Αρχική COVID-19 Κορονοϊός: 35 νέα κρούσματα, σύνολο 530 – Δεκατρείς νεκροί – «Τα δύσκολα...

Κορονοϊός: 35 νέα κρούσματα, σύνολο 530 – Δεκατρείς νεκροί – «Τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας»

0
κορονοϊός
Διαφήμιση

Αυξάνεται διαρκώς η λίστα των νεκρών και των κρουσμάτων στην Ελλάδα, μεγαλώνοντας έτσι και τον τρόμο για τον καλπασμό του νέου κορονοϊού. Με νέα ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας, ο Σωτήρης Τσιόδρας, καθηγητής λοιμωξιολογίας, ανακοίνωσε σε έντονα ψυχολογικά φορτισμένο κλίμα, 35 νέα κρούσματα στη χώρα μας, ανεβάζοντας το σύνολο των ασθενών στους 530.

100 άτομα νοσηλεύονται και 18 είναι οι διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία όλης της επικράτειας, ενώ άλλοι θα χρειαστεί να διασωνηλωθούν τις επόμενες ημέρες. Το επίκεντρο του κορονοϊού φαίνεται πώς είναι η Αθήνα, αφού εκεί σημειώνονται για άλλη μία ακόμα μέρα τα περισσότερα κρούσματα. 19 έχουν πάρει εξιτήριο.

Κορονοϊός

Το 79% όσων νοσηλεύονται έχουν σοβαρά νοσήματα. Οι περισσότεροι είναι άντρες, το 47% είναι μεγάλης ηλικίας άνω των 65 ετών. Από τους 13 που κατέληξαν οι 12 είχαν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, εκτός από τον 13ο που είναι άνω των 80 ετών. Από τους 13 μόνο μία είναι γυναίκα. Ο κ. Τσιόδρας δήλωσε, ότι αναμένουμε αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες και με μία κραυγή αγωνίας και απόγνωσης ζήτησε να τηρηθούν ρητά και απαρέγκλητα με σεβασμό τα νέα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, για την προστασία της δικής μας υγείας και των υπόλοιπων συμπολιτών μας.

Ο εχθρός, είπε, δεν σέβεται ηλικίες και κανείς δεν είναι ασφαλής. Μεταξύ 18-64 ετών το 75% των κρουσμάτων. Συγκινημένος ο κ. Τσιόδρας όταν μίλησε για την ανάγκη να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους. Μίλησε ξεκάθαρα για έναν «ύπουλο εχθρό» που όχι μόνο δεν σέβεται ηλικίες και σύνορα, αλλά δεν σέβεται και αυτούς που… δεν τον υπολογίζουν.

«Λύγισε» και δάκρυσε ο Τσιόδρας 

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ήταν φανερά φορτισμένος στην ενημέρωση, καθώς σε πολλά σημεία κόμπιαζε και του έβγαιναν δύσκολα οι λέξεις. Για μια ακόμα φορά απηύθυνε κραυγή αγωνίας προς όλους τους πολίτες ώστε να σεβαστούν τα μέτρα πρόληψης και τα όσα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

tsiodras

«Είναι οι πατεράδες μας και οι μανάδες μας» είπε φανερά φορτισμένος ο εκπρόσωπος του υπ. Υγείας, μιλώντας για τις ευπαθείς ομάδες αλλά για τις ηλικίες όσων έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής. Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως είναι κρίμα για όλους αυτούς που σέβονται το «Μένουμε Σπίτι», να τους χαλούν την εικόνα κάποιοι που το παίρνουν αψήφιστα. Επίσης ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει σχέδιο για ανοσία της αγέλης, όπως μπορεί να γίνεται σε άλλη χώρα. «Ανοσία της αγέλης θα ήταν καλή με ένα εμβόλιο» είπε ο καθηγήτής λοιμωξιολογίας.

Χαρδαλιάς: «Τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας»

Παίρνοντας τον λόγο ο Νίκος Χαρδαλιάς επεσήμανε, πως τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας και πως οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες. Μάλιστα, για να «ταρακουνήσει» παραπάνω τους πολίτες, ανέφερε πως η Ιταλία πριν 24 μέρες είχε περίπου τα κρούσματα και τους νεκρούς που έχουμε εμείς σήμερα.

Τόνισε πως η πλειοψηφία των πολιτών δείχνει ευθύνη και ακολουθεί τα μέτρα, ωστόσο κάποιοι τα αψηφούν και πρέπει όλοι να κάνουν δική τους υπόθεση τον περιορισμό της εξάπλωσης. Εξοργισμένος αναφέρθηκε σε αυτούς που μέσα σε αυτήν την κατάσταση πάνε εκδρομές ή στις παραλίες ή φεύγουν να πάνε στα χωριά τους, σκεπτόμενοι ότι δεν νοσούν ή νομίζοντας ότι δεν νοσούν, κάνοντας επί της ουσίας χειρότερα τα πράγματα.

xardalias

«Είναι στο χέρι όλων μας να δείξουμε τη μέγιστη υπευθυνότητα. Αναφέρθηκε, επίσης στις μεγάλες προσπάθειες που γίνονται για επαναπατρισμό των Ελλήνων από πολλές χώρες του εξωτερικού. Η πλειοψηφία δείχνει ευθύνη, αλλά κάποιοι ακόμα και σήμερα δείχνουν ανευθυνότητα». Και συνέχισε: «Ο κρατικός μηχανισμός κάνει ότι απαιτείται. Σήμερα και αύριο ολοκληρώνουμε μεγάλη επιχείρηση επαναπατρισμού Ελλήνων».

Αναφέρθηκε στις μεγάλες προσπάθειες που γίνονται για επαναπατρισμό των Ελλήνων από πολλές χώρες του εξωτερικού. Σημείωσε, ότι δίνεται έμφαση στις πτήσεις από Αγγλία και ότι γίνεται ιχνηλάτηση σε όσους επιστρέφουν. «Το τέλος του πολέμου είναι πιο κοντά από όσο πιστεύουμε αν κάνουμε τις σωστές επιλογές», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα.

13 τα θύματα στην Ελλάδα

Άλλοι τρεις άνθρωποι έφυγαν από τη ζωή στη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής και το πρωί του Σαββάτου. Πρόκειται, κατά πληροφορίες, για έναν 84χρονο άνδρα που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Σωτηρία» της Αθήνας, έναν 69χρονο στο νοσοκομείο «Αττικόν» και μία 94χρονη γυναίκα στην κλινική «Παμμακάριστος» της Αθήνας. Όλοι τους είχαν υποκείμενα νοσήματα.

Πλέον, εκ των 13 νεκρών στη χώρα μας από τον φονικό ιό, 12 είναι άνδρες και μία γυναίκα. Υπενθυμίζεται ότι χθες, Παρασκευή, μία γυναίκα 93 ετών, με σοβαρά προβλήματα υγείας, η οποία έφερε και τον κορονοϊό, είχε αφήσει την τελευταία της πνοή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας.

Κορονοϊός

Η άτυχη υπερήλικη είχε επιβεβαιωθεί ως κρούσμα κορονοϊού και νοσηλευόταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, στο Ρίο. Η γυναίκα διέμενε στην Ηλεία και είχε επαφή με τους εκδρομείς που είχαν ταξιδέψει στους Αγίους Τόπους, από τους οποίους της μεταδόθηκε η νόσος. Νωρίτερα την Παρασκευή, ένας 76χρονος άνδρας έχασε τη ζωή του στο νοσοκομείο «Σωτηρία», ενώ εξέπνευσε και ένας 80χρονος, ο οποίος νοσηλευόταν στην κλινική «Παμμακάριστος». Το πρωί της Παρασκευής, ακόμη ένας συνάνθρωπος μας πέθανε από τον κορονοϊό. Πρόκειται για έναν 87χρονο από την Δαμασκηνιά Κοζάνης, χωριό που τελεί επισήμως σε καραντίνα.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση