Αρχική COVID-19 Κορονοϊός: Ποια μέτρα αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Κορονοϊός: Ποια μέτρα αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες

0
Conference call of EU leaders on Coronavirus
Διαφήμιση

Ότι περνά από τα χέρια και ότι είναι αναγκαίο θα κάνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της νέα επιδημίας, που φέρνει παγκόσμιες αναταράξεις με τις επιπτώσεις να είναι τεράστιες. 

Η ηγεσία της Ε. Ε. και ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσαν πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να λάβουν αναγκαία μέτρα για την αποτροπή χρηματοπιστωτικής και οικονομικής αστάθειας που μπορεί να πυροδοτηθεί. Μάλιστα θα επιτραπεί η χορήγηση κρατικής βοήθειας στις εταιρείες μέχρι και την ίδρυση ενός ειδικού επενδυτικού Ταμείου για την παροχή ρευστότητας προκειμένου να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις που προκαλεί η ιογενής πνευμονία Covid-19

«Η Ευρώπη είναι ενωμένη και πρέπει να λάβει υπόψη το γεγονός ότι βιώνουμε μια έκτακτη κρίση σήμερα που απαιτεί έκτακτη αντίδραση», τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν μετά από μια τηλεδιάσκεψη που είχαν Ευρωπαίοι ηγέτες για τον συντονισμό των μέτρων απέναντι στον κορονοϊό.

xt

«Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα αναγκαία εργαλεία», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη βιντεοδιάσκεψη των 27 ηγετών ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διαβεβαίωσε από την πλευρά της ότι θα χρησιμοποιηθούν «όλα τα διαθέσιμα εργαλεία» για να στηριχθούν οι οικονομίες που θα πληγούν από την επιδημία.

Μεταξύ των μέτρων που θα ληφθούν, η ντερ Λάιεν ανέφερε τις κρατικές ενισχύσεις στις επιχειρήσεις που θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες, την ευελιξία όσον αφορά την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης ή ακόμη και η ίδρυση ενός ειδικού ταμείου, του αποκαλούμενου «corona-fund», ύψους 25 δισεκ. ευρώ, για επενδύσεις αναθέρμανσης της οικονομίας βραχυπρόθεσμα. Όπως είπε, θα ζητήσει επίσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διαθέσει 7,5 δισεκ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία.

«Πρέπει να δράσουμε σε μακροοικονομικό επίπεδο εναντίον της κρίσης του κορονοϊού», τόνισε χαρακτηριστικά.

κορονοϊός

Οι προτεραιότητες

Οι τέσσερις βασικές και σημαντικές προτεραιότητες, που πάρθηκαν αναφορικά με την αντιμετώπιση του νέου ιού, ο οποίος ήδη προκαλεί σοβαρά προβλήματα σε όλη την Ευρώπη, εντοπίστηκαν, τέθηκαν και αποφασίστηκαν κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  1. Περιορισμός της εξάπλωσης του ιού. Τα κράτη μέλη συμφώνησαν ότι η υγεία των πολιτών μας αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα και ότι τα μέτρα πρέπει να βασίζονται στην επιστήμη και τις ιατρικές συμβουλές. Τα μέτρα πρέπει να είναι ανάλογα, ώστε να μην έχουν υπερβολικές συνέπειες για τις κοινωνίες μας στο σύνολό τους. Οι ηγέτες συμφώνησαν περαιτέρω ότι σε αυτό το σημείο θα μοιραστούν όλες τις σχετικές πληροφορίες, μέσω των υφιστάμενων μηχανισμών συντονισμού.
  2.  Παροχή ιατρικού εξοπλισμού. Συμφωνία να ανατεθεί στην Κομισιόν η ανάλυση των αναγκών και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε ιατρικό εξοπλισμό. Η Επιτροπή ενημέρωσε ότι θα συνεχίσει τη δέσμευσή της και θα επιδιώξει κοινές δημόσιες προμήθειες. Επιπλέον, η Κομισιόν προτίθεται να αγοράσει εξοπλισμό ατομικής προστασίας μέσω του πλαισίου πολιτικής προστασίας – RescEU. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι η εσωτερική αγορά λειτουργεί σωστά και αποφεύγονται τυχόν αδικαιολόγητα εμπόδια. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις μάσκες και τους αναπνευστήρες.
  3. Έρευνα, συμπεριλαμβανομένου και εμβολίου. Τα κράτη μέλη τόνισαν τη σημασία της ενίσχυσης των προσπαθειών για την έρευνα. Η Επιτροπή έχει ήδη κινητοποιήσει κεφάλαια ύψους 140 εκατ. Ευρώ και έχει επιλέξει 17 σχέδια για να το πράξει.
  4. Αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών συνεπειών. Η Ένωση και τα κράτη μέλη της, είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που είναι απαραίτητα. Συγκεκριμένα, θα εξετάσουμε κάθε αντίκτυπο στη ρευστότητα, στην υποστήριξη των τομέων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των συγκεκριμένων πληττόμενων τομέων και των υπαλλήλων τους. Θα χρειαστεί ευέλικτη εφαρμογή των κανόνων της Ε.Ε, ιδίως όσον αφορά τις κρατικές ενισχύσεις και το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Η Κομισιόν θα παρακολουθεί στενά τις οικονομικές εξελίξεις στην Ένωση και θα αναλάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες. Τα κράτη μέλη και τα θεσμικά όργανα θα παρακολουθήσουν στενά και αμέσως.

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Μάριο Σεντένο, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε για την εξωτερική πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση