Αρχική COVID-19 Κορονοϊός: Στα 73 τα κρούσματα στην Ελλάδα – ‘Oλα τα έκτακτα μέτρα

Κορονοϊός: Στα 73 τα κρούσματα στην Ελλάδα – ‘Oλα τα έκτακτα μέτρα

0
Κορονοϊός
Διαφήμιση

Άλλα επτά νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού προστέθηκαν στη λίστα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 73. Τα έξι έχουν σχέση με άλλους ασθενείς από τον κορονοϊό, ενώ το έβδομο ακόμη ιχνηλατείται.

Επίσης, νέα μέτρα αντιμετώπισης συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν στη σύσκεψη που έγινε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ανάμεσα στα μέτρα που ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας είναι:

  • αναστολή της λειτουργίας των ΚΑΠΗ για 4 εβδομάδες
  • αναστολή οποιασδήποτε συνεδριακής εκδήλωσης για 4 εβδομάδες
  • αναστολή όλων των σχολικών εκδρομών στο εσωτερικό της χώρας για 2 εβδομάδες
  • διεξαγωγή όλων των αθλητικών εκδηλώσεων κεκλεισμένων των θυρών για τις επόμενες 2 εβδομάδες.

Έτσι, τις επόμενες δύο εβδομάδες τα ματς που θα πραγματοποιηθούν χωρίς κόσμο, με τις κερκίδες να είναι άδειες είναι τα παρακάτω: 

  • Ολυμπιακός-Γουλβς την Πέμπτη (12/3) για το Europa League
  • Άρης – ΟΦΗ το Σάββατο (14/3) για τα πλέι οφ της Superleague
  • ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός την Κυριακή (15/3) για τα πλέι οφ της Superleague
  • ΑΕΚ-Παναθηναϊκός την Κυριακή (15/3) για τα πλέι οφ της Superleague
  • Ολυμπιακός – Ρεάλ Μαδρίτης την Παρασκευή (20/3) για την Euroleague

Κορονοϊός

Τα μέτρα ισχύουν από αύριο Δευτέρα και θα επαναξιολογηθούν πριν τη λήξη τους. 

Δεν πάμε σε καθολικό κλείσιμο των σχολείων και των υπόλοιπων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, λόγω κορονοϊού, αλλά θα είναι εκ περιτροπής. Η κυβέρνηση αποφάσισε να ακολουθήσει την ίδια τακτική που ακολουθούν οι ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό, όμως δεν ισχύει για την Ιταλία, που βρίσκεται σε έκτακτη κατάσταση και αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση.

Η απόφαση έχει στόχο να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα, αλλά χωρίς να προκληθεί πανικός και περιττή αναστάτωση στη ζωή των πολιτών. Η απόφαση για το κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων θα λαμβάνεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας και τις συνθήκες σε κάθε περιοχή.

Επίσης, από τη σύσκεψη αποφασίστηκε ότι δεν θα κλείσουν θέατρα, κινηματογράφοι και γήπεδα ούτε και οι εκκλησίες. Θα ληφθούν, βεβαίως, μέτρα για τις δημόσιες συναθροίσεις και θα υπάρχει συνεργασία με την Εκκλησία ώστε να προτρέψουν τους πιστούς που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας και έχουν συμπτώματα να μην προσέρχονται στην Εκκλησία.

pl

Στο μίνι υπουργικό συμβούλιο συμμετείχαν, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο γ.γ. του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

Μέτρα για την οικονομία

Συζητήθηκαν στη σύσκεψη και τα οικονομικά μέτρα στις περιοχές που έχουν τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας. Τα μέτρα για τη στήριξη των κλάδων και των επιχειρήσεων, αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο.

Τα μέτρα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορούν στην αναστολή καταβολής ΦΠΑ, φόρων και εισφορών. Στα οικονομικά μέτρα, περιλαμβάνονται επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες και ενέσεις ρευστότητας, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω κορονοϊού.

ur

Μέτρα προστασίας στις πισίνες

Αυστηρά μέτρα παίρνει το Υπουργείο Υγείας και στις εγκαταστάσεις των κολυμβητικών δεξαμενών, με εγκύκλιο που φέρνει, ώστε να παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα λήψης και αποφυγής διάδοσης του κορονοϊού οι πολίτες. 

Το υπουργείο Υγείας, εφιστά την προσοχή στους υπεύθυνους φορείς λειτουργίας των κολυμβητικών δεξαμενών σε ότι αφορά:

  • Την αυστηρή τήρηση όλων των όρων υγιεινής των χώρων των κολυμβητικών δεξαμενών, όπως αυτοί αναφέρονται στην σχετική ισχύουσα υγειονομική νομοθεσία (εξώστες θεατών, αποδυτήρια, καταιονητήρες, αποδυτήρια, νιπτήρες, κρήνες).
  • Την αυστηρή διασφάλιση της ποιότητας του νερού των κολυμβητικών δεξαμενών, η οποία θα βεβαιώνεται με τις απαιτούμενες δειγματοληψίες, η συχνότητα των οποίων συνιστάται να διπλασιασθεί (2 δείγματα τουλάχιστον ανά εβδομάδα) για τη χρονική περίοδο των επόμενων 4 μηνών.

Κολυμβητήρια

  • Το σύστημα ανακυκλοφορίας του νερού των κολυμβητικών δεξαμενών, που θα πρέπει να ανανεώνεται συνεχώς καθ΄ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους, με ρυθμό που εξασφαλίζει την πλήρη ανανέωσή του σε χρόνο όχι μεγαλύτερο των 4 ωρών και σε ειδικές περιπτώσεις των 6 ωρών. Η ανανέωση πρέπει να επιτυγχάνεται είτε με συνεχή ροή νέου καθαρού νερού, είτε με ανακυκλοφορία του νερού των δεξαμενών μετά από προηγούμενο καθαρισμό και απολύμανση. Το σύστημα ανακυκλοφορίας καθαρισμού-απολύμανσης του νερού θα λειτουργεί όλες τις ώρες χρησιμοποίησης των δεξαμενών και πέραν αυτών για τόσο χρόνο, όσος απαιτείται για την εξασφάλιση του νερού διαυγούς και κατάλληλου από μικροβιολογική άποψη.
  • Την απολύμανση του νερού σε αυτές, η οποία είναι υποχρεωτική σε όλες τις περιπτώσεις λειτουργίας κολυμβητικών δεξαμενών.
  • Τη μέτρηση του υπολείμματος χλωρίου στο νερό των κολυμβητικών δεξαμενών η οποία θα γίνεται χρωματογραφικά με τη μέθοδο DPD(Διαιθυλοπαραφαινυλοδιαμίνη) και θα κυμαίνεται αυστηρά μεταξύ 0,4 και 0,7mg/l .
  • Και τέλος την αυστηρή καθαριότητα και το σχολαστικό καθαρισμό των κολυμβητικών δεξαμενών.

Κρίσιμη η κατάσταση του 66χρονου

Τα νέα για την κατάσταση της υγείας του 66χρονου που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Πάτρας δεν είναι καλά, καθώς παραμένει σε πολύ σοβαρή κατάσταση, ενώ οι υπόλοιποι είναι σε σταθερή κατάσταση.

Όπως εξήγησε η πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου της Πάτρας, Άννα Μαστοράκου  , «κάποιοι συνάδελφοι γιατροί, αλλά και νοσηλευτές βρίσκονται στα σπίτια τους σε καραντίνα, λόγω της επαφής με την αρχική ομάδα των εκδρομέων από Ισραήλ και Αίγυπτο»

Κορονοϊός

Από την άλλη, η κ. Μαστοράκου, προχώρησε σε μία αποκάλυψη για αποχή γιατρών και νοσηλευτών από τα καθήκοντά τους. Επισήμανε ότι «πράγματι έχει διαπιστωθεί και στους χώρους της υγείας ότι υπάρχει μία φοβία σε σχέση με κοροναϊό» και πρόσθεσε: «Υπάρχουν περιπτώσεις άρνησης γιατρών και νοσηλευτών να υπηρετήσουν το καθήκον τους, φοβούμενοι τον κοροναϊό.

Ο δήμαρχος Πύργου, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, δήλωσε ότι «δυστυχώς το νοσοκομείο μας μετρά απώλειες, αφού δύο γιατροί είναι υπό παρακολούθηση σε καραντίνα, καθώς και άλλοι υγειονομικοί.»

Σύσκεψη του ΕΟΔΥ

Ευρεία σύσκεψη συντονισμού και ενημέρωσης των τοπικών φορέων από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, πραγματοποιήθηκε για το ζήτημα του τον κορονοϊού στην έδρα της περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στην Πάτρα, παρουσία του προέδρου του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα. Μάλιστα, κατά την διάρκεια της σύσκεψης, ανακοινώθηκε η ενίσχυση νοσοκομείων με νέους νοσηλευτές, αλλά και με μετακινήσεις προσωπικού.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε ότι, «δεν φοβόμαστε, αλλά προετοιμαζόμαστε», επισημαίνοντας ότι, «το να υπάρχει τρομολαγνεία από μέσα μαζικής ενημέρωσης και από κάποιους συγκεκριμένους συμπολίτες μας είναι λάθος».

Κορονοϊός, Ασθενοφόρο

Τέλος, εξήγησε ότι, «δεν πρέπει να υπάρχει πανικός», υπογράμμισε και συνέχισε: «Υπάρχει μία εγρήγορση, μια συνεργασία, δεν πρέπει να τρομάζουμε τον κόσμο, δεν πρέπει να υπάρχει στίγμα για αυτούς που νοσούν ή είναι σε κατ΄ οίκον περιορισμό, γιατί βλέπουμε και τέτοιες καταγγελίες. Είναι απαράδεκτα αυτά τα φαινόμενα. Κάποιοι συμπολίτες μας θα νοσήσουν. Κάποιοι ήπια, κάποιοι ίσως περισσότερο, αλλά θα το αντιμετωπίσουμε. Να υπάρχει εμπιστοσύνη στο σύστημα και στις αρμόδιες υπηρεσίες».

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση