Αρχική COVID-19 Κορονοϊός: Άλλα 71 κρούσματα στη χώρα μας – 695 συνολικά – Αργεί...

Κορονοϊός: Άλλα 71 κρούσματα στη χώρα μας – 695 συνολικά – Αργεί το εμβόλιο, λέει ο κ. Τσιόδρας

0
Κορονοϊός
Διαφήμιση

Με την καθολική απαγόρευση να έχει ήδη μπει σε ισχύ ως το έσχατο μέτρο, για να σταματήσει η ραγδαία εξάπλωση του φονικού κορονοϊού στη χώρα μας, πέφτοντας ακόμα και τα πρώτα πρόστιμα σε πολίτες που ήταν προκλητικά αδιάφοροι, τα κρούσματα αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς.

Τον λόγο πήρε πρώτος ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος αναφέρθηκε στο επιχειρησιακό σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του φονικού ιού. Ο υπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στα μέτρα που έχει πάρει ήδη το υπουργείο, αναφέροντας -μεταξύ άλλων- ότι από τον Ιανουάριο έχουν γίνει πάνω από 30 ασκήσεις ετοιμότητας στα νοσοκομεία, ενώ έγιναν προσλήψεις στα εργαστήρια, τα νοσοκομεία και τις μονάδες ιχνηλάτησης και θα γίνουν ακόμα όσες χρειαστούν. «Από τον Ιανουάριο ορίσαμε τα 13 νοσοκομεία αναφοράς και πραγματοποιήσαμε υπό τον συντονισμό του ΕΚΑΒ, ασκήσεις ετοιμότητας», σημείωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Κορονοϊός

«Θα γίνουν όσες προσλήψεις χρειαστούν»

Επιπλέον, πολλές κλίνες σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας έχουν μετατραπεί σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Παράλληλα ευχαρίστησε τον κ. Τσιόδρα και την ομάδα του, τονίζοντας ότι όλα τα δεδομένα τίθενται υπόψη ειδικών λοιμωξιολόγων επιδημιολόγων. «Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πολιτών και μάλιστα πολύ νωρίτερα από άλλες χώρες», τόνισε.

Όπως είπε ο υπουργός συνεχίζεται η σταδιακή λειτουργία νέων ΜΕΘ σημειώνοντας ότι, «πριν από δύο μήνες το ΕΣΥ είχε 562 κλίνες ΜΕΘ και σήμερα συνολικά είναι 685, σε αυτό προσθέσαμε 80 από τον ιδιωτικό τομέα για την έξαρση της γρίπης. Έχουμε προσθέσει στο σύστημα 38 κλίνες ΜΕΘ από τα στρατιωτικά νοσοκομεία καθώς και ολόκληρο το ΝΙΜΙΤΣ που θα χρησιμοποιηθεί ως νοσοκομείο για τον κορονοϊό». Οι κλίνες ΜΕΘ για τον κορονοϊό είναι συνολικά 2.058, που έχουν δεσμευθεί για ασθενείς με κορονοϊό και όπως είπε ο κ. Κικίλιας, Παμακάριστος, ΝΙΜΙΤΣ, πτέρυγες του Αγία Βαρβάρα και το θεραπευτήριο «Άττικα» στην Ελευσίνα θα δέχονται αποκλειστικά ασθενείς με COVID-19.

«Ωστόσο, στην παγκόσμια αγορά μαίνεται ένας πόλεμος, που καθιστά τη διαδικασία παραλαβής ακόμη πιο δύσκολη και έχουμε δώσει μάχη για να έρθει αυτό το υλικό στη χώρα μας. Έχουμε ναυλώσει ειδικά αεροπλάνα για να φέρουν το υλικό στη χώρα μας» είπε ο υπουργός Υγείας. Την ίδια στιγμή, συμπλήρωσε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας μπορεί να είχε πολλά κενά σε γιατρούς και λοιπό προσωπικό, που υπάρχουν εδώ και χρόνια, όμως σε αυτή τη φάση «ο ΕΟΔΥ προχώρησε σε άμεσες προσλήψεις. Συνεχίζουμε στη σταδιακή λειτουργία νέων ΜΕΘ, οργανώθηκε ένα νέο δίκτυο ανάλυσης δεδομένων και πληροφοριών προς όλους τους φορείς της χώρας».

Κικίλιας, Κορονοϊός

«Είναι στο χέρι σας να συνεχίσει να αντέχει το εθνικό σύστημα υγείας», σημείωσε ο υπουργός Υγείας, ενώ υπογράμμισε ότι θα γίνουν όσες προσλήψεις χρειαστούν, για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Μάλιστα, ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι μέσα στις επόμενες δέκα μέρες θα γίνουν 2.145 προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με τους 1.714 εξ αυτών να είναι νοσηλευτές και τους υπόλοιπους να είναι γιατροί.

Ακόμη ευχαρίστησε τόσο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και τον Σωτήρη Τσιόδρα, για ότι έχει προσφέρει και θα συνεχίσει να προσφέρει στη μάχη κατά του κορονοϊού, αλλά και για την συμβολή του στην «μάχη» ώστε να μπει «φρένο» στην εξάπλωση της ιογενής πνευμονίας στην Ελλάδα.

«Στα 8.000- 10.000 εκτιμώνται τα πραγματικά κρούσματα»

Στη συνέχεια, από την πλευρά του ο κ. Τσιόδρα, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, ανακοίνωσε επιπλέον 71 νέα κρούσματα, που προστέθηκαν στη μακρά λίστα της νόσου Covid-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ασθενών στη χώρα μας, στους 695. Ωστόσο, σύμφωνα με τα μαθηματικά επιδημιολογικά μοντέλα τα πραγματικά κρούσματα στην Ελλάδα υπολογίζονται σε 8.000- 10.000. «Αγοράσαμε χρόνο με τα μέτρα», ανέφερε ακόμη.

Κορονοϊός
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦ. ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΩΤ. ΤΣΙΟΔΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ (EUROKINISSI/POOL ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ)

Ο επικεφαλής του υπουργείου Υγείας στην ενημέρωση για τον κορονοϊό ανέφερε, ότι 114 άνθρωποι νοσηλεύονται, εκ των οποίων 35 διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ. Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 68 έτη και μεταξύ αυτών υπάρχει μόνο μία γυναίκα. Το 74% εξ αυτών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ έχουν χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Από τα 695 συνολικά κρούσματα, το 56% είναι άντρες, το 75% έχει ηλικία από 18 έως 64 έτη και το 21% είναι μεγαλύτεροι των 65 ετών. Από τους 17 νεκρούς, οι 14 είναι άντρες και οι τρεις γυναίκες. Ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 76 έτη. 29 άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο. «Δυστυχώς, το εμβόλιο αργεί» υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας.

Διευκρινίσεις Χαρδαλιά για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Διευκρινιστικές επισημάνσεις, έκανε ο Νίκος Χαρδαλιάς, Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κατά την ομιλία του τονίζοντας, ότι οι πολίτες θα πρέπει να πηγαίνουν σε δημόσιες υπηρεσίες μόνο για εξαιρετικό λόγο. «Το Δημόσιο θα δέχεται σε εξαιρετικές κατεπείγουσες περιπτώσεις κατόπιν ραντεβού», είπε χαρακτηριστικά.

Στην περίπτωση των οδηγών φορτηγών, απαιτείται βεβαίωση εργοδότη, αλλά και δελτίο αποστολής ή δελτίο κίνησης. Αντίστοιχα και για τους οδηγούς mini bus ζητείται βεβαίωση εργοδότη και σχετικό δελτίο κίνησης. Σημειώνεται πως μόνο το 50% των καθισμάτων των λεωφορείων μπορούν να γεμίζουν στο όχημα. Επιπλέον, στα ταξί, πέραν του οδηγού επιτρέπεται μόνο ένας επιβάτης. Σε περίπτωση ασθενούς που χρειάζεται βοήθεια, επιτρέπεται και τρίτο άτομο στο ταξί, κατόπιν σχετικής βεβαίωσης για μετακίνηση στον γιατρό ή το νοσοκομείο.

ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΜΕΤΡΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΛΟΓΩ ΚΩΡΟΝΟΪΟΥ (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

Οι καλλιεργητές πρέπει να δώσουν βεβαίωση εργοδότη σε όλους τους υπαλλήλους τους ημεδαπούς ή αλλοδαπούς. Ο κ. Χαρδαλιάς, είπε για το θέμα του ορίου των 2 επιβατών ανά ΙΧ, ότι υπάρχουν εξαιρέσεις για τα ανήλικα τέκνα, ή για μετάβαση σε τελετή και μόνο αν είναι συγγενείς Α βαθμού. Υπογράμμισε ακόμα, ότι για τους δημοσιογράφους θα πρέπει να υπάρχει βεβαίωση εργοδότη και λόγω της μη ύπαρξης ωραρίου να συνοδεύεται η βεβαίωση με το ρεπορτάζ το οποίο καλύπτεται.

Είπε ακόμα, ότι από σήμερα τις 12 τα μεσάνυχτα διακόπτονται όλες οι πτήσεις από και προς Ηνωμένο Βασίλειο και ήδη έχουν διακοπεί όλες οι συνδέσεις με την Τουρκία. Γι αυτό καθεαυτό το μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας είπε ότι τα πρώτα δείγματα είναι ενθαρρυντικά και πως η κυβέρνηση δεν έχει τίποτα να κρύψει και δεν διαπραγματευόμαστε με τίποτα το δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών να ξέρουν την αλήθεια και μόνο την αλήθεια. Τέλος, πρόσθεσε ακόμα, πως η πλειοψηφία των πολιτών μας αντιλαμβάνεται πλήρως την αναγκαιότητα αυτής της απόφασης και ακολουθεί τις οδηγίες.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροCovid-19: Πρώτο σημάδι σε ασυμπτωματικούς ασθενείς η απώλεια όσφρησης
Επόμενο άρθροΚορονοϊός: Υπό ανάπτυξη αιματολογικά τεστ αντισωμάτων ανιχνεύουν αν ένας άνθρωπος είχε εκτεθεί στον ιό

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ