Αρχική COVID-19 Aναλυτικά τα νέα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης

Aναλυτικά τα νέα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Δημητρακόπουλος
0
ΣταΙκούρας - Γεωργιάδης
ΑΘΗΝΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΕΣΜΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ (EUROKINISSI/POOL ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ)
Διαφήμιση

Τα νέα μέτρα για επιχειρήσειςελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους, λόγω κορονοϊού, ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Ανακοινώσεις Χρήστου Σταικούρα

Μέτρα
ΑΘΗΝΑ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΕΣΜΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ (EUROKINISSI/POOL ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ)

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα η ενίσχυση των 800 ευρώ θα δοθεί σε 1,4 εκατ. εργαζόμενους ιδιωτικού τομέαεπιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και θα είναι ακατάσχετη.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι σήμερα θα γίνουν γνωστοί οι ΚΑΔ των κλάδων που πλήττονται και θα ωφεληθούν από τα μέτρα. «Η λίστα είναι δυναμική και θα μεταβάλλεται ανάλογα με την εξέλιξη της κρίσης» πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας εξηγώντας ότι αφορά επιχειρήσεις με μηνιαίο τζίρο 6,5 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά το δώρο Πάσχα, διευκρίνισε ότι θα καταβληθεί στο σύνολό του από όλες τις επιχειρήσεις προς όλους τους εργαζομένους και γι’ αυτό «δίνουμε τη δυνατότητα η καταβολή να πραγματοποιηθεί μεταγενέστερα χωρίς κυρώσεις ώστε να ανακουφίσουμε τις επιχειρήσεις».

Για το έκτακτο δώρο Πάσχα στους υγειονομικούς, τους εργαζόμενους στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τον ΕΟΔΥ είπε ότι αφορά περίπου 108.000 ανθρώπους.

Ανακοινώσεις Άδωνι Γεωργιάδη

Μέτρα

ΑΘΗΝΑ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΕΣΜΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ (EUROKINISSI/POOL ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Με τη σειρά του, ο Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε πως η αναστολή πληρωμής χρεών στις τράπεζες θα γίνεται με ένα τηλεφώνημα και πως όσοι επιθυμούν μπορούν να αναζητήσουν εξατομικευμένες πιο ευνοϊκές λύσεις σε σχέση με το παρελθόν.

Για το επίδομα των 800 ευρώ σε δικαιούχους ανέφερε: «Προσφέρουμε  800 ευρώ σε όλους τους δικαιούχους που έχουν πληγεί από την κρίση του κορονοϊού».

«Για όλους τους δανειολήπτες που έχουν πληγεί από την κρίση θα υπάρξει 3μηνη αναστολή των χρεών τους. Όσοι δεν έχουν πληγεί από την κρίση συνεχίζουν να πληρώνουν τις δόσεις τους κανονικά. Θα διευρύνονται οι ελαφρύνσεις όσο η κρίση προχωράει. Δεν θα υπάρχουν ενοχλήσεις σε δανειολήπτες από εισπρακτικές και δικηγορικές εταιρείες και αν δεν συμμορφωθούν θα υπάρξουν αυστηρότερα μέτρα. Όποιος πλήττεται από την κρίση δεν θα πρέπει να ενοχλείται».

Επίσης, πρόσθεσε: «Επάρκεια υφίσταται. Όλες οι παραγγελίες (αντισηπτικά) είχαν παραδοθεί χθες, αλλά μέχρι το απόγευμα υπήρχαν ελλείψεις. Θα επιβληθούν πρόστιμα από αύριο σε όσους έχουν ανεβάσει αποτομα τις τιμές τους σε μάσκες και αντισηπτικά».

Ανακοινώσεις Γιάννη Βρούτση

Μέτρα
ΑΘΗΝΑ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΕΣΜΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ (EUROKINISSI/POOL ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ)

Όσον αφορά τα εργασιακά ο υπουργός Εργασιάς Γιάννης Βρούτσης είπε: «Για τους εργοδότες που μειώνεται σημαντικά ο τζίρος δίνουμε τη δυνατότητα υπαγωγής των εργαζομένων σε καθεστώς αναστολής εργασίας. Οι εργαζόμενοι αυτοί γίνονται δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού μισθού. Όσες επιχειρήσεις πλήττονται σημαντικά και για να προσαρμοστούν οι ανάγκες τους στο δυσμενές περιβάλλον θα μπορούν να θέσουν μέρος ή όλο το προσωπικό σε αναστολή εργασίας. Οι επιχειρήσεις αυτές θα οριστούν βάσει ΚΑΔ και το μέτρο αυτό μπορεί να εφαρμοστεί για ένα μήνα».

«Για το διάστημα που η επιχείρηση κάνει χρήση το δικαιώμα αυτό ρητά απαγορεύεται να προβεί σε καταγγελία σύμβασης και αν το κάνει είναι άκυρη» πρόσθεσε ο κ. Βρούτσης προσθέτοντας ότι «με την ολοκλήρωση του χρόνου αναστολής υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων για χρόνο ισόποσο με αυτόν που έκανε χρήση του μέτρου».

Διευκρίνισε, τέλος, ότι δικαιούχοι των 800 ευρώ, είναι οι απολυμένοι και όσοι εξαναγκάστηκαν να παραιτηθούν από την αρχή της κρίσης από 1/3 έως τώρα, ανεξάρτητα από το αν γίνονται δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας.

Για το δώρο του Πάσχα, δε, είπε ότι θα καταβληθεί στο σύνολό του μέχρι το καλοκαίρι μαζί με το επίδομα αδείας, χωρίς κυρώσεις.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here