Αρχική COVID-19 Κορονοϊός: Πανδημία κήρυξε ο ΠΟΥ – «Θα γίνουν και άλλες χώρες Ιταλία»...

Κορονοϊός: Πανδημία κήρυξε ο ΠΟΥ – «Θα γίνουν και άλλες χώρες Ιταλία» προειδοποιεί

0
η πανδημία του κορονοϊού
Διαφήμιση

Ο πλανήτης πλέον κινείται στους ρυθμούς του κορονοϊού, καθώς και επίσημα είναι αντιμέτωπος με την πανδημία. Μετά τους χιλιάδες θανάτους και χώρες ολόκληρες σε καθεστώς καραντίνας ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι πλέον ο κορονοϊός είναι πανδημία! Αυτό ανακοίνωσε σε δραματικούς τόνους ο Πρόεδρος του ΠΟΥ.

Έτσι, ο ΠΟΥ προειδοποίησε όλες τις χώρες του κόσμου να αλλάξουν τον τρόπο αντιμετώπισης του κορονοϊού λαμβάνοντας επείγοντα και επιθετικά μέτρα!

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ με ιδιαίτερη ανησυχία, είπε ότι πλέον ο κορονοϊός θεωρείται πανδημία. Μάλιστα είπε ότι η πανδημία δεν είναι μια λέξη που πρέπει να πάρουμε ελαφριά. Είναι μια λέξη που αν χρησιμοποιηθεί με λάθος τρόπο μπορεί να προκαλέσει αδικαιολόγητο φόβο ή παραδοχή ότι η μάχη χάθηκε και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πόνο και θάνατο.

Η τελευταία φορά που ο ΠΟΥ κήρυξε πανδημία ήταν το 2009 με τη γρίπη Η1Ν1. Πάνω από 4.300 άνθρωποι παγκοσμίως έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του φονικού ιού, ενώ τα κρούσματα ξεπερνούν τα 121.000 σε 114 χώρες.

Κορονοϊός

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρακολουθεί διαρκώς την εξέλιξη του κορονοϊού και είμαστε πολύ ανήσυχοι από τα αυξανόμενα κρούσματα διασποράς του κορονοϊού», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΠΟΥ. Τα δεδομένα των τελευταίων δύο εβδομάδων, δείχνει ότι τα κρούσματα του Covid-19 εκτός Κίνας, 13πλασιάστηκαν και οι χώρες που επηρεάζονται τριπλασιάστηκαν.

Ο κορωνοϊός πέρασε από τη φάση της επιδημίας σε εκείνη της πανδημίας που σημαίνει πλέον ότι δεν αφορά σε μια συγκεκριμένη κοινότητα.

Είπε ακόμα ότι χιλιάδες άνθρωποι δίνουν μάχη για την ζωή τους σε νοσοκομεία και πως τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες περιμένουμε αύξηση των κρουσμάτων, των νεκρών και των χωρών που προσβάλλονται.

 

Σε επαγρύπνηση και εγρήγορση βρίσκονται εθνικές κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμοί και ερευνητικά ιδρύματα σε ολόκληρον τον κόσμο προκειμένου να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Η Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και σχεδόν άπασες οι εθνικές κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη, προσπαθούν να κερδίσουν μια μάχη απέναντι στον χρόνο, χρηματοδοτώντας ερευνητικά κέντρα για την ανάπτυξη φαρμάκων και εμβολίων ώστε να υπάρξει όχι μόνο θεραπεία αλλά και ίαση.

«Θα γίνουν και άλλες χώρες Ιταλία»

«Φουντώνει» η τεράστια ανησυχία που υπάρχει στον ΠΟΥ, για την ταχύτατη εξάπλωσης του φονικού ιού και τη μέγιστη σοβαρότητα που επικρατεί σε όλο τον κόσμο, αφού προειδοποιούν ότι μπορούν να βρεθούν κι άλλες χώρες στην ίδια κατάσταση με την Ιταλία και το Ιράν που βιώνουν δραματικές στιγμές.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, η χρήση του όρου παγκόσμια πανδημία για να περιγραφεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού δεν αλλάζει τον τρόπο αντιμετώπισής του.

Κορονοϊός

Ο Δρ Μάικ Ράιαν είπε επίσης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η κατάσταση στο Ιράν είναι «πολύ σοβαρή» και ότι ο διεθνής οργανισμός θα ήθελε να δει περισσότερη παρακολούθηση και περισσότερη περίθαλψη για τους ασθενείς. Δήλωσε ότι εστάλησαν 40.000 τεστ για την ενίχνευση του κορονοϊού στην Ισλαμική Δημοκρατία το τελευταίο 24ωρο, ωστόσο τα ιατρικά εφόδια έχουν «πολύ μεγάλη έλλειψη» και είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν άλλες προμήθειες.

Η ανησυχία εντείνεται για την εξέλιξη του φαινομένου, με τον αξιωματούχο του ΠΟΥ να τονίζει, ότι το Ιράν και η Ιταλία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου, ωστόσο άλλες χώρες «θα βρεθούν πολύ σύντομα στην ίδια κατάσταση με τον κορονοϊό».

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους από την πλευρά του κάλεσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου τη διεθνή κοινότητα να διπλασιάσει τις προσπάθειες για να αναχαιτιστεί η επιδημία, τονίζοντας ότι τα επιθετικά μέτρα μπορούν ακόμη να παίξουν μεγάλο ρόλο για τον περιορισμό της επιδημίας.

«Μας προβληματίζουν βαθύτατα και τα ανησυχητικά επίπεδα της ταχύτητας και της σοβαρότητας του ιού και τα ανησυχητικά επίπεδα της αδράνειας. Έτσι καταλήξαμε στην αποτίμηση ότι ο Covid-19 μπορεί να χαρακτηριστεί πανδημία», δήλωσε.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση