Αρχική COVID-19 Χαρδαλιάς: Η καθημερινότητά μας δεν θα είναι η ίδια

Χαρδαλιάς: Η καθημερινότητά μας δεν θα είναι η ίδια

0
Νίκος Χαρδαλιάς
ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΜΕΤΡΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΛΟΓΩ ΚΩΡΟΝΟΪΟΥ (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)
Διαφήμιση

Για την σταδιακή άρση των μέτρων προετοιμάζεται η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο Νίκος Χαρδαλιάς, υπογραμμίζοντας πως η καθημερινότητα δεν θα είναι η ίδια μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο, χαρακτηρίζοντας την εβδομάδα αυτή που ξεκίνησε ως ιδιαίτερη.

Όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, η ενημέρωση σχετικά με την άρση των μέτρων θα γίνει αύριο, Τρίτη, από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο πλαίσιο αυτό, η άρση των μέτρων μεταβάλλει την ατομική ευθύνη που οι πολίτες έχουν επιδείξει ως τώρα «στο νέο στοίχημα», δηλαδή την κυκλοφορία με όρους και κανόνες προστασίας και σεβασμού σε όλους τους πολίτες τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς αναφορικά με το πέρασμα στην επόμενη φάση. Το επόμενο διάστημα, «ο κανόνας είναι ότι στάδια άρσης θα απέχουν χρονολογικά μεταξύ τους» για να επαναξιολογούνται στο ενδιάμεσο τα στάδια, καθώς δεν θα εκλείψουν νέα κρούσματα, ενώ «πιθανόν θα χρειαστεί τα μέτρα που αίρουμε τώρα, να τα ξαναπάρουμε στη συνέχεια», ξεκαθάρισε ο Υφυπουργός.

Μάλιστα, γνωστοποίησε ότι αύριο θα παρασχεθούν «αναλυτικές οδηγίες για το τι θα γίνει σε κάθε χώρο» στο εξής, αφού «η καθημερινότητάς μας μέχρι να βρεθεί φάρμακο ή θεραπεία δεν θα είναι η ίδια». Ίδια δεν θα είναι και η φετινή Πρωτομαγιά, καθώς «δεν υπάρχει δυνατότητα για εκδρομές. Δεν μπορούν να γίνουν μετακινήσεις», ανέφερε σχετικά ο κ. Χαρδαλιάς, επαναλαμβάνοντας την μετάθεση του εορτασμού της Πρωτομαγιάς για τις 9 Μαΐου. «Οι συγκεντρώσεις για τους εορτασμούς μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στη μετάδοση του ιού», είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Πού παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα

Χαρδαλιάς: Η καθημερινότητά μας δεν θα είναι η ίδια

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως παρατείνεται η ισχύς των περιοριστικών μέτρων στο Δήμο Μύκης Ξάνθης μέχρι τη Δευτέρα 4 Μαΐου. Η παράταση γίνεται για προληπτικούς λόγους, σε συνέχεια της καραντίνας στους οικισμούς Ζουμπούλι και Αρναούτη και δεν συντρέχει κάποιος ίδιαιτερος λόγος ανησυχίας.

Ανοίγουν τα παραλιακά μέτωπα – Τέλος στην τοπική καραντίνα

Από αύριο το πρωί λήγουν και αίρονται τα ειδικά περιοριστικά μέτρα που αφορούν στην Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης, στην παραλία Πάτρας, στην παραλία Βόλου αλλά και σε συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς στους

  • Δήμους Καστοριάς,
  • Ορέστιδος,
  • Νεστορίου της περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς της Δυτικής Μακεδονίας αλλά και 
  • στο Δήμο Ξάνθης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ακόμη, παρατείνεται μέχρι τις 4 Μαΐου ο ενδελεχής έλεγχος όσων εισέρχονται στην χώρα από την Τουρκία μέσω των Κήπων Έβρου. Λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται στην γειτονική χώρα στην περίπτωση των εισερχομένων από την Τουρκία, τηρείται το πρωτόκολλο αντίστοιχο με αυτό που ισχύει για τις πτήσεις του εξωτερικού, δηλαδή υποβολή σε τεστ, αναμονή των αποτελεσμάτων σε ξενοδοχείο και όσοι είναι θετικοί παραμένουν στο ξενοδοχείο και όσοι είναι αρνητικοί συνεχίζουν την καραντίνα στο σπίτι τους για 14 μέρες όπου και ελέγχονται.

Συνεχίζονται οι εντατικοί έλεγχοι στις πτήσεις

Χαρδαλιάς: Η καθημερινότητά μας δεν θα είναι η ίδια

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται και οι έλεγχοι στους επιβάτες των πτήσεων από το εξωτερικό. Ειδικότερα, από τις 6 πτήσεις που ήρθαν το Σαββατοκύριακο, ελέγχθηκαν συνολικά 489 άτομα και μόνο 4 βρέθηκαν θετικά. Με τους ελέγχους να συνεχίζονται, «η επόμενη μέρα δεν θα είναι μια εύκολη μέρα. Τα επόμενα στάδια, η δημιουργία της νέας καθημερινότητας έχει τις δικές της προκλήσεις. Μέχρι τις 4 Μαΐου τηρούμε τα υφιστάμενα μέτρα και αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Παίρνοντας τέλος το λόγο ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν έχει αφήσει ούτε πρόκειται να αφήσει απλήρωτη καμιά υποχρέωση απέναντι στους υγειονομικούς. «Θα ρυθμίσουμε τις επόμενες μέρες το θέμα των πρόσθετων εφημεριών», είπε.


*Παρακολουθήστε μέσα από το live blog του www.ecozen.gr, όλες τις εξελίξεις για την πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

Ρεπορτάζ, έρευνες, απόψεις επιστημόνων, ερευνητών και ιατρών. Μέτρα προστασίας από τον ιό και προτάσεις ειδικών και ανακοινώσεις της κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας στο live blog του www.ecozen.gr.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση