παγκόσμια εκεχειρία

Koρονοϊός - Αριθμοί

Tην ίδια στιγμή ο Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κάνει μια επείγουσα έκκληση για παγκόσμια εκεχειρία! Υπόγραψέ την με ένα πάτημα εδώ και διάδωσέ την:

Ο κόσμος μας αντιμετωπίζει έναν κοινό εχθρό: τον COVID-19. Ο ιός δεν ενδιαφέρεται για υπηκοότητα ή εθνικότητα, παράταξη ή θρησκευτική πίστη. Επιτίθεται σε όλους, ανελέητα.

Εντωμεταξύ, ένοπλες συγκρούσεις μαίνονται ανά τον πλανήτη.

Οι πιο ευάλωτοι – γυναίκες και παιδιά, άτομα με αναπηρία, οι περιθωριοποιημένοι και οι εκτοπισμένοι – πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα. Διατρέχουν παράλληλα το μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν καταστροφικές απώλειες από τον COVID-19.

Ας μην ξεχνάμε ότι στις κατεστραμμένες από τον πόλεμο χώρες, τα συστήματα υγείας έχουν καταρρεύσει.

Οι επαγγελματίες της υγείας, ήδη ελάχιστοι στον αριθμό, συχνά στοχοποιούνται. Πρόσφυγες κι άτομα εκτοπισμένα λόγω πολεμικών συγκρούσεων είναι διπλά ευάλωτοι. Η μανία του ιού αποτυπώνει τον παραλογισμό του πολέμου.

Γι αυτό σήμερα, καλώ για άμεση παγκόσμια εκεχειρία σε κάθε γωνιά του κόσμου.

– Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ
Αντόνιο Γκουτέρες


*Παρακολουθήστε μέσα από το live blog του www.ecozen.gr, όλες τις εξελίξεις για την πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

Ρεπορτάζ, έρευνες, απόψεις επιστημόνων, ερευνητών και ιατρών. Μέτρα προστασίας από τον ιό και προτάσεις ειδικών και ανακοινώσεις της κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας στο live blog του www.ecozen.gr.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση