Αρχική COVID-19 H Ελλάδα φέρνει από την Ινδία 5 τόνους χλωροκίνη για την αντιμετώπιση...

H Ελλάδα φέρνει από την Ινδία 5 τόνους χλωροκίνη για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

0
Χλωροκίνη
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)
Διαφήμιση

Το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΦ παρήγγειλαν μεγάλη ποσότητα χλωροκίνης, μιας και είναι μια από τις τέσσερις ουσίες για τις οποίες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι δίνουν ελπίδες για την βοήθεια των ασθενών με κορoνοϊό.

Η ποσότητα που εξασφάλισε το υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων ανέρχεται συνολικά σε 5 τόνους και θα φτάσει στην Ελλάδα από την Ινδία μέσω πτήσης cargo της Aegean.

Την ουσία αυτή θα παραλάβουν οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, προκειμένου να παρασκευάσουν το φάρμακο, ώστε να το έχουν στη διάθεσή τους οι γιατροί που φροντίζουν τους ασθενείς στα ελληνικά νοσοκομεία.

Την κίνηση της κυβέρνησης αποκάλυψε τη Δευτέρα κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτών ο Σωτήρης Τσιόδρας απαντώντας μετά από σχετική ερώτηση δημοσιογράφου: «Έχουμε κάνει παραγγελία και έχουμε εξασφαλίσει στοκ από το φάρμακο, ώστε να είναι διαθέσιμο στην περίπτωση που το χρειαστούμε».

Χλωροκίνη
ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΣΙΟΡΔΑΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΙΑΣ (EUROKINISSI/POOL ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ)

Ο ΠΟΥ αρχικά δεν είχε συμπεριλάβει στη μελέτη το δίδυμο χλωροκίνη-υδροξυχλωροκίνη, αλλά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα σε μικρής κλίμακας μελέτες, καθώς και το ενδιαφέρον πολλών χωρών, άλλαξαν τα αρχικά πλάνα.

Τα δύο φάρμακα μειώνουν την οξύτητα στα ενδοσώματα. Παρ΄ όλα αυτά, μελέτες σε κυτταρικές καλλιέργειες έχουν δείξει ότι οι χλωροκίνες έχουν κάποια δράση έναντι του κορονοϊού, με κίνδυνο όμως σοβαρής τοξικότητας.

Τα αποτελέσματα περισσοτέρων από 20 κινεζικών κλινικών δοκιμών σε 100 και πλέον ασθενείς, που έχουν δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό «BioScience», δείχνουν οφέλη. Παράλληλα, στη Γαλλία, ο διάσημος καθηγητής Λοιμωξιολογίας Ντιντιέ Ραούλ έχει ανακοινώσει ότι χορήγησε υδροξυχλωροκίνη, μια λιγότερο τοξική εκδοχή της χλωροκίνης, σε 24 ασθενείς και σε έξι εξ αυτών μειώθηκε το ιικό φορτίο. Εντούτοις, τα στοιχεία προς το παρόν είναι ανεπαρκή για να χορηγηθεί σε ασθενείς με σοβαρή/κρίσιμη νόσο COVID-19.

Πάντως, ήδη τρεις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες (Sanofi, Novartis και Bayer) ανακοίνωσαν ότι δεσμεύουν ποσότητες χλωροκίνης και υδροξυχλωροκίνης, τόσο για κλινική έρευνα όσο και για άμεση χορήγηση σε ασθενείς θετικούς στον κορονοϊό, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο. Να σημειωθεί ότι το γαλλικό επιστημονικό ινστιτούτο INSERM έχει τεθεί επικεφαλής πανευρωπαϊκής μελέτης με δείγμα πάνω από 3.000 ασθενείς.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΟ Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ δωρίζει ISOBOX στο Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Κύμης
Επόμενο άρθροΌλα όσα θέλετε να μάθετε για τις μετακινήσεις με τα ΜΜΜ μέσα από 10 ερωτοαπαντήσεις