Αρχική COVID-19 Κορονοϊός: 66 τα κρούσματα στην Ελλάδα- Προστέθηκαν άλλα 21 άτομα

Κορονοϊός: 66 τα κρούσματα στην Ελλάδα- Προστέθηκαν άλλα 21 άτομα

0
Κορονοϊός
Διαφήμιση

Ανεβαίνουν μέρα με τη μέρα τα κρούσματα και στη χώρα μας, καθώς άλλα 21 προστέθηκαν στη λίστα, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό στα 66.

Πρόκειται για 13 κρούσματα στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας, 7 στο νομό Αττικής και 1 στο νομό Ευβοίας.

Ο Σωτήρης Τσίοδρας, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, ανακοίνωσε, ότι και τα νέα κρούσματα είναι ελληνικής καταγωγής.

Από αυτούς, οι 51 προέρχονται από την επιδημική έξαρση των εκδρομέων σε Ισραήλ και Αίγυπτο (47 μέλη της ταξιδιωτικής ομάδας και 4 επαφές τους).

Όλοι οι υπόλοιποι είναι σε σταθερή κατάσταση και η επιτήρηση της υγείας τους συνεχίζεται, 22 εξ’ αυτών νοσηλεύονται σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Πάτρα και 43 παραμένουν σε απομόνωση στην οικία τους. Η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών των νέων κρουσμάτων έχει ήδη ξεκινήσει και είναι σε εξέλιξη.

Κορονοϊός

Οι θάνατοι παγκοσμίως ξεπερνούν τους 3.500, ενώ και τα κρούσματα υπερβαίνουν τα 100.000, εντείνοντας περισσότερο την ανησυχία.

Έκτακτα μέτρα σε Μετρό, Ηλεκτρικό και Τραμ

Σημαντική εξέλιξη, επίσης είναι τα έκτακτα μέτρα σε Μετρό, Τραμ και Ηλεκτρικό, καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΣΤΑΣΥ ΑΕ, θα απολυμανθούν όλοι οι συρμοί επιμελώς.

Πιο αναλυτικά:

Όλοι οι σταθμοί του δικτύου της ΣΤΑΣΥ ΑΕ καθαρίζονται επιμελώς από συνεργεία καθαρισμού, με ειδικά καθαριστικά και απολυμαντικά προϊόντα, ενώ δίνεται έμφαση για περισσότερο επιμελημένη καθαριότητα των σημείων με τα οποία έρχονται σε επαφή οι επιβάτες (κουπαστές, εκδοτικά και ακυρωτικά μηχανήματα εισιτηρίων κλπ.)

Οι συρμοί μετά το τέλος της βάρδιας και την απόσυρσή τους στα αμαξοστάσια καθαρίζονται και απολυμαίνονται με τα προβλεπόμενα προϊόντα, ενώ επίσης δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στα σημεία στήριξης των επιβατών (χειρολαβές, πόρτες, κάθετες μπάρες κλπ.)

ΜΕΤΡΟ1

Σε όλους τους σταθμούς των γραμμών 1,2 και 3, στα αμαξοστάσια καθώς και στα Κέντρα Ελέγχου και των τριών μέσων της ΣΤΑΣΥ ΑΕ έχουν ήδη αποσταλεί επαρκείς ποσότητες αντισηπτικού υγρού και απολυμαντικών μέσων προς χρήση των εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ ΑΕ.

Παράλληλα έχουν αποσταλεί σε όλους τους εργαζόμενους της εταιρείας, μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, ενημερωτικά σημειώματα των ιατρών εργασίας με οδηγίες από το υπουργείο Υγείας για τα μέτρα πρόληψης του κοροναϊό. Σε όλες τις οθόνες των συρμών και των σταθμών έχουν αναρτηθεί οι αντίστοιχες οδηγίες του υπουργείου Υγείας προς τους πολίτες.

Πρώτο κρούσμα στην Εύβοια

Πρόκειται για έναν 48χρονο που είναι από την Ιστιαία στην Εύβοια, που επιβεβαιώθηκε ως το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Περιφέρεια Στερεάς σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα του Ειδικού Εργαστηρίου του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ.

Είχε ταξιδέψει με τον 66χρονο από την Ηλεία στους Αγίους Τόπους. Ο άνδρας πήγε από μόνος του στο νοσοκομείο της Χαλκίδας, χωρίς συμπτώματα έχοντας την ανησυχία όμως αφού ήταν συνταξιδιώτης στο γκρουπ που έχει μολυνθεί από τον ιό και έδωσε δείγμα. Έτσι, έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ ελέγχονται από τον ΕΟΔΥ οι επαφές του.

Κορονοϊός

Την ίδια ώρα, διασωληνωμένος σε σοβαρή κατάσταση με βαριά πνευμονία εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίο ο 66χρονος από την Ηλεία, ο πρώτος ταξιδιώτης που διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό, ενώ το πρωί επέστρεψε και το τρίτο γκρουπ από τους Αγίους Τόπους.

Με πνευμονία νοσηλεύονται άλλα δύο άτομα στην ΩΡΛ κλινική του νοσοκομείου του Ρίου, η οποία πλέον έχει μετατραπεί σε Μονάδα αποκλειστικής νοσηλείας ασθενών με νόσο Covid-19. Άλλοι 10 ασθενείς νοσηλεύονται στην Οφθαλμολογική που επίσης νοσηλεύει ασθενείς με νόσο Covid-19.

Κορονοϊός

Οι ταξιδιώτες που έφτασαν στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» δύο μέρες νωρίτερα παραδέχθηκαν πως δεν τους έγινε κανένας έλεγχος. Οι ειδικοί, πάντως, τονίζουν πως πρέπει να τηρούμε όλα τα μέτρα πρόληψης προκειμένου να μην υπάρξει ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.

Μέχρι σήμερα έχουν ιχνηλατηθεί 1400 άτομα από το στενό περιβάλλον των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και παρακολουθούνται από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ενώ  έχουν ληφθεί δείγματα σε αρκετούς από αυτούς.

Θετικός στον ιό γιατρός

Κορονοϊός

Άλλος ένας άνθρωπος, αυτή τη φορά γιατρός στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου, βρέθηκε θετικός στον ιό. Το κρούσμα επιβεβαίωσε, ο δήμαρχος Πύργου, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύζυγος του γιατρού ήταν στο γκρουπ που επέστρεψε από τους Αγίους Τόπους. Ο άνδρας, ο οποίος φέρεται να ανήκει σε ευπαθή ομάδα, δεν είχε έρθει σε επαφή με άλλους εκδρομείς, ενώ η σύζυγος του, δεν έχει εμφανίσει μέχρι στιγμής συμπτώματα του ιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε κατ’ οίκον περιορισμό έχουν τεθεί ακόμη, τέσσερις γιατροί, μιας εκ των οποίων η αδερφή ήταν επίσης μέλος του γκρουπ και αποτελεί ακόμα ένα κρούσμα κορονοϊού.

Ύποπτο κρούσμα στη Λάρισα

nosokomeio-1

Στη Λάρισα εξετάζεται ένα ύποπτο κρούσμα κορονοϊού σε μία 21 ετών κοπέλα, που πρόσφατα είχε ταξιδέψει στους Αγίους Τόπους με το γκρουπ που επέστρεψε έχοντας σχεδόν στο σύνολό του νοσήσει.

Δείγμα της 21χρονης όπως και μιας ακόμη γυναίκας από τη Χαλκίδα, σύμφωνα με πληροφορίες έχουν σταλεί στο Ινστιτούτο Παστέρ για την επιβεβαίωση ή όχι του κορονοϊού. Για τη γυναίκα από τη Χαλκίδα μάλιστα που δεν είχε ιδιαίτερα συμπτώματα συστήθηκε ο κατ’ οίκον περιορισμός και ανάλογα με τα αποτελέσματα θα υπάρξουν και οι ανάλογες κινήσεις.

Τέλος, σύμφωνα πάντα με το LamiaReport, εξετάζεται μία ακόμη πληροφορία για Λαμιώτισσα που ανησύχησε για τον κορονοϊό χωρίς όμως ιστορικό ταξιδιού σε Ιταλία ή Ισραήλ όπως τα άλλα δύο.

Κορονοϊός

Εν τω μεταξύ, τετραψήφιο αριθμό, το 1135, θέτει από σήμερα ο ΕΟΔΥ στην διάθεση των πολιτών, αναφορικά με ερωτήματα και απορίες γύρω από τον κορονοϊό. Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας η τηλεφωνική γραμμή 1135, επί 24ώρου βάσεως, θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κορονοϊό. Σε ισχύ η αναστολή της λειτουργίας των σχολείων, των αθλητικών και πολιτιστικών συναθροίσεων για δύο εβδομάδες σε Αχαΐα, Ηλεία και Ζάκυνθο.

Το πρωί συνεδρίασε, παρουσία του Υπουργού Υγείας, η Επιτροπή Αντιμετώπισης Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες. Ακολούθως, με ένα αντισηπτικό να… φιγουράρει (για προφανείς, κυρίως συμβολικούς λόγους) πάνω στο τραπέζι των συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου, ξεκίνησε διευρυμένη σύσκεψη για τον κορονοϊό, τα μέτρα για τη δημόσια υγεία και τις επιπτώσεις στην οικονομία, υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Υπουργικό Συμβούλιο

Τα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν, αύριο Κυριακή, από το υπουργείο Υγείας θα οριστικοποιηθούν στη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής. Πρόκειται για νέα περιοριστικά μέτρα σε χώρους δημοσίων συναθροίσεων (θέατρα, σινεμά, γήπεδα). Δεδομένο θεωρείται ότι θα κλείσουν κι άλλα σχολεία λόγω του κορονοϊού αλλά το ποια και πότε ανακοινωθεί επίσης αύριο.

Σε ότι αφορά στην οικονομία, τα Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας θα συγκεκριμενοποιήσουν και θα ανακοινώσουν τη Δευτέρα (09.03.2020), μέτρα για τους τομείς της οικονομίας και τις περιοχές που πλήττονται από τη λήψη των κυβερνητικών περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα για την οικονομία περιλαμβάνουν από την αναστολή καταβολής ΦΠΑ μέχρι αναστολή καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών, ενώ δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο να δοθούν «ενέσεις» ρευστότητας στις επιχειρήσεις που εξαιτίας των προληπτικών μέτρων κατά του κορονοϊού αναγκάζονται πχ να κλείσουν.

Με πληροφορίες από: ant1news.gr, protothema.gr, newsit.gr

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση