Αρχική COVID-19 Κορονοϊός: Στα 84 συνολικά τα κρούσματα στην Ελλάδα – Προστέθηκαν άλλα 11

Κορονοϊός: Στα 84 συνολικά τα κρούσματα στην Ελλάδα – Προστέθηκαν άλλα 11

0
Κορονοϊός
Διαφήμιση

Αυξάνονται σταδιακά τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τα 84, αφού προστέθηκαν άλλα 11 στη λίστα. Επιπλέον, εμφανίστηκαν τα 4 πρώτα «ορφανά», που σημαίνει, σύμφωνα με την ανακοίνωση που έκανε ο Σωτήρης Τσιόδρας υπεύθυνος για τον κορονοϊό, ότι δεν έχουν ιστορικό.

Συνολικά πλέον τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα είναι 84. Πιο αναλυτικά, από τα 84 κρούσματα, οι 81 είναι Έλληνες και 3 είναι ξένοι υπήκοοι. 56 συνδέονται με την εκδρομή στους Αγίους Τόπους, 47 ήταν στο γκρουπ και 9 οι επαφές τους.

Ο ένας εξ αυτών είναι ο 66χρονος εκπαιδευτικός που νοσηλεύεται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση με βαριά πνευμονία στο νοσοκομείο της Πάτρας. Επίσης, 57 ασθενείς είναι σε κατ’ οίκον απομόνωση και το πιο σημαντικό απ΄όλα είναι ότι για τους 4 δεν έχει διαπιστωθεί επαφή με άλλους ασθενείς που είχαν νοσήσει από κορονοϊό.

Κορονοϊός

Ο κ. Τσιόδρας στην ανακοίνωση που έβγαλε επισήμανε κάποια σημαντικά μέτρα, όπως είναι η αποφυγή μη αναγκαίων ταξιδιών στο εσωτερικό και το εξωτερικό και τον περιορισμό των μετακινήσεων στις ευπαθείς ομάδες, όπως είναι οι ασθενείς άνω των 70 ετών με χρόνια καρδιαγγειακά και αναπνευστικά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη και χρόνια ανοσοκαταστολή.

Την ίδια ώρα, αναστέλλονται οι πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις άνω των 1.000 ατόμων αλλά και ματαίωση του ημιμαραθωνίου. 

Από την άλλη, απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 50 ατόμων, ενώ συνίσταται σε συνεδριάσεις όπως δημοτικά συμβούλια να γίνονται με τηλεδιάσκεψη. 

kw

Τέλος η χώρα μας πρέπει να είναι σε διαρκή επιφυλακή, καθώς η επιτροπή εκτίμησε ότι αναμένουμε τις επόμενες εβδομάδες περαιτέρω αύξηση και των ορφανών κρουσμάτων.

Τον λόγο πριν τον κ.Τσιόδρα πήρε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Όπως είπε, είναι καθήκον όλων μας η προστασία των ευπαθών ομάδων. «Ζητώ από τις ευπαθείς ομάδες και όσους έχουν συμπτώματα γρίπης να καθίσουν σπίτι τους. Οι επόμενοι δυο μήνες είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι», είπε χαρακτηριστικά.

Κρούσμα σε σχολείο στο Γαλάτσι

Ένας μαθητής στο 4ο Λύκειο Γαλατσίου προσβλήθηκε από τον κορονοϊό. Η ανακοίνωση του κρούσματος έγινε από τον Δήμο Γαλατσίου, μετά την ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

Διαβάστε επίσης:  Συμφωνία Ελλάδας - Κομισιόν για το πλαφόν στο ηλεκτρικό ρεύμα

Κορονοϊός

Ο δήμος συνιστά ψυχραιμία στους πολίτες και τονίζει πως «από την πρώτη στιγμή άρχισαν να γίνονται οι απαιτούμενες ενέργειες για την ελαχιστοποίηση της εξάπλωσης της νόσου και δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας».

Τα οικονομικά μέτρα 

Λόγω της συνεχής εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα μας και τα διαρκή αυξανόμενα κρούσματα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοίνωσε τα οικονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην οικονομία. 

Τα μέτρα αυτά θα υλοποιηθούν πριν από το τέλος Μαρτίου, όπως συνέβη και με τις σημερινές αποφάσεις και μάλιστα θα έχουν εθνικά, και όχι τοπικά χαρακτηριστικά.

Όπως είπε: «Η επέκταση του κορονοϊού, σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, έχει σημαντικές δυσμενείς επιπτώσεις, καταρχάς στη δημόσια υγεία, και κατ’ επέκταση στην οικονομία. Στην υγεία, τα κρούσματα της ασθένειας παγκοσμίως αυξάνονται και τα συστήματα υγείας δοκιμάζονται. Στην οικονομία, τα δεδομένα και οι μέχρι σήμερα εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι επιπτώσεις θα είναι μεν παροδικές, αλλά τελικά θα είναι πολύ πιο σημαντικές και επώδυνες από τις αρχικές εκτιμήσεις».

Κορονοϊός

Ο κ. Σταϊκούρας έκανε συστάσεις για ψυχραιμία, εγρήγορση και προνοητικότητα και ανακοίνωσε τους 4 πυλώνες μέτρων:

1ος Πυλώνας: Πρωτοβουλίες ενημέρωσης των πολιτών.

Έχει τεθεί στη διάθεση της Κυβέρνησης ο μηχανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για άμεση επικοινωνία συγκεκριμένων μηνυμάτων προς τους πολίτες, αναφορικά με θέματα υγειονομικού και οικονομικού περιεχομένου, που αφορούν τον κορονοϊό.

Έχει ήδη αποσταλεί, μέσω της ΑΑΔΕ, εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας, προς όλους τους φορολογούμενους, ενημερωτικό υλικό για τον ιό. Και έχουν δρομολογηθεί πρόσθετες δράσεις προς την κατεύθυνση ενημέρωσης των πολιτών για τη δυνατότητα μείωσης της απευθείας και άμεσης επαφής τους με τις δημόσιες αρχές, μέσω της διενέργειας ηλεκτρονικών συναλλαγών.

2ος Πυλώνας: Πρωτοβουλίες ενίσχυσης του συστήματος δημόσιας υγείας.

Πλήρης υποστήριξη του συστήματος υγείας σε έκτακτες δαπάνες που απαιτούνται, όπως προβλέπεται και στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αναφορικά με έξοδα μισθοδοσίας, εξοπλισμό ΜΕΘ, φάρμακα, υγειονομικό υλικό, δαπάνες για καθαριότητα και φύλαξη, μεταφορά και ανάλυση δειγμάτων, και οτιδήποτε άλλο απαιτηθεί.

Διαβάστε επίσης:  Συμφωνία Ελλάδας - Κομισιόν για το πλαφόν στο ηλεκτρικό ρεύμα

Ήδη ενισχύθηκε ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας με 15 εκατ. ευρώ, για την προμήθεια αναγκαίου υγειονομικού υλικού.

3ος Πυλώνας: Πρωτοβουλίες, σε εθνικό επίπεδο, για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της εξάπλωσης του ιού στην πραγματική οικονομία

Βασικές κατευθύνσεις αυτών των πρωτοβουλιών θα είναι η τόνωση της ρευστότητας και η διαφύλαξη της απασχόλησης.

te

Η πρώτη δέσμη μέτρων είναι:

  • Η αναστολή πληρωμής ΦΠΑ, πληρωτέου τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες, σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες.
  • Η αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΟΥ, καθώς επίσης και των δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, πληρωτέων τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες, αντίστοιχα σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες.

Η δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ, των τραπεζών αναφορικά με ηλεκτρονικές συναλλαγές και του Υπουργείου Εργασίας αναφορικά με τον αριθμό εργαζομένων και των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να παρεμβαίνουμε έγκαιρα, στοχευμένα και αποτελεσματικά στους κλάδους της οικονομίας και τις περιοχές που παρατηρείται σημαντική πτώση της οικονομικής δραστηριότητας.

Koρονοϊός

4ος Πυλώνας: Πρωτοβουλίες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να αναληφθούν, έγκαιρα, συντονισμένες ευρωπαϊκές δράσεις

Αφού επαναξιολογηθεί η κατάσταση στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας, θα πρέπει να αναληφθούν, άμεσα, συγκεκριμένες πρωτοβουλίες αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εξάπλωσης του ιού στη μεγέθυνση των οικονομιών και στα δημόσια οικονομικά.

  • Πρωτοβουλίες τόσο στην κατεύθυνση πρόληψης της εξάπλωσης του ιού και ενίσχυσης των συστημάτων υγείας, όσο και τόνωσης της ρευστότητας και διαφύλαξης της απασχόλησης.
  • Πρωτοβουλίες που πρέπει να εξαιρεθούν – ως προς τις σχετικές δημοσιονομικές επιπτώσεις – από το υφιστάμενο πλαίσιο, με την ευελιξία που προβλέπεται σε έκτακτες περιστάσεις από τους ευρωπαϊκούς κανόνες.
  • Τέτοιες πρωτοβουλίες, που θα συνιστούν την δεύτερη δέσμη παρεμβάσεων των τριών συναρμόδιων Υπουργείων, θα κατατεθούν, προς συζήτηση στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, τις επόμενες ημέρες.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαβάστε επίσης:  Συμφωνία Ελλάδας - Κομισιόν για το πλαφόν στο ηλεκτρικό ρεύμα
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΗ Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε ως μέλη της τον Καθ. Γεώργιο Μιχαλόπουλο και την Καθ. Ευαγγελία Αθανασούλα
Επόμενο άρθροΣήμερα η μαγική υπερπανσέληνος του Μαρτίου – Γιατί λέγεται «πανσέληνος των σκουληκιών»;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ