Αρχική COVID-19 Κορονοϊός: Οι γάτες κολλάνε μεταξύ τους, ενώ οι σκύλοι σχεδόν καθόλου

Κορονοϊός: Οι γάτες κολλάνε μεταξύ τους, ενώ οι σκύλοι σχεδόν καθόλου

1
Κατοικίδια

Ο νέος κορονοϊός όχι μόνο μπορεί να μεταδοθεί σε μία γάτα, αλλά αυτή με τη σειρά της να κολλήσει κάποια άλλη γάτα, σύμφωνα με νέα κινεζική επιστημονική έρευνα. Η πιθανότητα λοίμωξης σκύλου και μετάδοσης της νόσου Covid-19 μεταξύ σκύλων φαίνεται να είναι πολύ μικρότερη έως μηδαμινή.

Η μετάδοση από κατοικίδιο ζώο σε άνθρωπο δεν έχει επιβεβαιωθεί έως τώρα, πάντως όσοι έχουν γάτα ή σκύλο στο σπίτι τους, σύμφωνα με τους επιστήμονες, καλά θα κάνουν να παίρνουν κάποιες προφυλάξεις, όπως να πλένουν καλά τα χέρια τους αφού έχουν πιάσει τα ζώα τους και να αποφεύγουν την πολύ κοντινή επαφή ή το μοίρασμα της τροφής, ιδίως αν οι ίδιοι έχουν ύποπτα συμπτώματα.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Κτηνιατρικής Έρευνας Χαρμπίν της Κινεζικής Ακαδημίας Γεωπονικών Επιστημών βρήκαν, ότι οι γάτες είναι ευάλωτες στη λοίμωξη Covid-19 και μεταδίδουν τον ιό SARS-CoV-2 σε άλλες γάτες, πιθανώς μέσω σταγονιδίων από το στόμα τους. Ένα άλλο είδος ζώου που βρέθηκε να κολλάει ακόμη πιο εύκολα τον κορονοϊό και να μολύνει άλλα ζώα, είναι η εξημερωμένη νυφίτσα, που χρησιμοποιείται ως ζωικό μοντέλο και στις μελέτες για τη γρίπη. Από την άλλη, σκύλοι, κοτόπουλα, πάπιες και χοίροι είναι πολύ λιγότερο πιθανό να κολλήσουν το νέο κορονοϊό και να τον μεταδώσουν σε άλλα ζώα.

Κορονοϊός 1

Οι δοκιμές 

Οι Κινέζοι γιατροί, με επικεφαλής τον ιολόγο Μπου Ζιγκάο, που έκαναν τη σχετική επιστημονική ανακοίνωση στο bioRxiv (δεν υπάρχει ακόμη κανονική δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό), σύμφωνα με το «Nature» και τη «Γκάρντιαν», έδωσαν σε πέντε γάτες μεγάλη δόση του ιού. Όταν έγινε ευθανασία σε δύο από τα πειραματόζωα μετά από έξι ημέρες, βρέθηκε γενετικό υλικό (RNA) του κορονοϊού στο σώμα τους, καθώς επίσης λοιμογόνα σωματίδια του ιού στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημά τους.

Οι άλλες τρεις μολυσμένες γάτες τοποθετήθηκαν σε κλουβιά δίπλα σε υγιείς γάτες, από τις οποίες τελικά η μία κόλλησε τον ιό. Όλες οι μολυσμένες γάτες βρέθηκαν να έχουν αντισώματα έναντι του ιού, ενώ καμία δεν είχε ορατά συμπτώματα. Επίσης, δεν βρέθηκαν ενδείξεις ότι μία μολυσμένη γάτα μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε ανθρώπους.

Κορονοϊός: Οι περιπτώσεις και τα περάματα που συνεχίζονται

Θ0

Είχε προηγηθεί η περίπτωση μίας κατοικίδιας γάτας στο Βέλγιο, η οποία, μία εβδομάδα μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων Covid-19 στον ιδιοκτήτη της, άρχισε και η ίδια να έχει δύσπνοια, διάρροια και εμετούς. Τα τεστ από κτηνιάτρους στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης επιβεβαίωσαν ότι είχε μολυνθεί από τον κορονοϊό. Ακόμη, έχει αναφερθεί η περίπτωση δύο σκύλων στο Χονγκ Κονγκ που βρέθηκαν να είναι φορείς του ιού.

Παρόμοιες παρατηρήσεις, οι οποίες είχαν δείξει τη δυνατότητα λοίμωξης και μετάδοσης του ιού ανάμεσα στις γάτες, είχαν γίνει στην περίπτωση του γενετικά συγγενικού κορονοϊού που προκάλεσε τη νόσο SARS. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι γάτες δεν φαίνεται να είναι σημαντικός φορέας εξάπλωσης της νέας νόσου Covid-19. Όμως, επισήμαναν ότι πρέπει να γίνουν και άλλα πειράματα σε περισσότερες γάτες, με διαφορετικές δόσεις του ιού.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ


*Παρακολουθήστε μέσα από το live blog του www.ecozen.gr, όλες τις εξελίξεις για την πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

Ρεπορτάζ, έρευνες, απόψεις επιστημόνων, ερευνητών και ιατρών. Μέτρα προστασίας από τον ιό και προτάσεις ειδικών και ανακοινώσεις της κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας στο live blog του www.ecozen.gr.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Λυπάμαι πολύ, αλλά έκανα report το συγκεκριμένο post. Σε περιόδους φόβου και πανικού θεωρώ προσωπικά απαράδεκτο να υπάρχει εκφοβισμός για πλάσματα τα οποία δεν φέρουν καμία ευθηνή για την μετάδοση του ιού. Δυστυχώς με βάση τέτοια δημοσιεύματα ο φοβικός κόσμος θα καταλήξει να στείλει το κατοικίδιο του στο δρόμο για κάτι που δεν έχει καμία βάσιμη στήριξη αφού “Επίσης, δεν βρέθηκαν ενδείξεις ότι μία μολυσμένη γάτα μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε ανθρώπους.” Φυσικά και αυτά τα πλάσματα αρρωσταίνουν με παρόμοιες ασθένειες όπως του ανθρώπου αλλά το στέλεχος του ιού είναι εντελώς διαφορετικό σε σχέση με αυτό που προσβάλει τον άνθρωπο. Φυσικά και οι γάτες μπορούν να έχουν κορονoϊό, αλλά και AIDS και λοιμώδη μονοπυρήνωση αυτό όμως δεν σημαίνει ότι περνάνε στον άνθρωπο τόσο εύκολα, πρώτον γιατί ειδικά οι γάτες είναι από τα πιο καθαρά πλάσματα του πλανήτη και δεν έχουν εκτεθειμένες τις ακαθαρσίες τους και καθαρίζονται διαρκώς με το σάλιο τους που είναι αλκαλικό, δεύτερο είναι διαφορετικό στέλεχος του ιού που σημαίνει ότι είναι και διαφορετικό το λογισμικό του, ο ανθρώπινος οργανισμός δεν το αναγνωρίζει και αυτόματα το απορρίπτει από κάθε διαδικασία και δεν τον προσβάλει, τρίτον ένα οικόσιτο πλάσμα όταν κατοικεί σε ένα μέρος καθαρό και προστατευμένο όπου δεν έρχεται σε επαφή με άλλους ανθρώπους και άλλα ζώα δεν έχει κανένα πρόβλημα και ας είναι φορέας. Ας είμαστε λοιπόν περισσότερο προσεκτικοί για τι κάνουμε post αυτές τις δύσκολές ημέρες για να μην βρεθούν στον δρόμο πλάσματα που δεν φέρουν καμία απολύτως ευθηνή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here