Αρχική COVID-19 Θα βοηθήσει το καλοκαίρι στον έλεγχο του κορονοϊού;

Θα βοηθήσει το καλοκαίρι στον έλεγχο του κορονοϊού;

Του Νίκου Κατσαρού*
0
Καλοκαίρι

Ένα μεγάλο ερώτημα για τον κορονοϊό είναι εάν και κατά πόσον θα βοηθήσει το καλοκαίρι με την ηλιοφάνεια και τον θερμότερο καιρό, όπως γίνεται πχ με τη γρίπη.

H απάντηση είναι αισιόδοξη. Πολλοί ειδικοί έχουν εκφράσει αμφιβολίες κατά πόσον θα υλοποιηθεί αυτό το αισιόδοξο σενάριο, το οποίο είναι και το αντικείμενο νέας έρευνας στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα, που προορίζεται να βοηθήσει στην κατανόηση της αντίδρασης του ιού, καθώς αλλάζουν οι εποχές.

«Ο κορονοϊός εξαπλώνεται παρόμοια με τη γρίπη υπό μορφήν μικρών σταγονιδίων στον αέρα, όπου οι ιοί χάνουν τη μολυσματικότητά τους, επειδή τα μόρια χάνουν τη δομική τους συνοχή, λόγω της θερμότητος και της ηλιακής ακτινοβολίας», σημειώνει ο Σαβίζ Σαφαριάν, καθηγητής ιατρικής στο αμερικανικό πανεπιστήμιο και συνεχίζει: «Τα φυσικά χαρακτηριστικά της εξέλιξης των σταγονιδίων σε διαφορετικές θερμοκρασίες και συνθήκες υγρασίας επηρεάζουν τη μολυσματικότητά του κορονοϊού».

Θα βοηθήσει το καλοκαίρι στον έλεγχο του κορονοϊού;

Ο Σαφαριάν, μαζί με τον γιατρό Μάικλ Βερσίνιν, έχουν λάβει χρηματοδότηση από το NSF (National Science Foundation) των ΗΠΑ για να μελετήσουν το πώς το εξωτερικό περίβλημα του ιού μαζί με τις ακτίνες (τις εξοχές που βλέπουμε στις εικόνες του κορονοϊού,που είναι πρωτεϊνες) αντιδρά στις μεταβολές θερμοκρασίας και την ακτινοβολία. Συνεπώς, εάν οι ακτίνες ( πρωτεΐνες) δεν προσδεθούν γερά και δεν διεισδύσουν οι κορονοϊοί στα κύτταρα του ανθρώπου, η μόλυνση δεν θα μεταδίδεται. Σημειώνεται πως οι ιοί δεν μπορούν να «κάνουν κάτι» μόνοι τους, καθώς έχουν ένα απλό περίβλημα με γενετικές «οδηγίες» στο εσωτερικό τους: Όταν ένας κορονοϊός εισέλθει στα κύτταρα ενός ανθρώπου, τα χρησιμοποιεί για να αναπαράγεται.

Παρά το γεγονός ότι στην Αυστραλία και την Νέα Ζηλανδία είναι καλοκαίρι και εκεί ο κορονοϊός εξακολουθεί να μεταδίδεται, πιστεύεται ότι στο δικό μας καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες, την αυξημένη ηλιακή ακτινοβολία στο ορατό και στο υπεριώδες, την αυξημένη υγρασία, το γεγονός ότι θα έχει παραμείνει στις χώρες της Μεσογείου για περισσότερο απο είκοσι εβδομάδες ο Κορονοϊός. Επιπλέον, με τα φάρμακα που θα έχουν κυκλοφορήσει μέχρι τότε έχουμε την βεβαιότητα ότι η ζωή θα έχει ομαλοποιηθεί. Αυτό συμβαίνεi γενικά με τους ιούς και τους γνωστούς κορονοϊούς {SARS και MERS}.

Οι καθηγητές Qasim Bukhari και Yusuf Jameel, από το Massachusetts Institute of Technology USA, ανέλυσαν περιοχές του πλανήτη που είχαν προσβληθεί από τον κορονοϊό και διαπίστωσαν ότι το 90% των μολύνσεων, συνέβαινε σε περιοχές όπου η θερμοκρασία ήταν μεταξύ 3 και 17 βαθμών Κελσίου και σχετικά υψηλή υγρασία μεταξύ 4 και 9 gr ανά κυβικό μέτρο.

Nίκος Κατσαρός

*Ο κ. Κατσαρός είναι Διευθυντής Τμήματος Διατροφολογίας & Διαιτολογίας New York College, π. Πρόεδρος ΕΦΕΤ, π.Πρόεδρος της Ένωσης Ελλή­νων Χημικών και Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ

Οι τελευταίες εξελίξεις:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here