Αρχική COVID-19 Χαρδαλιάς: Τα μέτρα ισχύουν στο ακέραιο – Καραδοκούν λόγοι αναζωπύρωσης

Χαρδαλιάς: Τα μέτρα ισχύουν στο ακέραιο – Καραδοκούν λόγοι αναζωπύρωσης

0
Χαρδαλιάς
Διαφήμιση

«Πλέον συζητάμε για την επόμενη φάση των μέτρων, ωστόσο πρέπει να μείνουμε σε επαγρύπνηση. Εάν βγούμε από το σπίτι θα πρέπει να το κάνουμε με προσοχή. Η έξοδος από το σπίτι γίνεται για συγκεκριμένους λόγους», επισήμανε στην ενημέρωση ο Νίκος Χαρδαλιάς.

«Η κοινή μας προσπάθεια συνεχίζεται μέρα με την ημέρα. Να παραμείνουμε σε εγρήγορση, σε απόλυτη επαγρύπνηση», ζήτησε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ενόψει του Σαββατοκύριακου και παρά το γεγονός ότι «ο καιρός μας προσκαλεί». «Μεγάλη προσοχή» ζήτησε ο κ. Χαρδαλιάς και για το επόμενο Σαββατοκύριακο, αυτό της Πρωτομαγιάς, υπενθυμίζοντας με νόημα πως επιτρέπεται «η έξοδος από το σπίτι για συγκεκριμένους μόνο λόγους». «Τα μέτρα ισχύουν στο ακέραιο ως τις 4 Μαΐου. Δεν υπάρχει χώρος για χαλάρωση. Σε κάθε γωνιά της χώρας καραδοκούν λόγοι και αιτίες για αναζωπύρωση», προειδοποίησε.

«Κλειστά τα τζαμιά – Οι μουσουλμάνοι θα προσευχηθούν από τα σπίτια τους»

Τζαμιά

Στην ενημέρωση έκανε λόγο και για τους μουσουλμάνους πολίτες που από σήμερα γιορτάζουν το ραμαζάνι, λέγοντας ότι «υπενθυμίζουμε ότι απαγορεύεται η παρουσία κοινού σε πάσης φύσεως θρησκευτικές τελετές κάθε δόγματος και θρησκείας», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς με υπόμνηση της σχετικής υπουργικής απόφασης, βάση της οποίας όλες λειτουργίες πραγματοποιούνται «κεκλεισμένων των θυρών» και με ανώτατο όριο 4 συνολικά (μαζί με το θρησκευτικό λειτουργό) ατόμων στο θρησκευτικό χώρο. «Οι μουσουλμάνοι θα προσευχηθούν από τα σπίτια τους και τα τζαμιά θα παραμείνουν κλειστά για κοινό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.

Εκνευρισμός Χαρδαλιά για τους χειρισμούς στην κλινική στο Περιστέρι

Αναφορικά με τη δομή στο Περιστέρι, εξακολουθεί μέχρι αυτήν την ώρα η διαδικασία της ιχνηλάτησης στα 34 επιβεβαιωμένα κρούσματα, και 121 στενές επαφές τους τέθηκαν σε καραντίνα. «Αυτή τη στιγμή διερευνάται το σύνολο των επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων», σημείωσε ο Υφυπουργός, ενώ τόνισε ότι ιδιαίτερη προσοχή δίνεται και στην μετάβαση των ατόμων που πραγματοποιούν αιμοκάθαρση. Επιπλέον, 39 ιατροί συνεργαζόμενοι με την κλινική τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό, με τη διαδικασία ανίχνευσης στενών επαφών τους να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αναφερόμενος λειτουργία των κλινικών μετά τα κρούσματα κορονοϊού που εντοπίστηκαν και ερωτηθείς για το αν οι αρχές εξασφαλίζουν την ασφάλεια σε ευπαθείς πληθυσμούς τις ευάλωτες ομάδες και αν υπάρχει συνεχής παρακολούθηση, με αφορμή και τα κρούσματα στις δύο κλινικές, όπως και για το ότι μπαίνουν ασθενείς στις κλινικές έχει σφραγιστεί, απάντησε:

Κλινική - Περιστέρι - Κορονοϊός
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ(EUROKINISS/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

«Από χθες λέγεται ότι η κλινική έχει σφραγιστεί. Καμία κλινική δεν σφραγίστηκε. Από το πρωί ήμασταν εκεί με τον κ. Τσιόδρα και με το προσωπικό του ΕΟΔΥ για να εξασφαλίσουμε ότι οι 50 και πλέον ασθενείς, άτομα που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, θα μπορούσαν με όρους ασφάλειας να συνεχίσουν την αιμοκάθαρση τους μέχρι να οργανώσουμε μια σειρά ζητημάτων. Οργανώθηκε η μεταφορά των θετικών στο ΝΙΜΙΤΣ και στο «Αττικό». Από την πρώτη στιγμή τοποθετήθηκε επιστημονικός υπεύθυνος από τον ΕΟΔΥ, διοικητικός υπεύθυνος από την γενική γραμματεία. Συνέχισαν κανονικά με όρους ασφάλειας, τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα να γίνονται αιμοκαθάρσεις και μια σειρά ζητημάτων που εξελίσσονται».

Μάλιστα σημείωσε: «Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη να υπάρχει οπωσδήποτε κάτι μεμπτό γύρω από όλο αυτό, αλλά όταν έχουμε να κάνουμε με άμεσες ενέργειες και άμεσες αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε για να μπορέσουμε να διαφυλάξουμε πάλι την ανθρώπινη ζωή, πάλι μιας ευπαθούς ομάδας, ας μην γινόμαστε τέλος πάντων τόσο υπερβολικοί. Από την πρώτη στιγμή ελέγχουμε στα δυτικά προάστια την κατάσταση. Δεν υπήρχαν πίσω πόρτες και άλλες πόρτες που μπαινοβγαίνανε κάποιοι, οι οποίοι υπήρχε η ανάγκη να κάνουν αιμοκάθαρση».

Μέχρι τις 10 Μαΐου η άδεια για γονείς

Στην κατεύθυνση αυτή, «δεν υπάρχει χώρος για χαλάρωση» προειδοποίησε ο Υφυπουργός και ανακοίνωσε ακόμη ότι η χρήση άδειας ειδικού σκοπού για γονείς παρατείνεται μέχρι την 10η Μαΐου.

Αρνητικές οι επαφές σε Ελληνικό και Καπανδρίτι

Κορονοϊός - Δομη Υγείας - Κλινική - Ελληνικό
ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ (EUROKINISSI./ ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ)

Στην περίπτωση της υγειονομικής δομής στα νότια προάστια, όλα τα τεστ βρέθηκαν αρνητικά στις επαφές που χαρτογραφήθηκαν από τον θετικό στην νόσο τρόφιμο, ενώ το επόμενο 24ώρο θα γίνει επαναξιολόγηση της κατάστασης. Αρνητικά βγήκαν και όλα τεστ από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στο Καπανδρίτι, πρόσθεσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Επιπλέον, για προληπτικούς παρατείνεται μέχρι τις 9 Μαΐου ο περιορισμός της κίνησης των πολιτών στην περιπατητική ζώνη που εφάπτεται στην οδό Ανδρέα Τρίτση, στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε την «ευθύνη να διατηρήσουμε όλα όσα έχουμε πετύχει. Να μην εφησυχάζουμε» και «μέχρι τις 4 Μάϊου ο στόχος δεν αλλάζει. Συνεχίζουμε να μένουμε σπίτι και σε επαγρύπνηση για να πάρουμε τις ζωές μας πίσω μια ώρα αρχύτερα».

Ο κ. Κοντοζαμάνης για την εισαγγελική παρέμβαση στο Κρατικό της Νίκαιας 

Αναφερόμενος στην εισαγγελική παρέμβαση στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας και την καταγγελία που έγινε, ο υφυπουργός Υγείας κ. Κοντοζαμάνης είπε πως δεν νοσηλεύεται ούτε νοσηλευόταν κάποιος ασθενής με κορονοιό καθώς δεν είναι νοσοκομείο αναφοράς. Όταν κάποιος προσέρχεται στα έκτακτα, και θεωρείται ύποπτο κρούσμα απομονώνεται. Όταν το δείγμα είναι θετικό ο ασθενής μεταφέρεται σε νοσοκομείο αναφοράς. «Δεν υπάρχει ζήτημα απόκρυψης κρουσμάτων», ξεκαθάρισε.

Υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης

Όπως σημείωσε: «Yπήρχαν δυο κρούσματα που έχουν καταγράφει και έχουν ανακοινωθεί. Πρόκειται για δύο γιατρούς. Ακολουθήσαμε τα πρωτόκολλα, εξετάστηκαν 70 επαφές, όλες ήταν αρνητικές. Εξετάστηκαν και οι στενές επαφές, οι οποίες είναι 15 στο σύνολο με τα άτομα αυτά να μπαίνουν σε καραντίνα προληπτικά»


*Παρακολουθήστε μέσα από το live blog του www.ecozen.gr, όλες τις εξελίξεις για την πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

Ρεπορτάζ, έρευνες, απόψεις επιστημόνων, ερευνητών και ιατρών. Μέτρα προστασίας από τον ιό και προτάσεις ειδικών και ανακοινώσεις της κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας στο live blog του www.ecozen.gr.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση