Αρχική COVID-19 Χαρδαλιάς: Κλειστές οι λαϊκές για 14 ημέρες στη Θεσσαλία – Σε καραντίνα...

Χαρδαλιάς: Κλειστές οι λαϊκές για 14 ημέρες στη Θεσσαλία – Σε καραντίνα ο οικισμός Ρομά στη Λάρισα

0
Καταυλισμός Ρομά
ΛΑΡΙΣΑ-ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΡΟΜΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΕΘΕΙ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΛΟΓΩ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ (EUROKINSSI/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ)
Διαφήμιση

Ο κ. Χαρδαλιάς στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία εξέλιξης της πανδημίας στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στην κατάσταση που προέκυψε στον οικισμό των Ρομά της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα, ο οποίος έχει τεθεί σε καραντίνα για τις επόμενες 14 μέρες.

Επεκτείνονται οι έλεγχοι μετά τα κρούσματα

Γι’ αυτό το λόγο αποφασίστηκε, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, να ανασταλεί η λειτουργία όλων των λαϊκών αγορών στη Λάρισα για 14 ημέρες και την απαγόρευση του πλανόδιου εμπορίου, ενώ από αύριο θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ στους δήμους Τυρνάβου, Φαρσάλων και Σοφάδων, ενισχύονται οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ και οι δομές Υγείας στη Λάρισα, ενώ στις περιοχές αυτές θα οριστούν και διαμεσολαβητές μεταξύ των Ρομά και των δημάρχων της περιοχής για την καλύτερη προετοιμασία σε τυχόν λήψης έκτακτων μέτρων, έπειτα από τον εντοπισμό θετικών κρουσμάτων σε οικισμό Ρομά.

Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς, είπε ότι έχει δημιουργηθεί πλάνο για την τροφοδοσία του οικισμού των Ρομά στη Λάρισα και ενισχύονται οι δυνάμεις της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και των δομών Υγείας, ενώ έλεγχοι θα γίνουν και στη δομή φιλοξενείς προσφύγων Κουτσόχερο. 

ΛΑΡΙΣΑ-ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΡΟΜΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΕΘΕΙ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΛΟΓΩ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ (EUROKINSSI/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ)

Όπως τόνισε, καταγράφηκαν 20 κρούσματα κορονοϊού στον οικισμό Ρομά στη Λάρισα και περιλαμβάνονται στον συνολικό απολογισμό που γνωστοποιήθηκε. Επιπλέον, χαρακτήρισε δύσκολη και εύθραυστη την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή και ανακοίνωσε μια δέσμη μέτρων για να αντιμετωπιστεί το μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο της περιοχής. Όπως είπε εκτός οικισμού θα οδηγηθούν οι 20 θετικοί στον ιό και οι ευπαθείς ομάδες του οικισμού της Νέας Σμύρνης. 

92 τα θύματα – 2.011 τα συνολικά κρούσματα

Άλλα 57 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κατέγραψε σήμερα η χώρα μας, με τον κορονοϊό να προελαύνει και τα συνολικά περιστατικά να φθάνουν τα 2.011. Ο κορονοϊός συνεχίζει να σκορπά τον θάνατο και στη χώρας μας, με τον αριθμό των θυμάτων να φτάνει τους 92.

Μεγαλώνει η μακάβρια λίστα των θανάτων που επιφέρει ο κορονοϊός στην Ελλάδα με τελευταίο θύμα έναν 72χρονο που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θανάτων στους 92.

Το απόγευμα της Παρασκευής ο κορονοϊός στοίχισε τη ζωή και σε έναν 47χρονο άνδρα (το 91ο θύμα), ο οποίος κατέληξε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Ο 47χρονος άνδρας είχε εισαχθεί στη ΜΕΘ στις 8 Απριλίου ενώ έπασχε από υποκείμενα νοσήματα. Νωρίτερα στην ενημέρωση, ο Σωτήρης Τσιόδρας, καθηγητής λοιμωξιολογίας, ανακοίνωσε, τέσσερις νέους θανάτους, και 90 στο σύνολο από τον φονικό ιό.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, ανακοίνωσε ότι έχουν γίνει 35.432 έλεγχοι δειγμάτων, από το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων τα 525 σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό και άλλα 776 σχετίζονται με επιβεβαιωμένα κρούσματα. Από τους 77 ανθρώπους που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι έχουν μέση ηλικία 67 έτη και από αυτούς 14 είναι γυναίκες. Το 75% έχουν υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι άνω των 70. Εξιτήριο από τις ΜΕΘ έχουν πάρει 15 συμπολίτες μας. Από τους ανθρώπους που κατέληξαν το 89% είτε είχαν υποκείμενο νόσημα, είτε ήταν ηλικίας άνω των 70.

Κορονοϊός

Συνάντηση με τους Ρομά

Ο κ.Τσιόδρας έκανε εκτενή αναφορά στους Ρομά και ευχαρίστησε τους Ρομά στη Λάρισα για την υπεύθυνη στάση τους, όπως είπε και επανέλαβε αυτά που τους είχε πει λίγες ώρες νωρίτερα στον οικισμό της Νέας Σμύρνης, ότι «είμαστε μαζί τους» και τόνισε ότι υπάρχει ισότιμη πρόσβαση στο σύστημα υγείας και στήριξη όπως σε κάθε πολίτη. Επιπλέον, τόνισε ότι είναι πιο ευάλωτη ομάδα, αλλά η Ελλάδα είναι μία δημοκρατική χώρα και «προσπαθούμε να προστατεύσουμε την υγεία όλων».

Για ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, αναφέρθηκε και στους ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο και νοσηλεύονται, λέγοντας πώς όσοι έχουν ακόμα και ήπια συμπτώματα να πηγαίνουν στα νοσοκομεία.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, σύμφωνα με μελέτη που αφορούσε επαγγελματίες υγείας που έγινε σε 55 χώρες (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας), καταγράφηκε ότι μόνο το 20% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι οι ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο αντιμετωπίζονται με τον συνήθη τρόπο τόσο στην οξέα φάση όσο και στη φάση της αποκατάστασής τους στα νοσοκομεία, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου ιού.

azx

«Χρειάζεται πάρα πολύ προσοχή», τόνισε ο κ. Τσιόδρας, καθώς καταγράφηκε ότι η έλλειψη αυτής της θεραπευτικής αντιμετώπισης μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερες πιθανότητες κακών εκβάσεων και μικρότερες πιθανότητες λειτουργικής-καλής έκβασης των ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο.

Επιπλέον, ο κ. Τσιόδρας επισήμανε, ότι ακόμη και ασθενείς που εμφανίζουν ήπια συμπτώματα που θυμίζουν εγκεφαλικό, όπως μια αδυναμία στο χέρι ή στο πόδι, μια δυσκολία στην ομιλία, θα πρέπει να πηγαίνουν άμεσα στα νοσοκομεία προκειμένου να κάνουν άμεσα τις θεραπείες που απαιτούνται. «Αν δεν προσέξουν και μείνουν σπίτι, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επιδεινωθούν τα συμπτώματά τους», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Τι είπε ο Τσιόδρας για τη θεραπεία με χορήγηση ορού πλάσματος από όσους έχουν αναρρώσει

Στο ενδεχόμενο χορήγησης ορού πλάσματος από αυτούς που έχουν αναρρώσει σε βαριά πάσχοντες από τον κορονοϊό αναφέρθηκε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας.

Κορονοϊός

Χαρακτήρισε τη διαδικασία πολύπλοκη και σημείωσε πως χρειάζεται μεγάλη προσοχή, καθώς όπως είπε, είναι θεραπεία με συγκεκριμένα πρωτόκολλα και αναμένεται η έκθεση από την επιτροπή του ΕΚΠΑ. «Θέλουμε κάθε όπλο στη φαρέτρα μας» είπε ο κ. Τσιόδρας, τονίζοντας όμως ότι είναι σημαντικό να δουν οι επιστήμονες αν μπορεί και υπό ποιες προϋποθέσεις να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη θεραπεία. «Ακόμη έχουμε λίγα επιστημονικά δεδομένα», είπε αλλά υπάρχουν επιτυχημένα παραδείγματα από το παρελθόν (SARS, MERS, H1N1).

Οι πτήσεις

Ερωτηθείς τι θα γίνει με τις πτήσεις, ειδικά από το φθινόπωρο, καθώς στο νότιο ημισφαίριο θα είναι χειμώνας, ο κ. Τσιόδρας απάντησε ότι είναι νωρίς να πούμε για τέτοια μέτρα, καθώς κάθε χώρα έχει διαφορετική ταχύτητα.

«Δεν θεωρώ ότι είναι απαραίτητο μέτρο η κατάργηση των ταξιδιών από ένα σημείο και μετά», τόνισε. «Δεν μπορεί να σταματήσει ο κόσμος», πρόσθεσε ο κ. Τσιόδρας, πτήσεις θα γίνονται αλλά με τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα, ενώ δεν απέκλεισε ένα «πέρα δώθε» των μέτρων, δηλαδή χαλάρωση και μετά συστηματοποίηση, αναλόγως των συνθηκών σιγά σιγά θα επανέλθει στην κανονικότητα αλλά θα πάρει καιρό.

Το κάπνισμα

Κάπνισμα

Σε ότι αφορά το κάπνισμα, ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε ότι είναι δυνητικά παράγοντας κινδύνου. Σημείωσε ότι μέχρι σήμερα δεν καταγράφονταν στους ασθενείς αν είναι καπνιστές ή όχι, όμως στο εξής είναι μέρος του Εθνικού Μητρώου και θα καταγράφεται.


*Παρακολουθήστε μέσα από το live blog του www.ecozen.gr, όλες τις εξελίξεις για την πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

Ρεπορτάζ, έρευνες, απόψεις επιστημόνων, ερευνητών και ιατρών. Μέτρα προστασίας από τον ιό και προτάσεις ειδικών και ανακοινώσεις της κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας στο live blog του www.ecozen.gr.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση