Αρχική COVID-19 Η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώθηκε σε όλη την Ευρώπη χάρη στον κορονοϊό

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώθηκε σε όλη την Ευρώπη χάρη στον κορονοϊό

0
ατμοσφαιρική ρύπανση
Διαφήμιση

Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει μειωθεί στις αστικές περιοχές σε όλη την Ευρώπη από την επιβολή των περιοριστικών μέτρων για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορονοϊού, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία των δορυφόρων παρακολούθησης της ατμόσφαιρας.

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν τους κατοίκους των πόλεων ότι παραμένουν ευάλωτοι –παρά τις συνθήκες απομόνωσης– στην εξάπλωση της COVID-19.

Ευρωπαϊκές πόλεις, όπως οι Βρυξέλλες, το Παρίσι, η Μαδρίτη, το Μιλάνο και η Φρανκφούρτη, κατέγραψαν μείωση στα μέσα επίπεδα των βλαβερών οξειδίων του αζώτου κατά την περίοδο 5-25 Μαρτίου σε σύγκριση με τα στοιχεία της αντίστοιχης περιόδους του 2019, όπως δείχνουν δορυφορικές εικόνες από το δορυφόρο Sentinel-5.

Τα στοιχεία για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ελλάδα

Εμφανή μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων καταγράφεται και στην Ελλάδα από τότε που επιβλήθηκαν τα περιοριστικά μέτρα. Το διάστημα από της 11 Μαρτίου, όπου και ξεκίνησε ο περιορισμός των μετακινήσεων και το κλείσιμο των σχολείων ως και της 30 Μαρτίου, όπου έγινε η μέτρηση των τιμών από την Διεύθυνση Κλιματικής Αλλαγής & Ποιότητας Ατμόσφαιρας (ΚΑΠΑ), σε σύγκριση με την ίδια περίοδο της τριετίας 2017-2019, έδειξε ότι έχουν επηρεαστεί σημαντικά σε σχέση με τα τρία προηγούμενα χρόνια.

Για τη σύγκριση επιλέχθηκαν οι σταθμοί κυκλοφορίας του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης (ΕΔΠΑΡ) ΠΑΤΗΣΙΩΝ και ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ καθώς και ο περιαστικός σταθμός ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ, που επηρεάζεται σημαντικά λιγότερο από την κυκλοφορία. Τα στοιχεία ελήφθησαν από τη βάση δεδομένων των μετρήσεων των σταθμών, που την ευθύνη λειτουργίας τους έχει το Τμήμα Ποιότητας Ατμόσφαιρας, της Δ/νσης ΚΑΠΑ, του ΥΠΕΝ.

ατμοσφαιρική ρύπανση στην Αθήνα

Για το διοξείδιο του αζώτου για τους σταθμούς κυκλοφορίας ΠΑΤΗΣΙΩΝ και ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ παρατηρήθηκε σημαντική μείωση των συγκεντρώσεων 31,36% και 23,45% αντίστοιχα, ενώ για τον περιαστικό σταθμό της ΓΕΩΠΟΝΙΚΗΣ, μείωση 1,22%. Είναι εμφανές πως η μείωση της κυκλοφορίας έχει επηρεάσει περισσότερο τις μετρούμενες συγκεντρώσεις στους σταθμούς του κέντρου, οι οποίοι και καταγράφουν διαχρονικά υπερβάσεις των οριακών τιμών, οι οποίες οφείλονται στην κυκλοφορία. Σε αντιδιαστολή, ο περιαστικός σταθμός Γεωπονική, ο οποίος επηρεάζεται σημαντικά λιγότερο από την κυκλοφορία, εμφανίζει και πολύ χαμηλότερη μείωση.

Παρ΄ όλη τη σημαντική μείωση, η μετρούμενη συγκέντρωση στο σταθμό κυκλοφορίας ΠΑΤΗΣΙΩΝ (που είναι διαχρονικά ο πιο επιβαρυμένος σταθμός του κέντρου), για το μέχρι τώρα χρονικό διάστημα από τη λήψη των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας, δεν χαρακτηρίζεται ως «χαμηλή» με βάση τα όρια και το δείκτη για την ποιότητα της ατμόσφαιρας.

Ο ρόλος των ανέμων

Οι επικρατέστεροι άνεμοι το χρονικό διάστημα 11.3 έως και 30.3 της τριετίας είναι του ΒΒΑ τομέα, ενώ του αντίστοιχου διαστήματος του 2020 του ΒΑ τομέα. Και στις δυο αυτές περιπτώσεις κατεύθυνσης ανέμων, διαχρονικά παρατηρούνται μικρότερες τιμές συγκεντρώσεων, σε σχέση με τις συγκεντρώσεις που παρατηρούνται με ανέμους του νότιου τομέα.

Η μέγιστη μέση τιμή ταχύτητας ανέμου για το χρονικό διάστημα 11.3 έως και 30.3 της τριετίας ήταν 3,9m/sec ενώ για το αντίστοιχο διάστημα του 2020 ήταν 4,4m/sec, και στις δυο περιπτώσεις ΒΑ.

Τα συμπεράσματα για την ατμοσφαιρική ρύπανση

Γενικά μπορούμε να πούμε, ότι οι συγκεκριμένοι μετεωρολογικοί παράμετροι για τα διαστήματα που εξετάσθηκαν είναι παρόμοιοι και επομένως οι παρατηρούμενες μειώσεις των συγκεντρώσεων, οφείλονται κατά κύριο λόγο στη μείωση των εκπομπών από τον περιορισμό της κυκλοφορίας των οχημάτων.

Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται ξανά, ότι το παραπάνω χρονικό διάστημα θεωρείται ακόμη πολύ μικρό, προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για το βαθμό που τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας των οχημάτων, επηρέασαν τις τιμές ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Αθήνα.

Αναλυτικός πίνακας με τις μετρήσεις των ατμοσφαιρικών ρύπων με την σύγκριση από 11 Μαρτίου ως 30 Μαρτίου της τριετίας 2017-2019 με την περίοδο της καραντίνας και του περιορισμού κυκλοφορίας του Μαρτίου 2020 (για τους τρεις σταθμούς):

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Οι τιμές στην Ελλάδα

ΝΟ2 Μέση τιμή συγκέντρωσης ΝΟ2 (σε μg/m3) για το χρονικό διάστημα 11.3 έως και 30.3 Μέση τιμή συγκέντρωσης ΝΟ2 (σε μg/m3) για το χρονικό διάστημα 11.3 έως και 30.3 της τριετίας 2017 έως και 2019 Μέση τιμή συγκέντρωσης ΝΟ2 (σε μg/m3) για το χρονικό διάστημα 11.3.20 έως και 30.3.20
Σταθμός 2017 2018 2019
ΠΑΤΗΣΙΩΝ 82 81 73 78,7 54,0
ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ 36 17 29 27,3 27,0
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 59 45 41 48,3 37,0

Με πληροφορίες από: protothema.gr


*Παρακολουθήστε μέσα από το live blog του www.ecozen.gr, όλες τις εξελίξεις για την πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

Ρεπορτάζ, έρευνες, απόψεις επιστημόνων, ερευνητών και ιατρών. Μέτρα προστασίας από τον ιό και προτάσεις ειδικών και ανακοινώσεις της κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας στο live blog του www.ecozen.gr.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση