Αρχική COVID-19 20 μύθοι και αλήθειες για τον κορονοϊό

20 μύθοι και αλήθειες για τον κορονοϊό

0
Κορονοϊός
Διαφήμιση

Από τον κυκεώνα παραπλανητικών και συγκεχυμένων ισχυρισμών για τον κορονοϊό και από εκείνα που πραγματικά ισχύουν, επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε τα πιο σημαντικά, ενδιαφέροντα αλλά και παράξενα στοιχεία που σχετίζονται με την εξάπλωση και την προστασία από αυτόν και τα οποία αφορούν τον κάθε άνθρωπο.

Σίγουρα έχει συμβεί και εσάς. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχετε λάβει ένα μήνυμα που αποκαλύπτει την «αλήθεια» για τον κορονοϊό, για όλα αυτά που μας «κρύβουν», για «έρευνες» και «συμπεράσματα» ειδικών και υπαρκτών ή ανύπαρκτων προσώπων και ινστιτούτων. Και είναι κατανοητό ότι όσο μορφωμένος ή εκπαιδευμένος να είναι κάποιος, όσο ενημερωμένος και υποψιασμένος, για ψυχολογικούς, κοινωνικούς ή συγκυριακούς λόγους, ο οποιοσδήποτε μπορεί να πέσει θύμα τέτοιων ισχυρισμών. Ο αριθμός των θυμάτων είναι μεγάλος και αυτό προκαλεί πρόσθετη πίεση στον τρόπο που σκεφτόμαστε και δρούμε.

Για αυτό, σε αυτές τις περιπτώσεις έχει σημασία να ξέρουμε ποιος λέει τι και να τεκμηριώνουμε ότι όντως το έχει διατυπώσει έτσι. Όπως άλλωστε έχει αποδειχθεί από την εμπειρία σε άλλες κρίσεις δημόσιας υγείας, οι φήμες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται και να διαψεύδονται άμεσα γιατί μπορούν να δημιουργήσουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Γρίπη

Σε αυτό το πλαίσιο, η πρωτοβουλία της INTERAMERICAN να απευθυνθεί στο Ινστιτούτο Prolepsis, προκειμένου να ελέγξει μύθους και ανακρίβειες που κυκλοφορούν ευρέως πια στα κοινωνικά δίκτυα, το διαδίκτυο αλλά και μεταξύ των πολιτών, είναι αξιέπαινη. Το αποτέλεσμα αυτής της χρήσιμης συνεργασίας είναι μια ειδική ψηφιακή έκδοση όπου απαντάται με σαφήνεια όσα γνωρίζουμε ως τώρα για την πανδημία του COVID – 19 και στα οποία μπορείτε να ανατρέχετε εδώ για να βρεθούν απαντήσεις σε ερωτήματα που πιθανώς δεν απαντώνται στα ακόλουθα.

Ας περάσουμε λοιπόν στη δράση και ας δούμε, εν συντομία, τι γνωρίζουμε, τι αγνοούμε και τι βρίσκεται ακόμη υπό καθεστώς διερεύνησης σε σχέση με τον κορονοϊό.

1. Μύθος: Ο νέος κορονοϊός κατασκευάστηκε σε εργαστήριο και απελευθερώθηκε εσκεμμένα

Οι ειδικοί δεν έχουν ενδείξεις ότι ο νέος κορονοϊός έχει κατασκευαστεί σε εργαστήριο. Οι κορονοϊοί, όπως και παρόμοιοι ιοί (MERS-CoV και SARS-CoV) είναι ζωονόσοι, δηλαδή μεταδίδονται μεταξύ ζώων και ανθρώπων. Ενίοτε, ένας ιός που προσβάλλει συχνά κάποιο ζώο, όπως τα γουρούνια, τις νυχτερίδες κ.ά., μεταδίδεται και στον άνθρωπο. Αυτή είναι και η πιο πιθανή οδός εμφάνισης του νέου κορονοϊού που προκαλεί την ασθένεια COVID-19.

2. Μύθος: Ο νέος κορονοϊός προσβάλλει μόνο τους ηλικιωμένους.

Ο νέος κορονοϊός προσβάλλει όλα τα άτομα, ανεξαρτήτως ηλικίας. Ωστόσο, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα (όπως υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα, χρόνια αναπνευστικά νοσήματα και ανοσοκαταστολή) φαίνεται να είναι πιο επιρρεπή να νοσήσουν πιο σοβαρά από τον ιό.

3. Μύθος: Έκανα φέτος το εμβόλιο της εποχικής γρίπης, άρα είμαι προστατευμένος/η από το νέο κορονοϊό.

Η γρίπη και ο νέος κορονοϊός είναι πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους. Επομένως, το εμβόλιο της εποχικής γρίπης δεν προστατεύει από τον COVID-19. Ο νέος κορονοϊός είναι τόσο καινούριος και διαφορετικός που χρειάζεται (να βρεθεί) εξειδικευμένο εμβόλιο.

4. Αλήθεια: Δεν υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία ή εμβόλιο μέχρι στιγμής για τον COVID-19.

Mέχρι στιγμής δεν υπάρχει συγκεκριμένη αποτελεσματική θεραπεία για τον νέο κορονοϊό. Ωστόσο, η έγκαιρη διάγνωση, η ανακούφιση των συμπτωμάτων, αλλά και η υποστηρικτική αντιμετώπιση (π.χ. οξυγονοθεραπεία, ενυδάτωση) αποτελούν ιδιαιτέρα χρήσιμα εργαλεία στα χέρια των επαγγελματιών υγείας. Δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο για τον νέο κορονοϊό, ωστόσο, η διαδικασία αυτή απαιτεί χρόνο. Θα χρειαστούν αρκετοί μήνες έως ότου το εμβόλιο ερευνηθεί για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά του, και μπορεί να παραχθεί μαζικά ώστε να χρησιμοποιηθεί ευρέως. Για την ώρα, ο καλύτερος τρόπος πρόληψης της νόσου είναι η αποφυγή της έκθεσης στον ιό.

5. Μύθος: Οι καπνιστές έχουν μικρότερες πιθανότητες να μολυνθούν από τον κορονοϊό σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Δεν ισχύει. Το κάπνισμα, τόσο το ενεργητικό όσο και το παθητικό, έχει αρνητική επίδραση στους αμυντικούς μηχανισμούς του ανώτερου αναπνευστικού μας συστήματος. Συνεπώς, το κάπνισμα μας εκθέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο λοιμώξεων.

6. Μύθος: Μπορούμε να προστατευτούμε από τον COVID-19, καταπίνοντας ή κάνοντας γαργάρα με χλωρίνη, καταναλώνοντας οξικό οξύ ή στεροειδή, ή χρησιμοποιώντας αλατόνερο, αιθέρια έλαια, αιθανόλη και άλλες ουσίες.

Καμία από τις παραπάνω πρακτικές δεν μπορεί να μας βοηθήσει στην πρόληψη ή διαχείριση της οποιασδήποτε λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος. Μάλιστα, οι παραπάνω πρακτικές είναι άμεσα επικίνδυνες για την υγεία μας.

7. Μύθος: Ο νέος κορονοϊός μεταδίδεται με το νερό βρύσης. Γι’ αυτό και πρέπει όλοι να προμηθευτούμε εμφιαλωμένο νερό.

Ο νέος κορονοϊός δεν έχει ανιχνευτεί στο νερό βρύσης. Οι συμβατικές μέθοδοι επεξεργασίας νερού που χρησιμοποιούν διήθηση και απολύμανση, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται στα περισσότερα δημοτικά συστήματα πόσιμου νερού, εκτιμάται ότι απολυμαίνουν επαρκώς το νερό από βακτήρια και ιούς που είναι επιβλαβή για τον άνθρωπο.

Κορονοϊός

8. Αλήθεια: Η κατανάλωση μπαχαρικών (όπως η πιπερόριζα/ginger), αρωματικών βοτάνων ή λαχανικών, όπως το λεμόνι και το σκόρδο, ΔΕΝ επαρκεί για την καταπολέμηση της λοίμωξης από κορονοϊό.

Τα παραπάνω τρόφιμα μπορεί να περιέχουν ουσίες με αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση που συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ωστόσο, δεν επαρκούν για την καταπολέμηση λοίμωξης του αναπνευστικού όπως αυτή που προκαλείται από τον νέο κορονοϊό. Επομένως, δεν υπάρχει κανένας λόγος για υπέρμετρη κατανάλωση.

9. Αλήθεια: Τα παιδιά πρέπει να μένουν μακριά από τον παππού και τη γιαγιά για το διάστημα αυτό και να αποφεύγονται γενικώς οι επαφές τους με ηλικιωμένα άτομα.

Τα παιδιά μπορούν να αρρωστήσουν από τον COVID-19, αλλά έχουν γενικά πολύ ήπια συμπτώματα. Παράλληλα, δεν μπορούμε να καθορίσουμε με ασφάλεια τον ρόλο που διαδραματίζουν στη μετάδοση του ιού στην κοινότητα. Λόγω αυτής της αβεβαιότητας, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αποφεύγεται η επαφή των παιδιών με ηλικιωμένα άτομα, καθώς και με ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα. Μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά μπορούν να μεταδώσουν και άλλες αναπνευστικές νόσους, όπως τον ιό της γρίπης, ακόμα και με ήπια συμπτώματα.

10. Μύθος: Τα ζώα συμβάλλουν στη μετάδοση του ιού, άρα μπορώ να κολλήσω τον νέο κορονοϊό από το κατοικίδιό μου.

Ενώ η επιστημονική κοινότητα θεωρεί ότι ο νέος κορονοϊός προέρχεται από ζώα, αυτά δεν συνδέονται στενά με την εξάπλωση αυτής της ασθένειας. Ειδικότερα, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα ζώα συντροφιάς (π.χ. γάτες, σκύλοι) μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στον άνθρωπο, αλλά μπορεί να ανιχνευθούν χαμηλά επίπεδα του παθογόνου στον οργανισμό τους, αν μολυνθούν από τους ιδιοκτήτες τους. Ως επιπρόσθετο μέτρο προστασίας, αν κάποιος έχει προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό, θα πρέπει να αποφεύγει την επαφή με κατοικίδια και να αναθέτει σε άλλα άτομα τη φροντίδα τους. Σημειωτέον ο νέος κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί από τα κουνούπια.

κακοποιούν ζώα

11. Μύθος: Ο νέος κορονοϊός είναι «ο πιο επικίνδυνος ιός» που υπάρχει, προκαλώντας μεγάλο ποσοστό θανάτων

Τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η θνητότητα της νόσου COVID-19 είναι 20-30 ανά 1.000 κρούσματα. Είναι δηλαδή σημαντικά μικρότερη από τη θνητότητα του SARS που προκάλεσε επιδημία το 2003 και οφείλεται σε συγγενή κορονοϊό. Ωστόσο, είναι αρκετά μεγαλύτερη από τη θνητότητα της εποχικής γρίπης που ανέρχεται σε 0.1-0.5%. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε μέχρι σήμερα αναφορικά με τον COVID-19:

  • περίπου 80 στα 100 άτομα που θα αρρωστήσουν θα εμφανίσουν ήπια συμπτώματα, με εύρος από ασυμπτωματική και υποκλινική εμφάνιση έως ήπια πνευμονία.
  • 14 στα 100 άτομα που θα αρρωστήσουν θα εμφανίσουν πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως δύσπνοια με αυξημένες ανάγκες για υποστήριξη με οξυγόνο, κτλ.
  • 5 στα 100 άτομα που θα αρρωστήσουν μπορεί να εμφανίσουν πολύ σοβαρά συμπτώματα, όπως αναπνευστική ανεπάρκεια, καταπληξία ή πολυοργανική δυσλειτουργία με ανάγκη υποστήριξης σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας
    (ΜΕΘ).

Γενικά, οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα (π.χ. υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα, χρόνια αναπνευστικά νοσήματα και
ανοσοκαταστολή) θεωρείται ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρά συμπτώματα.

12. Μύθος: Η νόσος COVID-19 είναι ίδια με την εποχική γρίπη.

Υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ COVID-19 και ιού της γρίπης. Οι διαφορές αφορούν τόσο στη μεταδοτικότητα και στη βαρύτητα των συμπτωμάτων, όσο και στη διαθεσιμότητα εμβολίου και θεραπείας.

  • Μεταδοτικότητα: Ο νέος κορονοϊός είναι πολύ πιο μεταδοτικός από τον ιό της γρίπης. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που νοσεί από τον νέο κορονοϊό μεταδίδει τον ιό πολύ πιο εύκολα. Από τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία, ένας άνθρωπος μολυσμένος από τον νέο κορονοϊό, μεταδίδει τον ιό κατά μέσο όρο σε 2 με 2,5 άλλα άτομα, αριθμός μεγαλύτερος απ’ ό,τι ισχύει για τον ιό της γρίπης (μετάδοση σε 1,3 άλλα άτομα).
  • Συμπτώματα: Αν και τα συμπτώματα και ο τρόπος μετάδοσης φαίνονται αρκετά όμοια, σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα ο νέος κορονοϊός έχει μεγαλύτερη θνητότητα από τον ιό της γρίπης.
  • Θεραπεία: Η σημαντικότερη ίσως διαφορά είναι ότι ενώ για τον νέο κορονοϊό δεν υπάρχει ακόμα εμβόλιο και θεραπεία, για την εποχική γρίπη υπάρχουν διαθέσιμα τόσο εμβόλιο, που προστατεύει σε ικανοποιητικό βαθμό, όσο και αντιικά φάρμακα.

Κορονοϊός

13. Μύθος: Το τακτικό πλύσιμο της μύτης με αλατόνερο βοηθάει στην πρόληψη της μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το πλύσιμο της μύτης με φυσιολογικό ορό, θαλασσινό νερό ή αλατόνερο είναι προστατευτικό κατά της μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό. Το τακτικό πλύσιμο της μύτης με φυσιολογικό ορό βοηθάει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του απλού κρυολογήματος, ωστόσο, δεν έχει αποδειχθεί ότι αυτή η τακτική μπορεί να προλάβει λοιμώξεις του αναπνευστικού.

14. Μύθος: Ένα ζεστό μπάνιο μπορεί να εμποδίσει τη μόλυνση από τον νέο κορονοϊό.

Ένα ζεστό μπάνιο δεν βοηθάει στην πρόληψη του COVID-19. Η φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος κυμαίνεται από 36,5οC έως 37οC, ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία νερού στο μπάνιο ή στο ντους. Η χρήση καυτού νερού μπορεί μάλιστα να προκαλέσει έγκαυμα. Το καλύτερο μέτρο πρόληψης για τον νέο κορονοϊό είναι το συχνό και τακτικό πλύσιμο των χεριών, που εξοντώνει ιούς και μικρόβια που μπορεί να βρίσκονται στα χέρια. Με τον τρόπο αυτό, αποφεύγουμε τυχόν μόλυνση, εάν αγγίξουμε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα μας.

15. Μύθος: Οι θερμικοί ανιχνευτές μπορούν να εντοπίσουν όσους έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό.

Οι θερμικοί ανιχνευτές (κάμερες) είναι αποτελεσματικοί στο να εντοπίζουν ανθρώπους που έχουν υψηλότερη θερμοκρασία σώματος από την κανονική. Μερικά κράτη τους χρησιμοποιούν ως μέσο ελέγχου των εισερχόμενων ταξιδιωτών στη χώρα. Ωστόσο, δεν μπορούν να εντοπίσουν ποιοι άνθρωποι έχουν μολυνθεί χωρίς να έχουν αναπτύξει ακόμα συμπτώματα και συγκεκριμένα πυρετό ή τα άτομα τα οποία έχουν πάρει φάρμακα για να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματά τους.

16. Μύθος: Κάποια από τα διαθέσιμα εμβόλια μπορούν να μας προστατεύσουν από τον νέο κορονοϊό.

Τα εμβόλια εναντίον του πνευμονιόκοκκου και του αιμόφυλου της γρίπης τύπου β δεν παρέχουν προστασία από τον νέο κορονοϊό. Αν και προστατεύουν από την εμφάνιση πνευμονίας, αυτή αφορά σε πνευμονία που προκαλείται από τα συγκεκριμένα βακτήρια. Παρότι τα εμβόλια αυτά δεν ενδείκνυνται για την προστασία από τον νέο κορονοϊό, είναι σημαντικά για την προστασία του οργανισμού μας από άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Ο νέος κορονοϊός είναι τόσο καινούριος και διαφορετικός που χρειάζεται εξειδικευμένο εμβόλιο. Διάφορες ερευνητικές ομάδες με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εργάζονται για αυτόν τον σκοπό.

Κορονοϊός

17. Αλήθεια: Άτομα που ολοκληρώνουν την περίοδο καραντίνας ή απομόνωσης δεν αποτελούν κίνδυνο να μεταδώσουν τον ιό.

Καραντίνα: Σε καραντίνα μπαίνουν άτομα υγιή που έχουν έρθει σε επαφή με γνωστό κρούσμα (επαφές). Επίσης, μπαίνουν ταξιδιώτες που προέρχονται από περιοχές ευρείας μετάδοσης στην κοινότητα και οι οποίοι εισέρχονται σε περιοχή με λιγότερα κρούσματα. Η διάρκεια της καραντίνας συνήθως αντιστοιχεί στην περίοδο επώασης της μεταδοτικής νόσου. Η περίοδος επώασης είναι το χρονικό διάστημα κατά το οποίο αναπτύσσεται η ασθένεια μετά την έκθεση στον ιό. Για τον νέο κορονοϊό, η περίοδος καραντίνας είναι 14 ημέρες από την τελευταία ημερομηνία πιθανής έκθεσης. Και αυτό, επειδή 14 ημέρες είναι η μεγαλύτερη περίοδος επώασης που θεωρείται ότι μπορεί να εμφανιστεί ο νέος κορονοϊός. Κάποιος που ολοκληρώνει την περίοδο της καραντίνας θεωρείται ότι δεν αποτελεί κίνδυνο για τη διάδοση του ιού σε άλλους, δεδομένου ότι δεν έχει αναπτύξει ασθένεια κατά τη διάρκεια της περιόδου επώασης.

Απομόνωση: Ο νέος κορονοϊός μεταδίδεται από άτομο σε άτομο. Επομένως, τα άτομα που νοσούν μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια σε άλλους. Για τον λόγο αυτό, συνιστάται οι ασθενείς να απομονώνονται είτε στο σπίτι είτε στο νοσοκομείο (ανάλογα με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων). Η απομόνωση πρέπει να διαρκέσει μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση της υγείας τους και να μην αποτελούν πλέον κίνδυνο να μεταδώσουν τον ιό. Η διάρκεια της ενεργής νόσου ποικίλει. Συνεπώς, η λήξη της απομόνωσης αποφασίζεται κατά περίπτωση, κατόπιν συνεννόησης με τους θεράποντες γιατρούς. Παράγοντες που λαμβάνονται υπόψιν είναι η σοβαρότητα της νόσου και των συμπτωμάτων, καθώς και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων για τον εν λόγω ασθενή.

Συγκεκριμένα:

  • Ο ασθενής να είναι απύρετος χωρίς τη χρήση αντιπυρετικής
    αγωγής.
  • Ο ασθενής να μην εμφανίζει πλέον συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένου του βήχα.
  • Ο ασθενής να έχει αρνητικά αποτελέσματα σε τουλάχιστον δύο διαδοχικούς ελέγχους αναπνευστικών δειγμάτων, που συλλέγονται σε απόσταση τουλάχιστον 24 ωρών.

Κάποιος που «βγαίνει» από την απομόνωση δεν θεωρείται ότι
αποτελεί κίνδυνο μόλυνσης σε άλλους.

18. Μύθος: Αν προσβληθείς από τον νέο κορονοϊό θα το καταλάβεις αμέσως.

Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ο νέος κορονοϊός προκαλεί κυρίως κοινά συμπτώματα με άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα. Τα πιο συχνά συμπτώματα του νέου ιού είναι πυρετός, βήχας, δύσπνοια και σπανιότερα ζαλάδα, ναυτία, και έμετος. Σε σοβαρές περιπτώσεις η νόσος μπορεί να προκαλέσει πνευμονία, ωστόσο κατά το διάστημα της επώασης του ιού τα άτομα που έχουν προσβληθεί δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα.

koronoios 5

19. Μύθος: Η κατανάλωση καυτερών ή πικάντικων φαγητών συμβάλλει στην πρόληψη και καταπολέμηση της λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό.

Δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση καυτερών ή πικάντικων τροφίμων βοηθά στην πρόληψη ή/και διαχείριση λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος. Για τον λόγο αυτό, δεν συστήνεται η υπερβολική κατανάλωσή τους. Δεν ξεχνάμε ότι ειδικά για άτομα με ευαισθησία ή παθολογικό πρόβλημα στο γαστρεντερικό σύστημα, όπως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή νοσήματα του κατώτερου πεπτικού συστήματος, συστήνεται η αποφυγή κατανάλωσης τέτοιων τροφίμων.

20. Μύθος: Ο COVID-19 δεν προσβάλλει τα παιδιά.

Τα παιδιά, όπως όλοι μας, μπορούν να προσβληθούν από τον νέο κορονοϊό. Τα καλά νέα είναι ότι σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία, το ποσοστό των παιδιών ασθενών με COVID-19 είναι μικρό (1-2,4% από όλα τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί). Επίσης, τα παιδιά με επιβεβαιωμένη μόλυνση εμφανίζουν γενικώς ήπια συμπτώματα. Ωστόσο, ο βαθμός στον οποίο τα παιδιά συμβάλλουν στη μετάδοση του ιού εξακολουθεί να είναι άγνωστος. Λόγω αυτής της αβεβαιότητας, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τηρούμε τις οδηγίες αυτοπεριορισμού και να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να πλένουν προσεκτικά τα χέρια τους.

Η INTERAMERICAN υποστηρίζει ένθερμα και σταθερά τους ανθρώπους για να ζήσουν ασφαλέστερα, περισσότερο και καλύτερα. Η ασφάλιση υγείας, οι υπηρεσίες για την υγεία και η σωστή ενημέρωση γύρω από αυτή, αλλά και τα εργαλεία και οι υπηρεσίες για έναν καλύτερο τρόπο ζωής που θα προσφέρει ευεξία συνεχίζουν να προσφέρονται και να εμπλουτίζονται καθημερινά, στην ειδική σελίδα της INTERAMERICAN για τον κορονοϊό. Μείνετε ενήμεροι, μείνετε ασφαλείς! Η γνώση είναι δύναμη.

Με πληροφορίες από: interamerican.gr, ygeiamou.gr


*Παρακολουθήστε μέσα από το live blog του www.ecozen.gr, όλες τις εξελίξεις για την πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

Ρεπορτάζ, έρευνες, απόψεις επιστημόνων, ερευνητών και ιατρών. Μέτρα προστασίας από τον ιό και προτάσεις ειδικών και ανακοινώσεις της κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας στο live blog του www.ecozen.gr.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση