Αρχική COVID-19 ΠΟΥ – κορονοϊός: Προσοχή στις συναλλαγές με χαρτονομίσματα

ΠΟΥ – κορονοϊός: Προσοχή στις συναλλαγές με χαρτονομίσματα

0
Koρονοϊός
Διαφήμιση

Σχολαστικό πλύσιμο χεριών μετά την επαφή τους με χαρτονομίσματα συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), καθώς τα χρήματα μπορεί να αποτελούν εστία μόλυνσης από τον κορονοϊό Covid 19.

Οι επισημάνσεις /υποδείξεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έρχονται με καθυστέρηση (ένα μήνα μετά τις προσπάθειες σε Κίνα και Κορέα για τον περιορισμό της χρήσης των χαρτονομισμάτων) και προτρέπουν, σύμφωνα με την Telegraph, τους πολίτες να προτιμούν τη χρήση πιστωτικών καρτών.

Οι σχετικές δηλώσεις της εκπροσώπου Fadela Chaib στο Market Watch ήρθαν σε απάντηση δημοσιεύματος της The Telegraph που έλαβε μεγάλη δημοσιότητα.

Ωστόσο σύμφωνα με την κα Fadela Chaib: «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν είπε ότι τα χαρτονομίσματα θα μεταδώσουν τον κορονoϊό, ούτε έχουμε εκδώσει κάποια ανακοίνωση ή προειδοποίηση προς αυτή την κατεύθυνση. Ρωτηθήκαμε αν πιστεύουμε ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω των χρημάτων και είπαμε ότι πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας όταν αγγίζουμε χαρτονομίσματα, ειδικά αν τρώμε φαγητό» τόνισε και πρόσθεσε: «Κάτι τέτοιο είναι καλή πρακτική υγιεινής».

Τι έκανε η Κίνα

Την ίδια ώρα εντύπωση προκαλούν τα μέτρα που ελήφθησαν σε Κίνα και Νότια Κορέα σχετικά με τον καθαρισμό των τραπεζογραμματίων.

Οι δημόσιες υπηρεσίες απολύμαναν και απομόνωσαν χρησιμοποιημένα τραπεζογραμμάτια. Εκτός αυτού χρησιμοποιήθηκε υπεριώδες φως προκειμένου να αποστειρώσουν τα χαρτονομίσματα, ενώ στη συνέχεια τα μετρητά έμπαιναν σε καραντίνα για 14 μέρες πριν τα ξαναρίξουν στην αγορά.

Μάλιστα, η κεντρική τράπεζα της Κίνας πραγματοποίησε έκτακτη έκδοση ύψους 4 δισεκατομμυρίων γιουάν στην επαρχία Γουχάν, όπου αποτελεί και το επίκεντρο της επιδημίας.

Σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα της Αγγλίας, αναφέρει πως τα χαρτονομίσματα «μπορούν να μεταφέρουν βακτήρια και ιούς» και συμβούλεψε τους πολίτες να πλέουν συχνά τα χέρια τους. «Ξέρουμε ότι το χρήμα γυρίζει από χέρι σε χέρι και μπορεί να συγκεντρώσει κάθε είδους βακτήρια και ιούς» λέει στην εφημερίδα ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ. «Συμβουλεύουμε τον κόσμο να πλένει τα χέρια του μετά τη χρήση χαρτονομισμάτων και να αποφεύγει να αγγίζει το πρόσωπό του» προσθέτει, τονίζοντας ότι οι πολίτες θα πρέπει να σκεφτούν σοβαρά τις ανέπαφες συναλλαγές.

Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Η.Π.Α. δήλωσε  στο Reuters την Παρασκευή ότι το τραπεζικό σύστημα είχε ξεκινήσει την απομόνωση των δολαρίων από την Ασία πριν από την ανακύκλωσή τους, ενώ οι τοπικές τράπεζες της Fed μείωσαν το φυσικό νόμισμα για 7 έως 10 ημέρες ως προληπτικό βήμα.

Άγνωστη η χρονική διάρκεια επιβιώσης του ιού

Επιστημονικά πάντως, δεν έχει επιβεβαιωθεί ποιο είναι το ακριβές χρονικό διάστημα που ο κορονoϊός μπορεί να επιβιώσει εκτός του ανθρώπινου οργανισμού.

Ωστόσο, σύμφωνα με ανάλυση 22 προηγούμενων μελετών σχετικές με παρόμοιους ιούς, όπως ο NARS και ο SARS, εκτιμάται ότι οι κορονoϊοί μπορούν να παραμείνουν πάνω σε άψυχες επιφάνειες για έως και εννέα ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου.

Υπό το φόβο μετάδοσης του κορονoϊού, το μουσείο του Λούβρου δεν δέχεται μετρητά στα εκδοτήρια εισιτηρίων παρά μόνο συναλλαγές με κάρτες.

Με πληροφορίες από: www.fortunegreece.com, www.marketwatch.com

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση