Αρχική COVID-19 Κορονοϊός: Έκτακτα μέτρα σε Ηλεία, Ζάκυνθο, Αχαΐα – Ανησυχία για το 9ο...

Κορονοϊός: Έκτακτα μέτρα σε Ηλεία, Ζάκυνθο, Αχαΐα – Ανησυχία για το 9ο κρούσμα στην Πάτρα

0
Κορονοϊός
Διαφήμιση

Έκτακτα μέτρα παίρνει η κυβέρνηση, μετά την εξάπλωση του κορονοϊού και το ένατο κρούσμα που έλαβε χώρα στην Πάτρα με συνέπεια να προκαλέσει έντονη αναστάτωση.

Γι’ αυτό το λόγο, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας κλείνουν σχολεία, αθλητικά κέντρα, κινηματογράφοι, θέατρα και αρχαιολογικοί χώροι για 48 ώρες, αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή. Επιπλέον, αναστέλλονται όλες οι μαζικές συναθροίσεις και αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Τα μέτρα αφορούν τους τρεις νομούς Ηλεία, Ζάκυνθο και Αχαΐα, καθώς από αυτούς προέρχονται οι 54 εκδρομείς στους Αγίους Τόπους μεταξύ των οποίων ο 66χρονος συνταξιούχος εκπαιδευτικός.

Ο κ. Τσιόδρας επισήμανε επιπλέον την έκκληση των επιστημόνων για την πιστή τήρηση των μέτρων πρόληψης και ιδιαίτερα των κανόνων προσωπικής υγιεινής. 

Κορονοϊός

Με βαριά πνευμονία το 9ο κρούσμα

Ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός που επιβεβαιώθηκε ότι είναι το 9ο κρούσμα από τον κορονοϊό στην Ελλάδα, είχε ταξιδέψει σε Ισραήλ και Αίγυπτο, μαζί με άλλα 52 άτομα.

Μετά την επιστροφή από το ταξίδι ο 66χρονος, από την Αμαλιάδα της Ηλείας, αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία. Αρχικά μετέβη στο νοσοκομείο της Αμαλιάδας και ακολούθως στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας.

Στο νοσοκομείο του Ρίου έχει σημάνει υγειονομικός συναγερμός, αφού νοσηλευόταν από το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας και η αρχική διάγνωση έδειχνε λοίμωξη του αναπνευστικού.

Κορονοϊός

Βάσει αυτής, εισήχθη σε παθολογική κλινική, καθώς η λοίμωξη δεν είχε συσχετισθεί με το ταξιδιωτικό του ιστορικό, ενώ παραμένει άγνωστο αν ο ασθενής είχε αναφέρει το ταξίδι του σε χώρες με κρούσματα.  Στα δύο εικοσιτετράωρα της νοσηλείας του στην Παθολογική έχει έρθει σε επαφή με άγνωστο αριθμό ατόμων (ασθενείς, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και συνοδοί). 

Κατευθείαν τον έθεσαν σε απομόνωση σε θάλαμο αρνητικής πίεσης του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Πάτρας και νοσηλεύεται με βαριά πνευμονία.

Παράλληλα, σε καραντίνα μπήκαν οι συνταξιδιώτες του -52 άνθρωποι- στους Αγίους Τόπους, ενώ τέσσερις εξετάζονται ήδη ως ύποπτα κρούσματα, καθώς φέρονται να έχουν εμφανίσει συμπτώματα. Μάλιστα, κατά την παραμονή τους στα Ιεροσόλυμα πήραν μέρος σε αγρυπνία σε Ναό και ο 66χρονος φέρεται να θεώρησε αρχικά ότι είχε κρυώσει εκείνο το βράδυ.

Στο ταξίδι συμμετείχε και ένας ιερέας, που μάλιστα διοργάνωσε την εκδρομή στο Σινά, καθώς εκλήθη από τον ΕΟΔΥ να εξεταστεί. Ο πάπα Γεώργιος, όπως ομολόγησε σε δημοσιογράφους παρουσίασε δέκατα με λίγο βήχα και μετέβη στο νοσοκομείο του Ρίου για να δει σε τι κατάσταση είναι.

ks

Ο ΕΟΔΥ προχωράει στην ιχνηλάτηση των ατόμων που βρέθηκαν σε επαφή με τον 66χρονο συνταξιούχο εκπαιδευτικό κατά τη θρησκευτική εκδρομή που πραγματοποίησε στο Ισραήλ, από τις 19 έως τις 27 Φεβρουαρίου.

Να επισημάνουμε ότι στην πόλη της Ηλείας βρίσκεται από το απόγευμα κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και ο εθνικός συντονιστής κρίσεων Βασίλης Παπαγεωργίου. Εκτός από το ιατρικό προσωπικό, δείγματα ελήφθησαν και από τους οικείους του 66χρονου.

Κατ’ οίκον περιορισμό σε γιατρούς-Κλειστά σχολεία στον Πύργο

Η ανησυχία είναι τεράστια, καθώς το τελευταίο κρούσμα που μετρά η Ελλάδα είχε ταξιδέψει με πολύ κόσμο, πράγμα που περιπλέκει την κατάσταση. Σύμφωνα με το ilialive, έχουν τεθεί σε καραντίνα τα μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού που ήρθαν σε επαφή μαζί του.

Αυτό έχει ως συνέπεια, να τεθούν σε κατ’ οίκον περιορισμό συνολικά 20 γιατροί και νοσηλευτές που ήρθαν σε επαφή με τον 66χρονο: Συγκεκριμένα 15 γιατροί και νοσηλευτές από το νοσοκομείου του Ρίου και άλλοι 5 από το νοσοκομείο Αμαλιάδας.

Κορονοϊός

Τα σχολεία κλείνουν προληπτικά στον Πύργο για δύο μέρες την Πέμπτη (05.03.2020) και την Παρασκευή (06.03.2020), ώστε να μπορούν να απολυμάνουν τους σχολικούς χώρους, λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Στην Αθήνα και ο Δήμος Ραφήνας Πικερμίου αποφάσισε να αναστείλει τη λειτουργία των ειδικών σχολείων μέχρι και την Παρασκευή 6 Μαρτίου. Σε αντίστοιχα προληπτικά μέτρα και ενέργειες προστασίας λόγω του κορονοϊού, προχωρεί και ο δήμος Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος, για το ενδεχόμενο εξάπλωσης του κορονοϊού.

Σε καραντίνα κρουαζιερόπλοιο

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ

Ένα κρουαζιερόπλοιο αναμένεται να μπει σε καραντίνα, μόλις αγκυροβολήσει στο λιμάνι της Κέρκυρας, όπου αναμένεται να φτάσει το πρωί της Πέμπτης σύμφωνα με δημοσιεύματα των Βρετανικών ΜΜΕ. Ο κορονοϊός χτύπησε έναν επιβάτη που είχε αποβιβαστεί στη Γένοβα. 

Μέσα στο κρουαζιερόπλοιο, υπάρχουν 2.000 επιβάτες, που έχουν τρομοκρατηθεί από τα αυστηρά μέτρα, μένοντας εγκλωβισμένοι, καθώς σήμερα το πρωί και ενώ βρίσκονταν στην Ακρόπολη, τους ενημέρωσαν να επιστρέψουν άμεσα καθώς είχε περάσει από τη λίστα επιβατών κρούσμα κορονοϊού.

Όπως φαίνεται στο marine Traffic το κρουαζιερόπλοιο είχε πιάσει στο Ηράκλειο, στη Ρόδο και νωρίς τα ξημερώματα της Τετάρτης στο λιμάνι του Πειραιά.

Το χρονικό του ταξιδιού 

Κορονοϊός

Πριν καταλήξει το κρουαζιερόπλοιο σε ελληνικά χωρικά ύδατα, είχε πάει πρώτα στο Ισραήλ, προερχόμενο από Βενετία και λιμάνια της Ελλάδας, όμως δεν του επέτρεψαν να καταπλεύσει στο λιμάνι.

Αυτό γιατί οι ισραηλινές αρχές αποφάσισαν να μην επιτρέπουν τον κατάπλου σε κρουαζιερόπλοια που έχουν επιβάτες που είναι Ιταλία, Ισπανοί, Γάλλοι και Ελβετοί. Το δρομολόγιο έχει αλλάξει λόγω του ότι το Ισραήλ δεν το έκανε δεκτό και έτσι το πλοίο συνέχισε τη ρότα του για το λιμάνι του Πειραιά.

Εκεί αποβίβασε κόσμο και έκανε τις προγραμματισμένες εκδρομές του. Αυτή τη στιγμή, βρίσκεται εν πλω στο ύψος της Μονεμβασιάς με κατεύθυνση την Κέρκυρα. Την περασμένη Κυριακή είχε πιάσει Κατάκολο όπου αποβίβασε κανονικά τους επιβάτες.

Ύποπτο κρούσμα στη Σαντορίνη

Συναγερμό έχει σημάνει στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης από ύποπτο κρούσμα, που εντοπίστηκε σε τακτική πτήση από Αθήνα προς Σαντορίνη, καθώς εμφάνισε συμπτώματα που είναι παρόμοια με τον κορονοϊό.

Μέχρι οι αρχές αεροδρομίου να λάβουν οδηγίες από τον ΕΟΔΥ, ο επιβάτης έμεινε σε περιορισμένο χώρο, ώστε να μην είναι σε επαφή με το υπόλοιπο επιβατικό κοινό.

κορονοϊός

Εν τέλει, όταν ελήφθησαν οι σχετικές οδηγίες από τον ΕΟΔΥ, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας αποφάσισε να επιστρέψει στην Αθήνα το επίμαχο αεροσκάφος κενό επιβατών. Πράγμα το οποίο συνέβη, όταν αφίχθη στον διεθνή αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Οι ταλαιπωρία των υπολοίπων επιβατών είναι μεγάλη, καθώς παραμένουν στο νησί και περιμένουν να επιστρέψουν στην Αθήνα. Από την άλλη, ο ασθενής που παρουσιάζει τα ύποπτα συμπτώματα θα μεταφερθεί στο νοσοκομείο, ώστε να εξεταστεί και να αποφανθούν τα ιατρικά κλιμάκια, αν είναι φορέας ή όχι του κορονοϊού.

Με πληροφορίες από: mirror, protothema.gr, newsit.gr, ilialive, iliaoikonomia

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση