Αρχική COVID-19 Κορονοϊός: Καταιγιστικές εξελίξεις και «Κόκκινη Ζώνη» στην Ιταλία – Σε καραντίνα όλη...

Κορονοϊός: Καταιγιστικές εξελίξεις και «Κόκκινη Ζώνη» στην Ιταλία – Σε καραντίνα όλη η χώρα

0
Κορονοϊός
Διαφήμιση

Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου στην Ιταλία και οι εξελίξεις είναι πρωτοφανείς και ραγδαίες. Τα όσα συμβαίνουν στη γειτονική χώρα θυμίζουν… καταστάσεις πολέμου και είναι βέβαιο πως όσο κι αν ψάξει κανείς στην Ιστορία, δύσκολα θα βρει παρόμοια περιστατικά όπως αυτά που συμβαίνουν στην γειτονική χώρα. Τουλάχιστον σε καιρό ειρήνης…

Ο κορονοϊός συνεχίζει να σαρώνει και να αφήνει το φονικό πέρασμά του σε όλο τον κόσμο, με την Ιταλία να πλήγεται ανεπανόρθωτα. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε πριν λίγο ότι τα μέτρα περιορισμού που ισχύουν στην Λομβαρδία, στο Βένετο και στην Εμίλια Ρομάνια για τον κορωνοϊό, στο εξής θα εφαρμόζονται σε όλη την χώρα. Αυτό σημαίνει ότι όλη η χώρα θα αποτελέσει “Κόκκινη Ζώνη”, με τα πάντα να νεκρώνουν.

Τα μέτρα, τόνισε θα γίνουν ακόμα σκληρότερα και δραστικότερα για την καταπολέμηση του κορονοϊού, θέτοντας ολόκληρη τη χώρα σε καραντίνα, περιορίζοντας τις μετακινήσεις και απαγορεύοντας δημόσιες συγκεντρώσεις.

Κορονοϊός

Η Ιταλία μαστίζεται ανελέητα από τον Covid-19, όπου μόνο μέσα σε ένα 24ωρο έχει «θερίσει», 97 ανθρώπινες ζωές. «Είμαστε υποχρεωμένοι να επιβάλουμε θυσίες σε όλους τους πολίτες. Το μέτρο αυτό ονομάζεται “εγώ μένω σπίτι”», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας.

«Είναι η στιγμή της ευθύνης, θα πρέπει να αποφεύγονται οι μετακινήσεις πολιτών σε όλη την χώρα, εκτός αν υπάρχουν λόγοι υγείας, επαγγελματικές ανάγκες που πρέπει να αποδεικνύονται και άλλες έκτακτες ανάγκες», είπε ο Τζουζέπε Κόντε. Τα νέα μέτρα θα μπουν σε ισχύ από αύριο.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, παράλληλα, τόνισε: «Πρέπει να παρέμβουμε για να προστατέψουμε τους ασθενέστερους και πιο ευάλωτους πολίτες» και εξήγησε ότι σταματά όλες τις αθλητικές διοργανώσεις συμπεριλαμβανομένου και το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Ιταλικής Α’ Εθνικής, ενώ όλες οι δημόσιες εκδηλώσεις θα απαγορευτούν. Οι δημόσιες συγκοινωνίες, πάντως, θα παραμείνουν σε λειτουργία, με τα νέα μέτρα να τίθενται σε ισχύ από το πρωί της Τρίτης, 10.03.2020, ενώ νωρίτερα, οι ιταλικές αρχές ανακοίνωσαν πως κλείνουν όλα τα χιονοδρομικά κέντρα στη χώρα.

Όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια στην Ιταλία θα μείνουν κλειστά μέχρι της 3 Απριλίου. Οι ιταλικές αρχές επιβάλλουν επίσης περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία στο έθνος χωρίς σοβαρούς λόγους.

Κορονοϊός

«Θα επιβληθούν σκληροί κανόνες παντού, με μεγαλύτερη αυστηρότητα και θυσίες όλων μας. Όλη η Ιταλία θα είναι σαν την Λομβαρδία», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο, σε σχέση με την υιοθέτηση νέων μέτρων πρόληψης της μετάδοσης του κοροναϊού.

Απόγνωση και δραματική αύξηση νεκρών

Ο φονικός κορονοϊός καλπάζει και αφήνει πίσω της «εκατόμβη» νεκρών. Δραματική είναι η κατάσταση στην Ιταλία μετά τη ραγδαία αύξηση των θανάτων από τον κορονοϊό. Σε μια μόλις ημέρα αυξήθηκαν κατά 97 «σκαρφαλώνοντας» από τους 366 στους 463. Μέσα σε μία μέρα καταγράφηκαν 1797 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συολικό αριθμό σε 9172.

Κορονοϊός

Σε 333 ανέρχεται ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο κορονοϊός μόνο στην βόρεια περιφέρεια της Λομβαρδίας.

Νωρίτερα και σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ένα ζευγάρι νέων έφτασε σήμερα στο αεροδρόμιο της Μπολόνια και προσπάθησε να επιβιβαστεί σε αεροσκάφος με προορισμό την Μαδρίτη. Στο γκισέ της αεροπορικής εταιρίας, όμως, οι δυο νέοι ρωτήθηκαν από τους καραμπινιέρους ποιος είναι ακριβώς ο σκοπός του ταξιδιού τους. Όταν οι καραμπινιέροι έλαβαν την απάντηση ότι «πρόκειται για ταξίδι αναψυχής» και διαπίστωσαν ότι προέρχονταν από την πόλη της Πάρμα (η οποία είναι σε απομόνωση) τους απαγόρευσαν να επιβιβαστούν στην πτήση.

Κορονοϊός

Τώρα, το ζευγάρι θα αντιμετωπίσει, πιθανότατα, ποινικές συνέπειες. Η πιο «ήπια» και πιθανή τιμωρία είναι η καταδίκη σε φυλάκιση τριών μηνών ή σε πρόστιμο διακοσίων έξι ευρώ. Αν ο δικαστής, όμως, κρίνει ότι με την συμπεριφορά τους έθεσαν σε κίνδυνο την δημόσια ασφάλεια, η καταδίκη μπορεί να φτάσει μέχρι και τα δώδεκα χρόνια φυλάκισης.

Αναστέλλονται προσωρινά όλες οι πτήσεις από και προς την Βόρεια Ιταλία. Αυτό αποφάσισε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ως μέτρο πρόληψης για να ανακόψει την εξάπλωση της νόσου. Το μέτρο ισχύει από σήμερα 9 Μαρτίου ως και τις 23 Μαρτίου και αφορά όλα τα αεροδρόμια της Βόρειας Ιταλίας και συγκεκριμένα τις περιοχές (Emilia Romagna, Piedmont, Lombardy και Veneto). Σημειώνεται ότι η αναστολή πτήσεων ισχύει για όλα τα αεροδρόμια της Ελλάδας και όλες τις αεροπορικές εταιρίες.

Κορονοϊός

ΗΠΑ

Με περίσσιο ειρωνικό ύφος αναφέρεται στον κορονοϊό ο Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας ότι, «από τη γρίπη είχαμε πέρσι 37.000 νεκρούς. Ζωή και οικονομία συνεχίζονται κανονικά», υποτιμώντας το όλο γεγονός που έχει προκαλέσει παγκόσμιους τριγμούς. Μετά τη δήλωση αυτή ήρθε να γίνει γνωστή η είδηση, πώς πέντε γερουσιαστές και βουλευτές έχουν τεθεί σε εθελοντική καραντίνα, εκ των οποίων τουλάχιστον οι δύο ήρθαν σε επαφή με τον πρόεδρο των ΗΠΑ αφού είχαν εκτεθεί στον κορονοϊό.

Ο βουλευτής Ματ Γκετς ταξίδεψε μάλιστα με τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος Air Force One που μετέφερε τον Τραμπ στην Ουάσινγκτον σήμερα. Λίγο αργότερα ανακοίνωσε ο ίδιος ότι πριν από έντεκα ημέρες συναντήθηκε με ένα πρόσωπο το οποίο στη συνέχεια βρέθηκε θετικό στον Covid-19.

«Μολονότι δεν έχει συμπτώματα, υποβλήθηκε σήμερα σε εξετάσεις και περιμένει σύντομα τα αποτελέσματα», έγραψαν οι βοηθοί του στον λογαριασμό του στο Twitter. Ο Γκετς θα παραμείνει σε καραντίνα για 14 ημέρες.

Κορονοϊός

Ο δεύτερος Ρεπουμπλικανός πολιτικός που έχει εκτεθεί στον ιό είναι ο Νταγκ Κόλινς, ο οποίος συναντήθηκε με τον Τραμπ την περασμένη Παρασκευή. Μάλιστα, βρισκόταν ακριβώς πίσω του σε μια επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησαν στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) στην Ατλάντα. Ούτε αυτός παρουσιάζει συμπτώματα, όμως για προληπτικούς λόγους θα παραμείνει σε καραντίνα.

Τόσο ο Κόλινς όσο και ο Γκετς εκτέθηκαν στον κορονοϊό όταν συμμετείχαν σε ένα συνέδριο που οργανώθηκε στο διάστημα 26-29 Φεβρουαρίου κοντά στην Ουάσινγκτον. Στο ίδιο συνέδριο παρέστησαν επίσης ο πρόεδρος Τραμπ και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.

Την ίδια ώρα, ιερέας είναι το πρώτο κρούσμα στην Ουάσινγκτον. Μάλιστα, είχε κοινωνήσει εκατοντάδες πιστούς, ενώ η εκκλησία στην οποία ανήκει ο ιερέας, βρίσκεται μόλις τρία χιλιόμετρα από τον Λευκό Οίκο.

Τέλος, η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει τη λήψη μιας σειράς πιθανών μέτρων για εργαζόμενους και μικρές επιχειρήσεις

Κορονοϊός

Τα νούμερα «ζαλίζουν»

Στα 113.754 έχουν ανέλθει τα κρούσματα του κορονοϊού παγκοσμίως από την αρχή της επιδημίας, τον Δεκέμβριο του 2019 μέχρι και σήμερα το απόγευμα. Ο ιός πλέον έχει ανιχνευθεί σε 112 χώρες. Η Ελλάδα έχει αναρριχηθεί στην 23η θέση της διεθνούς λίστας καταμέτρησης των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα έχουν καταγραφεί έως σήμερα, Δευτέρα, νωρίς το απόγευμα, 3.990 θάνατοι (6%) και 62.722 (94%) άτομα έχουν αναρρώσει.

Με ενεργό νόσο είναι 45.325 ασθενείς, εκ των οποίων οι 39.352 (87%) με ήπια συμπτωματολογία και οι 5.983 (13%) νοσηλεύονται σε σοβαρή/κρίσιμη κατάσταση.

Κορονοϊός

Σήμερα έχουν καταγραφεί 97 νέοι θάνατοι στην Ιταλία, 23 στην Κίνα, 3 στη Νότια Κορέα, 43 στο Ιράν, 11 στην Ισπανία και από 2 σε Γαλλία, Γερμανία και Ιαπωνία. Ένας θάνατος καταγράφηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο. (συνολικά 5 νεκροί και 319 κρούσματα).

Οι 10 χώρες με τα περισσότερα κρούσματα, θανάτους και ασθενείς σε κρίσιμη/σοβαρή κατάσταση είναι:

  • Κίνα: 80.739 κρούσματα, 3.120 θάνατοι και 5.111 σοβαρά πάσχοντες.
  • Νότια Κορέα: 7.478 κρούσματα, 53 θάνατοι και 36 σοβαρά πάσχοντες.
  • Ιταλία: 9.172 κρούσματα, 463 θάνατοι και 733 σοβαρά πάσχοντες.
  • Ιράν: 7.161 κρούσματα και 237 θάνατοι. 70.000 κρατούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι

Κορονοϊός

  • Γαλλία: 1.269 κρούσματα, 21 θάνατοι και 45 άτομα που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.
  • Ισπανία: 1.073 κρούσματα, 28 θάνατοι και 11 σοβαρά πάσχοντες.
  • Γερμανία: 1.176 κρούσματα, 2 θάνατοι και 9 σοβαρά πασχόντες.
  • ΗΠΑ: 617 κρούσματα, 22 θάνατοι και 8 σοβαρά πασχόντες.
  • Ιαπωνία: 530 κρούσματα, 9 θάνατοι και 33 σε σοβαρή/κρίσιμη κατάσταση.
  • Ελβετία: 374 κρούσματα και 2 θάνατοι.

Τι γίνεται σε άλλες χώρες

Κορονοϊός

  • Στην Ολλανδία οι θάνατοι, φτάνουν τους 3, ενώ τα κρούσματα εκτοξεύτηκαν στα 321 από 264 που ήταν.
  • Στη Βόρεια Μακεδονία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέβηκαν στα 7. Τέσσερις είχαν ταξιδέψει το προηγούμενο διάστημα στη βόρεια Ιταλία. Οι άλλοι τρεις είναι συγγενείς τους.
  • Στην Κύπρο επιβεβαιώθηκαν τα δυο πρώτα κρούσματα, ωστόσο δεν έχει γίνει γνωστό αν πρόκειται για ανθρώπους που είχαν ταξιδέψει σε περιοχές που βρίσκεται σε έξαρση η ασθένεια. Μάλιστα μπαίνει σε καραντίνα το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και κλείνει για 48 ώρες. Γι’ αυτό το λόγο, όσοι πολίτες ήρθαν σε επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού, καλούνται να αυτοπεριοριστούν.
  • 16 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Σλοβενία. Λόγω κορονοϊού αρκετές σχολές και τμήματα πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στη Σλοβενία προχώρησαν σε αναστολή της λειτουργίας τους ή την απομακρυσμένη διδασκαλία μέσω ίντερνετ.

Κορονοϊός

  • Στο μεταξύ η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιβάλει πρόστιμο έως και 500.000 ριάλ (περίπου 116.000 ευρώ) σε όποιον δεν δίνει σωστές πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του στα σημεία εισόδου στη χώρα, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.
  • Στα 20 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Ρωσία. Από τα 20 κρούσματα, οι 17 είναι Ρώσοι που είχαν επισκεφθεί την Ιταλία, δύο Κινέζοι και ένας Ιταλός.

Ο κορονοϊός “χτύπησε” τον υπουργό Πολιτισμού της Γαλλίας, με τον ίδιο να είναι σε καλή κατάσταση και απομονωμένος στο σπίτι του στο Παρίσι. Εν τω μεταξύ στη Σουηδία έχουν καταγραφεί πάνω από 200 κρούσματα του κοροναϊού. Το πιο ηχηρό κρούσμα είναι αυτό που ανακοινώθηκε σήμερα είναι ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας Μάρτιν Φόλντεν, ο οποίος ήταν θετικός στις ιατρικές εξετάσεις.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 23η θέση της παγκόσμιας κατάταξης με 84 κρούσματα και 1 ασθενή να νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση. Συγκεκριμένα, 4 άτομα νοσηλεύονται στο ΑΧΕΠΑ (Θεσσαλονίκη), 16 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο, 6 στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», 2 στο «Αττικόν» και 1 στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Οι υπόλοιποι νοσηλεύονται κατ’ οίκον λόγω της ηπιότητας της συμπτωματολογίας τους.

Κορονοϊός

ΠΟΥ

Μεγάλη και ορατή είναι ανησυχία πλέον στους κόλπους του ΠΟΥ, καθώς η επιστημονική κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το τι μέλει γενέσθαι και τις επιπτώσεις που εγείρουν από την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού ανά τον κόσμο.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησε ότι η απειλή μιας πανδημίας είναι πλέον «πολύ αληθινή», από τη στιγμή που η νόσος έχει προσβάλει πάνω από 110.000 ανθρώπους.

«Τώρα που ο κορονοϊός έχει εξαπλωθεί σε πολλές χώρες, η απειλή μιας πανδημίας είναι πλέον πολύ πραγματική. Όμως, αυτή θα είναι η πρώτη πανδημία στην ιστορία που θα μπορούσε να τεθεί υπό έλεγχο», είπε ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

Κορονοϊός

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 70% και πλέον των ανθρώπων που μολύνθηκε από τον νέο κορονοϊό στην Κίνα έχει θεραπευτεί, την ώρα που ο διεθνής οργανισμός επισημαίνει ότι η Κίνα «θέτει υπό έλεγχο την επιδημία».

«Εκ των 80.000 κρουσμάτων που καταγράφηκαν στην Κίνα, το 70% και πλέον έχει θεραπευτεί» επισήμανε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Σενάρια αποκάλυψης για την παγκόσμια οικονομία, φέρνει η ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού. Μπορεί να χαθούν μέχρι και 2 τρισ. δολάρια. Οικονομολόγοι του ΟΗΕ εκτιμούν ότι το αισιόδοξο σενάριο είναι να υπάρξει επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας χαμηλότερη του 2% φέτος. Οι πλέον πληγείσες οικονομίες θα είναι οι εξαγωγικές χώρες πετρελαίου και άλλων πρώτων υλών.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση