Αρχική COVID-19 Χαρδαλιάς: Τα περιοριστικά μέτρα παρατείνονται ως τις 4 Μαΐου

Χαρδαλιάς: Τα περιοριστικά μέτρα παρατείνονται ως τις 4 Μαΐου

0
Νίκος Χαρδαλιάς
Διαφήμιση

Ξεκάθαρος ήταν ο Νίκος Χαρδαλιάς για το πως θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Όπως είπε τα μέτρα παρατείνονται για άλλη μια εβδομάδα από τις 27 Απριλίου έως τις 4 Μαΐου και πως η επιστροφή στη νέα κανονικότητα θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις τους δύο επόμενους μήνες, τον Μάιο και τον Ιούνιο και με αποστάσεις 14 ή και παραπάνω ημερών.

Για τη «σταδιακή και πολύ προσεκτική προσαρμογή στην νέα κανονικότητα» έκανε λόγο ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς ολοκληρώνεται μέχρι αύριο το βράδυ το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τον οδικό χάρτη της εξόδου από την πανδημία. «Θα χρειαστεί χρόνο και διατήρηση στο ακέραιο της κοινωνικής ευθύνης, καθώς η διαδικασία δεν θα είναι εύκολη, θα συνεχίσουμε να έχουμε νέα κρούσματα, θα χάνουμε συνανθρώπους μας. Η νόσος δεν εξαλείφθηκε, έχουμε δρόμο μπροστά μας», τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Στο πλαίσιο αυτό, «οι μεγάλες προκλήσεις είναι μπροστά μας Μελετάμε κάθε βήμα με τη βοήθεια των επιστημόνων», περιέγραψε ο κ. Χαρδαλιάς, περιγράφοντας ότι η μετάβαση στην κανονικότητα θα πραγματοποιηθεί σε «διαδοχικές φάσεις και με αποστάσεις 14 ή και παρά πάνω ημερών». Με την εκκίνηση της επιστροφής, «θα προχωρούμε βδομάδα με βδομάδα» με ενδιάμεσο διάστημα αξιολόγησης τόνισε ο Υφυπουργός και πρόσθεσε πως «πιθανόν σε κάποιες περιπτώσεις να χρειαστεί να πατάμε φρένο».

Παρατείνεται η καραντίνα στη Νέα Σμύρνη της Λάρισας

Απαγόρευση κυκλοφορίας - Μέτρα
Αναφορικά με την εξέλιξη της διασποράς του ιού στον οικισμό Ρομά Νέας Σμύρνης, στην Λάρισα, ένα τμήμα του οικισμού, αυτό όπου ανιχνεύτηκαν τα κρούσματα, θα παραμείνει σε καραντίνα μέχρι τις 30 Απρίλιου σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ ανακοίνωσε ότι για προληπτικούς λόγους η ακτίνα αυτού του μέτρου αφορά στην περιοχή από την Οδό Καραμανλή μέχρι την 110 Πτέρυγα Μάχης, αλλά και τα οικοδομικά τετράγωνα μεταξύ των οδών Πλάτωνος.

Παράλληλα, και τα 115 δείγματα που ελήφθησαν χθες από οικισμό είναι όλα αρνητικά, ενώ από το Σάββατο 25 Απριλίου θα επαναλειτουργήσουν όλες οι λαϊκές αγορές στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, η λειτουργία των οποίων είχε ανασταλεί για προληπτικούς λόγους. «Ολοκληρώνεται αύριο, Παρασκευή, η αναστολή των λαϊκών αγορών και επικοινωνήσαμε με τον περιφερειάρχη κ. Αγοραστό και είδαμε ότι δεν συντρέχει λόγος να παραταθεί το μέτρο», ανέφερε.

Ολοκληρώνεται η καραντίνα στη Μεσοποταμία

Μεσοποταμιά Καστοριάς

Χωρίς προβλήματα ή επιπρόσθετα επιδημιολογικά φορτία ολοκληρώνεται αύριο και η καραντίνα της δημοτικής κοινότητας Μεσοποταμίας στο νομό Καστοριάς. Με αμείωτο ρυθμό πραγματοποιούνται και έλεγχοι πτήσεων που καταφθάνουν στην Αθήνα. Στις δύο τακτικές πτήσεις που έφτασαν χθες με 157 επιβάτες, μόνο ένα άτομο βρέθηκε θετικό στον ιό μετά τη δειγματοληψία. Συνολικά, από τις 20 Μαρτίου μέχρι και τις 20 Απριλίου, σε 36 πτήσεις και 2928 επιβαίνοντες, το 97,81% βρέθηκε αρνητικό στον κορονοϊό.

Στο «μέτωπο» του Δήμου Ερμιονίδας και τα 177 υπήρξαν αρνητικά, «άρα φαίνεται να μην υπάρχει διασπορά στην κοινότητα», σχολίασε ο κ. Χαρδαλιάς, παρότι «καθημερινά έχουμε στραμμένη την προσοχή μας εκεί» υποστήριξε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ζητώντας από τους κατοίκους να παραμείνουν στο σπίτι τους.

Συναγερμός για τις δύο δομές Υγείας

Κλινική - Περιστέρι - Κορονοϊός
ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ (EUROKINISSI)

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανέφερε πως σήμανε συναγερμός και στο υπουργείο Υγείας και στην Πολιτική Προστασία για δύο περιπτώσεις κορονοϊού σε δύο δομές υγείας στα Δυτικά και στα Νότια προάστια. Όπως είπε, την Τετάρτη βρέθηκε ένα κρούσμα σε δομή υγείας το οποίο και κατέληξε.

«Χθες το βράδυ είχαμε ένα θετικό κρούσμα το οποίο δυστυχώς κατέληξε σήμερα το πρωί σε δομή υγείας με 300 τροφίμους και 170 εργαζόμενους. Βρεθήκαμε από την πρώτη στιγμή με τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ και τον κ. Τσιόδρα στην δομή και χθες ολοκληρώθηκε η δειγματοληψία σε 130 εργαζόμενους και σήμερα έγινε η δειγματοληψία σε όλους τους τροφίμους. Περιμένουμε τα σχετικά αποτελέσματα και μέχρι στιγμής τα πρώτα αποτελέσματα που αφορούν τους εργαζομένους και τα 92 ήταν αρνητικά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Σε άλλη δομή υγείας στο Περιστέρι και με βάση τα δείγματα είχαμε 28 κρούσματα, 13 σε τροφίμους του κέντρου, 11 σε εργαζόμενους και 4 κρούσματα βάση των οποίων σήμανε συναγερμός. Η δομή τέθηκε σε καραντίνα. Έχουμε άλλα 45 δείγματα να πάρουμε και όλες οι απαραίτητες κινήσεις είναι σε εξέλιξη. Οι επιστημονικά υπεύθυνοι θα ελεγχθούν και πειθαρχικά και ποινικά. Εκπτώσεις στην άσκηση καθηκόντων όσων διαχειρίζονται την ανθρώπινη ζωή δεν επιτρέπονται», συνέχισε.

«Δεν κερδίσαμε ακόμα τον πόλεμο»

Διαπίστωσε ότι η νόσος βεβαίως και βρίσκεται σε υποχώρηση στην Ελλάδα, όπως λένε και οι ειδικοί, αλλά δεν εξαλείφθηκε και τόνισε: «Δεν κερδίσαμε ακόμα τον πόλεμο, πετύχαμε μικρές νίκες, κερδίσαμε πολύτιμο χρόνο, θωρακίσαμε το σύστημα υγείας μας και σήμερα έχουμε μια μεγάλη εμπειρία πλέον πώς να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση», καταλήγοντας.


*Παρακολουθήστε μέσα από το live blog του www.ecozen.gr, όλες τις εξελίξεις για την πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

Ρεπορτάζ, έρευνες, απόψεις επιστημόνων, ερευνητών και ιατρών. Μέτρα προστασίας από τον ιό και προτάσεις ειδικών και ανακοινώσεις της κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας στο live blog του www.ecozen.gr.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση