Αρχική COVID-19 Κορονοϊός: Προστέθηκαν άλλα 103 νέα κρούσματα στην Ελλάδα – 331 συνολικά –...

Κορονοϊός: Προστέθηκαν άλλα 103 νέα κρούσματα στην Ελλάδα – 331 συνολικά – 4 οι νεκροί

0
Κορονοϊό
Διαφήμιση

Αυξάνονται μέρα με τη μέρα τα κρούσματα και οι θάνατοι στη χώρα μας της νόσου Covid-19 που προκαλεί ο πανδημικός κορονοϊός SARS-CΟV-19. Στην ανακοίνωση που έκανε ο Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, επιβεβαίωσε 331 συνολικά κρούσματα στην Ελλάδα, καθώς τις τελευταίες 24 ώρες προστέθηκαν άλλοι 103 ασθενείς.

Από τα 103 κρούσματα, τα 49 κρούσματα διαπιστώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, ενώ τα 54 διαπιστώθηκαν τα προηγούμενα 24ωρα. 44 είναι τα κρούσματα ανθρώπων που δεν ταξίδεψαν σε χώρα, όπου υπάρχει η επιδημία, ούτε ήρθαν σε επαφή με ανθρώπους που νοσούν. Σε αυτό το σημείο ο κ. Τσιόδρας ζήτησε να μην χρησιμοποιείται ο όρος «ορφανά».

Επιπλέον, ανέφερε πως 51 ασθενείς νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 8 διασωληνωμένοι – όλοι άνδρες- σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας. Δέκα άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο. Περίπου 4.000 δείγματα έχουν ελεγχθεί.

Να σταματήσουν οι περιττές μετακινήσεις

Κορονοϊός

Με νέα έκκληση ο κ. Τσιόδρας, εφιστά την προσοχή σε όσους ανθρώπους και κυρίως αυτούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες κάνουν άσκοπες μετακινήσεις. «Τα περισσότερα κρούσματα είναι στην Αθήνα» έσπευσε να διευκρινίσει ο κ. Τσιόδρας, ο οποίος επανέλαβε τη σύσταση για περιορισμό των μετακινήσεων και αποφυγή του συγχρωτισμού.

Απηύθυνε δε, έκκληση για επιτήρηση της υγείας, όποιου πολίτη επιστρέφει από χώρα του εξωτερικού, ενώ υπενθύμισε ότι ο κύριος τρόπος μετάδοσης του Covid-2019 παραμένει μέσω των αεροσταγονιδίων.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε ότι ο σκοπός των μέτρων είναι η αποφυγή συναθροίσεων και πως οι ηλικιωμένοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες συγκεντρώνονται στις εκκλησίες. Γι’ αυτό το λόγο, ελπίζει -όπως είπε με νόημα- πως στην αυριανή έκτακτη σύσκεψη της η Ιερά Σύνοδος θα πάρει τη σωστή απόφαση.

Τέσσερις θάνατοι

Στους τέσσερις έχουν φτάσει οι νεκροί στη χώρα μας από τον φονικό ιό, καθώς το πρωί της Κυριακής πέθανε το τελευταίο και νεότερο ηλικιακά θύμα του κορονοιού, ένας 53χρονος που εργαζόταν στο νοσοκομείο Καστοριάς και νοσηλευόταν στο ΑΧΕΠΑ.

mr

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, όλοι έπασχαν από σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, το ιστορικό τους δηλαδή ήταν επιβαρυμένο. Άρα περιλαμβάνονταν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού για τις οποίες επιστημονικές και υγειονομικές αρχές μας επιχειρούν να υψώσουν τείχος προστασίας με τη βοήθεια και την ατομική ευθύνη όλων ημών.

Η αρχή της φονικής διαδρομής του κορονοιού έγινε από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, τα χαράματα της περασμένης Τετάρτης, με τον θάνατο του 66χρονου από την Ηλεία, του πρώτου ασθενή που είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο αυτό με πνευμονία την οποία εκδήλωσε επιστρέφοντας από ταξίδι στο Ισραήλ. Ο άτυχος άνδρας είχε εισαχθεί στις 2 Μαρτίου ενώ στις 6 Μαρτίου διασωληνώθηκε. Τις επόμενες τέσσερις ημέρες παρουσίασε σημαντική επιδείνωση που εξελίχθηκε σε πολυοργανική ανεπάρκεια. Κατέληξε στις 12 Μαρτίου.

Ο 66χρονος είχε υποκείμενο, καρδιαγγειακό νόσημα. Κατά πληροφορίες είχε υποβληθεί σε καρδιοχειρουργική επέμβαση.

Τα επόμενα δύο θύματα, ένας 90χρονος και ένας 67χρονος, είχαν επίσης σοβαρά χρόνια προβλήματα υγείας. Ήταν και οι δυο διασωληνωμένοι. Ωστόσο, αυτό που τα διαφοροποιεί ως περιστατικά είναι πως δεν είχε γίνει γνωστή η νόσηση τους και η μόλυνση τους από τον κορονοιό, δηλαδή δεν συμπεριλαμβάνονταν στους ασθενείς που είχε υπόψη του ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και το υπουργείο.

fm

Ο μεν 90χρονος είχε εισαχθεί με πνευμονία στο ΓΝ Πτολεμαΐδας στις 11 Μαρτίου και κατέληξε στις 14 Μαρτίου. Δεν είχε αναφερθεί στους διασωληνωμένους ασθενείς. Ο 67χρονος, επίσης, με υποκείμενα νοσήματα, εισήχθη στο ΓΝ Ζακύνθου στις 12 Μαρτίου 2020, διασωληνώθηκε την ίδια μέρα και κατέληξε χθες. Ο 53χρονος είχε και αυτός υποκείμενο νόσημα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες.

Αυτό που δεν έχει γίνει γνωστό είναι πόσες ημέρες είχε εκδηλώσει την αναπνευστική λοίμωξη πριν επισκεφθεί το Κέντρο Υγείας Σιάτιστας, την περασμένη Δευτέρα κι αν τυχόν είχε υποτιμήσει τα συμπτώματα της. Πάντως όταν από το Κέντρο Υγείας Σιάτιστας παραπέμφθηκε στο νοσοκομείο Κοζάνης κρίθηκε απαραίτητη η διακομιδή του στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας όπου και διασωληνώθηκε. Μέσα σε λίγες ώρες δηλαδή καταγράφηκε η βαρύτητα της κατάστασης του και τελικά τα χαράματα της περασμένης Τρίτης διακομίστηκε στο ΑΧΕΠΑ όπου και κατέληξε σήμερα το πρωί.

Οι ειδικοί έχουν τονίσει πως χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να εξάγουν συμπεράσματα σχετικά με τη θνητότητα, ιδίως στα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους.

Κορονοϊός

Πάνω από 6.000 οι νεκροί παγκοσμίως

Συνολικά, 6.036 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον νέο κορονοϊό και 159.844 κρούσματα έχουν καταγραφεί παγκοσμίως.

Η Κίνα παραμένει η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών (3.199), όμως στην Ευρώπη καταγράφεται ραγδαία εξάπλωση του ιού, με 1.907 θανάτους, εκ των οποίων 1.441 στην Ιταλία και 288 στην Ισπανία, τις δύο πλέον πληγείσες χώρες της ηπείρου.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση