Αρχική COVID-19 Χαρδαλιάς: Παράταση απαγόρευσης κυκλοφορίας ως τις 27 Απριλίου

Χαρδαλιάς: Παράταση απαγόρευσης κυκλοφορίας ως τις 27 Απριλίου

0
Νίκος Χαρδαλιάς
Διαφήμιση

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά και με απόφαση των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας παρατείνεται για άλλες τρεις εβδομάδες και συγκεκριμένα μέχρι την Δευτέρα 27 Απριλίου στις 6 το πρωί προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού, ενώ δεν έκρυψε την οργή του για κάποιους… πονηρούς.

«Να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα»

«Τις τελευταίες εβδομάδες καταβάλλεται μια τεραστία προσπάθεια για να προστατεύσουμε τους συνανθρώπους μας και το δημόσιο σύστημα υγείας. Το αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής κρίνεται μέρα με την μέρα, ώρα με την ώρα» υποστήριξε ο υφυπουργός, προειδοποιώντας παράλληλα ότι «το αποτέλεσμα αυτό μπορεί σε ελάχιστες ώρες και μέρες να ανατραπεί». «Η ενότητα και η πειθαρχία που έχει δείξει στη συντριπτική της πλειοψηφία η ελληνική κοινωνία μας έχει επιτρέψει να έχουμε διαφορετική πορεία από άλλες χώρες. Σε ελάχιστες ώρες αυτό μπορεί να ανατραπεί. Να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα με την ίδια επιμονή, την ίδια υπομονή και το ίδιο πείσμα, ώστε να συνεχίσουμε να κρατάμε την τύχη μας στα χέρια μας», ανέφερε  χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.

«Αν χαλαρώσουμε ο ιός θα μας τσακίσει»

Επιπλέον ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι «η στάση μερικών είναι αντικοινωνική. Δεν βλέπουν τι γίνεται στην Ευρώπη; Να ξέρουν αυτοί οι ανεύθυνοι ότι δεν θα κάνουμε βήμα πίσω. Η ενότητα και η αποφασιστικότητα που έχει δείξει η ελληνική κοινωνία μας έχει επιτρέψει να ακολουθήσουμε μια άλλη πορεία με άλλες χώρες. Αν χαλαρώσουμε ο ιός θα μας τσακίσει. Θα δείξουμε μηδενική ανοχή. Οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες, είναι σημαντικό να αποφύγουμε τα λάθη, να μην γκρεμίσουμε όσα με κόπο έχουμε χτίσει», συμπλήρωσε ο Υφυπουργός.

απαγόρευσης κυκλοφορίας

«Η ενότητα και η πειθαρχία που έχει δείξει στη συντριπτική της πλειοψηφία η ελληνική κοινωνία μας έχει επιτρέψει να έχουμε διαφορετική πορεία από άλλες χώρες. Να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα με την ίδια επιμονή, την ίδια υπομονή και το ίδιο πείσμα, ώστε να συνεχίσουμε να κρατάμε την τύχη μας στα χέρια μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.

«Δεν θα είναι δυνατή η αλλαγή του τόπου κατοικίας»

Η παράταση του αυτοπεριορισμού για άλλες τρεις εβδομάδες συνδέεται και με τα μειοψηφικά περιστατικά μη συμμόρφωσης, όπως για παράδειγμα η προσπάθεια αλλαγής της διεύθυνσης μόνιμης κατοικίας, η οποία απαγορεύεται από σήμερα, Σάββατο 4 Απριλίου τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, επικαλούμενος την απόφαση του Γραμματέα της ΑΑΔΕ. Δεν θα διεκπεραιώνονται οι σχετικές δηλώσεις ούτε από το ηλεκτρονικό σύστημα, ούτε και σε χειρόγραφη μορφή στις κατά τόπους εφορίες ξεκαθάρισε προς πάσα κατεύθυνση ο υφυπουργός.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανέφερε ότι καθ’όλη τη διάρκεια ισχύος των μέτρων δεν θα διεκπεραιώνονται αλλαγές στους τόπους κατοικίας. «Η αλλαγή του τόπου κατοικίας θα εξετάζεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις», ανέφερε.

Κορονοϊός απαγόρευσης κυκλοφορίας

Διευκρίνισε ωστόσο πως… «Να γίνει σαφές ότι οι περιορισμοί στην κυκλοφορία δεν αφορούν συμπολίτες μας με σοβαρά και μακροχρόνια προβλήματα υγείας που χρειάζονται ειδική άσκηση ή κολύμβηση. Παιδιά με αυτισμό ή σκλήρυνση κατά πλάκας να έχουν το απαραίτητο δικαιολογητικό και τη γνωμοδότηση από τον γιατρό τους».

Η γραμμή 10306

Στις πρωτοβουλίες υποστήριξης της «μεγάλης πλειοψηφίας» των Ελλήνων που μένουν στο σπίτι, τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και συμβουλευτικής για τον κορΟνοϊό προετοίμασαν το υπουργείο Υγείας και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, θέτοντας σε εφαρμογή τη γραμμή 10306. Στην ίδια κατεύθυνση, δύο ψηφιακές πλατφόρμες θέτουν σε εφαρμογή το υπουργείο Εσωτερικών από κοινού με την Κεντρική Ένωση Δήμων, για τη συλλογή τροφίμων και υπηρεσιών ευάλωτων κοινωνικά ομάδων στη δειύθυνση www.citysolidarity.gov.gr, όπως και τρόφιμα και κτηνιατρικές υπηρεσίες για αδέσποτα και μη ζώα στο www.animalsolidarity.gov.gr

«Θα δείξουμε μηδενική ανοχή»

Σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους, κατηγορηματικός εμφανίστηκε ο κ. Χαρδαλιάς ως προς το ενδεχόμενο ανοχής φαινομένων ανυπακοής. «Τις τελευταίες εβδομάδες γίνεται μεγάλη προσπάθεια για τη προάσπιση της δημόσιας Υγείας. Το αποτέλεσμα όμως αυτό μπορεί σε ελάχιστες ώρες αλλά και ημέρες να ανατραπεί. Ενώ η πλειοψηφία δείχνει υπομονή, κάποιοι επιμένουν να προσπαθούν με διάφορα τεχνάσματα να υπονομεύσουν αυτήν την προσπάθεια. Αυτοί οι λίγοι ακούνε τα αισιόδοξα μηνύματα και τα ερμηνεύουν λάθος.» περιέγραψε ο υφυπουργός, με αφορμή αυξημένη κινητικότητα στο οδικό δίκτυο που παρατηρήθηκε σήμερα στην μητροπολιτική ενότητα Αθηνών.

Κορονοϊός

«Δεν προτιθέμεθα να παραμείνουμε θεατές και απαθείς απέναντι σε αυτή τη στάση. Αυτοί οι λίγοι ακούνε τα αισιόδοξα μηνύματα και τα ερμηνεύουν λάθος.» εξήγησε ο Υφυπουργός και απηύθυνε δημόσια προειδοποίηση ότι «δεν θα επιτρέψουμε ούτε βήμα παρέκκλιση από τα μέτρα και θα δείξουμε μηδενική ανοχή» καταλήγοντας «είμαστε σε μία εξαιρετική καμπή, πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες».

68 νεκροί – 1.673 συνολικά κρούσματα

Σε καθημερινή βάση έχουμε αύξηση κρουσμάτων και θανάτων στη χώρα μας, με τον κορονοϊό να συνεχίζει ακάθεκτος την εξάπλωση του. Χθες σημειώθηκε ένα αρνητικό ρεκόρ στη χώρα μας με 10 νεκρούς σε 24 ώρες, ενώ σήμερα καταγράφηκαν πέντε νέοι θάνατοι και όλοι ελπίζουν να μπει ένα… φρένο στην ταχύτατη μετάδοση του φονικού ιού μετά και τα αυστηρά μέτρα της κυβέρνησης.

Στην καθιερωμένη ενημέρωση, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 60 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που νοσούν στους 1.673, με το 55% εξ αυτών να αφορά σε άνδρες. Τα 343 είναι σχετιζόμενα με το εξωτερικό, τα 592 σχετίζονται με γνωστό κρούσμα. Οι νεκροί ανέρχονται πλέον στους 68, αφού προστέθηκαν και καταγράφηκαν άλλα εννέα άτομα σήμερα στο μακάβριο κατάλογο των θανάτων. 19 ήταν γυναίκες και όλοι οι υπόλοιποι άνδρες, με μέση ηλικία τα 74 έτη.

Κορονοϊός απαγόρευσης κυκλοφορίας

Την ίδια ώρα, 92 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με μέση ηλικία τα 66 έτη και 20 εξ αυτών να είναι γυναίκες (σ.σ. οι υπόλοιποι άνδρες), ενώ πάνω από το 70% συνολικά έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι 70 ετών και άνω. Τέλος, το θετικό είναι ότι 10 συμπολίτες μας βγήκαν από τα νοσοκομεία.

«Μία πανδημια εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας. Οι θάνατοι αντιπροσωπεύουν την εικόνα της επιδημίας περίπου 2-3 εβδομάδες πριν. Αντιπροσωπεύουν ότι από αυτούς που μπαίνουν στις ΜΕΘ σημαντικό ποσοστό δεν τα καταφέρνει» τόνισε, ο κ. Τσιόδρας.

«Θολό» το τοπίο για τις μάσκες – Τι είπε ο Τσιόδρας

«Σε αντίθεση με όσα στήριζε ως σήμερα, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των ΗΠΑ, το περίφημο CDC, ανακοίνωσε την προαιρετική, εθελοντική δηλαδή, χρήση, ενός καλύμματος του προσώπου και της μύτης, έστω και με αυτοσχέδιο μέσο. Δεν το έκανε επειδή άλλαξε το μήνυμα πως δεν πρέπει να τηρούμε τα μέτρα της απόστασης, αλλά για να δώσει λιγότερες ευκαιρίες στον ιό να μεταδοθεί από ανθρώπους που τον έχουν χωρίς να το ξέρουν, όταν υπάρχει υψηλός συγχρωτισμός. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχουμε τον ιό και να μην το γνωρίζουμε. Και έτσι προστατεύουμε τους άλλους. Για παράδειγμα στο σούπερ μάρκετ ή στο φαρμακείο. Την στενή επαφή έχουμε πει να την αποφεύγουμε ούτως ή άλλως», υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας.

Κορονοϊός απαγόρευσης κυκλοφορίας

«Κάποιες πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι άνθρωποι χωρίς συμπτώματα μεταδίδουν τον ιό άθελά τους. Το αμερικανικό CDC ανακοίνωσε εθελοντική χρήση καλύμματος του προσώπου. Από οποιοδήποτε ύφασμα, ένα κασκόλ ή μία μπλούζα. Σε δημόσιους χώρους που υπάρχει συγχρωτισμός. Το έκανε για να δώσει λιγότερες ευκαιρίες στον ιό να μεταδοθεί από ανθρώπους χωρίς συμπτώματα ή λίγο πριν εμφανίσουν συμπτώματα».

«Μπορώ να έχω τον ιό χωρίς να έχω σύμπτωμα, να φερόμαστε σαν να τον έχουμε». «40-90% των σωματιδίων παγιδεύονται στο μαντήλι, βγάζω το μαντήλι και ενδέχεται η μετάδοση και μέσω αυτού, αν το βγάλω απρόσεκτα και δεν τηρήσω τους κανόνες υγιεινής. Οι υγιείς που τη φορούν, μπορεί να μη τη χρησιμοποιήσουν σωστά και να μολυνθούν. Ένα τέτοια κάλυμμα δεν σημαίνει να μην τηρούμε αποστάσεις. Σε ανοιχτούς χώρους δεν χρειάζεται μάσκα, σε κλειστούς θα το εξετάσουμε. Εγώ νομίζοντας ότι είμαι ασφαλής βγάζω το μαντήλι με απρόσεκτες κινήσεις δεν πλένω τα χέρια μου και μολύνομαι», αναφέρει ο κ. Τσιόδρας.

απαγόρευσης κυκλοφορίας καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦ. ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΩΤ. ΤΣΙΟΔΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ (EUROKINISSI/POOL ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ)

Οι κίνδυνοι της αυτοσχέδιας μάσκας

Στην συνέχεια, ο λοιμωξιολόγος ανέφερε: «Μάλιστα, ενδέχεται να αυξηθεί ο κίνδυνος της μόλυνσης. Άρα κάποιες από αυτές τις αυτοσχέδιες μάσκες, μπορεί ενώ προστατεύουν αυτούς που είναι υγιείς από την μετάδοση αυτών που δεν έχουν συμπτώματα, αλλά έχουν τον ιό, να κάνουν πρόβλημα από την αντίθετη μεριά. Αυτοί που είναι υγιείς και την φορούνε, να μην την χειριστούν σωστά και να μολυνθούν. Και φυσικά το να φοράς ένα τέτοιο κάλυμμα, δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις.

Με βάση τα δικά μας δεδομένα, αυτή τη στιγμή το όφελος αναμένεται να είναι μικρό. Το όφελος μιας τέτοιας πρακτικής μπορεί να αυξηθεί αν αυξηθεί περαιτέρω η μετάδοση τις επόμενες εβδομάδες. Όπως θυμάστε, έχω ζητήσει από το ευρωπαϊκό CDC να τοποθετηθεί επίσημα επ’ αυτού του θέματος κι έχω ζητήσει από τα μέλη της Επιτροπής μας να τοποθετηθούμε. Αυτή τη στιγμή σε ανοιχτούς χώρους δεν χρειάζεται μάσκα. Σε κλειστούς ενδεχομένως να δούμε μια τέτοια σύσταση στην Ευρώπη τις επόμενες μέρες. Αλλά πρέπει να γνωρίζουμε και τους περιορισμούς μιας τέτοιας στρατηγικής».

Κορονοϊός

Απαντώντας στην συνέχεια σε ερώτηση για τις μάσκες, ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως ο ΠΟΥ μπορεί να δεχθεί επιπρόσθετα μέτρα σε κάποιες περιοχές και γι’ αυτό είπαν για την αερογενή μετάδοση του ιού. «Γι’ αυτό κι εγώ τόνισα τους κινδύνους στην χρήση αυτοσχέδιων μασκών». Σχετικά με την κατά βούληση χρήση φαρμάκων για τον ιό είπε ότι απαιτείται «πολλή προσοχή γιατί υπάρχει κίνδυνος, ιδίως αν δεν υπάρχει ιατρική παρακολούθηση».


*Παρακολουθήστε μέσα από το live blog του www.ecozen.gr, όλες τις εξελίξεις για την πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

Ρεπορτάζ, έρευνες, απόψεις επιστημόνων, ερευνητών και ιατρών. Μέτρα προστασίας από τον ιό και προτάσεις ειδικών και ανακοινώσεις της κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας στο live blog του www.ecozen.gr.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση