Αρχική COVID-19 Greenpeace: «Καμπανάκι» για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τον κορονοϊό

Greenpeace: «Καμπανάκι» για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τον κορονοϊό

0
Greenpeace

Το τελευταίο διάστημα ακούγεται όλο και πιο δυνατά από τους επιστήμονες ότι η πανδημία του κορονοϊού σχετίζεται με την περιβαλλοντική υποβάθμιση, όπως την κλιματική αλλαγή και την αλλοίωση οικοσυστημάτων. Έτσι λοιπόν, σχετίζεται και με τις εκστρατείες της Greenpeace. Σε γράμμα του ο Νίκος Χαραλαμπίδης, Γενικός διευθυντής του Ελληνικού γραφείου της Greenpeace έγραψε τα εξής:

«Θέλω να εκφράσω τη συμπαράσταση όλων μας στην Greenpeace και τη δική μου προσωπικά, σε εσένα, την οικογένειά σου και τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Είναι δύσκολες αυτές οι ημέρες για την κοινωνία μας, για όλους τους πολίτες και κατοίκους της χώρας. Ένας λόγος παραπάνω για να παραμείνουμε μαζί, ενωμένοι ώστε να βγούμε από αυτή την κρίση πιο δυνατοί. Σε στιγμές σαν αυτήν, απευθυνόμαστε σε εσένα, σου θυμίζουμε ότι είμαστε στο πλευρό σου.

Από το 2007, ο ΠΟΥ είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο επιδημιών από τη διαταραχή της λεπτής ισορροπίας μεταξύ μικροβίων – ανθρώπων λόγω διαφόρων παραγόντων, μεταξύ των οποίων η κλιματική αλλαγή και η αλλοίωση οικοσυστημάτων. Ο ΠΟΥ αναφέρει πως τα μοντέλα μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων θα μεταβληθούν ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής. Όλο και περισσότεροι επιστήμονες, σε Ελλάδα και εξωτερικό, επιμένουν ότι η κλιματική κρίση σε συνδυασμό με την αλλοίωση της βιοποικιλότητας του πλανήτη μας, θα αυξήσει τις επιδημίες και τις πανδημίες. Τελικά, το αίτημα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης δεν αφορά αφηρημένα το περιβάλλον, αλλά την υγεία, τη δική μας και των αγαπημένων μας».

Όλοι σαν ένα

SOS για το Κλίμα

«Αυτά για τα οποία παλεύουμε τόσα χρόνια είναι πιο επίκαιρα από ποτέ. Μαζί συνεχίζουμε τον αγώνα για την έγκαιρη λήψη μέτρων σύμφωνα με τις επιταγές της επιστήμης, για κοινωνική δικαιοσύνη, για μία οικονομία που προστατεύει το περιβάλλον, την υγεία και τα δικαιώματά μας. Χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου για να παραμείνουμε δυνατοί.

Η διασπορά παρόμοιων ιών και η εξάπλωση επιδημιών θεωρείται ως αναπόφευκτο αποτέλεσμα της επίθεσης του ανθρώπου στη φύση. Τρεις κορονοϊοί σε 20 χρόνια αποτελούν ένα πολύ δυνατό καμπανάκι κινδύνου που δεν πρέπει να αγνοήσουμε. Η λύση; Να δούμε από την αρχή τη σχέση μας με τη φύση, δίνοντας προτεραιότητα στην προστασία της βιοποικιλότητας, αντιμετωπίζοντας την κλιματική κρίση, μειώνοντας την κατανάλωση φυσικών πόρων.

Δεν μπορώ να προβλέψω σε τι φάση θα βρίσκεσαι καθώς διαβάζεις αυτό το γράμμα. Με την απαγόρευση κυκλοφορίας και την ελπίδα περιορισμού της διασποράς του Covid19 ζούμε μία καινούργια πραγματικότητα. Την ζούμε σαν πρωταγωνιστές και όχι σαν παρατηρητές. Οι συζητήσεις (πάντα διαδικτυακά) δίνουν και παίρνουν για την κλίση της εκθετικής καμπύλης στην Ελλάδα, τη σύγκριση με την Ιταλία, την Ισπανία, την Ελβετία, για το πόσοι βγήκαν από τα νοσοκομεία… Αυτές οι συζητήσεις αφορούν ανθρώπινες ζωές, μας αφορούν όλους, ίσως αφορούν κάποιους δικούς μας ανθρώπους.

Σε ευχαριστώ για τη στήριξη και την υποστήριξη στο παρελθόν, τώρα, και στο μέλλον, που μας επιτρέπει να συνεχίσουμε τη δράση μας για έναν πλανήτη πράσινο, ειρηνικό και δίκαιο».

Όποιος θέλει και έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει μπορεί να το κάνει πατώντας εδώ.


*Παρακολουθήστε μέσα από το live blog του www.ecozen.gr, όλες τις εξελίξεις για την πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

Ρεπορτάζ, έρευνες, απόψεις επιστημόνων, ερευνητών και ιατρών. Μέτρα προστασίας από τον ιό και προτάσεις ειδικών και ανακοινώσεις της κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας στο live blog του www.ecozen.gr.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here