Αρχική COVID-19 Κορονοϊός: Απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων – Τα πραγματικά κρούσματα μπορεί...

Κορονοϊός: Απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων – Τα πραγματικά κρούσματα μπορεί να φτάνουν και τις 3.000

0
Τσιόδρας - Χαρδαλιάς
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦ. ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΩΤ. ΤΣΙΟΔΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ (EUROKINISSI/POOL ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ)
Διαφήμιση

Νέα δρακόντεια μέτρα θα ισχύσουν από αύριο στη χώρα μας, για τον περιορισμό των μετακινήσεων, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ώστε να αποφευχθεί η ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού και να υπάρχει σωστή πρόληψη για την αντιμετώπιση της κρίσης. Έτσι, λοιπόν θα απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις δέκα και περισσοτέρων ατόμων, ενώ όσοι παρακούν το μέτρο, θα υπάρχουν βαριά διοικητικά πρόστιμα για το κάθε άτομο ξεχωριστά και για κάθε περίπτωση, που θα φτάνει τα 1.000 ευρώ.

Επίσης, αποθαρρύνονται αυστηρά οι ψυχαγωγικές συναθροίσεις σε δημόσιο χώρο με την συμμετοχή 10 ή περισσοτέρων ατόμων. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και αποστάσεων μεταξύ των προσώπων. Επανέλαβε την αυστηρή σύσταση οι πολίτες να μένουν στην κατοικία τους, ώστε να αποφύγουν στον μέγιστο βαθμό τις επαφές με άτομα εκτός του στενού οικογενειακού τους κύκλου.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι η κυκλοφορία εκτός οικίας πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο και μόνο για πολύ συγκεκριμένους λόγους και στο αναγκαίο μέτρο για την εξυπηρέτηση ζωτικών και μόνο αναγκών.

Κορονοϊός

Αποδεκτές εξαιρέσεις υπάρχουν αποκλειστικά για: 

  • Την μετάβαση στην εργασία,
  • Επίσκεψη στον γιατρό,
  • Μετάβαση σε κατάστημα προμηθειών τροφίμων όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους,
  • Μετάβαση στο ταχυδρομείο για την απολύτως αναγκαία αλληλογραφία,
  • Μετάβαση στην τράπεζα,
  • Μετάβαση σε πρατήριο καυσίμων,
  • Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που αποδεδειγμένα βρίσκονται σε ανάγκη,
  • Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ατομικά ή ανά δυο άτομα τηρώντας απαρέγκλιτα την απόσταση του ενάμισι μέτρου και την κίνηση με κατοικίδιο ζώο.

Οι επιχειρήσεις οφείλουν να λειτουργούν μέσω τηλεεργασίας. Όπου από την φύση της επιχείρησης δεν είναι δυνατή η τηλεεργασία τότε οι επιχειρήσεις θα λειτουργούν με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και εκ περιτροπής. Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε ιδιαίτερη σύσταση στις εταιρείες τηλεφωνικής εξυπηρέτησης (call centers) για την ανά δυο μέτρα απόσταση ασφαλείας των εργαζομένων.

Ενημέρωση
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦ. ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΩΤ. ΤΣΙΟΔΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ (EUROKINISSI/POOL ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ)

«Από 2 έως 3 χιλιάδες υπολογίζονται τα πραγματικά περιστατικά στην Ελλάδα»

Σοκάρει η δήλωση που έκανε ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, όπου επεσήμανε, ότι βάση ειδικών επιδημιολογικών μοντέλων και εργαλείων που έχουν στη διάθεσή τους οι Έλληνες επιστήμονες και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αρμόδιας επιτροπής που εφαρμόζει μαθηματικά μοντέλα στατιστικής στην ιατρική και συγκεκριμένα το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών που εκπονεί συγκεκριμένη σχετική μελέτη, τα πραγματικά κρούσματα σήμερα στην Ελλάδα υπολογίζονται μεταξύ 2.000 έως 3.000.

«Δεν έχουμε λίγα κρούσματα στη χώρα μας επειδή τα κρύβουμε», τόνισε ο καθηγητής κ. Τσιόδρας, απαντώντας σε δηλώσεις επιστημόνων ή νέα που διακινούνται μέσω internet. «Υπάρχει σημαντική υποδήλωση των κρουσμάτων παγκοσμίως και δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα», τόνισε χαρακτηριστικά ο ειδικός. Επικεφαλής της επιτροπής αυτής είναι η κυρία Βασιλική Σύψα, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Στατιστικής της Ιατρικής. Σύντομα, είπε ο κ.Τσιόδρας, δεν θα μετράμε ένα προς ένα τα κρούσματα.

Κορονοϊός, Ασθενοφόρο

Τα σημερινά επίσημα καταγεγραμμένα κρούσματα

Ασταμάτητος ο φονικός κορονοϊός, συνεχίζει την ανεξέλεγκτη δράση του στη χώρα μας, αυξάνοντας κατά 31 τα νέα κρούσματα, ενώ στο σύνολό τους φτάνουν στα 418, σύμφωνα με την καθιερωμένη ενημέρωση για τον “χάρτη” του ιού στην χώρα μας, από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα.

Έχουν ελεγχθεί περισσότερα από 6.000 δείγματα, ενώ 13 άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι. Τα απροσδιόριστα πηγή προέλευσης κρούσματα είναι 64, δηλαδή οι άνθρωποι που δεν έχουν ιστορικό ταξιδιού, ούτε συσχέτιση με τους πρώτους επιβεβαιωμένους ασθενείς που έχουν νοσήσει στην Ελλάδα από τον ιό. Παράλληλα, 79 συμπολίτες μας νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αθήνας και της επαρχίας. 

«Πλέον θα περάσουμε σε μια νέα φάση, κατά την οποία δεν θα μετράμε όλα τα κρούσματα, αλλά θα καταγράφουμε τα σοβαρά κρούσματα κι εκείνα που χρειάζονται άμεση νοσηλεία», συμπλήρωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας.

Κορονοϊός

Ο κ.Τσιόδρας είπε ότι τα περισσότερα κρούσματα εξακολουθούν να εντοπίζονται στην Αθήνα, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων ασθενών είναι περίπου τα 70 έτη και νοσηλεύονται στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα. Ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε ότι πρέπει όλοι να λειτουργούμε σαν να φέρουμε ήδη τον κορονοϊό και να λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύουμε τους γύρω μας.

Μάλιστα, ο κ.Τσιόδρας, αφού σημείωσε ότι ένα τεστ μπορεί να βγει αρνητικό, αν ο ασθενής βρίσκεται στο στάδιο της επώασης του κορονοϊού, επισήμανε ότι ακόμη και μέλη της ιατρικής κοινότητας προκαλούν πανικό. Όπως είπε σε όλο τον κόσμο, υποκαταγράφεται η πορεία της επιδημίας, όχι μόνο στην Ελλάδα. Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε, μόνο στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess ξέρουμε ακριβώς την πορεία.

Ενθαρρυντικά νέα από μελέτες

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων έκρινε ότι ακόμη και εκτεθειμένοι στον ιό νοσοκομειακοί πρέπει να συνεχίζουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο σύστημα υγείας. Ερευνητική ομάδα από την Κίνα ανανέωσε αποτελέσματα κλινικής μελέτης σε ανθρώπους από τη Γουχάν με καλά αποτελέσματα, είπε, ενώ αντίστοιχο σχήμα φαρμάκων από ομάδα Γάλλων ειδικών -που χρησιμοποιείται και στην Ελλάδα- έχει επίσης καλά αποτελέσματα.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση