Αρχική COVID-19 Κορονοϊός: 10 νέα κρούσματα – 2.245 συνολικά – 117 νεκροί

Κορονοϊός: 10 νέα κρούσματα – 2.245 συνολικά – 117 νεκροί

0
Τσιόδρας
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦ. ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΩΤ. ΤΣΙΟΔΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ (EUROKINISSI/POOL ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ)
Διαφήμιση

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα κυμαίνονται τα κρούσματα στη χώρα μας, αφού αυξήθηκαν κατά 10 μόλις νέα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σήμερα και συνολικά οι περιπτώσεις των ασθενών φτάνουν τους 2.245, όπου το 56% είναι άνδρες, ενώ τα 570 είναι σχετιζόμενα με ταξίδι στο εξωτερικό. 

Αυτό φέρνει μία συγκρατημένη αισιοδοξία για την επιπέδωση της επιδημικής καμπύλης στην Ελλάδα, αλλά ο κίνδυνος αν χαλαρώσουν απότομα τα αυστηρά μέτρα να ελλοχεύει πάντα για μεγαλύτερη εξάπλωση του φονικού ιού, γι’ αυτό η κυβέρνηση εξετάζει βήμα-βήμα να επαναφέρει την κατάσταση σε πιο ομαλά επίπεδα, αίροντας σταδιακά τις απαγορεύσεις. Φαίνεται, ωστόσο, ότι το τριήμερο του Πάσχα, τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν από την κυβέρνηση να πιάνουν τόπο, με τους πολίτες να συμμορφώνονται στους κανονισμούς και να μην έχουμε τεράστιο αριθμό παραβάσεων.

Κορονοϊός

Μεγαλώνει ο μακάβριος κατάλογος των θανάτων που έχει επιφέρει ο κορονοϊός στην Ελλάδα. Ακόμη ένα νεκρό συμπολίτη μας επέφερε ο κορονοϊός που χτυπάει και την Ελλάδα. Τελευταίο θύμα ένας 86χρονος που νοσηλευόταν στο ΑΧΕΠΑ. Ο άτυχος ηλικιωμένος είναι το τέταρτο θύμα στην Ελλάδα τις τελευταίες ώρες, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των νεκρών στους 117.

Την ίδια ώρα, νωρίτερα ο κ. Τσιόδρας είχε ανακοινώσει στην ενημέρωση έξι ακόμα θανάτους στη χώρα μας και συνολικά 116 απώλειες ανθρώπινων ζωών. Εξ αυτών, οι 30 είναι γυναίκες. Σε ΜΕΘ νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 61 συμπολίτες μας, με το 84% εξ αυτών να είναι ηλικιωμένοι ή να έχουν υποκείμενο νόσημα και τις 14 να είναι γυναίκες, ενώ το θετικό είναι ότι 44 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο.

«Βήμα-βήμα η άρση των μέτρων»

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε ότι η άρση των περιοριστικών μέτρων θα γίνει βήμα-βήμα και προσεκτικά, όπως άλλωστε έγινε και η επιβολή τους. Τόνισε, δε, ότι θα συνιστάται η χρήση μασκών. Γι’ αυτό και όπως εξήγησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, η μαγική λέξη για την επόμενη περίοδο είναι η «απόσταση». 

«Καταστήματα θα ανοίξουν, και μπορεί σε αυτήν την περίπτωση να χρησιμοποιηθεί μάσκα από τους εργαζόμενους στους κλειστούς χώρους και όταν μας επιτρέψουν οι αριθμοί, να προχωρήσουμε σε μέτρα που ακούτε ότι λαμβάνονται στην Ευρώπη». Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε ότι είναι πολύ σημαντικό ότι μαθαίνουμε και από τις άλλες χώρες και προσπαθούμε να προσαρμόσουμε οποιοιδήποτε σχέδιο υπάρχει, προσαρμοσμένο όμως στα δικά μας δεδομένα.

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Ωστόσο, τα μέτρα εξαρτώνται όχι μόνο από τους αριθμούς, αλλά και από το πόσο αντέχει το Σύστημα Υγείας της κάθε χώρας και είναι σύνθετη η λήψη απόφασης, αλλά και ο καθορισμός των ακριβών μέτρων, ώστε να είμαστε όλοι ασφαλείς.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε για την υπόθεση στο Κρανίδι όπου εμφανίστηκε κρούσμα σε μετανάστρια. Όπως είπε έγιναν έλεγχοι σε 400 φιλοξενούμενους καθώς και σε εργαζόμενους.

«Έχουμε περιορίσει δραστικά την διασπορά του ιού»

Ο δείκτης μετάδοσης του ιού, R0, βρίσκεται στο 0,6, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, παραμένει δηλαδή σημαντικά κάτω από το «1» και αποτελεί «κλειδί» για την σταδιακή άρση των μέτρων. «Έχουμε περιορίσει δραστικά την διασπορά του ιού» σημείωσε ο καθηγητής.

Ο κ. Τσιόδρας είπε ακόμη ότι τα μοριακά τεστ είναι χρήσιμα για όσους έχουν συμπτώματα και προσέθεσε ότι η επιστημονική επιτροπή σχεδιάζει την επόμενη μέρα, προκειμένου να «πιάνει», όπως είπε, και όσους δεν έχουν συμπτώματα. Υπογράμμισε μάλιστα ότι δεν υπάρχουν ακόμα αξιόπιστα τεστ αντισωμάτων. Σε ότι αφορά τις επιστημονικές εξελίξεις μίλησε για τεστ αντισωμάτων σε διάφορες χώρες που έδειξαν ότι τα κρούσματα μπορεί να είναι περισσότερα απ’ όσα καταγράφονται επίσημα. Σημείωσε ότι δεν γνωρίζουμε αν τα αντισώματα θα μας προστατεύσουν και για πόσο διάστημα.

Κορονοϊός

Μιλώντας ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, είπε ότι σε λίγες ημέρες οι 500 κινητές ομάδες που θα κάνουν κατ’ οίκον εξετάσεις θα βρίσκονται στους δρόμους για να κάνουν τεστ. «Η χαλάρωση των μέτρων δεν έχει να κάνει με τις κινητές μονάδες, έχουν άλλο έργο να επιτελέσουν. Είναι ανεξάρτητα πράγματα και θα χρειαστούν περισσότερο στο δεύτερο κύμα, αν υπάρξει», τόνισε ο υφυπουργός.

Επιπλέον τέλος, ο Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε για την ανάγκη να βελτιωθούν οι διατροφικές συνήθειες τώρα που υπάρχει χρόνο για προετοιμασία σπιτικού φαγητού.


*Παρακολουθήστε μέσα από το live blog του www.ecozen.gr, όλες τις εξελίξεις για την πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

Ρεπορτάζ, έρευνες, απόψεις επιστημόνων, ερευνητών και ιατρών. Μέτρα προστασίας από τον ιό και προτάσεις ειδικών και ανακοινώσεις της κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας στο live blog του www.ecozen.gr.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση