Αρχική COVID-19 Χαρδαλιάς: Τα μέτρα δεν θα λήξουν στις 27 Απριλίου

Χαρδαλιάς: Τα μέτρα δεν θα λήξουν στις 27 Απριλίου

0
Μέτρα
ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΑΣΚΟΠΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε πως «κάθε μέρα που περνάει μας οδηγεί στο στόχο μας. Περιμένουμε να ξεκινήσει η συζήτηση για τη σταδιακή άρση των μέτρων». Συνιστά, ωστόσο, επαγρύπνηση, τονίζοντας ότι «η προσπάθειά μας αποδίδει, αλλά το αποτέλεσμα είναι ακόμη εύθραυστο» δήλωσε.

Τα περιοριστικά μέτρα είναι ακέραια ως τις 27 Απριλίου, τόνισε και σημείωσε: «Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι 28 Απριλίου βγαίνουμε έξω και επιστρέφουμε στην κανονικότατα και τους γνώριμους ρυθμούς. Αυτό θα γίνει με αργά και σταθερά βήματα».

Επισήμανε ότι η επιστροφή θα είναι σταδιακή και προσέθεσε ότι η σταδιακή άρση των μέτρων δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να έχουμε κρούσματα. Τους επόμενους μήνες θα χρειαστεί πολλές φορές ανάλογα με τις εξελίξεις είτε να πατάμε φρένο είτε να επιστρέφουμε στη λήψη κάποιων περιοριστικών μέτρων εφόσον προκύπτουν επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία θα αξιολογούνται σε καθημερινή βάση πάντα σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα, σημείωσε.

Περαιτέρω ανέφερε ότι η κυβέρνηση μεθοδικά επεξεργάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο την ώρα που πρέπει θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός. Περαιτέρω ανέφερε ότι η κυβέρνηση μεθοδικά επεξεργάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο την ώρα που πρέπει θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

u

Δυναμική κατάσταση το Κρανίδι

Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο της κυβερνητικής προσπάθειας έχει τεθεί τις τελευταίες ώρες το Κρανίδι, με τον Υφυπουργό να ενημερώνει αναλυτικά με την έκταση της διασποράς του ιού, μετά την αυτοψία του στην περιοχή. «Αντιμετωπίζουμε μια συγκεκριμένη κατάσταση στο Κρανίδι. Αυτή τη στιγμή επιστρέψαμε με 177 δείγματα» περιέγραψε ο κ. Χαρδαλιάς, τα οποία υφίστανται αυτήν την ώρα επεξεργασία σε ειδικά εργαστήρια. Πρόκειται για 177 δυνητικές επαφές υψηλές ή μη φιλοξενούμενων στη δομή «και θα αξιολογήσουμε, θα σταθμίσουμε και θα προτεραιοποιήσουμε τα μέτρα» ανέφερε σχετικά ο Υφυπουργός.

Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής να παραμείνουν σπίτι, για να διαφυλάξουν τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Σε στενή συνεργασία με τα υπουργεία υγείας και μετανάστευσης εξετάζονται όλα τα δεδομένα, αφού «είναι μια δυναμική κατάσταση» περιέγραψε ο κ. Χαρδαλιάς.

Πρώτα θα ανοίξουν τα υποθηκοφυλακεία

Υποθηκοφυλακείο

Στον αντίποδα, «αυτό που διδάσκει η εμπειρία από το Κρανίδι είναι τόσο μεταδοτικός είναι ο ιός» σχολίασε ο κ. Χαρδαλιάς, επισημαίνοντας τον κίνδυνο ενίσχυσης του ιού εκ νέου. Ήδη, «η κυβέρνηση μεθοδικά και λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα επεξεργάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο» το οποίο θα ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό, ενώ θα υπάρχει «έγκαιρη και υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών σε κάθε βήμα». Στο μεσοδιάστημα, «το μόνο μέτρο που αίρεται την επόμενη εβδομάδα είναι τα υποθηκοφυλακεία, τα πρωτοδικεία και τα ειρηνοδικεία, τα οποία θα επαναλειτουργήσουν, ενώ για την αποφυγή συνωστισμού, οι συντάξεις Απριλίου καταβάλλονται σε διαφορετικές ημερομηνίες, δηλαδή:

  • ΙΚΑ, ΟΤΕ, τράπεζες: πληρώθηκαν σήμερα 22 Απριλίου για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9 και στις 24 Απριλίου σε όσους το ΑΜΚΑ τελειώσει σε 0, 2, 4, 6, 8.
  • ΟΑΕΕ – ΟΓΑ – ΕΕΤΑΑ: Θα καταβληθούν στις 27 Απριλίου
  • ΝΑΤ – Δημόσιο, ΔΕΗ – ΕΤΑΠ ΜΜΕ: Θα καταβληθούν στις 29 Απριλίου.

Παίρνοντας το λόγο και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης είπε «ενισχύουμε το Ε.Σ.Υ και ανά πάσα στιγμή θα είμαστε σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση του κορονοϊού».


*Παρακολουθήστε μέσα από το live blog του www.ecozen.gr, όλες τις εξελίξεις για την πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

Ρεπορτάζ, έρευνες, απόψεις επιστημόνων, ερευνητών και ιατρών. Μέτρα προστασίας από τον ιό και προτάσεις ειδικών και ανακοινώσεις της κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας στο live blog του www.ecozen.gr.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here