Αρχική COVID-19 Κορονοϊός: Σε υποχρεωτική καραντίνα όσοι έρχονται από το εξωτερικό – Πρόσβαση στα...

Κορονοϊός: Σε υποχρεωτική καραντίνα όσοι έρχονται από το εξωτερικό – Πρόσβαση στα νησιά μόνο στους μόνιμους κατοίκους

0
Κορονοϊός
Διαφήμιση

Όλο και πιο δραστικά μέτρα παίρνει η κυβέρνηση, ώστε να περιοριστεί η ανεξέλεγκτη μετάδοση του κορονοϊού στη χώρα μας. Έτσι, τέθηκε σε ισχύ από σήμερα στις 12:00 το πρωί το αυστηρό μέτρο της υποχρεωτικής καραντίνας 14 ημερών για όσους επιστρέφουν στην Ελλάδα από χώρες του εξωτερικού.

Τη διασφάλιση πως οι ταξιδιώτες συμμορφώνονται με το μέτρο και μένουν στα σπίτια τους αναλαμβάνει η αστυνομία. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα εξετάζουν αν πράγματι οι επιβάτες των αεροπορικών πτήσεων τηρούν την καραντίνα στα σπίτια τους, με συνεχείς ελέγχους από την πλευρά της αστυνομίας, είτε πόρτα-πόρτα, είτε με συνεχείς τηλεφωνικές κλήσεις στα σταθερά τηλέφωνα των επιβατών, ώστε να δουν αν παραβιάζονται οι όροι του κατ’ οίκον περιορισμού.

Όποιος «σπάσει» την απομόνωση θα πληρώνει βαριά πρόστιμα, που θα φτάνουν τα 5.000 ευρώ. Οι έλεγχοι αυτοί δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αναμένεται σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου

Λιμάνι στον Πειραιά με κορονοϊό
ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

Ήδη έχει αρχίσει στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” η διανομή ειδικών φυλλαδίων σε 4 γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά). Το ενημερωτικό υλικό, με βάση τις κατευθύνσεις που δίνει ο ΕΟΔΥ, ο οποίος έχει και τον πρώτο λόγο, διανέμεται από προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος σε όλους όσους μπαίνουν στην Ελλάδα, σημειώνοντας ειδικότερα την υποχρέωση απαρέγκλιτης τήρησης της 14ημερης καραντίνας. Το ειδικό έντυπο θα συμπληρώνεται από τους επιβάτες κατά τη διάρκεια των πτήσεων, όπου θα δηλώνουν λεπτομερώς τα στοιχεία τους και τον τελικό προορισμό διαμονής τους.

Την ίδια ώρα, με βάση το σχέδιο της ΕΛΑΣ για τα μέτρα που αφορούν στον περιορισμό των πολιτών, ξεκινούν άμεσα περιπολίες στους δρόμους με μεγάφωνα κατά τις οποίες οι αστυνομικοί θα ενημερώνουν τους πολίτες παίζοντας επανειλημμένα ηχογραφημένο μηνύματα, ότι απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των δέκα ατόμων.

Με το σχετικό ηχητικό μήνυμα, οι αστυνομικοί θα καλούν όσους παραβιάζουν την απαγόρευση να συμμορφώνονται με τη σύσταση. Το μήνυμα θα είναι ηχογραφημένο στα ελληνικά και τα αγγλικά, πιθανόν και στα αραβικά προκειμένου να γίνεται κατανοητό και από αραβόφωνους μετανάστες που ζουν στο κέντρο της Αθήνας. Το μέτρο θα εφαρμοστεί στην Αττική και τις μεγάλες πόλεις της περιφέρειας.

Για την εφαρμογή του μέτρου δόθηκαν κατευθύνσεις από τον ίδιο τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σε τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής αξιωματικούς όλων των νομών. Υπενθυμίζεται ότι η απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των δέκα ατόμων, επιφέρει πρόστιμο για τους παραβάτες ύψους 1.000 ευρώ στον καθένα.

Μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι στα νησιά

ΠλοίοΤα γεμάτα πλοία και η μαζική μετάβαση πολιτών προς τα νησιά σαν να είναι δεκαπενταύγουστος, οδήγησε την κυβέρνηση να λάβει αυστηρά μέτρα για τις μετακινήσεις προς αυτά. Έτσι, με απόφαση των υπουργείων Ναυτιλίας και Πολιτικής Προστασίας απαγορεύεται από τις έξι το πρωί του Σαββάτου (21/03/2020) η μετακίνηση προς τα νησιά των πολιτών που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση