Αρχική COVID-19 Χαρδαλιάς: Παρατείνεται η καραντίνα στον Εχίνο – Κρίσιμος μήνας ο Απρίλης

Χαρδαλιάς: Παρατείνεται η καραντίνα στον Εχίνο – Κρίσιμος μήνας ο Απρίλης

0
Καραντίνα σε Ν. Ξάνθη
Ν.ΞΑΝΘΗΣ.ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΜΠΗΚΕ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΕΧΙΝΟΣ
Διαφήμιση

Για μια ακόμη εβδομάδα παρατείνεται η καραντίνα στην κοινότητα Εχίνος της Ξάνθης για προληπτικούς μόνο λόγους και λόγω του ευρύτερου υψηλού επιδημιολογικού φορτίου που υπάρχει στην περιοχή. Παράλληλα, ανακοίνωσε σήμερα τον τερματισμό της καραντίνας στους οικισμούς Δαμασκηνιά και Δραγασιά.

«Αν χαλαρώσουμε, μπορεί να το πληρώσουμε»

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων,τόνισε ότι «ο Απρίλιος θα είναι ο πιο δύσκολος και ο πιο κρίσιμος μήνας. Δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός». Αντίθετα, «καλούμαστε να διαφυλάξουμε αυτό που με πολύ κόπο κερδίσαμε ως σήμερα», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

«Τα ευρήματα ανά πάσα στιγμή μπορούν να μεταβληθούν. Αν χαλαρώσουμε, μπορεί να το πληρώσουμε. Όλοι φέτος προετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε διαφορετικά το Πάσχα, για να είμαστε καλά του χρόνου και να έχουμε χρόνια πολλά να γιορτάσουμε με τους αγαπημένους μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Νίκος Χαρδαλιάς

«Οι πρώτες εβδομάδες εφαρμογής των μέτρων δείχνουν ότι ο στόχος φαίνεται να επιτυγχάνεται μέρα με την ημέρα», τόνισε ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, σημειώνοντας ότι «μπορούμε να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού».

Οργή Χαρδαλιά για τους «πιστούς» και τις συγκεντρώσεις

Ο κ. Χαρδαλιάς δεν δίστασε να δείξει την έντονη ενόχληση του και τη δυσαρέσκειά του για τα θλιβερά φαινόμενα παραβίασης των κανόνων περιορισμού αναφορικά με την άσκηση θρησκευτικών καθηκόντων.

Αναφερόμενος στις εικόνες συγχρωτισμού σε εκκλησίες της Αγίας Βαρβάρας στην Αθήνα και της Αγίας Τριάδας στην Πάτρα, όπου συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο περίπου 100 άτομα, επισήμανε χαρακτηριστικά πως «ουδείς μπορεί να λειτουργεί εκτός νόμων, εκτός μέτρων», καθώς και ότι επρόκειτο για «μεμονωμένες προσπάθειες κάποιων φανατικών, δεν έχουν να κάνουν με τους πιστούς. Ας ακολουθήσουμε όλοι την προτροπή της Εκκλησίας και να προσευχηθούμε φέτος στα σπίτια μας».

Εκκλησία

Τα μέτρα στη Μύκονο

Ο Υφυπουργός υπενθύμισε και την εκκίνηση των επιπλέον μέτρων προστασίας από σήμερα στην Μύκονο, με την απαγόρευση κυκλοφορίας να τίθεται σε ισχύ από τις 8 κάθε βράδυ μέχρι τις 8 το πρωί της επόμενης, όπως και την αναστολή χρήσης άδειας εξόδου για τις κατηγορίες Β4, Β5 και Β6. Επίσης, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την άφιξη 30 ιδιωτικών σκαφών στην Ελλάδα από το τέλος Μαρτίου, με τα πληρώματα τους να τίθενται σε καραντίνα εντός των σκαφών για 14 ημέρες, ενώ τους επιβλήθηκαν και κυρώσεις.

Τα πρόστιμα και οι συλλήψεις

Συνολικά, από την έναρξη του αυτοπεριορισμού μέχρι και σήμερα, έχουν επιδοθεί 21.308 πρόστιμα για παραβίαση κυκλοφορίας και έχουν καταγραφεί 359 παραβάσεις ως προς την αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων, οδηγώντας σε 353 συλλήψεις.

Κορονοϊός

Οι δωρεές 

Στο κίνημα δωρεών, μέρος της δωρεάς του υγειονομικού υλικού εκ μέρους της ΔΕΗ, ύψους πέντε εκατομμυρίων έφτασε με ειδικά ναυλωμένο αεροσκάφος σήμερα περιλαμβάνοντας 507.600 μάσκες 12.022 προστατευτικές στολές, ανακοίνωσε σχετικά ο υφυπουργός.

Γιατί νοσούν σοβαρά και νέοι άνθρωποι

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ομάδας των ειδικών του υπουργείου Υγείας αναφέρθηκε  στα περιστατικά νέων ανθρώπων που νοσούν σοβαρά από κορονοϊό και αναφέρθηκε σε δεδομένα τελευταίων ερευνών για τους νέους που ενδέχεται να νοσούν σοβαρά. Οι επιστήμονες ερευνούν αν υπάρχουν γονίδια τα οποία ευθύνονται, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα. Παραλλαγές σε συγκεκριμένο γονίδιο ενδέχεται να διευκολύνουν την είσοδο του ιού στον οργανισμού, όπως είπε.

Μέσα στους πνεύμονες υπάρχει μία ουσία, η οποία μπορεί γρήγορα να εξαντλείται σε ασθενείς με κορονοϊό και να μην πηγαίνουν καλά στη θεραπεία, όπως ανέφερε. Σε μερικούς, νέους, ευτυχώς λίγους, ένα πολύ αντιδραστικό ανοσοποιητικό θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταιγίδα φλεγμονής, είπε και συμπλήρωσε πως υπάρχουν και νέοι οι οποίοι επειδή φοβούνται λιγότερο εκτίθονται σε υψηλότερο φορτίο ιού στο περιβάλλον.

79 νεκροί – 1.755 συνολικά κρούσματα 

Κορονοϊός

Στην καθημερινή ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε έξι νέα θύματα μέσα σ’ ένα 24ωρο, ανεβάζοντας δυστυχώς τον συνολικό αριθμό των θανόντων στους 79. Στα 1.755 αυξήθηκαν οι ασθενείς, αφού προστέθηκαν 20 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα μας, πρόκειται για το μικρότερο αριθμό κρουσμάτων που ανακοινώνονται τις τελευταίες ημέρες, καταγράφοντας μεγάλη μείωση σε σχέση με προηγούμενες μέρες.

Στο σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων οι 361 είχαν ταξιδιωτικό ιστορικό, δηλαδή είχαν πάει σε χώρες του εξωτερικού, ενώ άλλα 655 άτομα αποτελούσαν επαφές ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Τους 90 φτάνουν οι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ (19 γυναίκες, 71 άνδρες) που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία σ’ όλη την Ελλάδα. Παράλληλα, έχουν διενεργηθεί 26.143 έλεγχοι. Από το σύνολο των ασθενών σε ΜΕΘ το 79% είναι άνδρες και η μέση ηλικία είναι τα 65 έτη. Οι επτά στους δέκα (71%) έχουν υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι. Συνολικά εννέα συμπολίτες μας πήραν εξιτήριο από τις ΜΕΘ, ενώ συνολικά 269 εξήλθαν από τα νοσοκομεία.

Καθώς συμπληρώνεται ένα δεκαπενθήμερο από την επιβολή των σκληρών μέτρων για την απαγόρευση κυκλοφορίας τα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα δείχνουν ότι τα σκληρά μέτρα και η συμμόρφωση με αυτά δείχνουν να αποδίδουν και να αποφέρουν καρπούς.

Κορονοϊός

Ο κ. Τσιόδρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε ανθρώπους που σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες και παρά τον ανθρώπινο φόβο έγιναν δωρητές μυελού των οστών, λέγοντας μάλιστα, ότι σε μία περίπτωση ο δότης είναι συμβατός με ένα παιδί από την Τουρκία.

Περισσότερα από 1.289.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού και πάνω από 70.000 θάνατοι έχουν καταγραφεί, παγκοσμίως. Πάνω από 582.000 τα κρούσματα στην Ευρώπη, με την Ιταλία και την Ισπανία να έχουν το 45% των κρουσμάτων, ενώ υψηλά ποσοστά θανάτων καταγράφονται στη Γαλλία και ιδιαίτερα στα γηροκομεία της χώρας.

Η κορύφωση της επιδημίας

Ερωτηθείς για το πότε τοποθετεί χρονικά την κορύφωση της επιδημίας στην Ελλάδα, ο κ.Τσιόδρας είπε ότι παρατηρείται ένα «φρένο», που σημαίνει ότι τα μέτρα αποδίδουν και γι’ αυτό δεν θρηνήσαμε εκατόμβες. Μιλάμε για επιπέδωση της καμπύλης, μιλάμε για ένα κύμα που μπορεί να το μετριάσουμε, ίσως βρεθούμε αντιμέτωποι και με δεύτερο κύμα, χρειάζεται προσοχή και μελέτη. Έχουμε κάνει το πρώτο βήμα και προχωράμε.

Πώς θα αρθούν τα μέτρα, θα δεχόμαστε τουρίστες; Θα ελέγχονται;

Ο έλεγχος σε επόμενη φάση θα παίξει ρόλο, όταν θα έχουμε αξιόπιστο τεστ αντισωμάτων, κάνουμε δράσεις με ευάλωτες ομάδες, ομάδες κινδύνου, θεωρώ ότι θα είναι σε επιστημονικά κριτήρια οι κινήσεις που θα κάνουμε τους επόμενους μήνες.
Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο κ. Χαρδαλιάς χαρακτήρισε πρώιμη τη συζήτηση.

Μέτρα

Η ανάσχεση της διασποράς θα έχει χαμηλότερα ποσοστά ανοσίας. Πώς θα γίνει ο σχεδιασμός της επόμενης μέρας; Έχουμε εξασφαλίσει μοριακά τεστ όπως άλλες χώρες;

Η επιδημία χαρακτηρίζεται από την καταγραφή των ακριβών δεδομένων, που δείχνει σταθερές αυξήσεις σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, η επιδημιολογική παρατήρηση της επιδημίας γίνεται πάρα πολύ καλά. Η αξιοπιστία των ταχέων μοριακών τεστ δοκιμάζεται, χρησιμοποιούμε τα ίδια κριτήρια που χρησιμοποιούν οι υπηρεσίες υγείας στην Ευρώπη. Θέλει προσοχή η επιτήρηση και η παρακολούθηση της επιδημίας στη χώρα μας.

Ειδικοί λένε να ετοιμαστούμε για δεύτερο κύμα το φθινόπωρο. Είναι στο σχεδιασμό χημειοπροφύλαξη για ανοσία;

Επιθυμούμε σταδιακή ανοσία στον πληθυσμό, να μη νοσήσουν όλοι μαζί. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή φάρμακο που να προσφέρει ανοσία από τη νόσο. Χρειάζεται προσοχή, θα δούμε τι θα γίνει το καλοκαίρι, παρακολουθούμε τα νούμερα, τις εξελίξεις, δεν εφησυχάζουμε.

Κορονοϊός

Οι δημόσιες δομές ήταν ανεπαρκείς ούτως ή άλλως, επιδεινώνεται η θέση ασθενών, χρονίως πασχόντων. Γιατί δεν μπαίνουν στο σχεδιασμό και ιδιώτες γιατροί, γιατί δεν προσλαμβάνονται γιατροί;

Τα νοσοκομεία εφημερεύουν κανονικά, αντιμετωπίζουν έκτακτα και επείγοντα, είπε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και πρόσθεσε ότι πλέον λειτουργούν 477 κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά που δεν σχετίζονται με τον κορονοϊό, εκ των οποίων οι 300 είναι κατειλημμένες και οι υπόλοιπες διαθέσιμες. Σε ότι αφορά τις προσλήψεις απάντησε ότι στη μάχη για τον κορονοϊό.


*Παρακολουθήστε μέσα από το live blog του www.ecozen.gr, όλες τις εξελίξεις για την πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

Ρεπορτάζ, έρευνες, απόψεις επιστημόνων, ερευνητών και ιατρών. Μέτρα προστασίας από τον ιό και προτάσεις ειδικών και ανακοινώσεις της κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας στο live blog του www.ecozen.gr.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση