Αρχική COVID-19 Διακόπτονται οι πτήσεις με Ολλανδία και Γερμανία – Υπό όρους οι επαναπατρισμοί

Διακόπτονται οι πτήσεις με Ολλανδία και Γερμανία – Υπό όρους οι επαναπατρισμοί

0
Κορονοϊός: Διακόπτονται οι πτήσεις από και προς την Ολλανδία
Διαφήμιση

Θα έχουν την δυνατότητα από σήμερα οι πολίτες, να λαμβάνουν τις ιατρικές συνταγές στο κινητό τους χωρίς να χρειάζεται να τις προσκομίζουν τυπωμένες στον φαρμακοποιό, ανέφερε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Μιλώντας αμέσως μετά τον λοιμωξιολόγο και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι η νέα διαδικασία είναι προαιρετική μέσω του gov.gr.

Οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν χρήση της υπηρεσίας επιλέγοντας την κατηγορία «Υγεία – Πρόνοια» και μετά την υποκατηγορία «φάκελος υγείας». Μπαίνοντας με τους κωδικούς taxis και το ΑΜΚΑ, ζητείται αριθμός κινητού τηλεφώνου ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προκειμένου να παραλάβει ο ασθενής τον κωδικό που θα επιδείξει στον φαρμακοποιό.

Τέλος οι πτήσεις από και προς την Ολλανδία

Επιπλέον, αναστέλλονται όλες οι πτήσεις από και προς την Ολλανδία, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε, ο κ. Χαρδαλιάς, λόγω των χιλιάδων κρουσμάτων κορονοιού που έχουν εκδηλωθεί εκεί, επιβεβαιώνοντας, μάλιστα εμμέσως τους φόβους του για πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων από την άφιξη Ελλήνων του εξωτερικού. Το μέτρο αυτό θα ισχύσει από την Κυριακή 29 Μαρτίου 2020 και ώρα 06:00 το πρωί έως την Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου 2020 και ώρα 06:00 το πρωί. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα πολίτες από την Ολλανδία μπορούσαν να φτάσουν με απευθείας πτήσεις ακόμα και σε αεροδρόμια της ελληνικής επαρχίας.

Δ5

Παράλληλα, τίθενται περιορισμοί και στις πτήσεις από Γερμανία. Συγκεκριμένα ανέφερε, ότι διακόπτονται όλες οι πτήσεις από Γερμανία που δεν έχουν προορισμό την Αθήνα, με εξαίρεση σε πτήσεις για κρατικούς, στρατιωτικούς και υγειονομικούς λόγους, αφού μπορούν να ανταποκριθούν άμεσα σε οποιοδήποτε περιστατικό. Η απόφαση της κυβέρνησης ελήφθη, ύστερα από τις αναφορές που υπήρξαν, ότι Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στη Μεγάλη Βρετανία «έσπαγαν τον αποκλεισμό» χρησιμοποιώντας ενδιάμεσες πτήσεις από την Ολλανδία και τη Γερμανία.

Πιο αναλυτικά, όπως και με τις προηγούμενες ΝΟΤΑΜS που εξέδωσε η ΥΠΑ, από την προσωρινή αναστολή πτήσεων εξαιρούνται:

  • οι πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo),
  • οι υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary),
  • οι ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian),
  • οι πτήσεις επιστροφή αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμά του (ferry flights),
  • οι κρατικές πτήσεις (state),
  • οι πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση (emergency),
  • οι στρατιωτικές πτήσεις (military),
  • οι πτήσεις της Frontex,
  • οι ανεφοδιασμού,
  • οι πτήσεις υποστήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας μας και
  • οι πτήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων Πολιτών.

Με όρους οι επαναπατρισμοί

Νίκος Χαρδαλιάς

Αναφερόμενος στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στο εξωτερικό, ο Νίκος Χαρδαλιάς υπογράμμισε, πως δεν θα γίνει γενικός επαναπατρισμός, γιατί θα ήταν ολέθριο για τη δημόσια υγεία της χώρας μας και σημείωσε, ότι επιστροφές γίνεται μόνο για άτομα που έχουν πολύ ειδικούς λόγους. «Η έμφασή μας είναι συγκεκριμένη», ανέφερε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, δεδομένου ότι 2.850 συμπατριώτες μας έχουν αιτηθεί επιστροφής από την Μεγάλη Βρετανία. Συγκεκριμένα θα επιτρέπονται επαναπατρισμοί και θα καταστεί εφικτό για όσους εντάσσονται στις εξής τρεις κατηγορίες ατόμων: 

  1. Αυτοί που έχουν σοβαρό πρόβλημα υγείας, δηλαδή που χρήζουν υγειονομική φροντίδα ή εγκύους, με βάση απόδειξη συνταγογράφησης ή ιατρικό έγγραφο.
  2. Όσοι δεν έχουν εξασφαλισμένη στέγη και έχει πάψει η σύμβαση (λ.χ. λήξη διαστήματος νόμιμης διαμονής σε χώρα του εξωτερικού).
  3. Όσοι είναι με πτήση transit (με αποδεικτικό εισιτηρίου) και έχουν εγκλωβιστεί στα αεροδρόμια.

Ήδη, χθες κατέφθασαν από το αεροδρόμιο του Χίθροου 30 Έλληνες που αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας, προκειμένου να τους παρασχεθεί η απαραίτητα φροντίδα.

«Λουκέτο» στις λαϊκές

Αυστηρότατες συστάσεις, επίσης, απηύθυνε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας αναφορικά με τη λειτουργία των λαϊκών αγορών. Επικαλούμενος τις προδιαγραφές ασφαλείας του υπουργείου Ανάπτυξης, «σήμερα η κατάσταση δεν ήταν αυτή που έπρεπε», τόνισε ο ίδιος και προειδοποίησε ότι αν από τη Δευτέρα υπάρξει σχετική αναφορά στο υπουργείο ή τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, τότε η λαϊκή αυτή αγορά θα κλείνει οριστικά. Σημείωσε επίσης ότι 6.800 συμπολίτες μας είναι σε καραντίνα και οι έλεγχοι είναι ενδελεχείς.

Λαϊκή αγορά, πλαστική σακούλα, σακούλες
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΛΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ)

Ειδική μνεία έγινε από πλευράς του κ. Χαρδαλιά και για το Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς, όπου έχουν ήδη μεταβεί ιατροί (Καρδιολόγος, Επιμελητής Α και Β κά.), 19 αγροτικοί γιατροί , 7 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, αλλά και υγειονομικό υλικό, όπως 5000 μάσκες και 1.000 γάντια, για την καλύτερη εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας. Στην κατεύθυνση αυτή, 5μελες κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας μεταβαίνει αύριο στην περιοχή, με επικεφαλής τον Ευριπίδη Μακρυγιάννη.

Αυτοψία στη Βόρεια Ελλάδα

Τέλος, στις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας που έχουν τεθεί σε καραντίνα θα μεταβεί αύριο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, όποιος θα συναντήσει το δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας στις 9 στην Νεάπολη Κοζάνης και στη μία το μεσημέρι τον δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης στη Σμίνθη για το ζήτημα της περιοχής του Εχίνου. Παράλληλα, εξακολουθούν οι έλεγχοι όσων έχουν τεθεί σε υποχρεωτική καραντίνα λόγω άφιξης από το εξωτερικό υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς, γνωστοποιώντας ένα θετικό ασθενή στον ιό στην ομάδα Ελλήνων που ήρθαν από την Κωνσταντινούπολη και έναν στη αποστολή που έχει τεθεί σε καραντίνα από τους επαναπατρισθέντες από την Ισπανία.

Αυξάνονται κρούσματα και θάνατοι

Έσπασε το φράγμα των 1.000 κρουσμάτων η χώρα μας, αφού ο κορονοϊός φαίνεται να κινείται ανεξέλεγκτα στη χώρα μας, όπως και σε ολόκληρο τον κόσμο, επιταχύνοντας με ραγδαίους ρυθμούς.

Κορονοϊός

Έτσι, σύμφωνα με την καθιερωμένη ανακοίνωση από τον καθηγητή λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα, προστέθηκαν άλλα 95 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ασθενών στους 1.061, που έχουν προσβληθεί από τη νόσο του Covid-19. Τα περισσότερα από τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, είναι στην Αθήνα είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας, σημειώνοντας πως έχουν διενεργηθεί 14.363 εξετάσεις για κορονοϊό.

Οι άνθρωποι, που έχουν χάσει τη ζωή τους, ανέρχονται πλέον στους 32, μία αύξηση κατά τεσσάρων ατόμων μέσα σ’ ένα 24ωρο. Εξ αυτών, οι 25 είναι άνδρες και επτά είναι γυναίκες. Από τους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό, οι 69 νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. 

καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦ. ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΩΤ. ΤΣΙΟΔΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ (EUROKINISSI/POOL ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ)

«Οι επόμενες εβδομάδες είναι σημαντικές. Παραμένουμε, χάρη στις προσπάθειες όλων σας, σε ένα καλό σενάριο εξέλιξης της πανδημίας», τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας, σημειώνοντας πως κανείς δεν έχει ανοσία στον κορονοϊό και ο ιός «μας αφορά όλους».

Κατά την ενημέρωση, ο Σωτήρης Τσιόδρας έδωσε και νέες συμβουλές προς τους πολίτες, που εξαιτίας της απαγόρευσης κυκλοφορίας και της καραντίνας μένουν περισσότερες ώρες στο σπίτι. Τις «πήρε», όπως είπε, από την επίσημη σελίδα του ΕΟΔΥ. Τους κάλεσε, λοιπόν, να αποφεύγουν το κάπνισμα και το ποτό και να μην ακούν πολλές ειδήσεις για τον κορονοϊό για να μην αυξάνεται το άγχος.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση