Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Ελληνο-Γερμανικό Οικονομικό Φόρουμ: Επενδυτικές ευκαιρίες στον κλάδο της ενέργειας

Ελληνο-Γερμανικό Οικονομικό Φόρουμ: Επενδυτικές ευκαιρίες στον κλάδο της ενέργειας

0
ΑΠΕ
Διαφήμιση

Ενώ μια νέα παγκόσμια οικονομική κρίση διαφαίνεται καθώς οι τιμές του πετρελαίου καταποντίζονται λόγω του νέου κορωνοϊού, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συνεχίζει απτόητο να προωθεί τις θέσεις του σχετικά με την ενεργειακή μετάβαση.

Αυτή τη φορά ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου βρέθηκαν στο Βερολίνο, όπου στο πλαίσιο του Ελληνο-Γερμανικού Οικονομικού Φόρουμ, είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν στον επιχειρηματικό κόσμο της Γερμανίας για τις μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, στον κλάδο της ενέργειας.

ΑΠΕ και ΕΣΕΚ

Ελληνο-Γερμανικό Οικονομικό Φόρουμ: Επενδυτικές ευκαιρίες στον κλάδο της ενέργειας

Στον απόηχο της υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ ΔΕΗ και RWE, ο κ. Θωμάς παρουσίασε τους στόχους της Ελλάδας για τη διείσδυση των ΑΠΕ όπως περιγράφονται στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), η επίτευξη των οποίων προϋποθέτει την εγκατάσταση πρόσθετης ισχύος από ανανεώσιμες πηγές τουλάχιστον ύψους 8 GW, μέσω της υλοποίησης νέων projects αξίας 9 δισ. ευρώ. Τόνισε μάλιστα ότι οι στόχοι συνάδουν και με τη φιλοδοξία του ευρωπαϊκού Green Deal.

Ανάπτυξη υποδομών φυσικού αερίου

Φυσικό αέριο

Βασικός άξονας της ενεργειακής μετάβασης, συνέχισε ο υφυπουργός Ενέργειας, είναι η ανάπτυξη των υποδομών (δίκτυα και μονάδες αποθήκευσης) ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Και εκεί ο σχεδιασμός είναι φιλόδοξος, με δεδομένη την αυξημένη σημασία του φυσικού αερίου ως καυσίμου μετάβασης του ενεργειακού συστήματος από το λιγνίτη στις ΑΠΕ και φυσικά τον στόχο για αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ πάνω από 60% έως το 2030 και ανάδειξη της Ελλάδας σε κόμβο ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Κατέληξε δε παρουσιάζοντας τις πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ για την απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης των ΑΠΕ –αρχής γενομένης από την Άδεια Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας και τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις- με στόχο να καταστεί το περιβάλλον πιο φιλικό προς τους επενδυτές και να ανοίξει ο δρόμος για τα μεγάλα projects που είναι απαραίτητα για να «πρασινίσει» το ελληνικό ενεργειακό σύστημα.

Σε 6-12 μήνες γυρίζουμε σελίδα

«Η Ελλάδα στις ΑΠΕ τα έχει πάει πολύ καλύτερα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η αργή διαδικασία αδειοδότησης μαζί με την οικονομική κρίση γονάτισε την αγορά. Τώρα γυρίζουμε σελίδα και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να γυρίσουμε σελίδα ώστε να υλοποιηθούν νέα projects και να ανοίξουμε το σημαντικό κεφάλαιο του repowering στον κλάδο. Πιστεύω ότι μέσα στους επόμενους 6-12 μήνες θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά στις εκκρεμείς άδειες και αμέσως μετά θα δούμε πολλούς νέους επενδυτές να έρχονται στην Ελλάδα, είτε αυτόνομα, είτε σε συμπράξεις με νέες εταιρείες» είπε ο κ. Θωμάς.

Ο κοιμισμένος γίγαντας

2020 03 09 at 16.59.41

Η κ. Σδούκου εστίασε στον πυλώνα της ενεργειακής αποδοτικότητας -τον οποίο χαρακτήρισε «κοιμώμενο γίγαντα»- και τόνισε ότι για την επίτευξη των στόχων εξοικονόμησης ενέργειας (βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων κατά 38% ούτως ώστε να περιοριστεί η κατανάλωσή τους στα επίπεδα του 2017 μέχρι το 2030 και ανακαίνιση και αντικατάσταση του 12-15% του αποθέματος των κτιρίων με νέα, σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης έως το 2030) απαιτείται διεύρυνση των επενδύσεων σε όλους τους τομείς και δη στον κατασκευαστικό, τις μεταφορές (όπου η ενεργειακή εξοικονόμηση «περνά» εν πολλοίς μέσα από τη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης) και την βιομηχανία.

Εξοικονόμηση στα κτίρια

«Μας ενδιαφέρει η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια –δημόσια και ιδιωτικά- στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην ενεργοβόρο βιομηχανία. Είναι σαφές ότι οι χρηματοοικονομικοί πόροι του κρατικού κορβανά στην Ελλάδα δεν αρκούν για την επίτευξη των στόχων. Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητο να κινητοποιήσουμε πρόσθετους πόρους από διεθνείς χρηματοοικονομικούς οργανισμούς καθώς και από τον ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων εγχώριων και ξένων τραπεζών και funds», υποστήριξε η κ. Σδούκου.

Ενεργειακές υπηρεσίες

Ενέργεια, φως, λάμπα

«Παράλληλα, πρέπει να ενισχύσουμε την ελληνική αγορά ενεργειακών υπηρεσιών, η οποία στην παρούσα φάση είναι ανώριμη, με μικρό αριθμό ενεργών εταιρειών παροχής ενεργειακών υπηρεσιών (ESCOs). Είναι επομένως σημαντικό να διατηρήσουμε το momentumκαι να υιοθετήσουμε τη δέσμευση της ΕΕ για προτεραιότητα στην ενεργειακή αποδοτικότητα. Αυτό θα δώσει στους επενδυτές τη ασφάλεια ότι αξίζει τον κόπο να επενδύσουν στον τομέα αυτό, με θετικές επιπτώσεις στα τεχνολογικά κόστη και την περίοδο επανάκτησης της επένδυσης. Για να συμβεί αυτό, είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί η ορθή εφαρμογή του ρυθμιστικού πλαισίου, να αυξηθεί η διαθέσιμη χρηματοδότηση και να αρθούν τα βασικά εμπόδια», κατέληξε η κ. Σδούκου.

 

Διαφήμιση