Αρχική COVID-19 Χαρδαλιάς: Σε καραντίνα η Μεσοποταμία Καστοριάς – Αυστηρές προειδοποιήσεις – Οργή για...

Χαρδαλιάς: Σε καραντίνα η Μεσοποταμία Καστοριάς – Αυστηρές προειδοποιήσεις – Οργή για τις ουρές στις τράπεζες

0
Νίκος Χαρδαλιάς
Διαφήμιση

Νέες αυστηρές προειδοποιήσεις, έκανε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων προς τους «ασυνείδητους» πολίτες, τονίζοντας ότι ο Απρίλιος είναι ο πιο κρίσιμος μήνας και ο πιο καθοριστικός αφού τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα.

Ο κ. Χαρδαλιάς, τόνισε ιδιαίτερα να τηρούνται αυστηρότατα τα μέτρα που ελήφθησαν για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, επισημαίνοντας ότι «οι επόμενες ημέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες. Η κατάσταση είναι ρευστή, τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα, και είμαστε έτοιμοι για όλα τα μέτρα που θα περιορίσουν την εξάπλωση του ιού». 

Οργή για τις «απαράδεκτες» εικόνες στις τράπεζες και την παραλία της Θεσσαλονίκης

ΕΚΛΕΙΣΕ ΜΕ ΣΙΔΕΡΕΝΙΑ ΚΙΓΚΛΙΔΩΜΑΤΑ Η ΝΕΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ(ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)

Αναφέρθηκε στην απαράδεκτη όπως είπε εικόνα έξω από τις τράπεζες με κάποιους συμπολίτες μας να μην καταλαβαίνουν σε τι κίνδυνο βάζουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους. Στην κατεύθυνση αυτή, ο κ. Χαρδαλιάς γνωστοποίησε την διακοπή κυκλοφορίας στην παραλία της Θεσσαλονίκης από τις 2 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το πρωί της επόμενης ημέρας και το Σαββατοκύριακο από σήμερα και για 14 ημέρες. Υπογράμμισε μάλιστα, ότι δεν γίνεται να υπάρχει ένας αστυνομικός δίπλα σε κάθε απερίσκεπτο πολίτη.

Η έκκληση της εκπροσώπου των τραπεζών

Έκκληση προς τους πολίτες να μην συνωστίζονται στις τράπεζες απηύθυνε η εκπρόσωπος της ΕΕΤ Χαρά Μαλαγάκη μετά τις σημερινές εικόνες με τις ουρές συνταξιούχων. «Η σημερινή εικόνα δεν δικαιολογείται μετά τα μέτρα και την πρόνοια που έχει λάβει το τραπεζικό σύστημα. Τα τραπεζικά καταστήματα ήταν και θα παραμείνουν ανοιχτά. Είναι σαφές ότι η εξυπηρέτησή μας θα πρέπει να γίνει με αυστηρή προσήλωση των μέτρων που έχουν ληφθεί. Χρειαζόμαστε μια πειθαρχημένη ελευθερία για να έχουμε μελλοντικά μια πλήρη ελευθερία. Έχουμε σύμμαχο την τεχνολογία.

Καλέσαμε από τις 13 Μαρτίου τους πολίτες να συνεχίζουν την οικονομική ζωή τους από απόσταση χωρίς να πάνε στο κατάστημα. Οι πληρωμές που μπορούν να γίνουν ψηφιακά έγιναν με ουρές, αδικώντας αυτά τα εργαλεία που μας δίνει η τεχνολογία», σημείωσε και πρόσθεσε: «Κάνουμε έκκληση στους πολίτες, διαβεβαιώνουμε τους ανθρώπους που είναι σε μεγαλύτερη ηλικία ότι θα είμαστε κοντά τους να τους εξυπηρετήσουμε».

Κορονοϊός

«Λουκέτο» σε δύο λαϊκές

Επιπλέον, ανακοίνωσε την προσωρινή αναστολή λειτουργίας δύο λαϊκών αγορών στο Ίλιον, γιατί παραβίασαν τους όρους. Πρόκειται για τις λαϊκές της οδού Αιακού και της οδού Χίου. Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο εξάπλωσης του ιού στα νησιά ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι ο επιχειρησιακός σχεδιασμός περιλαμβάνει ακόμα και την ανάπτυξη πλωτών νοσοκομείων. Εάν χρειαστεί το κράτος έχει όλες τις δυνατότητες να ανταποκριθεί, σημείωσε.

Πέντε δήμοι σε καραντίνα

Επιπλέον, σειρά δρακόντειων μέτρων λαμβάνει η κυβέρνηση για 5 δήμους της χώρας, 3 στις δυτική Μακεδονία και 2 στη Θράκη, κρίνοντας ως «κρίσιμη» την κατάσταση που επικρατεί σε αυτές αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας. Γι’ αυτό το λόγο ανακοίνωσε, ότι μπαίνει πλέον σε καραντίνα από σήμερα στις 20:00 το απόγευμα, λόγω του έντονου επιδημιολογικού φορτίου, η δημοτική ενότητα Μεσοποταμίας στην Καστοριά, ενώ τόνισε πως επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας σε πέντε Δήμους από τις 8 το βράδυ έως τις 8 το πρωί, για 14 ημέρες. Πρόκειται για τους εξής:

Σε καραντίνα η Μεσοποταμία Καστοριάς

  • Καστοριάς,
  • Ορεστίδος,
  • Νεστορίου,
  • Ξάνθης και
  • Μύκης

Θα επιτρέπεται η μετακίνηση για τους εξής λόγους:

  • κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη
  • η χρήση των μετακινήσεων Β4, Β5, Β6 (δηλαδή μεταβίβαση για ανάγκη, εθελοντή, ατομική άσκηση, έξοδος κατοικίδιου)
  • η σύντομη μετακίνηση για σωματική άσκηση,
  • η για τις ανάγκες εξόδου κατοικιδίων για 15 λεπτά και μόνο πέριξ οικίας,
  • η κίνηση για την παροχή βοήθειας σε άτομα που έχουν ανάγκη θα γίνεται γι αυτές τις 15 ημέρες από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»
  • για την μετάβαση σε τελετή επιτρέπεται μόνο σε περίπτωση κηδείας και αποκλειστικά και μόνο για τους συγγενείς Α βαθμού.

Κορονοϊός

Στους συγκεκριμένους δήμους:

  • τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργούν και η αναλογία θα διαμορφώνεται με έναν πελάτη ανά 20 τ.μ.
  • στις λαϊκές αγορές η απόσταση των πάγκων πρέπει να είναι 10 μέτρα και όλοι οι πάγκοι από την μια πλευρά του δρόμου,
  • η πυροσβεστική Υπηρεσία θα συνδράμει στο έργο των δήμων
  • ενώ για την εφαρμογή των μέτρων αρμόδια είναι η ΕΛΑΣ.

Σε συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ:

  • δυο στρατιωτικοί γιατροί και δυο νοσηλευτές στέλνονται στον υγειονομικό κέντρο Εχίνου,
  • το νοσοκομείο Καστοριάς ενισχύεται με 3 στρατιωτικούς γιατρούς και έξι νοσηλευτές,
  • ενώ 2 στρατιωτικοί γιατροί και 2 νοσηλευτές αποστέλλονται στο νοσοκομείο Ξάνθης.

Αποστέλλονται τρία οχήματα του ΕΚΑΒ στους δήμους Νεστορίου, Καστοριάς και Μύκης. «Καλούμε τους κατοίκους αυτών των δήμων να παραμείνουν στα σπίτια τους. Να αποφύγουν κάθε μετακίνηση ειδικά εκτός της γειτονιάς τους  και κάθε περιττή επαφή. Να προχωρήσουν σε προμήθειες πολλαπλών ημερών σε τρόφιμα και αν υπάρχει ανάγκη και σε φάρμακα ώστε να αποφύγουν τις πολλαπλές μετακινήσεις», είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Και πρόσθεσε ο κ. Χαρδαλιάς σε δραματικό τόνο, αποτυπώνοντας την κρισιμότητα των στιγμών: «Εκπέμπουμε sos σε κάθε συμπολίτη μας σε αυτούς τους πέντε δήμους για τις επόμενες 14 ημέρες να μείνει σπίτι του. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη, θα έλεγα δύσκολη και ο κίνδυνος διασποράς είναι μεγάλος».

Συγκινητικές δωρεές

Χαρδαλιάς: Σε καραντίνα η Μεσοποταμία Καστοριάς
ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΩΝ ΜΑΣΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ ΣΤΟ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι σήμερα έγινε η παράδοση 340.000 μασκών από την Κίνα ως τμήμα από τις 13,5 εκατομμύρια μάσκες που αποτελούν δωρεά του ιδρύματος Ωνάση για τη θωράκιση συστήματος υγείας, όπως και την προσφορά 120 μελών της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών ύψους πάνω από 10 εκατομμυρίων ευρώ (335 αναπνευστήρες ΜΕΘ, 20 φορητοί αναπνευστήρες, 100 μόνιτορ, 120 κλίνες ΜΕΘ).

Τέλος, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επανέλαβε ότι φέτος το Πάσχα θα είναι «διαφορετικό», καθώς η εορταστική επικοινωνία των πολιτών θα γίνει τηλεφωνικά και μακριά από ναούς και εκκλησίες.

49 τα θύματα και 1.314 τα κρούσματα

Σε καθημερινή βάση αυξάνονται τα κρούσματα και οι θάνατοι στη χώρα μας, παρά τα αυστηρά μέτρα που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση για περιορισμό της κυκλοφορίας. Ο Απρίλιος είναι ένας δύσκολος μήνας και καταλυτικός για την εξάπλωση ή μη του κορονοϊού στην Ελλάδα κι αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την στάση που θα κρατήσουν οι πολίτες κι αν τηρούν ευλαβικά τους όρους που έθεσε η κυβέρνηση για την προστασίας της δημόσιας υγείας.

Σωτήρης Τσιόδρας, Κορονοϊός

Στην καθιερωμένη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας, ο Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε 82 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα μας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ασθενών στους 1.314, ενώ επτά νέοι θάνατοι καταγράφηκαν στην χώρα μας μέσα σε 24 ώρες, κάτι που σημαίνει πως ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται πια σε 49.

Σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας, 85 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με μέση ηλικία τα 66 έτη. 17 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, ενώ σε ποσοστό 57% είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα. Έξι ασθενείς βγήκαν από τις ΜΕΘ. Επίσης όπως εξήγησε, άλλοι 20 άνθρωποι πληρώματος μέσα σε κρουαζιερόπλοιο σε σύνολο 383 ανθρώπων που ελέγχθησαν βρέθηκαν θετικοί στον φονικό ιό.

Κλείνοντας, ο κ. Τσιόδρας έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς τους… απείθαρχους τονίζοντας ότι η βραδεία αύξηση του ιού στη χώρα μας έχει οδηγήσει σε ένα μήνα στους μισούς θανάτους από τη γρίπη, που διήρκησε τόσους μήνες. «Ελπίζω να μην είναι αλήθεια αυτά που ακούω πως κάποιοι έχουν ξεχυθεί στους δρόμους, αγνοώντας τα μέτρα. Αν χαλαρώσουμε, όλοι θα πληρώσουμε το τίμημα», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό.

Χαρδαλιάς: Σε καραντίνα η Μεσοποταμία Καστοριάς

Μέχρι σήμερα, έχουν διενεργηθεί 16.732 εξετάσεις για κορονοϊό (15.961 χθες, Δευτέρα). Ο κ. Τσιόδρας έδωσε έμφαση στα προληπτικά μέτρα, λέγοντας πως στην Ευρώπη έχουν συμβάλει στην πρόληψη 59.000 θανάτων. «Οι θάνατοι αυξάνονται, αλλά ευτυχώς όχι σε αντίστοιχα ποσοστά με αυτά που βλέπουμε στο εξωτερικό», σημείωσε. Παράλληλα, δήλωσε ότι δεν συστήνεται η χρήση μάσκας, εκτός αν κάποιος βοηθά άρρωστο. «Η χρήση της μάσκας προτείνεται για τους επαγγελματίες υγείας και όχι για τον γενικό πληθυσμό», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση