Αρχική COVID-19 Χαρδαλιάς: Διπλασιάζεται ο αριθμός των λαϊκών αγορών από την Δευτέρα

Χαρδαλιάς: Διπλασιάζεται ο αριθμός των λαϊκών αγορών από την Δευτέρα

0
Τσιόδρας - Χαρδαλιάς
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦ. ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΩΤ. ΤΣΙΟΔΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ (EUROKINISSI/POOL ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ)
Διαφήμιση

Μέτρα για να αποφευχθεί ο συνωστισμός ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, σημειώνοντας πάντως ότι τα πάντα παραμένουν οριακά. Τον διπλασιασμό των λαϊκών αγορών που λειτουργούν σ όλη την Ελλάδα, ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός. Συγκεκριμένα, από την Δευτέρα θα λειτουργούν 222 λαϊκές αγορές. Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως οι έλεγχοι δεν χαλαρώνουν, το αντίθετο, γι αυτό και αφαιρούνται οι άδειες λειτουργίας 4 λαϊκών αγορών, που παραβίασαν τους όρους λειτουργίας.

Κορονοϊός

Οι εξελίξεις στον καταυλισμό

Σχετικά με τον καταυλισμό των Ρομά στην Λάρισα τον οποίο επισκέφτηκαν ο Νίκος Χαρδαλιάς και ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας αναφερόμενος στην κατάσταση στη Νέα Σμύρνη, σημείωσε πως κατά τους 333 ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν χθες εντοπίστηκαν ακόμη 4 άτομα θετικά στον κορονοϊό, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 25.

Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε πάντως πως οι όροι της καραντίνας στον καταυλισμό τηρούνται, ενώ πρόσθεσε πως γίνονται έλεγχοι και σε άλλες περιοχές της Θεσσαλίας, όπως στον Τύρναβο, τα Φάρσαλα και τους Σοφάδες, ενώ ευχαρίστησε την πλειοψηφία των καταυλισμών των Ρομά στην περιοχή για την συνεργασία τους και την πειθάρχηση στα μέτρα.

Καταυλισμός Ρομά
ΛΑΡΙΣΑ-ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΡΟΜΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ Ν.ΣΜΥΡΝΗ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΛΟΓΩ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ (EUROKINISSI/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ)

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανέφερε ακόμη πως συνεχίζονται οι έλεγχοι στις εισόδους της χώρας, προσθέτοντας πως από τα 214 άτομα που έφτασαν χθες αεροπορικά, μόνον ένα ήταν θετικό στον κορονοϊό. Τέλος ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως από την Δευτέρα και για 14 μέρες περιορίζεται η κυκλοφορία στη Νέα Πολιτεία Νέου Κορδελιού, στην ζώνη που εφάπτεται της οδού Αντώνη Τρίτση.

«Το περπάτημα είναι υγεία»

Σχετικά με τις εικόνες εξόδου των πολιτών που παρατηρούνται, λόγω και του καλού καιρού, ο κ. Τσιόδρας υπενθύμισε ότι η αξιολόγηση γίνεται με καθυστέρηση περίπου 15 ημερών και αυτό θα χρησιμοποιηθεί ως κριτήριο και για την επάνοδο από τα περιοριστικά μέτρα. Αν τώρα δεν συμπεριφερθούμε σωστά, αν πούμε «τελείωσε» και πανηγυρίσουμε, σε 15 ημέρες θα δούμε τις ολέθριες συνέπειες, τόνισε ο κ. Τσιόδρας και συμπλήρωσε: Με επιστημονικό τρόπο θα βγούμε από αυτό το δρόμο με τις στροφές και θα μπούμε στη λεωφόρο της κανονικότητας.

Σχολιάζοντας εικόνες με πολύ κόσμο σε κάποιες περιοχές της χώρας, ο κ. Τσιόδρας είπε πως φυσικά και ειδικά όσο ανοίγει ο καιρός μπορεί κάποιος να βγαίνει για έναν περίπατο, αναφέροντας πως 30 λεπτά την ημέρα είναι ένας καλός χρόνος. Ωστόσο υπενθύμισε πως πρέπει πάντα να κρατάμε τις αποστάσεις, να αποφεύγουμε τον συνωστισμό και να έχουμε πάντα στο μυαλό μας το να προστατεύουμε τις ευπαθείς ομάδες. Ο κ. Τσιόδρας συμβούλεψε επίσης τους πολίτες να συμπεριφέρονται στους εξωτερικούς χώρους «σαν να είναι σε εσωτερικό χώρο».

Κορονοϊός

«Φαίνεται να έχουμε γλυτώσει μια καταιγίδα»

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε για ακόμα μια φορά πως εξαρτάται από τον κόσμο η πορεία του ιού, και πως τις επόμενες εβδομάδες, αλλά και τώρα, φαίνεται να έχει ο κόσμος σε γενικές γραμμές συμμορφωθεί στα μέτρα και να έχει αποφύγει μια «καταιγίδα». Ωστόσο δεν είναι ακόμα ώρα χαλάρωσης.

Για την ενδοοικογενειακή βία

Σχετικά με τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας είπε χαρακτηριστικά πως αυτά είναι απαράδεκτα. «Εάν νιώσω ένα ανεπίτρεπτο αίσθημα βίας θα προτιμήσω να πάω έναν περίπατο παρά να ξεσπάσω», είπε ο κ. Τσιόδρας, που τόνισε πως δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν τέτοια φαινόμενα το 2020.

Φάρμακα

Σε σχέση με τα φάρμακα κατά του κορονοϊού, ο κ. Τσιόδρας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα από τον επιστημονικό κόσμο για την αποτελεσματικότητα όσων ήδη δοκιμάζονται και διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα είναι παρούσα σε όλες τις εξελίξεις.

Κορονοϊός

93 νεκροί – 2.081 συνολικά τα κρούσματα 

Συνεχίζει ακάθεκτα ο κορονοϊός να εξαπλώνεται στη χώρα μας, αλλά με την κατάσταση να είναι ελέγξιμη σε σχέση με άλλες χώρες του εξωτερικού και σ’ αυτό συμβάλλει το αυστηρό πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί. Όπως ενημέρωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, 72 ακόμα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού καταγράφηκαν στην χώρα μας το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 2.081. Από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 535 σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό και τα 796 με επαφή με ήδη γνωστά κρούσματα.

Επιπλέον, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, με τη λίστα των νεκρών να φτάνει τους 93. Από τους 93 ανθρώπους που πέθαναν από τη θανατηφόρα νόσο, οι 26 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Ο μέσος όρος ηλικίας των θυμάτων είναι τα 72 έτη. Την ίδια ώρα 75 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι και 15 εξήλθαν από την εντατική. Συνολικά έχουν ελεγχθεί εργαστηριακά 37.344 δείγματα.

Κορονοϊός 1

Ο κ. Τσιόδρας ενημέρωσε επίσης για τα τεστ του ΕΟΔΥ στην δομή αστέγων του Δήμου Αθηναίων. Όπως είπε τα μέτρα τις τελευταίες ημέρες λειτουργούν, και αυτή η ελπιδοφόρα πορεία δεν πρέπει να αλλάξει. Επίσης τόνισε, ότι είναι σημαντικό όλοι μας να κρατήσουμε την σωματική και ψυχική μας υγεία, αλλά με σεβασμό στα όσα πρέπει να εφαρμόζονται.


*Παρακολουθήστε μέσα από το live blog του www.ecozen.gr, όλες τις εξελίξεις για την πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

Ρεπορτάζ, έρευνες, απόψεις επιστημόνων, ερευνητών και ιατρών. Μέτρα προστασίας από τον ιό και προτάσεις ειδικών και ανακοινώσεις της κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας στο live blog του www.ecozen.gr.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση