Αρχική COVID-19 Πιο κοντά στην απαγόρευση της κυκλοφορίας και το lock down

Πιο κοντά στην απαγόρευση της κυκλοφορίας και το lock down

0
Στέλιος Πέτσας
Στέλιος Πέτσας, Κυβερνητικός εκπρόσωπος
Διαφήμιση

«Θα κάνουμε ότι χρειαστεί, ο πρωθυπουργός ενημερώνεται και αποφασίζει», τόνισε με νόημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας το ενδεχόμενο ολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας μέχρι και το lock down, δηλαδή την πλήρη διακοπή κάθε οικονομικής δραστηριότητας με δυνατότητα κυκλοφορίας μόνον του νοσηλευτικού προσωπικού και των ένστολων.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε προειδοποιήσει στο τελευταίο διάγγελμά του πως η επιβολή πρόσθετων περιοριστικών μέτρων θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά των πολιτών και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επιβεβαίωσε χθες πως όλα τα «όπλα» είναι στο τραπέζι. Το ενδεχόμενο απαγόρευσης της άσκοπης κυκλοφορίας φαντάζει ολοένα και πιο πιθανό.

Παρά τις αυστηρές συστάσεις της κυβέρνησης και τις προειδοποιήσεις των ειδικών ότι οι άσκοπες μετακινήσεις θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο τον εαυτό μας, αλλά και τους άλλους, οι πολίτες των αστικών κέντρων συνέχισαν και αυτό το Σαββατοκύριακο (αν και με μειωμένο ρυθμό από τις προηγούμενες ημέρες) την έξοδο προς την επαρχία, τις βόλτες στις παραλίες και άλλους δημόσιους χώρους.

Κορονοϊός: Δωρεά 50 αναπνευστήρων από την εταιρία «Παπαστράτος» για τις ΜΕΘ
50 ΝΕΟΙ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΗΡΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΘ ΔΩΡΕΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ (EUROKINISSI/ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ)

Τώρα πλέον κανένα μέτρο δεν μπορεί να θεωρείται «ταμπού» στη μάχη κατά του Covid-19. Είναι επίσης προφανές πως εάν μερίδα πολιτών εξακολουθεί να επιδεικνύει ανεύθυνη, αντικοινωνική συμπεριφορά είναι έργο της πολιτείας να προστατεύσει τους υπόλοιπους.

Οι προτροπές και η έκκληση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκου Χαρδαλιά είχαν αγωνιώδη και δραματικό τόνο. Χρειάστηκε να θυμίσει ακόμη και την κατάσταση που επικρατεί στην Ιταλία. «Στο χέρι όλων μας είναι η μέγιστη υπευθυνότητα, να μη χαθούν άλλοι άνθρωποι από δική μας απερισκεψία και εγωισμό» είπε και κάλεσε τους πάντες να τηρήσουν τρεις οδηγίες: Μένουμε σπίτι. Αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό. Τηρούμε τους κανόνες υγιεινής.

Σε σημερινή συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρει, πως ακόμη και το γενικό lockdown βρίσκεται στο τραπέζι. Αποκάλυψε πως ήδη στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων συμμετέχουν σε συσκέψεις προετοιμασίας σχεδίων που εμπλέκουν επικουρικά τον στρατό.  Το μοντέλο του …εγκλεισμού.

xardalias

Σύμφωνα με την naftemporiki.gr το βασικό μοντέλο που εξετάζεται έχει ως εξής: Θα επιτρέπονται μετακινήσεις για συγκεκριμένους λόγους που θα ανακοινωθούν (π.χ. εργασία, προμήθεια φαρμάκων ή τροφίμων, ιατρική βοήθεια). Δεν είναι ακόμα γνωστό αν οι πολίτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους και αποδεικτικό για τη μετακίνησή τους (π.χ. συνταγή γιατρού γα το φαρμακείο) ή αν θα τεθούν απαγορεύσεις όπως οι πολίτες να μπορούν να πάνε στο κοντινότερο σούπερ μάρκετ και όχι σε αυτό της αρεσκείας τους, σε σχέση με το που είναι το σπίτι τους.

Η σημερινή ημέρα θεωρείται καθοριστική. Ανάλογες συσκέψεις για πιθανή αυστηροποίηση των μέτρων είναι συνεχείς γίνονται και σ άλλες χώρες. Η Ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι παρατείνει για 15 ημέρες την καραντίνα στην χώρα. Στη Γερμανία η Άγκελα Μέρκελ σε αποψινή τηλεδιάσκεψη θα ανακοινώσει εάν θα επιβληθεί γενική απαγόρευση εξόδου και lock down με την καραντίνα ήδη να λειτουργεί.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση