Αρχική COVID-19 Κορονοϊός: 100 νεκροί – 31 νέα κρούσματα – 2.145 συνολικά

Κορονοϊός: 100 νεκροί – 31 νέα κρούσματα – 2.145 συνολικά

0
Κορονοϊός
Διαφήμιση

Στα 2.145 ανέρχονται τα συνολικά κρούσματα στη χώρα μας -με το 56% εξ αυτών να είναι άνδρες- αφού ανακοινώθηκαν 31 νέοι επιβεβαιωμένοι ασθενείς μέσα σε 24 ώρες, σύμφωνα με την νεότερη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, από τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα. Ένας άνδρας 84 ετών, που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Αττικόν, είναι ο 100ός νεκρός από την πανδημία του του φονικού κορονοϊού που σαρώνει τη χώρα μας. Ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων ήταν τα 72 έτη.

Νωρίτερα, στην καθιερωμένη ενημέρωση, ο κ. Τσιόδρας, είχε ανακοινώσει έναν ασθενή που έχασε τη ζωή του και τον συνολικό αριθμό αυτής της “μαύρης” λίστας που αριθμούσε 99 ονόματα. 

Επιπλέον, 73 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, ενώ 16 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο. Οι ασθενείς στη ΜΕΘ έχουν μέση ηλικία τα 68 έτη, ενώ 17 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 81% εξ αυτών έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι μεγάλης ηλικίας. Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας αναφέρθηκε και στις ευπαθείς ομάδες, δίνοντας συμβουλές για όσους νοσούν στο σπίτι, αλλά και για τις οικογένειές τους, που θα πρέπει να παραμένουν σε 14ήμερη καραντίνα.

«Το τελευταίο 48ωρο ξέφυγε κάτι», είπε ο κ. Τσιόδρας, τονίζοντας: «Θέλουμε οι ευπαθείς ομάδες, με τη δική μας βοήθεια, να μην εκτεθούν καθόλου στον ιό». Αναφερόμενος στα κρούσματα του φονικού ιού σε γηροκομεία, υπογράμμισε πως απομακρύνθηκαν από τις δομές όσοι βρέθηκαν θετικοί στον COVID-19.

Σωτήρης Τσιόδρας

«Είμαστε σε κατάσταση συναγερμού, παρόμοια με αυτή μιας φυσικής καταστροφής», υπογράμμισε ο Σωτήρης Τσιόδρας, εξηγώντας ότι η μέχρι σήμερα πορεία της πανδημίας στη χώρα μας και η καλή εικόνα που εμφανίζει η Ελλάδα, δεν οφείλονται στην τύχη ή τον καλό καιρό, αλλά στο γεγονός ότι υπήρξε προετοιμασία από τον Ιανουάριο και ελήφθησαν έγκαιρα μέτρα. Εξέφρασε, παράλληλα, «βαθιά ευγνωμοσύνη που υπομείνατε, που υπομένετε, που υπομένουμε όλοι μαζί». Τέλος, αναφέρθηκε πως η ημερήσια αυτή ενημέρωση θα συνεχιστεί μέχρι και την Μεγάλη Πέμπτη, ενώ θα αρχίσει ξανά την Δευτέρα του Πάσχα.

Σε διαφορετικές ημερομηνίες οι συντάξεις για αποφυγή συνωστισμού

Τη σκυτάλη της ενημέρωσης μετά τον κ. Τσιόδρα πήρε ο κ. Χαρδαλιάς, όπου ανακοίνωσε ότι η καταβολή των συντάξεων τον Απρίλιο θα γίνει σε διαφορετικές ημερομηνίες, ώστε να αποφευχθούν ουρές στις τράπεζες.

Συγκεκριμένα οι συντάξεις θα καταβληθούν με βάση το τελευταίο ψηφία στον ΑΜΚΑ και οι ημερομηνίες είναι οι εξής:

  • IKA – ΟΤΕ – ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ 22 ΚΑΙ 24/4
  • ΟΑΕΕ – ΟΓΑ- ΕΤΑΑ 27/4
  • ΝΑΤ – ΔΗΜΟΣΙΟΥ – ΔΕΗ – Εργαζόμενοι ΜΜΕ 29/4

«Οι εκκλησίες θα είναι κλειστές»

Επιπλέον, όσον αφορά στα περιστατικά με τους ιερείς που δέχθηκαν πιστούς από την πίσω πλευρά της εκκλησίας για να κοινωνήσουν σε Κουκάκι και Κέρκυρα, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, τους έστειλε μήνυμα, που αγνόησαν τις απαγορεύσεις που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Ο κ. Χαρδαλιάς, σημείωσε: «Οι λειτουργίες θα είναι κεκλεισμένων των θυρών και οι εκκλησίες θα είναι κλειστές για όλη την εβδομάδα. Θα εφαρμοστεί ο νόμος χωρίς εξαιρέσεις. Η συντριπτική πλειοψηφία τήρησε τις απαγορεύσεις, εκτός από δύο εξαιρέσεις. Κάποιοι δεν εννοούν να καταλάβουν ότι δεν είναι πιο πιστοί από τους άλλους και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των συμπολιτών μας».

Επίσης ξεκαθάρισε πως δεν επιτρέπονται μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων για την Ανάσταση ή την Κυριακή του Πάσχα, υπογραμμίζοντας ότι φέτος θα κάνουμε Πάσχα στο σπίτι με τους ανθρώπους που μένουμε μαζί, με μόνο μέλημά μας να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης της νόσου. Ακόμη πρόσθεσε ότι αυτή η δοκιμασία θα είναι ο δικός μας Γολγοθάς που πρέπει να ανέβουμε για να έρθει η Ανάσταση, για να ξεπεράσουμε όλοι μαζί αυτό τον εφιάλτη.

Συστηματικοί έλεγχοι στους οίκους ευγηρίας

ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΜΟΝΑΔΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ Ν.ΜΑΚΡΗ ΛΟΓΩ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ (EUROKINISSI)

Στον απόηχο των χθεσινών ελέγχων στον οίκο ευγηρίας στην Νέα Μάκρη, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας αποκάλυψε πως αντίστοιχοι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα σε όλο το λεκανοπέδιο με βάση τις ιχνηλατήσεις κρουσμάτων και οδηγίες που είχαν δοθεί, χαρακτηρίζοντας την επιλογή της καραντίνας «συνήθη επιχειρησιακή τακτική». Ο κ. Χαρδαλιάς, ωστόσο, έσπευσε να προειδοποιήσει ιδιοκτήτες και φορείς οίκων ευγηρίας να τηρούν «όλα τα πρωτόκολλα», αφού κάθε παράβαση θα εκλαμβάνεται από την πολιτεία ως «απειλή κατά της ανθρώπινης ζωής» και διαμήνυσε ότι η προστασία της υγείας των συμπολιτών μας που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες είναι αδιαπραγμάτευτη, με τους ελέγχους να είναι συνεχείς.

Την ίδια ώρα, 11,5 τόνοι αντισηπτικού υγρού εντοπίστηκαν σε επιχείρηση της ΕΛΑΣ με την συνδρομή του υπουργείου ανάπτυξης ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς, όπως και ότι η ποσότητα που κατασχέθηκε, θα διατεθεί στις δημόσιες υποδομές υγείας.

335 δείγματα στο Δροσερό

Δροσερό Ξάνθης

Αναφορικά για τον χθεσινό «συναγερμό» του Δροσερού Ξάνθης, το θετικό κρούσμα της μικρής στο οικισμό των ρομά «μας δημιούργησε εύλογες αγωνίες» τόνισε ο Υφυπουργός, εξηγώντας ότι έχει οριοθετηθεί ήδη η περιοχή ελέγχου σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές (σε έναν από τους μεγαλύτερους οικισμούς πανελλαδικά), ενώ στις επόμενες 18 ώρες θα έχει αποκρυσταλλωθεί πλήρως η εικόνα, με βάση τα 335 δείγματα που λήφθηκαν σήμερα το πρωί και βρίσκονται αυτήν την ώρα σε τρία, διαφορετικά εργαστήρια. Ο κ. Χαρδαλιάς ευχαρίστησε ακόμη τις υγειονομικές αρχές στην ευρύτερη περιοχή, καθώς μετά από κρούσμα στο νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου της περιοχής, ακολούθησε δειγματοληψία 101 εργαζομένων και στις 3 κλινικές του νοσοκομείου, μετά την οποία όλα τα δείγματα βρέθηκαν αρνητικά στον ιό.

Συνεχίζεται η καραντίνα στη Μεσοποταμιά – Περιορισμοί μετακινήσεων στη παραλία της Θεσσαλονίκης

Μεσοποταμιά Καστοριάς

Για προληπτικούς κυρίως λόγους, την παράταση στα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων σε πολλές περιοχές της χώρας προχώρησε σήμερα ο κ. Χαρδαλιάς, ανακοινώνοντας σχετικά:

  • Παράταση καραντίνας για δέκα ακόμη ημέρες, δηλαδή μέχρι τις 24 Απριλίου στην Μεσοποταμία Καστοριάς,
  • Παράταση στην απαγόρευση κυκλοφορίας μέχρι τις 27 Απριλίου στους δήμους Καστοριάς, Ορεστίδος, Νεστορίου, Ξάνθης και Μύκης, με την απαγόρευση να τίθεται σε εφαρμογή από τις 8 βράδυ ως 8 το πρωί της επομένης, χωρίς τη δυνατότητα μετακίνησης για τις περιπτώσεις Β4, Β5 και Β6, με λήψη ταυτόχρονα επιπλέον προληπτικών μέτρων για τα σούπερ μάρκετ.
  • Παράταση μέχρι τις 20 Απριλίου στα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας στην Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης
  • Περιορισμό της κυκλοφορίας στην παραλίμνια περιοχή των Ιωαννίνων (περιοχή Κατσικάς) μέχρι τις 27 Απριλίου, με την απαγόρευση να τίθεται σε εφαρμογή από τις 2 το μεσημέρι ως τις 8 το βράδυ τις καθημερινές και όλο το Σαββατοκύριακο.

Θεσσαλονίκη

Στην αντίθετη πορεία, τη λήξη αύριο της καραντίνας στους οικισμούς του Εχίνου Ξάνθης και της Φούστανης Πέλλας προανήγγειλε ο κ. Χαρδαλιάς, υπογραμμίζοντας την ίδια στιγμή πως «τίποτα δεν έχει κριθεί. Έχουμε διανύσει μεγάλο δρόμο, ας μην λυγίσουμε στην τελική ευθεία».


*Παρακολουθήστε μέσα από το live blog του www.ecozen.gr, όλες τις εξελίξεις για την πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

Ρεπορτάζ, έρευνες, απόψεις επιστημόνων, ερευνητών και ιατρών. Μέτρα προστασίας από τον ιό και προτάσεις ειδικών και ανακοινώσεις της κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας στο live blog του www.ecozen.gr.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση