Αρχική COVID-19 Ανησυχία για τα «ορφανά» κρούσματα – Δύσκολη η ιχνηλάτηση

Ανησυχία για τα «ορφανά» κρούσματα – Δύσκολη η ιχνηλάτηση

0
Koρονοϊός
Διαφήμιση

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η μάχη των ειδικών να ιχνηλατήσουν τα δεκάδες χιλιάδες άτομα που περιλαμβάνονται στους 22 κύκλους μετάδοσης που έχουν ανοίξει οι ισάριθμοι αχαρτογράφητοι ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό στη χώρα μας.

Πρόκειται για τους 22 ασθενείς (επί συνόλου 228) για τους οποίους δεν υπάρχουν ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης ή επιδημιολογικής σύνδεσης με άλλο επιβεβαιωμένο κρούσμα ή ιστορικό ταξιδιού, πρόκειται για τα «ορφανά» κρούσματα όπως τα έχει ονομάσει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

Κορονοϊός

Τα «ορφανά» κρούσματα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο τις τελευταίες ημέρες. Οι επιστήμονες ανησυχούν για τα αχαρτογράφητα αυτά περιστατικά περισσότερο κι από τους τρεις θανάτους που έχουν σημειωθεί. Χαρακτήρισε δε αυτούς τους κύκλους μετάδοσης επιθετικούς.

«Ξέρουμε ότι αυτή η διαδικασία της εξαντλητικής ιχνηλάτησης έχει οδηγήσει σε μια μείωση ή σε μια μη δραματική αύξηση των κρουσμάτων σε κάποιες χώρες. Εξακολουθούμε εξαντλητικά να την κάνουμε όσο περισσότερο μπορούμε. Όσο αντέχουμε, θα το κάνουμε» τόνισε ο κ. Τσιόδρας, αλλά εξήγησε πως «από ένα σημείο και μετά γίνεται εξαιρετικά δύσκολο γιατί κάθε “ορφανό” κρούσμα έχει το δικό του κύκλο μετάδοσης, ο οποίος μπορεί να είναι εκθετικός και να έχει ξεκινήσει πριν 5 μέρες, «οπότε και καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι αυτό. Μπορεί να φτάσουμε πολύ γρήγορα, να ιχνηλατούμε δεκάδες χιλιάδες κρούσματα».

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση