Αρχική COVID-19 Κορονοϊός – Ελλάδα: Κανένας θάνατος σήμερα και 7 μόνο νέα κρούσματα

Κορονοϊός – Ελλάδα: Κανένας θάνατος σήμερα και 7 μόνο νέα κρούσματα

0
Κορονοϊός
Διαφήμιση

Ο κ. Τσιόδρας ενημέρωσε για την πανδημία, την ώρα που στην χώρα μας όλα τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά και ήδη οι συζητήσεις για την επιστροφή στην κανονικότητα -έστω και με αργά και σταθερά βήματα- έχουν «πάρει φωτιά».

Μετά από πολλές μέρες η χώρα μας είχε μηδενικό αριθμό θανάτων το τελευταίο 24ωρο από τη νόσο COVID-19, αναπτερώνοντας έτσι το ηθικό μας αλλά και την αισιοδοξία, αφού τα αυστηρά μέτρα που ελήφθησαν φαίνεται ότι πιάνουν τόπο, χωρίς όμως να εφησυχαζόμαστε, γιατί όλα όπως επισημαίνουν οι ειδικοί μπορούν να ανατραπούν ανά πάσα ώρα και στιγμή. Τα θύματα του κορονοϊού στην Ελλάδα ανέρχονται σε 121, εκ των οποίων 32 είναι γυναίκες και 89 άνδρες. Η ενδιάμεση ηλικία είναι τα 74 έτη και 91% αυτών παρουσίαζαν κάποιο υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών.

Επτά ακόμη επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο ανακοίνωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας. Το σύνολο ανέρχεται σε 2.408, ενώ οι διασωληνωμένοι συμπολίτες μας σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) είναι 55, με τον μέσο όρο ηλικίας τους να είναι τα 67 έτη. Από τους βαριά ασθενείς κορονοϊού, 15 είναι γυναίκες, ενώ το 86% είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών. Άλλοι 51 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο. Συνολικά, έχουν ελεγχθεί 56.944 δείγματα.

Η στρατηγική για τη χαλάρωση των μέτρων

Κορονοϊός κρούσματα

Ο λοιμωξιολόγος αναφέρθηκε και σήμερα στα μαθηματικά μοντέλα, τα οποία θα επιτρέψουν στην επιτροπή του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, να καθορίσει την στρατηγική άρσης των μέτρων.

«Από 2 μαθηματικές εκτιμήσεις επιβεβαιώνεται η σταθεροποίησης του Ρ0 πολύ κάτω από το 1. Μας ενδιαφέρει το φορτίου της νόσου, η τάση της επιδημίας στο χρόνο», υπογράμμισε  ο κ. Τσιόδρας που τόνισε πως έτσι θα μπορεί να γίνει αξιόπιστη εκτίμηση και αποτίμηση για τα μέτρα και την άρση τους σε πολύ σημαντικές παραμέτρους. «Τα μέτρα έδρασαν και ατομικά και συνολικά στο να μειώσουν 80% την διασπορά της νόσου στην κοινότητα», σημείωσε.

Για τις δομές υγείας, πχ. χειρουργεία, σε 24 ώρες θα υπάρξει τοποθέτηση της επιτροπής όπως και για τα σχολεία. Ακόμη, τόνισε πως τα κριτήρια για το εάν θα ανοίξουν ή όχι τα σχολεία επηρεάζονται και από τον περίγυρο των παιδιών. Δηλαδή εάν έχουν στο περιβάλλον τους ευπαθείς ομάδες κλπ.

Ο κ. Τσιόδρας είπε επίσης ότι η σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού θα γίνει με την χρήση μασκών σε κλειστούς χώρους, ωστόσο θα γίνονται συστάσεις για την ορθή χρήση τους. Ο καθηγητής σημείωσε επιπλέον ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων δεν έχει καταλήξει ακόμα στην πρότασή της για τα σχολεία, κάτι που αναμένεται να γίνει αύριο, Πέμπτη.

«Σταδιακά, θα εκτεθούμε στον ιό»

Κορονοϊός - Ελλάδα: Κανένας θάνατος σήμερα και 7 μόνο νέα κρούσματα

Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε πως «θέλει πολύ προσοχή να πεις ότι μηδένισα την επιδημία» και σημείωσε πως «όσο τα μέτρα χαλαρώνουν θα υπάρχει περισσότερη φοβία για διασπορά του ιού».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας τόνισε πως η ψευδαίσθηση της ασφάλειας μιας μάσκας δεν βοηθάει. «Θα πρέπει να έχουμε στην τσέπη μας, αντισηπτικά και να πλένουμε συνέχεια τα χέρια μας», σημείωσε, λέγοντας πως και στη χρήση μασκών θα πρέπει να τηρούνται μέτρα υγιεινής.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας υπογράμμισε ότι «σταδιακά, θα εκτεθούμε στον ιό». «Αποφύγαμε να νοσήσουμε όλοι μαζί και να επιβαρύνουμε το σύστημα Υγείας» υπογράμμισε, χαρακτηρίζοντας το γεγονός αυτό ως μεγάλη επιτυχία. Σταδιακά, η κοινωνία πρέπει να ανοίξει, προσέθεσε, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί ο κόσμος να περιμένει ένα εμβόλιο, που μπορεί και να μην βρεθεί σύντομα ή να μην βρεθεί και καθόλου.


*Παρακολουθήστε μέσα από το live blog του www.ecozen.gr, όλες τις εξελίξεις για την πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

Ρεπορτάζ, έρευνες, απόψεις επιστημόνων, ερευνητών και ιατρών. Μέτρα προστασίας από τον ιό και προτάσεις ειδικών και ανακοινώσεις της κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας στο live blog του www.ecozen.gr.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση