Αρχική COVID-19 Κορονοϊός: 130 οι νεκροί – 27 νέα κρούσματα – 2.490 συνολικά

Κορονοϊός: 130 οι νεκροί – 27 νέα κρούσματα – 2.490 συνολικά

0
Σωτήρης Τσιόδρας
Διαφήμιση

Αυξήθηκαν στους 130 οι νεκροί στην Ελλάδα από τον φονικό κορονοϊό που πλήττει ολόκληρο τον πλανήτη, αφού προστέθηκαν άλλοι 5 άνθρωποι το τελευταίο 24ωρο στη μακάβρια λίστα των θανάτων, εκ των οποίων 34 ήταν γυναίκες. Η ενδιάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 74 έτη και το 90% παρουσίαζαν υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών.

Στα 2.490 συνολικά ανέρχονται μέχρι σήμερα τα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα μας, καθώς ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε άλλα 27 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο. Το 55,6% αφορά άνδρες, ενώ 580 σχετίζονται με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.160 με κάποιο ήδη γνωστό κρούσμα. Στην εντατική διασωληνωμένοι βρίσκονται 48 συμπολίτες μας, με ενδιάμεση ηλικία τα 67 έτη. Από αυτούς, 13 είναι γυναίκες, ενώ το 88% παρουσιάζει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών. Παράλληλα, 60 ασθενείς βρίσκονται εκτός ΜΕΘ και έχουν πάρει εξιτήριο. Τέλος, έχουν διενεργηθεί 61.407 εξετάσεις για τον κορονοϊό (59.241 χθες).

«Σημαντικό ζήτημα» στην κλινική του Περιστερίου 

«Σχετικά με τη μονάδα υγείας με νεφροπαθείς, πρόκειται για μια σημαντική επιδημία σε δομή υγείας, όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος κι ευπαθείς ομάδες. Δυστυχώς, τρεις από τους συμπολίτες μας, ασθενείς της κλινικής, κατέληξαν, ενώ 17 ακόμη βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Όλοι έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία της Αττικής και να πω εδώ ότι μέχρι την ολοκλήρωση της μεταφοράς τους, συντονίστηκε η εφαρμογή αυστηρών μέτρων, σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και τον ΕΟΔΥ, ώστε να μηδενιστεί η οποιαδήποτε επαφή και επικοινωνία θετικών και αρνητικών ασθενών» είπε ο κ. Τσιόδρας.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ(EUROKINISS/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Και συνέχισε: «Όλο το προσωπικό, που είχε διαγνωστεί ως θετικό, 17 άτομα, είναι σε καραντίνα σε κατ’ οίκον απομόνωση, και παρακολουθείται η υγεία τους, ενώ απομακρύνθηκαν από την κλινική. Απ’ ό,τι πληροφορήθηκα σε επιτόπια επίσκεψή μου σήμερα και συνάντηση με το προσωπικό, αλλά και τους ασθενείς, έχουν ενημερωθεί όλοι τους, ακόμα και αυτοί που είχαν νοσηλευτεί τις δύο τελευταίες εβδομάδες για οποιοδήποτε λόγο στην κλινική, καθώς και όλοι οι συνεργαζόμενοι επαγγελματίες υγείας».

«Ο ΕΟΔΥ προμήθευσε την κλινική με μέτρα ατομικής προστασίας, για τη σωστή αντιμετώπιση των ασθενών, γιατί ακόμα και οι αρνητικοί ασθενείς που παρέμειναν, έχουν εκτεθεί στο συγκεκριμένο περιβάλλον της μονάδας. Υπάρχει αυξημένη επαγρύπνηση για τους ανθρώπους αυτούς και θα γίνει επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος ανά δύο με τρεις μέρες, ανάλογα την ημέρα της αιμοκάθαρσης, ώστε να είμαστε έγκαιρα έτοιμοι να παρέμβουμε σε κάποια περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων ή θετικού αποτελέσματος.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ(EUROKINISS/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

«Πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση και δεν θα φύγει εύκολα αυτός ο ιός»

Επίσης, δόθηκαν φάρμακα για την έναρξη προφυλακτικής αγωγής σε αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι θεωρούνται αυξημένου κινδύνου για πρόοδο της νόσου. Επίσης, σήμερα το πρωί, εξειδικευμένο προσωπικό του ΕΟΔΥ εκπαίδευσε το προσωπικό της κλινικής για τη σωστή εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας. Επιπρόσθετα, συνεχίζεται η ιχνηλάτηση, σε συνεργασία με τον υπουργό και την Πολιτική Προστασία» τόνισε, αναφερόμενος στις ενέργειες που έγιναν στην κλινική Ταξιάρχαι.

Και συμπλήρωσε: «Εύχομαι κανένας άλλος ασθενής να μην εμφανιστεί εκεί κι ελπίζω γρήγορα να αντιμετωπίζονται παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον. Όταν πρόκειται για ανθρώπινες ζωές, νομίζω, ελπίζω να μην κάνω λάθος, δεν αρκεί να πούμε “το πάθημα να γίνει μάθημα”, αλλά περισσότερο να ακούσουμε αυτό σαν ένα σημαντικό καμπανάκι κινδύνου για όλους μας. Είτε είμαστε στην πρώτη γραμμή, ακόμα περισσότερο, είτε στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα -η αμέλεια, όπως μου είπε κάποιος σήμερα, δεν έχει κάποιο ιδεολογικοκό πρόσημο- είτε στο περιβάλλον του σπιτιού μας».

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ(EUROKINISS/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Τσιόδρας έστειλε αυστηρό μήνυμα, σημειώνοντας πως δεν τηρήθηκε το πρωτόκολλο ασφαλείας. Όπως είπε: «Σε τέτοιες περιπτώσεις πανδημίας θα πρέπει σε χώρους υγείας με ευπαθείς ομάδες να τηρούνται αυστηρά τα μέτρα πρόληψης. Το προσωπικό είχε συμπτώματα, εξετάστηκε από τον γιατρό και του επιτράπηκε να δουλεύει. Δεν τηρήθηκε το πρωτόκολλο. Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στη χώρα μας αλλά και σε άλλες. Γι΄αυτό καταργήθηκαν τα επισκεπτήρια. Δεν είμαστε τόσο απάνθρωποι. Πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση και δεν θα φύγει εύκολα αυτός ο ιός. Είμαστε σε μια μάχη».

Σχετικά με τη δομή στα νότια προάστια όλα τα τεστ ήταν αρνητικά. Παρ΄όλα αυτά τηρούνται κατά γράμμα οι οδηγίες ασφαλείας.

«Ήρθε η ώρα να χαλαρώσουμε αλλά σταδιακά»

«Συνεχίζουμε να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση. Έχουμε καταφέρει σε μεγάλο ποσοστό να επιτύχουμε σε αυτό τον τομέα. Οι ευπαθείς ομάδες παραμένουν στις κύριες προτεραιότητές μας. Νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα για χαλάρωση των μέτρων. Ωστόσο αυτό θα γίνει σταδιακά», υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας.

ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ (EUROKINISSI./ ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ)

Οι εξελίξεις στις κλινικές μελέτες και τα φάρμακα 

«Σχετικά με κάποια δημοσιεύματα για την αποτελεσματικότητα κάποιων φαρμάκων, όπως η ρεμντεσεβίρη, να αναφέρω» είπε ο καθηγητής, «πως η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί τις εξελίξεις, όπως και για τη χλωροκίνη, είναι πολύ νωρίς να τοποθετηθούμε, χωρίς επαρκή δεδομένα για το πότε ακριβώς έχει δοθεί το φάρμακο και σχεδιασμό μιας μελέτης, η οποία δεν έχει δημοσιευθεί ακόμα. Έτσι συνέβη και με αυτή τη μελέτη 158 ανθρώπων, αποτελέσματα της οποίας διέρρευσαν στο διαδικτυακό τόπο του ΠΟΥ. Στη μελέτη συμμετείχαν σοβαρά ασθενείς, η μελέτη δεν είχε καταφέρει να ολοκληρώσει τον απαραίτητο αριθμό ασθενών που θα ήθελε κι έδειξε αντίθετα αποτελέσματα από προηγούμενη μελέτη στο Σικάγο. Πρέπει να περιμένουμε ακόμα, δεν έχουμε όλα τα δεδομένα για τα φάρμακα και χρησιμοποιούμε τα φάρμακα με την καλύτερη δυνατή επιστημονική γνώση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον κόσμο».

«Υπάρχουν κάποια ελπιδοφόρα μηνύματα για ένα φάρμακο που θα δίνεται από το στόμα. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Έμορι αναγνώρισαν αυτό το φάρμακο, το οποίο μπορεί να δοθεί και από το στόμα, και θα είναι ένα μεγάλο βήμα στην αντιμετώπιση του ιού, αν πραγματικά δουλεύει, όπως δούλεψε στα πειράματα στο εργαστήριο» προσέθεσε.

Κορονοϊός

Η θερμοκρασία και η υγρασία περιορίζουν την αντοχή του κορονοϊού

Ο Σωτήρης Τσιόδρας όμως αναφέρθηκε και σε ενδείξεις πως η αντοχή του ιού φαίνεται να επηρεάζεται από την αύξηση της θερμοκρασίας, την υγρασία και την υπεριώδη ακτινοβολία. «Σε μη πορώδεις επιφάνειες, όπως το ατσάλι, ο νέος κορονοϊός υπό σκιά χάνει εντός 18 ωρών την δύναμή του. Σε θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών, η ζωή του ιού πέφτει στα 2 λεπτά» είπε. Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως η έκθεση του ιού στην ηλιακή ακτινοβολία φαίνεται ότι βοηθάει, ενώ οι μελέτες δείχνουν πως και το αντιστηπτικό είναι πολύ αποτελεσματικό.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) σε νέα ανακοίνωση για τις καιρικές συνθήκες τονίζει πως η μέγιστη κορύφωση του κορονοϊού αναμένεται σύντομα. Ωστόσο το ECDC δεν τοποθετήθηκε αναφορικά με την υγρασία, τη θερμοκρασία και την υπεριώδη ακτινοβολία. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με μαθητικές εκτιμήσεις η μετάδοση του ιού μπορεί να μειωθεί περίπου 20% εξαιτίας της καλυτέρευσης του καιρού. Ο λοιμωξιολόγος ωστόσο επέμεινε πως αυτό δεν πρέπει να σημαίνει χαλάρωση και σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει πλήρη άρση των μέτρων.

Για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου

Κορονοϊός

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε όμως και σε ευρωπαϊκή ανάλυση, σύμφωνα με την οποία κατεγράφησαν πέντε χρόνιοι ασθενείς που φαίνεται πως κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορονοϊό.

Όπως είπε, ασθένειες που νοσούν και κινδυνεύουν με κακή έκβαση από επιπλοκές του κορωνοϊού είναι οι εξής:

  • καρδιοπαθείς 19,.4%
  • αναπνευστικές παθήσεις (εκτός του άσθματος) 16,5%
  • διαβήτης 14,8%
  • νεφροπάθεια 9,5%
  • υπέρταση 11,6%

Στο ίδιο θέμα, ο Σωτήρης Τσιόδρας επανέλαβε πως τα παιδιά φαίνεται από ολοένα και περισσότερες έρευνες πως δεν μεταδίδουν τον κορονοϊό με τον ίδιο ρυθμό. Η πιθανότητα μιας λοίμωξης μεταξύ ευαίσθητων ατόμων, σε μια ομάδα, είναι χαμηλότερη ανάμεσα στα παιδιά. Συγκεκριμένα, ο λοιμωξιολόγος αναφέρθηκε σε ένα ποσοστό 4,7% σε σχέση με 17,1% στους ενήλικες. Η πιθανότητα λοίμωξης σε παιδιά είναι 0,26 φορές σε σχέση με αυτή που έχουν οι ενήλικες άνω των 60.

Ο Τσιόδρας για τα κλιματιστικά

Για τα κλιματιστικά είπε πως από την Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών εκδόθηκε εγκύκλιος για την λήψη μέτρων διασφάλισης της δημόσιας Υγείας από ιογενείς και άλλες λοιμώξεις κατά την χρήση κλιματιστικών μονάδων.

κλιματιστικά

Διευκρινίζεται πως «οι κλιματιστικές μονάδες δεν λειτουργούν από μόνες τους ως εστίες ανάπτυξης και πολλαπλασιασμού του κορονοϊού, αλλά υπό προϋποθέσεις μπορεί να διευκολύνουν την αερογενή μετάδοση με μηχανικό τρόπο από άτομα που είναι ήδη φορείς.

Κάποια χαρακτηριστικά μέτρα από την εγκύκλιο:

  • Η αύξηση παροχής του νωπού αέρα στις κεντρικές κλιματικές μονάδες.
  • Η πλήρης αποφυγή της ανακυκλοφορίας του αέρα.
  • Για τις μονάδες οικιακού τύπου (σ.σ. air condition στο σπίτι) όπου είναι εφικτό να τίθενται εκτός λειτουργίας, ή όταν αυτό δεν είναι εφικτό να τίθενται σε συνεχή λειτουργία 24/7 με παράλληλη λειτουργία φυσικού αερισμού.
  • Οι τακτικές εργασίες αντικατάστασης και συντήρησης των φίλτρων των κλιματιστικών να εκτελούνται με χρήση και λήψη όλων των προστατευτικών μέτρων, όπως ατομική προστασία, αερισμό του χώρου, ασφαλή αποκομιδή των φίλτρων και αναπνευστική προστασία.»

*Παρακολουθήστε μέσα από το live blog του www.ecozen.gr, όλες τις εξελίξεις για την πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

Ρεπορτάζ, έρευνες, απόψεις επιστημόνων, ερευνητών και ιατρών. Μέτρα προστασίας από τον ιό και προτάσεις ειδικών και ανακοινώσεις της κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας στο live blog του www.ecozen.gr.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση